סגור

הדבר שמכריע, הכריע ויכריע אליפויות ב-NBA

פציעות תמיד היו חלק מכדורסל הפלייאוף, אבל אם בסוף העונה הנוכחית לא יגיעו להסכמה שצריך לקצץ את מספר המשחקים, הן ימשיכו להיות הגורם שיקבע את זהות האלופה

בסופו של דבר, לקווין דוראנט נגמר הכוח. הזריקה האחרונה שלו בהארכה של משחק מספר 7 נגד מילווקי באקס - אחרי ששיחק 53 דקות במשחק - לא הגיעה לסל.

במשחק, לפני הארכה, הוא קלע 48 נקודות. יותר מכל שחקן אחר בהיסטוריה במשחק מספר 7. הוא שיחק כמעט את כל הדקות בסדרה הזאת - אבל ההופעות ההיסטוריות שלו פשוט לא הספיקו כשלצידו ג'יימס הארדן על חצי רגל וקיירי אירווינג, הכוכב השלישי בקבוצה, על הספסל בלבוש אזרחי על קרסול נקוע. ספנסר דינווידי, מי שהיה אמור להיות אופציה קליעה נוספת בקבוצה מניו יורק, לא שיחק כל העונה בגלל קרע ברצועה הצולבת.
דוראנט, שקרע את גיד האכילס שלו לפני שנתיים, פשוט לא הצליח לתפקד בהארכה. 0 מ-6 מהשדה. הוא סחב את הקבוצה עד שלא היה יכול פיזית לסחוב אותה יותר. בגלל פציעות, ברוקלין נטס, הקבוצה שנבנתה סביב שלושה כוכבי ענק, אפילו לא הצליחה להעפיל לגמר המזרח.
2 צפייה בגלריה
קווין דוראנט פצוע נסחב על ידי שחקני גולדן סטייט גמר NBA משחק 5
קווין דוראנט פצוע נסחב על ידי שחקני גולדן סטייט גמר NBA משחק 5
קווין דוראנט
(צילום: רויטרס)
רשימת הכוכבים שאינם מתפקדים ב-100% או הושבתו לחלוטין בפלייאוף ה-NBA היא ארוכה: אנתוני דיוויס, לברון ג'יימס, ג'ואל אמביד, ג'אמל מארי, ג'יילן בראון, קמבה ווקר, קוואי לנארד, ג'יימס הארדן, קיירי אירווינג, דונובן מיצ'ל, מייק קונולי ועוד. גם ראסל ווסטברוק ולוקה דונצ'יץ' שיחקו פצועים בפלייאוף הזה.
ולפני שתגידו 'רגע, זה קורה בכל פלייאוף' - אז כן, בגדול הצדק איתכם. אבל מעולם לא היו כל כך הרבה אולסטארים פצועים שהחמיצו משחקי פלייאוף בגלל פציעות (8). כמו כן, בעונה כולה אולסטארים החמיצו 19% מהמשחקים שלהם - לפחות 5% יותר מכל עונה אחרת ורק 11 שחקנים בכל הליגה שיחקו את כל 72 המשחקים.
המומחים הזהירו לפני העונה שהפגרה קצרה (העונה הקודמת הסתיימה באוקטובר והעונה הנוכחית התחילה בדצמבר) ומספר המשחקים הרב (72) מדצמבר עד מאי יובילו לפציעות רבות. המספרים לא משקרים. הרבה משחקים על פני זמן קצר יובילו לפציעות רבות. זו נוסחה מתמטית נכונה לאורך שנים.
לברון ג'יימס, כוכב לוס אנג'לס לייקרס, שהודחה בסיבוב הראשון של הפלייאוף בעיקר בגלל פציעה של אנתוני דיוויס, האשים בטוויטר את ה-NBA על הפציעות של הכוכבים העונה. "ידעתי בדיוק מה יקרה" כתב בטוויטר. "הם לא רצו להקשיב לי בתחילת העונה... רק רציתי להגן על רווחת השחקנים מה שבסופו של דבר יעזור למוצר ויעזור למשחק שלנו. הפציעות הללו הן 'חלק מהמשחק', הן בגלל מחסור במנוחה...".
2 צפייה בגלריה
לברון ג'יימס לוס אנג'לס לייקרס מרץ 2021
לברון ג'יימס לוס אנג'לס לייקרס מרץ 2021
לברון ג'יימס
(צילום: איי פי)
לברון ג'יימס התחיל את עונת 2020/21 כ-70 יום לאחר שסיים את עונת 2019/20. "כרגע אנחנו אמורים לחגוג את הזמן הכי טוב בעונה" כתב. "אבל הליגה והאוהדים לא רואים שחקנים נהדרים. אם מישהו יודע על הגוף ואיך הוא עובד כל השנה, זה אני. אני מדבר על כל השחקנים ואני שונא לראות כל כך הרבה פציעות. אני מצטער בשביל האוהדים".
לברון הוסיף: "אני יודע את כל הצד העסקי וכו' - אל תנסו אותי. אני מבין".
הצד העסקי זו אכן הסיבה היחידה שכל קבוצה שיחקה 72 משחקים ב-146 ימים. וזו גם הסיבה היחידה שלברון בעצמו אישר את העונה הנוכחית כחבר בכיר באיגוד השחקנים.
המטרה של ה-NBA העונה היתה "לחזור לעונה רגילה בעונה הבאה" (כלומר, עונת 2021/22 תערך בין אוקטובר - יוני) אחרי שתי עונות שהופסקו ושונו דרמטית בגלל הקורונה. ואולם, אחרי אובדן 10% מההכנסות בעונת 2019/20 וצפי לאובדן הכנסות משמעותי העונה, הליגה, הבעלים וגם השחקנים דרך איגוד השחקנים, הסכימו לא לקיים עונה מקוצרת, מרווחת ובריאה יותר (נגיד 60 משחקי עונה סדירה).
ב-NBA ההכנסות מתחלקות בין השחקנים והקבוצות. הקבוצות הסכימו לא לקצץ בשכר השחקנים באופן משמעותי בתמורה לכך שבעתיד הקרוב, יותר מההכנסות יחולקו לקבוצות.
ואולם, אף אחד לא היה מוכן לאבד מיליארדים מזכויות השידור המקומיות והלאומיות בשתי העונות שעוותו בגלל הקורונה.
התוצאה: שחקנים פצועים בשלבים הכי מכריעים ומושכים של העונה.
העניין הוא שסוגיית הפציעות ב-NBA היא רבת שנים. שחקנים עושים יותר שינויי כיוון ורצים יותר ספרינטים במשחק שמבוסס כיום על זריקות משלשות וההגנות בנויות על סוויצ'ים וחילופי מקום. סגנון המשחק הזה מוביל ליותר פציעות - ברקמות הרכות, בעצמות ובגידים וברצועות. ב-1999 שחקני NBA פספסו פחות מ-15% מהמשחקים בגלל פציעה. ב-2018 שחקנים פספסו כ-20% ובעונה האחרונה, כאמור, היתה עלייה של כ-5% במספר הפציעות והיעדרויות (לא כולל קורונה).
ויש גם את עניין "המוצר". ממוצע הרייטינג של עונת 2020/21 הוא הנמוך ביותר בעשור האחרון - קריסה של 45% בעשור האחרון. וזה ברור לרבים: אם כוכבים מרשים לעצמם לפספס משחקים בשביל "ניהול עומס" שנועד למנוע פציעות, אין סיבה שאוהדים יהיו מרותקים למסכים.
ריבוי המשחקים חסרי המשמעות והפציעות של שחקנים במשחקים רבי משמעות פשוט מורידים את הערך של המוצר.
ב-NBA משחקים 82 משחקים בעונה הרגילה מאז 1967/68 - אז הצטרפו לליגה הקטנה שתי קבוצות: סן דייגו רוקטס וסיטאל סופרסוניקס. כך גדלה הליגה מ-10 ל-12. מארגני הליגה החליטו אז שקבוצות ישחקו נגד קבוצות אחרות באזור שלהן 8 פעמים בעונה ומול קבוצות מחוץ לאזור שלהן 7 פעמים. ככה הגיעו ל-82 משחקים. החלטה שמטרתה למקסם את הכנסות הקבוצות. בלי קשר למשחק עצמו. באותה מידה היו יכולים להחליט על 30 משחקים בעונה.
האם הקטנת הליגה תגדיל את העניין למשחק ובכך תעלה את הרייטינג וגם את ההכנסות למשחק? אולי. כרגע, מה שבטוח, זה שבעלי הקבוצות לא רוצים לאבד עד כ-2.5 מיליון דולר בהכנסות למשחק בית, אז ספק שיהיה שינוי משמעותי. כך שנראה שבבעיות לטווח הארוך נראה שיטפלו בעתיד הרחוק. אם בכלל.