$
ספורט עולמי

הליגות הבכירות התחילו עונה: מי תצא מנצחת מעידן הקורונה?

ניתוח פיננסי של חמש ליגות הכדורגל הבכירות באירופה מראה שגם אחרי הקורונה אף ליגה לא מתקרבת לפרמיירליג. ומה קורה בישראל? מצפים לאובדן הכנסה של 20% לפחות

אוריאל דסקל 08:0822.09.20

לפי הערכות, קבוצות הפרמיירליג יפסידו בעונת הכדורגל 2020/21 יותר מחצי מיליארד ליש"ט. אובדן ההכנסה הצפוי, שנאמד כרגע ב־540 מיליון ליש"ט, קשור להכנסות מימי משחק וזכויות שידור. כך לפי “פייננשל טיימס”.

 

בפרמיירליג לא מצפים לקהל במגרשים לפחות עד אוקטובר. העונה שנפתחה בספטמבר תהיה ללא קהל כלל, וככל הנראה זה יימשך כך בחודשים הקרובים, תלוי כמובן במצב התחלואה.

 

"המודל העסקי שלנו נשען על תפוסה של 100%-98% במגרשים", אמר פול בארבר, מנכ"ל ברייטון. "אנחנו עומדים בפני אתגר פיננסי".

 

כדורגל מול יציעים ריקים בעידן הקורונה. מכירות הכרטיסים הן חלק קטן מההכנסה של הליגות כדורגל מול יציעים ריקים בעידן הקורונה. מכירות הכרטיסים הן חלק קטן מההכנסה של הליגות צילום: ג'טי אימג'ס

 

בנוסף, הפרמיירליג ביטלה הסכם זכויות שידור בסטרימינג עם PPTV, שבבעלות סונינג. ההסכם היה בשווי של יותר מחצי מיליארד ליש"ט לשלוש שנים והופסק אחרי עונה אחת מפני שהחברה לא העבירה תשלומים. את עונת 2019/20 הקבוצות סיימו עם הפסדים של כ־850 מיליון ליש"ט. כמו כן, בפרמיירליג יסבלו מכך שיצטרכו להחזיר (בצורה מדורגת) כ־330 מיליון ליש"ט מזכויות השידור המקומיות על דחיית המשחקים בעקבות הקורונה.

 

הפרמיירליג דוחפת לפתיחת המגרש לאוהדי הכדורגל כבר העונה ודרשה מהממשלה להחזיר את הקהל, לפחות בחלקו, למגרשים. "המשמעות של משחקים ללא אוהדים היא הפסד חודשי של 100 מיליון ליש"ט", כתבה הפרמיירליג לממשלת בריטניה. "הנזק הוא לכל הליגות. זהו נזק עצום לכלכלה הלאומית".

 

רוכשים נכסים

 

למרות המצב, ייתכן מאוד שהפרמיירליג תצא מחוזקת מעידן הקורונה, בוודאי ביחס לליגות הגדולות האחרות. בעונת 2018/19 לה ליגה הספרדית הגדילה את ההכנסות שלה מזכויות השידור בינלאומיות ב־20% - והפכה לליגה הקרובה ביותר לפרמיירליג מבחינת הכנסות, אך היא עדיין לא מגרדת אותה מבחינה פיננסית.

 

הליגה האנגלית הכניסה ב־2019/20 כ־5.85 מיליארד יורו, 59% מההכנסות מזכויות שידור, 28% מחסויות ורק 13% מקהל. הפרמיירליג הכניסה פי 1.73 יותר מהליגה הספרדית ש־54% מההכנסות שלה הן מזכויות שידור ו־16% מכרטיסים. הליגה הגרמנית הבכירה הכניסה 3.345 מיליארד יורו, 44% מזכויות שידור (לפי נתוני סיכום העונה של פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט).

 

הליגה האיטלקית נמצאת הרחק מאחור, הפרמיירליג מכניסה פי 2.3 יותר ממנה. אמנם קבוצות הליגה האנגלית הפסידו מאות מיליוני יורו בקורונה, אבל סביר להניח שהליגות האחרות - שתלויות יותר בהכנסות מקהל - יפסידו יותר. אמנם קבוצות הליגה האנגלית משלמות 61% מההכנסות לשחקנים ורשמו הפסד של יותר מ־200 מיליון יורו בעונת 2018/19, בעיקר בגלל פעילות בשוק העברות השחקנים. הליגה האנגלית נותרה הליגה שרוכשת הכי הרבה נכסים (שחקנים צעירים מבטיחים).

 

מבחינת הכנסות לעונת 2020/21 מזכויות שידור (ההכנסות העיקריות), הפרמיירליג מצפה ל־3.41 מיליארד יורו (לפי KPMG). זה פי 1.4 מהליגה הספרדית, שתכניס 2.04 מיליארד יורו ופי 2.3 מהליגה הגרמנית שתכניס 1.44 מיליארד יורו. הליגה האיטלקית תכניס 1.34 מיליארד יורו, והליגה הצרפתית 1.23 מיליארד יורו.

 

 

בינתיים בליגה הספרדית, הליגה הכי קרובה לליגה האנגלית מבחינה פיננסית, הצליחו למנוע פגיעה כלכלית ותדמיתית רצינית כאשר הצליחו להשאיר את ליאו מסי בברצלונה לעוד עונה לפחות, בניגוד לרצונו. "דאגנו", הודה חאבייר טבאס, נשיא לה ליגה. "אנחנו רוצים שליאו יהיה איתנו. אמרתי הרבה פעמים שהוא השחקן הטוב בהיסטוריה, וכנשיא לה ליגה אני רוצה שהוא יסיים את הקריירה שלו כאן ולא בליגה אחרת". טבאס טען שהליגה "עובדת כמה שנים כדי לוודא שהמותג גדול יותר מכל שחקן אינדיבידואלי וששווי המועדונים לא יושפיע משחקן אחד או שניים - אבל יש דאגה אמיתית".

 

אמנם לה ליגה מכרה 90% מזכויות השידור מחוץ לספרד לארבע העונות הבאות, כך שעזיבת ליאו מסי לא תשפיע באופן משמעותי על ההכנסות המיידיות, אבל שותפי התקשורת של לה ליגה ממש לא יהיו מרוצים ששלוש מתוך ארבע העונות לא יהיו עם הכוכב שרבים מהצופים פותחים את הערוץ שלהם בשבילו. כמו כן, מפרסמים ישלמו פחות לקבוצות הליגה הספרדית אם מסי לא בליגה.

 

לא ברור מתי הליגה תוכל לחזור להכניס קהל. אם באנגליה מדברים על אוקטובר־נובמבר, בספרד מדברים על ינואר־פברואר. המצב, מן הסתם, משפיע כלכלית על כל הקבוצות. ברצלונה תרשום, ככל הנראה, הפסד של יותר מ־140 מיליון יורו על העונה שעברה, והיא נאלצת להיפטר משחקנים. ריאל מדריד לא רוכשת אף שחקן מסיבות פיננסיות. לפי הערכות, הליגה תרשום הפסד של יותר מ־670 מיליון יורו בעונה הקרובה. ובניגוד לפרמיירליג, אין בליגה הספרדית בעלים חזקים כלכלית כמו רומן אברמוביץ', סטן קרונקי או משפחת המלוכה של אבו דאבי, כך שהספרדיות יתקשו לרכוש נכסים שיהיו אצלן אחרי הקורונה.

 

ומה בישראל?

 

לפי דלויט, ליגת העל הישראלית במצב רגיש מאוד. עם הכנסות של 105 מיליון יורו (מקום 22), ש־24% מהן מגיעות ממכירת כרטיסים ומנויים (מספר 4 באירופה), קבוצות הליגה הישראלית עשויות לעמוד בפני אובדן הכנסה של יותר מ־100 מיליון שקל העונה, וזה מבלי לחשב את אובדן השווי של שחקני ליגת העל. אגב, רוב הקבוצות לא החזירו את כספיי המנויים לאוהדים מהעונה שעברה, כך שההפסדים יהיו מצומצמים יחסית. הסכנה הגדולה ביותר עבור ליגת העל היא ש־78% מההכנסות משולמות לשחקנים. רק בטורקיה משלמים שיעור גדול יותר מההכנסות לשחקנים. הנתון הזה מלמד מדוע הקבוצות הגדולות קיצצו 40%-30% משכר השחקנים שלהם השנה.

 

מה ההשלכות לטווח הארוך של הנתונים הללו? "זה תלוי איך יגיבו ליציאה מהקורונה", אמר בכיר בתעשיית הספורט הישראלית. "אני מרגיש שזה משבר שיהיה קשה להתאושש ממנו".

x