המיליארדר שרוצה קפיטליזם חדש ירכוש את מינסוטה טימברוולבס
המיליארדר שרוצה קפיטליזם חדש ירכוש את מינסוטה טימברוולבס
המיליארדר מארק לורי וכוכב הבייסבול לשעבר אלכס רודריגס במו"מ לרכישת קבוצת ה-NBA. ללורי יש תוכניות גדולות - לא לקבוצה, לקפיטליזם
המיליארדר מארק לורי וכוכב הבייסבול לשעבר אלכס רודריגס צפויים לרכוש את קבוצת ה-NBA מינסוטה טימברוולבס מגלן טיילור בתמורה ל-1.5 מיליארד דולר. השניים, לפי הדיווחים, ישלימו את הרכישה ב-2023 ועד אז טיילור יישאר בעל השליטה המלאה על הקבוצה.
רודריגס ולורי דיווחו שהם "מתרגשים מהאפשרות להכיר את ארגון הטימברוולבס, הקבוצה המוכשרת והאוהדים הנפלאים". הוולבס היא הקבוצה הגרועה ביותר העונה בליגת הכדורסל של צפון אמריקה, ולמרות שיש בידיה את אחד מהשחקנים הצעירים המוכשרים ביותר - קרל אנתוני טאונס - היא ככל הנראה הקבוצה שנוהלה בצורה הגרועה ביותר בעשור האחרון. טיילור הוא הבעלים של הקבוצה כמעט 30 שנה ונחשב לאחד מבעלי קבוצות הספורט הגרועים בארה"ב.
כעת לורי, רודריגס והשותפים ינהלו משא ומתן בלעדי עם טיילור. אם המשא ומתן יהיה מוצלח, הם ייכנסו תחילה כבעלי מניות מיעוט, עד שישלימו את הרכישה ב-2023. לורי ורודריגס ביררו בשנה שעברה לגבי רכישת קבוצת הבייסבול ניו יורק מטס, אך לא הצליחו לנצח במכרז על הקבוצה.
את רודריגס לא ממש צריך להציג לחובבי הספורט ועולם הסלבריטאים. רודריגס, לשעבר ארוסה של ג'ניפר לופז, היה אחד מגדולי שחקני הבייסבול בעשורים האחרונים - למרות שהושעה ב-2014 בעקבות שימוש בסטרואידים. מי שמכונה A-Rod הוא בן 45 ולאורך הקריירה שלו כשחקן בייסבול הרוויח כ-448 מיליון דולר. את הקריירה התחיל בסיאטל, עבר לטקסס עבור חוזה שובר שיאים וסיים את הקריירה בניו יורק יאנקיז. לפי הערכות הוא שווה כיום כ-350 מיליון דולר.
מי ששווה לפחות מיליארד דולר הוא שותפו, לורי - יזם ניו יורקי שלאחרונה התפטר מתפקידו כמנכ"ל מסחר האון-ליין של וולמארט, שרכשה את החברה שלו Jet עבור 3 מיליארד דולר. לורי, לפני עסקיו עם וולמארט, מכר לאמזון את חברת מוצרי התינוקות שלו Diapers עבור 545 מיליון דולר.
מה שמעניין במיוחד אצל לורי זה שבינואר האחרון, לאחר שעזב את וולמארט אחרי 4 שנים, הוא דיבר עם כתבים כלכליים בארה"ב והכריז על כוונתו לבנות בעשורים הקרובים את "עיר העתיד" ולהציג "גרסה מתוקנת של קפיטליזם".
לכתבים כלכליים אמר: "זה משהו שהוא מודל חדש לחברה שאנחנו נבחן". הוא סירב לחשוף פרטים נוספים אבל תיאר את החזון כ"עיר עם חיוניות, גיוון ותרבות של ניו יורק סיטי, היעילות, הבטיחות והחדשנות של טוקיו והקיימות, ממשל ושירותים חברתיים של שבדיה - זו תהיה העיר שלנו". לורי מדבר על כך כ"פרויקט של החיים" והדבר שהוא "הכי מתרגש לגביו".
איפה בחזון הזה משתלבת רכישה של קבוצת NBA - אם בכלל? האם זו רכישה ערכית? הזדמנות עסקית? אבן יסוד ל"עיר החדשה" שלורי מתכנן? מה שברור זה שלורי הוא האיש הנכון לפרויקטים גדולים וחשיבה מחוץ לקופסה.
לורי הגיע לוולמארט במטרה להעביר את הארגון העצום מהפכה דיגיטלית שתעזור לו להתחרות עם אמזון. הוא הגיע עם ידע פנימי על אמזון, לאחר שחברה קודמת שלו נרכשה על ידי ענקית הסחר המקוון והוא עבד בארגון לפני שעזב והקים את Jet.
בארבע שנותיו בוולמארט הצליח לורי להפוך את ענקית הקמעונאות למוכרת הדיגיטלית השנייה בגודלה בארה"ב והכפיל את נתח השוק הדיגיטלי שלה. הוא גם הצליח לנער ממנה את תדמית הדינוזאור והחברה הפכה לאחת המרוויחות העיקריות מהתנודה לעבר קניות דיגיטליות בגלל הקורונה.
ואולם, לורי עזב בין השאר בגלל מתחים שנוצרו בהנהלה הבכירה של וולמארט. לורי, לפי הדיווחים, רצה לדחוף את הארגון כולו לעולם המקוון עם רכישות של חברות וסטארטאפים מבטיחים. הארגון, שבבעלות אחת מהמשפחות העשירות בעולם (משפחת וולטון), העדיף שמרנות בטוחה יותר מבחינתו.
לפי הדיווחים, לורי קיבל חבילת פיצויים נאה ביותר והתחיל לעבוד על החזון שלו. "עזבתי כדי להיות אמיץ", הסביר מי שכונה בעבר "לברון ג'יימס של ה-e-commerce". ואז בסבב טלפונים לאתרים ועיתונים כלכליים הבטיח לכתבים להתמקד בפיתוח העיר החכמה והחדשה שלו. "יש לי חזון לחברה שבה אנשים הם מאושרים יותר, בעלי איכות גבוהה יותר ואולי עושים דברים שהם לא בדיוק נכונים לקפיטליזם" אמר.
לורי סיפר שהוא מעוניין להקים עיר מאפס כדי להוכיח שהמודל החדש יכול לעבוד, "אבל גם ללמוד מערים קיימות". הוא, כאמור, לא פירט מעבר לכך, אבל דיבר על "גרסה של קפיטליזם שצריך לעבור רפורמה". "אנחנו לא רוצים לשנות לחלוטין את הקפיטליזם ואנחנו לא רוצים שום דבר שקרוב לסוציאליזם. בפשטות, אנחנו רוצים קפיטליזם עם פחות פערים כלכליים". לורי לא מעוניין בהעלאת מסים ולא בסוציאליזם והוא חושב שבעזרת טכנולוגיה וחשיבה חדשה על מטרות הקפיטליזם אפשר להצליח.
אז האם לורי רוצה להצטרף ל-NBA כדי ללמוד על קפיטליזם קצת אחר שנפוץ בליגת הכדורסל של צפון אמריקה? קפיטליזם עם חופש יצירה ואפשרות להרוויח אבל גם כזה שיש בו תקרות שכר ותקרות יוקרה, חלוקת הכנסות ואיגוד עובדים חזק שדואג לזכויות העובדים? או שהוא רוצה שהטימברוולבס יהוו איזשהו מוקד משיכה לעיר חדשה? ואולי לורי בכלל מתכנן להעביר את הטימברוולבס לשוק טוב יותר - נגיד סיאטל. שם, באולם המחודש שאמזון רכשה את הזכויות על שמו והחליטה לקרוא לו Climate Pledge Arena, יש קהילה חזקה שמתגעגעת לכדורסל גברים מקצועי מאז שסיאטל סופרסוניקס הועברה לאוקלהומה ב-2008.
מדובר גם על אולם במרכז העיר על פני שטח גדול שאולי לורי יכול להשתמש בו כ"ניסיונות" לעיר החדשה בחזונו.
בכל מקרה, עדיין לא ברור מה לורי מתכנן לטימברוולבס, אבל מה שברור זה שב-2001 הוא מכר את החברה שלו למכירת פרטי אספנות לספורט לחברת Topps עבור 5.7 מיליון דולר; ב-2011 מכר את החברה שלו למכירת מוצרי תינוקות ב-545 מיליון דולר לאמזון וב-2016 מכר את החברה שלו למכירות אינטרנטיות ב-3.3 מיליארד דולר לוולמארט. מדובר בסטארט-אפיסט ויזם מצטיין, שנכנס לליגה שמחפשת באופן תמידי את הדבר הבא.
בכל מקרה, זה שידוך מעניין.