טוקיו 2020: האולימפיאדה שאף אחד לא רוצה
טוקיו 2020: האולימפיאדה שאף אחד לא רוצה
מדענים, רופאים, אחיות והציבור היפני לא מעוניינים לארח את האולימפיאדה בטוקיו. רק בוועד האולימפי ובממשלה מתעקשים שהכל יימשך כרגיל ושיהיה בסדר
בתחילת החודש שעבר אחים ואחיות מבתי החולים ביפן הביעו זעם על ההחלטה לשלוח 500 מהם לסייע בניהול המשחקים האולימפיים. לטענתם, הם "בנקודת שבירה" בגלל הקורונה.
"מלבד הכעס, אני בשוק מחוסר הרגישות", אמר מיקיטו איקדה, אח בבית חולים בנאגויה, ל-AP. "לא מעריכים כאן חיי אדם". גם איגוד הרופאים של טוקיו קרא לבטל את האולימפיאדה. "אנחנו חושבים שביטול אירוע שעשוי להגדיל את מספר ההדבקות ואת מספר המתים הוא ההחלטה הנכונה", נמסר מהאיגוד, שכולל כ-6,000 רופאים יפנים.
האולימפיאדה אמורה להיפתח ב-23 ביולי, ורק כ-3% מהאוכלוסייה ביפן חוסנו נגד קורונה באופן מלא (שתי זריקות של פייזר). גבולות המדינה סגורים כמעט שנה, ויש אישור להכניס רק 15 אלף ספורטאים אולימפיים ופאראלימפיים ועוד כמה אלפי מנהלים, שופטים, ספונסרים ואנשי תקשורת. כמעט 13 אלף יפנים מתו מקורונה, רובם ב-2021.
איגודי עובדי מערכת הרפואה היפנית טענו שביפן "מסכנים חיים של חולים בשביל לקיים את האולימפיאדה". מחאת אנשי הרפואה היפנים כוללת גם דרישה ברורה לא לקיים את האולימפיאדה. המוחים הבליטו השוואות לא מחמיאות של מערכת הרפואה היפנית, בכל הקשור לעומס על הצוותים הרפואיים, בהשוואה למערכות הבריאות במערב אירופה ובארצות הברית.
האחים והאחיות טענו כי אחרי יותר משנה של התמודדות עם הקורונה הם "מרוקנים נפשית", וכי 500 אחיות שיסייעו באולימפיאדה "יקשו עוד יותר את החיים בבתי החולים". במערכת הבריאות היפנית גם מצטטים מחקרים של רופאים ברחבי העולם שטוענים כי ביפן צריכים "לשקול מחדש" את אירוח האולימפיאדה, שעשויה להיות אירוע רב-נדבקים בווריאנטים שונים. לפי האורו אוסקאי, יו"ר איגוד הרופאים של טוקיו, יהיה "קשה מאוד" לקיים את המשחקים בלי הסכנה של התפרצות המגפה".
יושיהידה סוגה, ראש ממשלת יפן, אמר שלא צפויה להיות בעיה לאחים ולאחיות: "אני שומע שהרבה מהם לקחו חופש - אז זה אפשרי מבחינתם להחזיר חלק לתחרויות". סוגה זכה לביקורות רבות על דבריו. הרבה אנשי מערכת הבריאות היפנית אכן פרשו, אבל לא "לחופשה", אלא בגלל הלחץ והטראומה שלהם מההתמודדות עם המגפה. מארגני האולימפיאדה טוענים כי קיבלו הצעות של 395 רופאי ספורטאים שמוכנים לעזור בהתנדבות - פי שניים מהצפי המקורי.
עד 80% מהיפנים, שיממנו את האולימפיאדה מכ-15.4 מיליארד דולר במסים, רוצים שהמשחקים יבוטלו או יידחו בעוד שנה. הדחייה של האולימפיאדה בשנה שעברה עלתה למשלם המסים היפני כ-2.8 מיליארד דולר.
המארגנים "בטוחים" בבטיחות
המארגנים טוענים שהאולימפיאדה תיערך בצורה הבטוחה ביותר. ספורטאים אולימפיים יהיו ב"בועה" שייצרו בכפר האולימפי ויוכלו לנוע אך ורק בכלי רכב ייעודיים. עיתונאים למעשה לא ייהנו מחופש עיתונאי: הם לא יוכלו לנוע בחופשיות במדינה או אפילו בין תחרויות. בכפר האולימפי יש גם "מתחם בידוד" של מאות חדרים למקרה של הידבקויות בקורונה. הספורטאים יעברו בדיקות יומיות וכך גם כל הצוות שמלווה אותם. וזה, אגב, עוד משהו שמרגיז את הציבור היפני, שלאורך המגפה לא קיבל מספיק בדיקות. "אין שום סיבה להאמין שהמשחקים בטוקיו לא ייפתחו ב-23 ביולי", אמר תומאס באך. "אין תוכנית ב'".
"קיום האולימפיאדה בטוקיו מסיבות פוליטיות וכלכליות, תוך כדי התעלמות מהמדע והמוסר, נוגד את המחויבות של יפן לבריאות העולמית ולביטחון האנושי", נכתב במגזין הבריאות הבריטי (BMJ).
יש לציין שהסיבות היחידות של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) לקיום האולימפיאדה בזמן שהעולם עדיין מתמודד עם מגפה גלובלית הן כספיות. לוועד האולימפי הבינלאומי יש כמיליארד דולר בעתודות - הוא ישרוד אולימפיאדה מבוטלת, אבל המכה תהיה קשה מאוד.
ההכנסות ממכירת זכויות שידור הן כ-75% מכלל ההכנסות של ה-IOC. כ-18% מההכנסות מגיעים מהשותפות המסחריות. ב-2014 חברת NBC יוניברסל רכשה את זכויות השידור של האולימפיאדות בין 2022 ל-2032 (לשידור בארצות הברית) ב-7.75 מיליארד דולר, שמבטיחים את עתידו של ה-IOC. ההסכם הזה גדול מההסכם הנוכחי (4.38 מיליארד דולר מ-2011 עד 2020). ביטול האולימפיאדה יהיה פגיעה אנושה במודל העסקי של NBC, ובהכנסות מפרסום שהארגון בונה עליהן בקיץ, ויגרור דרישה להחזרים כספיים גדולים מה-IOC.
"הסיטואציה היא בעייתית. המארגנים של האולימפיאדה לא מוכנים להקריב את הרווחים שלהם בשביל בריאות הציבור", כתב ג'ולס בויקוף, היסטוריון אולימפי מארצות הברית, ב"ניו יורק טיימס". "האמת היא שהגיע הזמן לבטל את ההצגה המסוכנת הזו. המשחקים האולימפיים בטוקיו צריכים להיות מבוטלים. הגיע הזמן להקשיב למדענים ולאנשי הרפואה היפנים".
ייתכן שה-IOC ירוויח בטווח הקצר מקיום האולימפיאדה, אבל יפסיד לטווח הארוך.
במשך שנים תומאס באך, יו"ר הוועד האולימפי, מנסה לשקם את התדמית של הוועד ושל האולימפיאדה, שנתפסת ביותר מדי מקומות כאירוע "טפילי". זאת מאחר שאירוח האירוע הותיר מורשת מפוקפקת ביותר מדי ערים ומדינות. ממונטראול, דרך אתונה וסוצ'י ועד ריו - האולימפיאדה הותירה "פילים לבנים" וחובות כבדים. היו מארחות מוצלחות, אך אלו היו מדינות חזקות ולא מושחתות עוד לפני האולימפיאדה. הוועד האולימפי פשוט לא יכול להרשות לעצמו אירוח אולימפיאדה כושל ולא פופולרי כי מספר הערים שמוכנות לארח את האירוע קטן ממכרז למכרז.
האולימפיאדה בטוקיו עוד יכולה להיות מוצלחת, ואולי ההתנגדות תרגיש כאילו היא בצד הלא נכון של ההיסטוריה. בכל זאת, ב-NBA למשל הצליחו לייצר בועה מוצלחת ביותר בה אף אחד לא נדבק והתחרות הסתיימה באלופה היסטורית. אולם הסיכון שהאולימפיאדה ביפן תהיה אסון בריאותי וכלכלי למדינה ולאזרחיה - אינו קטן.
מה אסון בריאותי בעקבות האולימפיאדה יעשה לתדמית של ה-IOC ולעתיד הארגון והמשחקים? זה יכול להיות קטלני לכל ארגון עם מחלות רקע כמו של הוועד האולימפי.