סגור

מחאת החולצות: לכדורגלנים לא באמת אכפת ממה שקורה בקטאר

למרות ששחקני נבחרת נורבגיה, גרמניה והולנד לבשו חולצות למען זכויות אדם, אף שחקן לא מוכן לצאת נגד מדינה שכבר הרגה 6,000 עובדים כדי לארח את המונדיאל

בשבוע שעבר, למשחק הראשון שלהם במוקדמות מונדיאל 2022, עלו שחקני נבחרת נורבגיה עם חולצה ועליה הכיתוב "זכויות אדם - על ומחוץ למגרש". זו היתה המחאה הראשונה של כדורגלנים נגד קטאר, שמאז שזכתה ב-2010 באירוח המונדיאל, נהרגו בה יותר מ-6,000 עובדים זרים בעבודות ההכנה של הנסיכות לאירוח הטורניר בן החודש.


העובדים, יש לציין, הם חסרי זכויות עובד ולעתים גם ללא זכויות אדם. אחרי שרימו אותם שיקבלו את כל התנאים הבסיסיים, לקחו מהם את הדרכון והכריחו אותם לעבוד בתנאי אקלים זוועתיים, ללא אמצעי הגנה. כן, אנחנו בפסח 2021 והעבדות עדיין כאן.
כמה המחאה תעזור או תתפשט? ביום למחרת, עלו שחקני נבחרת גרמניה לבושים בחולצה עם הכיתוב "זכויות אדם". אמש, גם נבחרת הולנד עלתה עם חולצת מחאה. פיפ"א הודיעה שלא תעניש נבחרות עם המסרים למען זכויות אדם, למרות שכביכול הנבחרות השתמשו בפלטפורמה של הכדורגל כדי להביע "הפגנה עם אופי לא ספורטיבי" - מה שנוגד את התקנון.
"פיפ"א מאמינים בזכות הדיבור ובכוח של הכדורגל לעבוד לטובת האנושות", הודיעה פיפ"א. אבל כנראה שבארגון פשוט לא רוצים לעשות מזה "ביג דיל". המוקדמות למונדיאל המושחת והקטלני ביותר בכל הזמנים רק התחילו וסתם לייצר בלגן? גם הוועדה המארגנת של המונדיאל בקטאר לא אמרה כלום על הנושא. תגובה תהפוך את המחאה השקטה לסיפור גדול יותר.
נורבגיה נאבקת על מקום במונדיאל הראשון שלה מאז 1998, אבל תנועת אוהדים ומנהלי כדורגל ברחבי המדינה דורשת החרמה של המונדיאל בקטאר - שוב, מונדיאל שהוביל למותם של יותר מ-6,000 בני אדם וכל מי שהצביע עבורו הורשע בשחיתות בבית משפט או נזרק מפיפ"א בגלל שחיתות.

2 צפייה בגלריה
שחקני נבחרת נורבגיה עם החולצה והכיתוב נגד קטאר
שחקני נבחרת נורבגיה עם החולצה והכיתוב נגד קטאר
שחקני נבחרת נורבגיה עם החולצה והכיתוב נגד קטאר
(צילום: צילום מסך)

כחלק מכיסוי התחת של פיפ"א, הארגון הקים "וועדה מייעצת לזכויות אדם" (HRAB) שלאחרונה פרסמה את הדו"ח האחרון שלה על ארבע שנות הפעילות שלה במסדרונות ארגון הכדורגל העולמי. "פיפ"א מעריכה את המאמצים שעשו חברי ה-HRAB, התמיכה וההדרכה של המומחים וההמלצות". פיפ"א גם מצביעה על הקמת "חטיבת חינוך ואחריות חברתית", שתהיה אחראית בארגון על זכויות אזרח, מאבק באפליה והגנה על קטינים.
אבל כל זה לא שווה כלום אם הטורניר שמכניס לפיפ"א את רוב הכסף של הארגון מוביל למוות של יותר מ-6,000 עובדים חסרי זכויות אדם.

2 צפייה בגלריה
שחקן נבחרת נורבגיה עם החולצה והכיתוב נגד קטאר
שחקן נבחרת נורבגיה עם החולצה והכיתוב נגד קטאר
שחקן נבחרת נורבגיה הולאנד עם החולצה והכיתוב נגד קטאר
(צילום: איי פי)

עד כה, מספר ההפגנות בעולם הכדורגל כנגד האירוח האבסורדי של המונדיאל הזה היו מינימליות. שחקנים לא הביעו זעזוע אישי על כך שיותר מ-6,000 איש נהרגו כדי שהם ישחקו באצטדיונים יפים בקטאר. חולצות מחאה הן המינימום של המינימום. לא עמדה אמיצה. זלאטן איברהימוביץ' אף אמר ש"כדורגלן ישחק במונדיאל לא משנה מה קורה מחוץ למגרש" - ואף אחד לא הגיב. שחקנים פשוט לא אומרים דבר בנושא. אפילו הפעילים החברתיים כגון הקטור ביירין או מרקוס רשפורד מתעלמים מ-6,000 מתים בקטאר.
בראייה היסטורית, קשה לראות איך המונדיאל לא יהיה כתם עצום על המוסר של הכדורגל והכדורגלנים של תקופתנו.