$
אירועי ספורט

בכדורגל - כשמפסיקים ללמוד מטעויות, הן מצלקות

ביטחון עצמי הוא אולי הנכס החשוב ביותר של כדורגלן. בלעדיו, שחקן מצוין יכול להיות בינוני במיטבו וקבוצה בלתי מנוצחת כמו ליברפול הופכת לשבירה. האם הצלחה בליגת האלופות, שחוזרת השבוע, יכולה לעזור בשיקום?

אוריאל דסקל 10:1415.02.21

המוח האנושי לומד, בגדול, בשתי צורות. דרך חיזוקים חיוביים ו"תגמול" - כלומר דברים שירצה עוד מהם בעתיד, או דרך טעויות שמובילות לתחושות לא נעימות שהוא ירצה למנוע בעתיד ("הימנעות").

 

ב-2015 חוקרים באוניברסיטת דרום קליפורניה (USC) השתמשו ב-MRI כדי לראות אם המוח יכול ללמד את עצמו ליהנות מטעויות וככה להפוך את המכניזם שהופך את טעות מאירוע לא נעים לאירוע "מתגמל".

 

מאמן ליברפול יורגן קלופ והשחקן ג'ורדן הנדרסון מאמן ליברפול יורגן קלופ והשחקן ג'ורדן הנדרסון צילום: אי פי איי

 

החוקרים בראשות ג'ורג'יו קוריצ'לי, פרופסור לכלכלה ופסיכולוגיה ב-USC, בדקו שלוש קבוצות של סטודנטים שקיבלו כסף ושאלות טריוויה זהות. קבוצה אחת קיבלה "חיזוק שלילי" על כל תשובה לא נכונה - לקחו להם כסף על כל תשובה לא נכונה. הקבוצה השנייה קיבלה כסף על כל תשובה נכונה והקבוצה השלישית קיבלה את האפשרות ללמוד מהטעות ואז לקבל כסף על תשובה נכונה. כך קרה שכשחברי הקבוצה השלישית עשו טעות, מערכת התגמול במוח שלהם היתה פעילה יותר. "הראנו שבמצבים מסוימים, כשאנחנו מקבלים מספיק אינפורמציה כדי להכניס קונטקסט להחלטות שלנו, אז המוח שלנו משנה את המכניזם שלו מהימנעות לתגמול" מסביר קוריצ'לי.

 

אחת המסקנות מהניסוי הזה היא שהטעויות או הכישלונות יכולים להיות מורים טובים אבל רק אם הסביבה מאפשרת זאת והופכת אותם לחוויה "מתגמלת". וההפך. טעות יכולה לצלק לנצח אם הסביבה הופכת אותה לכזו.

 

טעות ועוד טעות. ואז עוד טעות

 

בכדורגל "טעות שמובילה לשער" היא סטטיסטיקה נדירה. בליגה בכירה אין הרבה שחקנים שעושים יותר מטעות אחת כזו במהלך עונה. טעות שמובילה לשער היא לא טעות קטנה של סגירת זווית לא נכונה או יציאה מאוחרת לנבדל, אלא טעות בסגנון מסירה ליריב שיבקיע או איבוד כדור כשחקן אחרון לפני השער שלך. הטעויות הללו גם לא מלמדות על איכות השחקן בהכרח. כלומר, שחקן יכול לעשות טעות שמובילה לשער וזה לא, בהכרח, ייפגע בשאר הסטטיסטיקות שלו או באיכות שלו כשחקן.

 

אוזאן קאבק בלם ליברפול ואליסון בקר שוער ליברפול אוזאן קאבק בלם ליברפול ואליסון בקר שוער ליברפול צילום: גטי

 

למשל: אליסון בקר, השוער של ליברפול, עשה בשנתיים הראשונות שלו בקבוצה 5 טעויות שהובילו לשער ליגה נגד קבוצתו - יותר מכל שוער אחר באותה תקופה, אבל אין בכלל ספק שהוא היה אחד מהסיבות המרכזיות לכך שליברפול זכתה באליפות אירופה ובאליפות היסטורית. מכל טעות כזו למד והתפתח לשוער טוב יותר - וכך גם הקבוצה שלו.

 

ואולם, בחודש האחרון הקבוצה בקריסה - פעם ראשונה שתחת יורגן קלופ היא מפסידה שלושה משחקים רצופים בליגה והפסידה 3 משחקים רצופים בבית אחרי 3 שנים ללא הפסד בית. ברצף הזה, אליסון אחראי ל-3 טעויות שהובילו לשערים של היריבה. "הבעיה עם טעויות היא שאתה לא יכול לקבל החלטה על מתי לעשות אותן" הסביר יורגן קלופ אחרי ההפסד למנצ'סטר סיטי לפני שבוע, הפסד שנבע, בין השאר, מ-2 טעויות קריטיות של אליסון. "הדבר היחיד שאנחנו יכולים לעשות הז ללמוד מהן. וזה מה שנעשה. אליסון הציל את החיים שלנו אני לא יודע כמה פעמים. הוא שוער ברמה הגבוהה ביותר".

 

קלופ ניסה להציל את הביטחון העצמי של אליסון אבל כמו הרבה דברים שקורים לו עכשיו - זה פשוט לא עובד: שבוע אחרי הטעויות נגד סיטי, אליסון ביצע טעות קריטית במשחק נגד לסטר. משחק בו נראה לאורכו קצת חסר ביטחון עצמי.

 

ביטחון עצמי הוא אולי הנכס החשוב ביותר של כדורגלן. בלעדיו, שחקן מצוין יכול להיות בינוני במיטבו. ובלעדיו, טעויות שאפשר ללמוד מהן הופכות לטעויות שקשה להתאושש מהן. כשקבוצה כמו ליברפול נראית כמו בהליך קריסה מנטלית, הטעויות יכולות לרסק עוד יותר את הביטחון העצמי הרעוע. זו הסיבה העיקרית לכך שהעצה הראשונה של פסיכולוגים של ספורט לספורטאים במשבר היא "לחזור ליסודות". לעשות את הדברים הפשוטים נכון ו"לייצר ניצחונות קטנים" כדי להגביר את הביטחון. לחזור ללמידה מטעויות.

 

הדרך חזרה של ליברפול לפסגה חייבת, כנראה, לעבור ביסודות. יורגן קלופ חייב למצוא דרך להפוך את הטעויות למשהו חיובי.

x