מהו פרויקט "התמונה הגדולה" והאם ישנה את הכדורגל האנגלי לתמיד?
מדובר בהצעה שעשויה לשנות לחלוטין את הפרמיירליג ואת פירמידת הכדורגל שמתחת לליגת הכדורגל העשירה בעולם. התוכנית שהודלפה ל"דיילי טלגרף" עוררה דיון נרחב בשבוע האחרון בשורות הכדורגל האנגלי ובבריטניה כולה
בשבוע האחרון מדברים בכדורגל האנגלי על "התמונה הגדולה" - שם קוד להצעה שעשויה לשנות לחלוטין את הפרמיירליג ואת פירמידת הכדורגל שמתחת לליגת הכדורגל העשירה בעולם. התוכנית הודלפה ל"דיילי טלגרף" ועוררה דיון נרחב בכדורגל האנגלי בפרט ובבריטניה בכלל. אז כמה שאלות ותשובות על העניין, שגם אם לא ייצא לפועל במלואו, לבטח יביא לשינויים משמעותיים בחלוקת הכספים והתחרויות בכדורגל האנגלי.
- האם ליברפול ומנצ'סטר יונייטד יהיו סוף סוף יריבות אמיתיות?
- יעילות ודומיננטיות היסטוריות אך עם חשש לעובש קל
- מה עשוי להפיל את הרכישה הסעודית של ניוקאסל?
המצב מתחת לפרמיירליג בכי רע. קבוצות ה-EFL (ארגון שמייצג את 72 הקבוצות שמתחת לפרמיירליג ומעל הליגה החמישית החצי-מקצוענית) במצב כלכלי נוראי. המצב הזה התחיל עוד לפני הקורונה, ולפחות 75% מהמועדונים סיימו את העונות האחרונות בהפסדים כספיים משמעותיים. בנוסף, מועדונים כגון בורי ומאקספילד פשטו רגל בשנה האחרונה, ומועדונים רבים, כולל אלה עם קהל גדול, התקשו להחזיק ראש מעל המים. הקורונה והשלכותיה על יכולות הקבוצות למלא אצטדיונים היא מכת מוות של ממש עבור מועדונים רבים. לפי נייג'ל טראוויס, יו"ר לייטון אוריינט מהליגה הרביעית, "יש מועדוני EFL שבתוך חמישה-שישה שבועות ייעלמו, אלא אם יקבלו סיוע פיננסי". אז הצעת "התמונה הגדולה" היא לתוכנית שנועדה לסייע למועדוני ה-EFL, אבל על הדרך יש גם ניסיון לשנות את הפרמיירליג ואת הכדורגל האנגלי בצורה דרמטית.
מי אחראי לתוכנית?
מי שאחראי לתוכנית שהודלפה - והפרטים יופיעו כאן מיד - הם ריק פארי, יו"ר ה-EFL, שהיה מנכ"ל ליברפול והפרמיירליג בעברו; ג'ון הנרי, הבעלים של פנוויי ספורט גרופ -החברה-האם של ליברפול; ויו"ר מנצ'סטר יוניייטד אד וודוורד בתמיכת משפחת גלייזר. השלושה לא ממש שתפו את שאר קבוצות הפרמיירליג, את ההתאחדות לכדורגל האנגלית, את ממשלת בריטניה או אפילו את השותפות המרכזיות שהיו אמורות להיות במהלך הזה: שאר "6 הקבוצות הגדולות של הפרמיירליג".
אולם, זו, ככל הנראה, הצעה ראשונית, שעל בסיסה עוד יהיה משא ומתן. כאמור, הרבה לא מתלהבים מהתוכנית. אנשים חשובים מאוד בכדורגל - כולל מנכ"ל הפרמיירליג - מרגישים שיש כאן ניסיון לקחת מהם כוח והשפעה. ממשלת בריטניה מתחה ביקורת על המהלך, וגם האוהדים יצאו נגד מהלך שמנוהל בידי שני אמריקאים בעלי קבוצות ספורט בארה"ב, המעוניינים "לסגור" כמה שיותר את הליגה הבכירה וגם רוצים שליטה גדולה יותר על קבלת החלטות. התזמון של התוכנית אינו מקרי. נראה שליברפול ומנצ'סטר יונייטד מנסות לעשות מהלך שיקבע את מעמדן ויגדיל את הכנסותיהן לטווח הארוך - זאת בזמן שהמשק הבריטי בדרך למיתון משמעותי והכלכלה הרוסה בעקבות משבר הקורונה.
אז מה בבסיס התוכנית?
תוכנית חילוץ בהיקף של 250 מיליון ליש"ט מהפרמיירליג ל-EFL. מדובר בכסף מיידי, שיועבר לקבוצות הליגות הנמוכות כהלוואה בתנאים נוחים. 100 מיליון ליש"ט יועברו כ"מתנה" להתאחדות הכדורגל האנגלית - 10 מיליון ליש"ט מהסכום לשורשי הכדורגל, 10 מיליון ליש"ט לכדורגל נשים והשאר להתאחדות לכדורגל האנגלית לכיסוי הפסדים. כחלק מהתוכנית יובטלו "דמי המצנח" ליורדות מהפרמיירליג, ואלה יהפכו למשהו אחר: 25% מההכנסות של הפרמיירליג יועברו לליגות לחלוקה לליגות הנמוכות (כ-760 מיליון ליש"ט בשנה). כחלק מההצעה, "הפירמידה" של הכדורגל האנגלי תשתנה מ-2022/23. הפרמיירליג תקטן ל-18 קבוצות, 24 קבוצות יהיו בצ'מפיונשיפ (הליגה השנייה), 24 בליג וואן (הליגה השלישית) ו-24 בליג טו (הליגה הרביעית). לא יהיו ביטולי ירידות ועליות ליגה. עם זאת, כן יבטלו את גביע הליגה (הגביע השלישי בחשיבותו, שבוטל ברוב גדול של המדינות האירופיות) ואת "מגן הקהילה" (הסופר-קאפ של אנגליה). ביטול מגן הקהילה וקיצור הליגה יאפשרו לקבוצות גדולות לצאת למסעות כדורגל רווחיים ברחבי העולם בקדם העונה.
איך יחולקו הכספים מחדש?
הפרמיירליג כרגע מחלקת 92% מהכנסות זכויות השידור שלה ל-20 קבוצות הפרמיירליג. השיעור הזה ירד ל-75% כחלק מ"התמונה הגדולה". אך הכסף, כאמור, יחולק ל-18 קבוצות ולא ל-20. גם החלוקה של ההכנסות הפנימיות - הכנסות מזכויות שידור בבריטניה, הכנסות ממכירות זכויות שידור בחו"ל וחסויות - תשתנה. 50% יחולקו שווה בשווה, 25% יחולקו לפי מיקום והישגים בעונה ו-25% לפי "הישגים והצלחות בשלוש השנים האחרונות" (שם קוד ל"קבוצות גדולות"). כרגע ההכנסות בפרמיירליג מחולקות, באופן כללי, 50% שווה בשווה ו-25% לפי הישגי הקבוצה בעונה (עם שינויים קלים שנעשו לאחרונה בחלוקת ההכנסות מזכויות שידור בחו"ל). חלק נוסף בהצעה: קבוצות הביג 6 (מנצ'סטר יונייטד, ליברפול, ארסנל, טוטנהאם, מנצ'סטר סיטי וצ'לסי) יהיו בעלות כוח משמעותי הרבה יותר מאשר כל הקבוצות האחרות בפרמיירליג - עם זכות וטו על החלטות ששאר קבוצות הפרמיירליג מקבלות. כרגע צריך להעביר החלטה בפרמיירליג בהסכמת 14 קבוצות, ומנצ'סטר יונייטד וליברפול הציעו לצמצם זאת להסכמה מלאה של הביג 6 - כולל אישור בעלים חדש בפרמיירליג. ספק אם זה יעבור. אולם, בביג 6 מאוד לא מרוצים, למשל, מכך שהפרמיירליג לא קיבלה את ההצעה להשתמש ב-5 חילופים העונה. זאת למרות שבכל אירופה קיבלו את ההצעה ההגיונית הזו. למה לא קיבלו את ההצעה? כי 14 הקבוצות האחרות חשבו שחמישה חילופים יהוו יתרון גדול מדי לביג 6.
מה ב-EFL אמורים לעשות מלבד לקבל את הכסף?
חלק מההצעה היא להציג "פייר פליי" פיננסי לקבוצות הפרמיירליג ותקרת שכר קשוחה ל-EFL על קבוצות הליגות הנמוכות, שבשנים האחרונות רשמו הפסדים של מאות מיליוני ליש"ט בשנה. הכסף שיועבר מהפרמיירליג (25%) יחולק כך שרובו (85% לליגה הראשונה והשנייה ו-15% להחזר החוב לפרמיירליג). 15% הנותרים יחולקו שווה בשווה בין קבוצות הליגה הרביעית. בין השאר, מדובר גם על אפשרות של השאלה המונית של שחקני פרמיירליג צעירים לקבוצות הליגות הנמוכות (כיום יש הגבלה).
הביקורות על התוכנית היו חריפות. איש לא חושב שקבוצות הפרמיירליג רוצות להעניק צדקה בחינם, אבל המוערבות האישית והאינטנסיבית של בעלים אמריקאים גורמת לחששות רבות, ומנגד גם למחשבות רבות על שינויים הכרחיים שיהיו גדולים ומשמעותיים כמעט כמו הקמת הפרמיירליג ב-1992.
מי בעד ומי נגד?
ב-EFL, באופן כללי, לא מתנגדים למהלך, במיוחד לאור העובדה שממשלת בריטניה לא ממש ממהרת לסייע להם כלכלית - זאת למרות שהעבירו כ-300 מיליון ליש"ט לבתי קולנוע, מוזיאונים ואולמות קונצרטים, ואף איפשרו כניסת קהל מינימלית לחלק מהמקומות. התוכנית של ליברפול ומנצ'סטר יונייטד היא תוכנית שמתבשלת הרבה זמן - עוד לפני הקורונה. בפרמייירליג ההתנגדות "נזילה" יותר, ורבים חוששים שיותר מדי כוח לביג 6 יוביל, בהכרח, להקמת סופרליג וקריסת הליגות האנגליות. בממשלה אף התלוננו על כך שההצעה "תייצר חנות סגורה" בראש פירמידת הכדורגל, אבל רק אחרי שביקשו מהכדורגל "להסתדר בעצמו".
הורדת גביע הליגה והקטנת הליגה יאפשרו, אולי, משחקי ליגת האלופות בסופי שבוע - משהו שאופ"א וגם ב-ECA, ארגון המועדונים הגדולים, מעוניינים בו. האוהדים - לפחות הגופים הרשמיים, כגון "התאחדות אוהדי הכדורגל" - כינו את הפרויקט "כדור ציאניד מצופה סוכר, שמוצע לנו בידי מיליארדרים שלא מבינים את המשחק או את תרבות הכדורגל". אוהדי 6 קבוצות הכדורגל גם הוציאו הודעה: "האוהדים שאנחנו מייצגים הם אוהדים עם הרבה מזל, כי הם אוהדים קבוצות שיש להם ביטחון כלכלי, שנובע מההכנסות העצומות של הפרמיירליג. אבל אנחנו מבינים שכדורגל לא עובד בבידוד. הוא משפחה".
האם הטיוטה להצעה (טיוטה 18 לפי הדיווחים) כל כך נוראית?
עבור טהרני הכדורגל - כן. אבל מבחינת אנשי העסקים, שמנסים לנצל את הסיטואציה הכלכלית האומללה כדי לקבע את מעמדם והכנסותיהם, ההצעה לא נוראית כלל. האם ההצעה תעבור כפי שהיא? 100% שלא. האם גרסה שונה שלה תעבור? ייתכן מאוד שכן. המשא ומתן רק התחיל.