$
ספורט ישראלי

איך אפשר לעשות תוכנית לכדורגל בלי כדורגל נשים? תשאלו את ההתאחדות

בעולם מתחילים להבין את הפוטנציאל הכלכלי העצום שיש לספורט נשים אבל ב"תוכנית העשור" של התאחדות הכדורגל בישראל אין התייחסות לכדורגל נשים, נערות וילדות

אוריאל דסקל 12:5602.02.21

לפי פרסום של ידיעות אחרונות השבוע, בהתאחדות לכדורגל גילו את הבעיות האמיתיות של הכדורגל הישראלי. בין היתר נמצא כי מספר המגרשים בישראל קטן פי 10 מהממוצע במדינות הדומות בגודל האוכלוסייה; מספר הכדורגלנים קטן פי חמישה ממדינות דומות באירופה (0.5% לעומת 2.6%) ובמדינה אירופאית ממוצעת יש פי 3 יותר מאמנים מאשר בישראל.

 

ולהתאחדות לכדורגל בראשות אורן חסון יש גם תוכנית לעשור כדי לטפל בבעיות הללו שהגיעו אלינו משום מקום ולאף אחד אחר לא היתה תוכנית להתמודד איתן.

 

בהתאחדות לכדורגל מדברים על "הנגשת הכדורגל לכל ילד" (כאילו חוגים לא מסובסדים בעלות גבוהה הם לא חלק מהמודל הכלכלי הכושל של הכדורגל הישראלי); העלאה משמעותית במספר הכדורגלנים הפעילים (כי הנתונים לא ידועים ומוכרים וכתבו עליהם כבר יותר מעשור); הכשרת מאמנים במסגרת ההתאחדות (צריך לשנות את חוק הספורט בשביל זה - בהצלחה); שיתוף מידע בין מנהלים ספורטיביים (באמת?); העסקת סקאוטים (וואלה?); איתור מנהל טכני שלא יעסוק בנבחרת הבוגרת (כי אין כזה כמובן - כל מי שהביאו מחו"ל לעשות זאת מצא את עצמו בתפקיד שונה) ופילוסופיית משחק ארצית (המנהל הטכני שהגיע לכאן והפכו אותו למאמן ראשי בגלל עניינים כספיים גם דיבר על זה לפני מספר שנים, כן?); כל מיני הקמת אקדמיות ברחבי ישראל (כי אף פעם לא ניסו זאת) ואפילו אימוץ "המודל הצרפתי" (כי ישראל - 9 מיליון תושבים - היא בדיוק כמו צרפת - 67 מיליון תושבים).

 

נבחרת הנשים של ישראל נגד נבחרת איטליה (ארכיון) נבחרת הנשים של ישראל נגד נבחרת איטליה (ארכיון) צילום: אבי רוקח

 

ממה שפורסם מהתוכנית המפורטת אין התייחסות למצב החוזי של הכדורגלנים בישראל - שהוא עדיין בעידן שלפני חוק בוסמן - החוק המשפיע ביותר על תעשיית הכדורגל מאז 1995. וגם אין התייחסות ל-51% מהאוכלוסייה - נשים, נערות וילדות.

 

אם כדורגל הגברים בישראל - מבחינת מספר שחקנים, שיעור השתתפות ורמת מאמנים - ברמה של הכדורגל מקדוני או אלבני אז רמת הכדורגל נשים במצב גרוע יותר מאשר מיקרונזיה. רק התערבות מוסדית רצינית בו תשפר אותו אבל לא נראה שזה מעניין כל כך את ראשי ההתאחדות.

 

וזו בעיה רצינית שבשנת 2021 מתפרסמות תוכנית ללא התייחסות לנשים. זו בעיה עבור נשים אבל גם עבור גוף הספורט שעושה זאת. לפי תחזית של דלויט עסקי ספורט הנשים בפריחה וכרגע נראים כמו ענף הספורט בעל פוטנציאל הצמיחה הגבוהה ביותר.

 

ספורט נשים שווה את ההשקעה

 

לפי מאמר של דלויט (Women’s sports gets down to business: On track for rising monetization) אנחנו רואים את הפערים המגדריים נסגרים לאט לאט גם בתעשיית הספורט אך אין בכלל ספק שהספורט חייב להשקיע יותר בלייצר יותר הזדמנויות לספורט נשים להוכיח את היכולות הכלכליות והמסחריות שלו.

 

לפי דו"ח התחזיות של דלויט הסכמי זכויות שידור וחסויות, אירועי ספורט הנשים יכולים להיות שווים מיליונים רבים אך רבים מאלו נמכרים בערך שוק נמוך. ב-2021 מצפים בדלויט שההכנסות מספורט הנשים לא יגיעו למיליארד דולר (תעשיית הספורט מגלגלת כ-481 מיליארד דולר בשנה - ב-2018, עלייה של 45% מ-2011) למרות שהענפים הנשיים הוכיחו במספר רב של מקרים את היכולת של ספורט נשים למשוך מיליונים למגרשים ולמרקעי הטלוויזיה. כרגע, בדלויט מעריכים, אפשר להרוויח הרבה כסף מהשקעה נכונה בספורט נשים.

 

לפי סקר שנערך במספר מדינות, יש עניין רב בספורט נשים. לפחות 84% מהאנשים שעוקבים אחר ספורט מתעניינים לפחות בענף ספורט נשי אחד. הספורט הנשי התקדם כלכלית ויצר עניין גדול יותר למרות מה שבדלויט מגדירים כ"מחסומים" - רגולטוריים או חברתיים. בחלק גדול מהמדינות כדורגל נשים, למשל, לא היה חוקי עד שנות השבעים של המאה הקודמת. ברוב המדינות לא הושקעו כספים ייעודיים בכדורגל נשים עד אמצע העשור הראשון של המאה הזו. בישראל עדיין לא ממש משקיעים בכדורגל נשים. ובפיפ"א, למשל, מונטיזציה מספקת על הערך והשווי של מונדיאל הנשים והיא מכרה אותו כחלק מחבילת מונדיאל הגברים. ושוב בישראל: עושים תוכנית שלמה לשיקום הכדורגל ולא מתייחסים בכלל לכדורגל נשים.

 

החדשות הטובות הן שספורט הנשים גדל ומתחזק כל הזמן. בלי קשר למחסומים כאלו או אחרים.

 

באולימפיאדת 1900, הראשונה בה הורשו לנשים להתחרות, היו 22 נשים מתוך 997 ספורטאים. באולימפיאדות האחרונות כבר 51% מהמתחרים הן נשים. נשים לא רצו מרתון עד סוף שנות השישים ומאז כבר יש מתחרות שעושות מרתון בשעתיים וחצי. ובאליפות ארה"ב הפתוחה בטניס, למשל, יש כבר יותר רייטינג לתחרות הנשים מאשר לתחרות הגברים. מונדיאל הנשים - כטורניר - צמח למימדים עצומים מבחינת צופים במגרשים ובבית. נייקי, אדידס וחברות הלבשת הספורט מרוויחות הרבה מהכסף שלהן ממוצרים לנשים בלבד.

 

לפי דלויט, ספורט הנשים כבר התחיל לגדל את עמודי התווך של תעשיית הספורט (זכויות שידור, מכירת כרטיסים וחסויות). הגיע הזמן להתייחס אליו ביותר רצינות. כן, גם "בתוכנית העשור" של ההתאחדות לכדורגל הישראלית.

x