$
ספורט עולמי

קורונה או לא, בפרמיירליג עדיין רוכשים נכסים

הקבוצות בפרמיירליג הוציאו סכום נטו של 902 מיליון יורו. כ-800 מיליון יורו יותר מארבעת הליגות הגדולות האחרות ביחד

אוריאל דסקל 11:4107.10.20
קורונה או לא, בפרמיירליג לא נתנו למגפה עולמית להאט את הפעילות של קבוצות הליגה בשוק העברות השחקנים. ב-2020 הקבוצות בפרמיירליג הוציאו סכום של 1.25 מיליארד ליש"ט על רכישות 107 שחקנים - לא כולל שכר של שחקנים חופשיים ושחקנים בהשאלה.

 

אמנם מדובר על ירידה קלה מ-2019 - 1.4 מיליארד ליש"ט - אך הסכום דומה להוצאה ב-2018 (1.27 מיליארד). השיא לשנה הוא 1.49 מיליארד ליש"ט.

 

מדובר על סכומים גבוהים בהרבה ממה שהוציאו בליגות אחרות בטח בהתחשב בכך שההכנסות משוק העברות ירדו מ-820 מיליון ליש"ט לכ-355 מיליארד ליש"ט. לשם השוואה, נעבור ליורו וניקח רק את חלון העברות הראשון של הקורונה בקיץ האחרון כדוגמה.

 

גארת' בייל חותם מחדש בטוטנהאם גארת' בייל חותם מחדש בטוטנהאם צילום: רויטרס

 

קבוצות הפרמיירליג הוציאו בחלון האחרון כ-1.38 מיליארד יורו (ירידה מ-1.78 מיליארד יורו בעונה שלפני) והכניסה ממכירות כ-473 מיליון יורו (ירידה מכ-921 מיליארד יורו). ההוצאה נטו (הוצאה פחות ההכנסה) עמדה על כ-902 מיליון יורו העונה - עלייה מ-869 מיליון יורו בעונה שלפני.

 

מה קרה בליגות האחרונות באותה תקופה? בסריה A הקבוצות הוציאו כ-743 מיליון יורו על רכש, ירידה מ-1.4 מיליארד יורו. ההוצאה נטו עמדה על 45.5 מיליון יורו בלבד - ירידה מ-374 מיליון יורו בעונה שלפני. הוצאת הנטו הקטנה מלמדת שרוב הקבוצות ניסו לאזן בין הוצאות להכנסות משוק העברות.

 

הליגה הספרדית הוציאה סכום של 411 מיליון והכניסה סכום של 494 מיליון יורו - כלומר רשמה רווח בשוק של 82 מיליון יורו. בשנה שעברה, לשם השוואה, הליגה הספרדית הוציאה סכום של 1.48 מיליארד יורו וסכום נטו של 323 מיליון יורו. אם יש נתון שמלמד על ההפסדים הגדולים של הליגה הספרדית מהקורונה, אז ההוצאה על רכש היא הנתון המתאים. הליגה הספרדית הוציאה פחות על רכש מאשר הליגה הצרפתית (433 מיליון יורו, 57 מיליון יורו נטו).

 

הבונדסליגה הגרמנית הוציאה סכום של 323 מיליון יורו (רווח של 1.7 מיליון יורו). ירידה מ-943 מיליון יורו (281 מיליון יורו נטו).

 

בחישוב קל עולה שבעוד שהליגה האנגלית הוציאה סכום נטו של 902 מיליון יורו, ארבעת הליגות הגדולות האחרות הוציאו טיפה יותר ממאה מיליון יורו נטו (אם לא מחשיבים את הרווחים של הליגה הספרדית והליגה הגרמנית).

 

סממן לבאות?

 

שוק העברות הוא לא השוק השקוף ביותר בעולם. יש הרבה עסקאות ותרגילים חשבונאים, השאלות וחלוקת תשלומים - אבל בסופו של דבר מדובר בשוק שבו המועדונים רוכשים "נכסים" לכמה שנים. והסכומים המפורסמים מסייעים לנו להבין לאן הרוח נושבת. והרוח נושבת לכיוון התחזקות כלכלית של הליגה האנגלית - הליגה הכי חזקה גם ככה - והיחלשות או עמידה במקום של הליגות היריבות.

 

הנכסים הללו יאפשרו למועדונים לאנגלים לצאת ממשבר הקורונה - שצמצמם את ההכנסות של כל הליגות - מחוזקים יותר: מקצועית וגם כלכלית. הגדילה ועשתה צ'לסי שהשתמשה בהון שנאגר ממכירת אדן האזר ושחקנים נוספים בזמן השעייתה משוק העברות בשנה שעברה כדי לרכוש שחקנים צעירים (בני 25 ומטה) במחירים נמוכים יחסית לשנים קודמות. צ'לסי הוציאה סכום של כ-226 מיליון יורו - יותר מאשר ברייטון, ברנלי, קריסטל פאלאס, ווסטהאם, ניוקאסל, ווסט ברומיץ', סאות'המפטון, פולהאם ולסטר סיטי ביחד. בין השאר הקבוצה רכשה את קאי האברץ ב-75.8 מיליון ליש"ט, בן צ'ילוול (50 מיליון ליש"ט) וטימו ורנר (45 מיליון ליש"ט). אלו שחקנים שככל הנראה ישמרו על הערך שלהם בחצי העשור הקרוב וככל הנראה יתרמו רבות לקבוצה של פרנק למפארד. גם מנצ'סטר סיטי רכשה שלושה שחקנים צעירים לחצי עשור לפחות: רובן דיאס (65 מיליון ליש"ט), ניית'ן אקה (41 מיליון ליש"ט) ופראן טורס (37 מיליון ליש"ט) כאשר מנצ'סטר יונייטד מבצעת כמה פעולות משמעותיות ברכישת "הימורים" שעשויים להשתלם מאוד בעתיד פאקונדו פלסטרי (מפניירול עבור סכום מוערך בכ-8 מיליון יורו) ואמאד טראורה מאטאלנטה (המעבר יושלם בינואר עבור סכום שיכול להגיע לכ-40 מיליון ליש"ט).

 

קצת קשה להתעלם מכך שהסכומים האלה מושקעים בקבוצות הפרמיירליג בזמן שבליגות המשנה של אנגליה מצפים לקריסות רבות של מועדונים והעולם כולו שרוי במשבר כלכלי עצום.

 

הסכומים האלה מושקעים בסגלים בזמן שרוב המועדונים - רובם בבעלות מיליארדרים זרים - מפטרים עובדים זמניים וקבועים. בלט במיוחד סיפורו של ג'רי קאי, שמתפקד כבר יותר מ-27 שנה כמאסקוט של ארסנל, גאנרסאורוס בעלות של 27 אלף ליש"ט בשנה. הוא פוטר על ידי המועדון שבבעלות מיליארדר אמריקאי בשווי 8 מיליארד דולר. זה קרה ביום בו ארסנל החליטה להשקיע בהבאת תומאס פארטי כ-100 מיליון ליש"ט (כ-45 מיליון ליש"ט ברכישתו וכ-250 אלף ליש"ט בשבוע בשכרו). מי שנחלץ לעזרתו של גאנרסאורוס האהוב היה מסוט אוזיל, שהבטיח לשלם את שכרו כל עוד הוא חלק מהמועדון. אוזיל מרוויח בשבוע אחד פי 13 יותר ממה שגאנרסאורוס מרוויח בשנה.

 

x