סגור
נשיא ברצלונה ז'וזפ מריה ברתומאו
נשיא ברצלונה לשעבר, ז'וזפ מריה ברתומאו (צילום: אי פי איי)

שחיתויות בברצלונה תחת נשיא המועדון הקודם גורמות לנזק תדמיתי עצום

ז'וז'פ מריה ברתומאו כבר לא במועדון, אך שחיתויות שנחשפו מתקופתו גורמות נזקים לתדמית ולניהול של הקבוצה גם היום. ברצלונה כנראה לא תיענש בעקבות הפרשה, אך היא תמשיך לרדוף ולהכתים אותה בשנים הקרובות

בבדיקה של רשות המיסים הקטלונית במהלך חודש ינואר, גילו אצל חוסה מריה אנריקה נגריירה, סגן נשיא איגוד השופטים הספרדי, מספר קבלות מסתוריות שנשלחו ל-FC ברצלונה. הקבלות היו בשווי כולל של 1.4 מיליון יורו ובין השנים 2016 ל-2018. התשלומים נעשו לחברה של נגריירה, חברה בשם DASNIL 95, שלפי דיווח באל-מונדו קיבלה מברצלונה 6.6 מיליון יורו לפחות מאז 2001. על מה היה התשלום? לפי נגריירה, בנו ייעץ לברצלונה לגבי שופטים. לפי הדיווחים ב-2018, אחרי שברצלונה הפסיקה את מערכת היחסים הזו, נגריירה שלח איום מרומז על כך שיחשוף את התשלומים, והזהיר: "אתם לא רוצים להתעסק עם זה עכשיו".
ברצלונה, ככל הנראה, לא תיענש על העניין הזה. קודם כל, התשלומים שהתגלו נעשו בתקופתו של ז'וזפ מריה ברתומאו כנשיא המועדון. ובליגת הכדורגל הספרדית, לה ליגה, ציינו שמדובר גם בעבירות שחלו עליהם חוקי ההתיישנות. אך זה לא מנע מז'ואן לאפורטה, נשיא ברצלונה, להאשים את חאבייר טבאס, נשיא לה ליגה, בניהול "קמפיין נגד ברצלונה". "הוא לא יכול לסלוח לנו על כך שדחינו את ההסכם עם CVC", אמר לאפורטה והתייחס להסכם ההלוואה של לה ליגה עם CVC. "הוא לא יכול להתמודד איתנו גם עם העובדה שאנחנו תומכים בהקמת הסופרליג. המטרה שלו היא לשלוט בברצלונה מרחוק אבל הוא לא יכול לעשות זאת כשאני נשיא".
אבל החשדות כאן. קיימים ופוגעים בתדמית של ברצלונה, ודאי לאור הנתונים. לברצלונה בין השנים 2016 ל-2018 היה רצף של 78 משחקים מבלי שיישרק פנדל לחובתה. באותה תקופה נשרקו לזכותה 32 פנדלים. ייתכן מאוד שאין שום דבר חשוד בפנדלים הללו, אבל ייתכן גם שבכיר באיגוד השופטים עשה מאמצים לשבץ שופטים מסוימים למשחקים של ברצלונה. באיטליה פרשה דומה הסתיימה בכך שיובנטוס הורדה לליגת המשנה. "זה אבסורד ולא נכון, לא שילמנו לאף שופט" הכחיש ברתומאו, שהכניס את ברצלונה לבור ענק של חובות ועשוי אף להיכלא אם יימצא אשם במרמה והפרת אמונים. אף אחד לא מאמין להכחשתו.
ברתומאו היה נשיא נורא - שקרן ואובססיבי למה שאומרים עליו. הוא יצר משברים בלי סוף, שילם לגופים חיצוניים כדי שילכלכו ויפגעו בתדמית של שחקני ברצלונה, עשה פעולות נוראות בשוק העברות השחקנים, החליש אנשי מקצוע וזנח את העקרונות והאמונות שעליהן נבנתה ברצלונה הגדולה. דבר נוסף שהוא עשה - הוא שילם עבור סיקור חיובי של השיט-שואו שהוא ניהל. לפי החקירות, עיתונאים כגון מארסל לורנטה ואלברט לסאן זכו לתשלומים מברצלונה דרך צד שלישי. על פי החשד התשלומים היו עבור סיקור חיובי. העיתונאים, לעומת זאת, טוענים שהתשלומים היו עבור חסויות לתוכניות רדיו ואינטרנט שלהם.
כיצד יתפתח סיפור השוחד כביכול לבכיר באיגוד השופטים? הניחוש המלומד הוא שבטווח הקצר לא יקרה שום דבר. ברצלונה לא יכולה להיענש בעקבות הסיפור הזה, שייתכן שיהיו לו השלכות פליליות, אבל לא כלפי מנהלי המועדון כיום. סביר להניח שלא יימצאו ראיות חותכות לכך שברצלונה נהנתה משיפוט מושחת. אך החשיפות האחרונות מגבירות את התחושה הלא נעימה העולה מהעיסוק בברצלונה - אחת מהקבוצות האהודות בעולם. הפרשה מכתימה את ברצלונה בכתם שקשה להסיר. האם ברצלונה זכתה בכל התארים באופן כשר? האם הנשיא ברתומאו זכה בבחירות באופן כשר? האם נגלה בעתיד תשלומים מפוקפקים נוספים ששולמו לגורמים שונים? השנים של הנשיא ברתומאו ימשיכו לרדוף ולהכתים את ברצלונה בשנים הקרובות. עד כדי כך הוא היה גרוע. עד כדי כך אנשים מושחתים פוגעים בגופים שהם היו אמורים לשרת.
שחיתות, בכל העולם, בכל ענף, פוגעת באנשים ובמוסדות לטווח הארוך. אנשים מושחתים הנואשים לשליטה בנרטיב, גורמים נזק עצום לגופים שהם מנהלים. נזקים לטווח הקצר ונזקים לטווח הארוך.
בימים אלו אנחנו רואים בטורקיה כיצד גרם דיקטטור מושחת לאסון. טורקיה של רג'פ טאיפ ארדואן נתנה לקבלנים מקורבים לשלטון אישורים לבנות אלפי מגדלים ובתים שקרסו כערימת קלפים ברעידת האדמה הראשונה. והטיפול של המדינה באסון? היה נורא. ברעידת האדמה של 1999 הצבא הטורקי שלח 65,000 אנשי חילוץ ורפואה לאזור מוכה האסון. ארדואן, ששינה את החוקה והחוקים כדי להשתלט על הצבא, ביטל והחליש את היחידות לטיפול באסונות באמצעות הצבת "אנשים שלו" ביחידות הללו. לאזור מוכה רעידות האדמה האחרונות שלח הצבא הטורקי רק 7,500 חיילים ואנשי צוות רפואי. השחיתות והאובססיה של השליט לשליטה הובילו למותם של יותר מ-45 אלף איש. כמובן שהיו מעט מאוד עיתונאים, אם בכלל, שדיווחו על השחיתויות הללו בזמן אמת. הדברים לא דווחו, כי ארדואן עשה מאמצים כבירים להשתלט על התקשורת ועל הנרטיב. בקבוצות כדורגל השחיתות והאובססיה האישית של הנשיא לא הורגות אנשים, אבל במדינות השחיתות בהכרח מובילה לאסונות.