$
ספורט ופוליטיקה

הצביעות האמיתית במאבק נגד הכסף מקטאר והאמירויות בכדורגל האירופי

בשבוע שבו נקבע סופית ורשמית שריאל מדריד וברצלונה צריכות להחזיר כסף שקיבלו בצורה לא חוקית מממשלת ספרד, יו"ר מנהלת הליגה הספרדית התלונן על כך שמנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן "נתמכות על ידי מדינות"

אוריאל דסקל 13:5808.03.21
ז'ואן לאפורטה נבחר הלילה לנשיאות ברצלונה. הוא חוזר לתפקיד בו כיהן בין 2003 ל-2010. באותה תקופה ברצלונה, ביחד עם ריאל מדריד, פתחה פערים כלכליים ומקצועיים עצומים משאר הליגה הספרדית ובמובנים מסוימים גם משאר אירופה. זה קרה בזכות ניהול מקצועי וערכי אבל גם בזכות היכולת של לאפורטה לקבל הלוואות בתנאים נוחים ולכסות חובות עבר, וגם בזכות הסכמי זכויות שידור חדשים, שהבטיחו לריאל ובארסה 50% מהכנסות זכויות השידור של כל הליגה הספרדית. הפערים הכלכליים והספורטיביים משאר הליגה רק גדלו בזכות שלד שחקנים נדיר שהגיע מהאקדמיה של בארסה, לה מאסיה, והתוצר המפורסם ביותר שלה: ליאו מסי.

 

הניצחון של לאפורטה מגיע פחות משבוע אחרי שהאיחוד האירופי הודיע כי הוא יחייב את ריאל מדריד וברצלונה לשלם חזרה כסף והטבות שקיבלו מממשלת ספרד. וזאת לאחר שבית המשפט העליון דחה את החלטה מלפני שנתיים על כך שההטבות היו חוקיות.

 

האיחוד האירופי קבע ב-2016 שספרד העניקה לברצלונה, ריאל מדריד, אוסאסונה ואתלטיק בילבאו הטבות מהלוואות וכספי תמיכה של האיחוד האירופי. ההלוואות וההטבות היו "יתרון לא הוגן" על יריבות והפרו את חוקי התמיכה של האיחוד האירופי. ב-2019 בית משפט אירופי ביטל את ההחלטה ואולם בשבוע שעבר הוחלט שההחלטה המקורית נכונה.

 

מסי מול שחקני בילבאו מסי מול שחקני בילבאו צילום: רויטרס

 

 

אחת מהבעיות עם הסיוע הממשלתי שקיבלו ריאל מדריד, ברצלונה, אוסאסונה ובילבאו היתה שהכסף לא היה קשור לפרויקט פיתוח אחד אלא, בעצם, נשאבו לתוך קופות המועדונים כדי לסייע בפעולות השוטפות שלו ובכיסוי חובות. משהו שהקבוצות האחרות לא קיבלו.

 

כמו כן, האיחוד האירופי קבע כי המועדונים - כולם בבעלות ציבורית של "סוסיוס" - שילמו 5% פחות מס מהיריבות במשך יותר מ-20 שנה ללא הצדקה. הרשויות בספרד יצטרכו לקבוע כמה הקבוצות יצטרכו לשלם חזרה כשההחזר יעמוד על מינימום של 5 מיליון יורו למועדון.

 

למשל, ריאל מדריד קיבלה מעיריית מדריד תשלום גבוה במיוחד על שטחים בראשותה וגם זכתה לשטח זול ביותר כדי לבנות את מתחם האימונים החדש שלה. אוסאסונה ובילבאו -מאחר שמוגדרות, כמו ברצלונה וריאל מדריד - כמוסד ללא כוונות רווח, זכו להטבות מהרשויות המקומיות וגם, כאמור, תשלום מיסים נמוך במיוחד.

 

ההחלטה התקבלה בשבוע בו הנשיא הקודם של המועדון ז'וזפ מריה ברתומאו נעצר, נחקר ונשלח למאסר בית בגלל אי-סדריים כספיים. הוא הותיר את ברצלונה בחובות של 1.1 מיליארד יורו. חלק מהחובות ליריבות בספרד ובעולם אבל חובות רבים הן גם לספקים, לרשויות המס ומוסדות פיננסיים. ספק אם מישהו יקרא לכינוס נכסים של ברצלונה בגלל החובות הללו. בארסה אינה עסק רגיל כאמור. וכך, שוב, היא תהנה ממעמדה המיוחד שיציל אותה מהתנהלות שהיתה מובילה כל קבוצה אחרת לליגות הנמוכות. ואולי להקמה מחדש בליגות הנמוכות (כמו במקרים של נאפולי ופיורנטינה).

 

ברתומאו ברתומאו צילום: אי פי איי

 

 

ההטבות שבית הדין האירופי מתייחס אליהן נכונות רק ל-20 וקצת השנים האחרונות. הן היו שם הרבה לפני האיחוד. על הקשר בין ריאל מדריד למשטר של פרנסיסקו פרנקו נכתב הרבה וגם כתבו לא מעט על כך שהמשטר הדיקטטורי סייע, בעקיפין, בהתפתחות של ברצלונה כקבוצת אופוזיציה, כאשר הקהילה המקומית, הרשויות המקומיות ועשירי קאטלוניה השקיעו בה לא מעט כחלק מהגדרת הזהות הלאומית של קטלוניה.

 

הנקודה היא שברצלונה, ריאל מדריד ובהרבה מובנים כל קבוצה גדולה באירופה נהנו מהשקעות רבות במשך שנים רבות. הן נבנו כענקיות במשך שנים ולעיתים קרובות עשו זאת בעזרת כספים ציבוריים וסיוע של הממשלה. במיוחד בספרד, המדינה עם הכי הרבה גביעי אירופה.

 

מנצ'סטר סיטי בבעלות אבו דאבי ופריז סן ז'רמן בבעלות קטאר הן שתי קבוצות שצריכות "להשלים פערים" והן עושות זאת עם הרבה מאוד כסף שנשפך עליהן - ולא רק על רכישת נכסים זמניים כמו שחקנים אלא הרבה בזכות השקעה עצומה בתשתיות, הבאת מומחים לתפקידים ניהוליים והעתקה - פחות או יותר - של מודלים ספורטיביים וניהוליים מוצלחים בכדורגל האירופי.

 

ולכן, כאשר חאבייר טבאס - יו"ר מנהלת הליגה הספרדית - טוען השבוע ש"מנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן הן קבוצות בבעלות מדינות שרוכשות את השחקנים הטובים ביותר לא בהכרח בכספים חוקיים", הוא מסיט את הדיון מחוסר ההוגנות הבסיסי בכדורגל האירופי.

 

לאפורטה. נשיא חדש-ישן לאפורטה. נשיא חדש-ישן צילום: גטי אימג'ס

 

 

מנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן עושות בשנים האחרונות את מה שריאל מדריד וברצלונה - היהלומים בכתר של לה ליגה - עשו במשך עשורים. השתמשו במשאבי מדינה כדי להצטיין על המגרש ולייצר יתרון בלתי ניתן למחיקה.

 

כמו כן, הדרך היחידה להתמודד עם תופעות הלוואי של "הסימום הכספי" מאבו-דאבי וקטאר, היא רגולציה שתקדם הוגנות וניהול נכון של הכסף. לא, לא "פייר פליי פיננסי" - שבשורה התחתונה היא רגולציה שאיפשרה לקבוצות עשירות להשקיע יותר בעצמן מאשר הקבוצות האחרות, וכך גדלו הפערים בכדורגל האירופי למימדים לא בריאים - אלא תקרת שכר.

 

וזו רגולציה שהקבוצות הגדולות - שכל כך מתלוננות על המעורבות של אבו דאבי, קטאר ואולי בקרוב ערב הסעודית (דרך רכישת אינטר) - מתנגדות אליה כי היא תכריח אותם להתמודד בסיטואציה רגולוטרית שבה אין להם יתרון ללא הגבלה.

 

אז עד שלא יהיה מנגנון שמגביל הוצאות ומנתב את הכספים שיש להשקעות "נכונות", אי אפשר יהיה לקחת ברצינות את תלונות המועדונים על חוסר ההוגנות בהשקעות הכדורגל של אבו דאבי וקטאר.
x