האם הסינים מתנתקים מהכדורגל האירופי?
הפרמיירליג הודיעה כי ההסכם שלה עם ספקית השידורים הדיגיטליים הסינית PPTV מבוטל - שנתיים לפני סיומו; מה עומד מאחורי המהלך?
הפרמיירליג, ליגת הכדורגל הבכירה של אנגליה, הודיעה אתמול כי ההסכם שלה עם ספקית השידורים הדיגיטליים הסינית PPTV מבוטל.
ההסכם, בשווי 564 מיליון ליש"ט, בוטל שנתיים לפני סיומו ולאחר שבמשך שבעה חודשים PPTV לא העבירה לפרמיירליג תשלום של 160 מיליון ליש"ט. בפרמיירליג סירבו להרחיב מעבר להודעת ביטול ההסכם. גם החברה האם של PPTV, ענקית האלקטרוניקה והקמעונאות סונינג, סירבה להגיב.
- סונינג הסינית השקיעה כ-500 מיליון יורו באינטר מילאן
- חברת סונינג רכשה את זכויות השידור של הבונדסליגה ב-235 מיליון יורו
- הפרמיירליג מכרה את זכויות השידור שלה בסין ב-700 מיליון דולר
ייתכן שהביטול נובע מכך שהסינים מרגישים כי הם שילמו יותר מדי על זכויות שידור של ליגות אירופיות (כפי שהקבוצות הסיניות הרגישו כי שילמו הרבה יותר מדי על שחקנים מאירופה).
אבל כנראה שיש כאן עניין עמוק יותר. גיאופוליטי יותר. מערכת היחסים של סין עם המערב - במיוחד עם ארה"ב ובריטניה - עלתה על שרטון. מתחים עם ה-NBA - לה יש שלוחה סינית - לצד משיכת השקעות סינית מהכדורגל האירופי, מחזקים את התחושה שהממשל הסיני עומד מאחוריי המהלכים האחרונים של חברות ומשקיעים מהמדינה בכל הנוגע לספורט העולמי.
מאסטון וילה ומילאן, דרך אתלטיקו מדריד, דן האג ועד סלביה פראג - קבוצות אלו איבדו את הבעלים הסינים שלהן או שהבעלים הסינים הפסיקו להשקיע בהן. ואולם עדיין יש בעלים סינים בליגות הבכירות. אינטר, סאות'המפטון, וולבס ואפילו מנצ'סטר סיטי נמצאות בבעלות סינית - מלאה או חלקית.
ולכן, ייתכן שביטול החוזה עם הפרמיירליג קשור להחלטת הממשלה הבריטית לבטל מכרז להתקנת רשת המובייל 5G על ידי וואווי ביולי האחרון. המתח בין סין לממלכה התגבר עוד יותר לאחר שהממשלה בבריטניה הציעה ל-3 מיליון תושבי הונג קונג אזרחות בריטית אם הם מרגישים מאוימים על ידי בייג'ינג. האם הממשל הסיני מכריח את חברות לנתק קשרים עם הכדורגל האירופי והספורט המערבי - כמעין מסר למערב? לא בלתי סביר.
האם ביטול החוזה בכלל קשור לקשיים כלכליים של סונינג? בכל זאת, היו דיווחים ששחקני הקבוצה הסינית של סונינג, ז'ינגסו סוניניג FC, פתחו בשביתה לאחר שלא קיבלו שכר. בסונינג טענו שמדובר בשמועות זדוניות, וקשה להאמין שהבעלים של אינטר מילאן - חברה שגלגלה בשנה האחרונה 38 מיליארד דולר - נמצאת בבעיות כלכליות. ויש גם סברה לא מופרכת שסונינג פשוט רוצה לחתום על חוזה חדש, נמוך יותר, עם הפרמיירליג.
הפרמיירליג היא הליגה הפופולרית ביותר בסין, ויש לה הסכם עם CCTV, רשת הטלוויזיה הממלכתית במדינה.
עם זאת, עקב המתיחות בין סין לבריטניה, משחקי הפרמיירליג "הורדו" ברמה ושודרו בערוצים זניחים יחסית של הרשת. כל זה גם יכול להשתנות אם ליאו מסי יגיע למנצ'סטר סיטי, שאחוזים מהחברה האם שלה - CFG - הם בבעלות קרן הון סינית.
ייתכן מאוד שהעניין הסיני בכדורגל האירופי לא ירד לחלוטין, פשוט מתבצע בו "תיקון" (אולי ממשלתי) כדי להוריד את המחירים שהחברות הסיניות שילמו על הכדורגל האירופי והכדורגלנים האירופאים. "אנחנו באמצע מלחמת סחר", מסביר ד"ר פול ווידופ, מומחה לסין באוניברסיטת מנצ'סטר. הוא אמר לאת'לטיק: "ספורט, במיוחד כדורגל, הוא נשק דיפלומטי. במבט ראשון מה שקורה עם PPTV נראה כמו טקטיקת משא ומתן, במיוחד לאור אובדן ההכנסות מהקורונה... אבל הספורט הוא כלי השקעה וחלק מהכוח הרך שיש לסין בעולם. משהו שהם מצליחים לקדם איתו את התרבות והערכים שלהם לעולם".
האם זו ההתחלה של התנתקות סינית מהכדורגל האירופי? לא נראה שאנחנו שם עדיין, אבל סביר שלא נראה השקעות סיניות ענקיות בכדורגל האירופי בקרוב.