יומן פגרת קורונה: חוזרים למגרשים - שתי הערות רפואיות חשובות
בישראל ובאירופה מתכוננים לחזור למגרשים, אבל הרשויות מתעלמות מאתגרים בריאותיים ומנטליים בעלי משמעות רבה עבור הכדורגלנים
הליגה הגרמנית חוזרת למגרשים וכך גם הליגה הישראלית - ובקרוב גם נקבל אישורים על חזרה למגרשים של ליגות אחרות באירופה ובעולם. החזרה למגרשים הואצה בגלל אופ"א. איגוד הכדורגל האירופאי קבע לוחות זמנים שמחייבים את הליגות לסיים את המשחקים העונה עד אוגוסט, כדי שאפשר יהיה לקיים את משחקי הטורנירים האירופאים לפני ספטמבר.
- יומן פגרת קורונה - איך ג'ורדן היה מתמודד עם טרולים בטוויטר?
- יומן פגרת קורונה: כסף זה נושא רגיש, יותר מאי פעם
- יומן פגרת קורונה: רוצים להחזיר את הכדורגל? תראו מה קורה בדנמרק
הראשונה: יש את העניין הפעוט הזה שהאנושות עדיין מתמודדת עם מגפה עולמית. זו בעיה בריאותית די משמעותית.
בישראל הגיעו למתווה ש"מתמודד" עם הצרה הזו בכדורגל על ידי "בידוד" השחקנים והצוותים המקצועים מיום ראשון הקרוב, כשהיציאה מהבית היא רק לאימונים ולמשחקים - עד סוף העונה, בשבוע הראשון של יולי. מה לגבי חברי המשפחה של הכדורגלן או המאמן? בזה פחות עסקו. לפי המתווה, בודקים חום בכל יום אימון, השחקנים יחתמו על הצהרת בריאות ויוטלו סנקציות על הפרת הנחיות משרד הבריאות (כמו לנשק את הילד שיצא החוצה ונפגש עם ילדים אחרים, למשל?). הוחלט גם שאם שחקן או חבר צוות מקצועי יידבקו בקורונה, הקבוצה תוצא לשבועיים בידוד - מה שיקשה עליה לקיים משחקים. במתווה לא מדובר על בדיקות קורונה שבועויות או דו שבועיות לכל הכדורגלנים.
בגרמניה החליטו להחזיר את הכדורגל רק בתנאי שייערכו בדיקות רבות לכל השחקנים. כל השחקנים בבונדסליגה ובבונדסליגה 2 יעברו שתי בדיקות בשבוע כדי לוודא שאינם חולים ויכולים לעשות ספורט מגע ולא להדביק אף אחד. אם נמצא שחקן חולה - לא כל הקבוצה נכנסת לבידוד. זה בלתי אפשרי מבחינה ספורטיבית והמשמעות של זה היא גם סגירת הליגה פחות או יותר.
לפי ד"ר פול קליין, רופא FC קלן: "מגע בקטגוריה 1 עם חולה קורונה מואמת הוא המגע היחיד שמחייב בידוד לשחקן. מדובר בכל האנשים שבסיכון גבוה להידבקות - למשל כי הם גרים באותו בית עם החולה".
בגרמניה כבר עשו יותר מ-1,700 בדיקות בקרב כדורגלנים וצוותים מקצועיים, וגילו 10 חולים בשתי הליגות הבכירות. כולם נכנסו לבידוד ורק מי שהגיע למגע בקטגוריה 1 איתם נכנס גם הוא לבידוד. זה אומר שקבוצות עם שחקן חולה קורונה יכולות להמשיך להתאמן.
בישראל, כנראה, המצב הרפואי מאפשר קיום ליגה ללא בדיקות. כמה זה חכם? קשה לדעת. כמה זה הכרחי שיהיו בדיקות והשחקנים יהיו רגועים? די הכרחי.
הפציעות בדרך
ההערה השנייה: את המשחקים שנותרו בליגות יצטרכו לסיים בחודש וקצת. המשמעות העיקרית היא קיום 2 משחקים בשבוע. בישראל, למשל, צריך לסיים בין ה-30 במאי ל-7 ביולי.
פרק זמן ההכנה הגופנית אחרי השבתה מאוד ארוכה הוא קצר ולא באמת מאפשר לכדורגלנים לחזור ליכולת גופניות ברמה שמאפשרת תחרות מקצועית. הפגרה שעברו השחקנים היתה ארוכה יותר מפגרת סוף העונה וצריך לצאת מתוך נקודת הנחה שיתה ירידה גדולה ביכולות הגופניות. הם, כאמור, מתבקשים לחזור להתחרות במתכונת של שני משחקים בשבוע. אלו משחקים משמעותיים וחשובים של סוף העונה.
זה מתכון לפציעות. הרבה פציעות.
חברת Zone7 הישראלית היא פלטפורמה שמתבססת על אינטליגנציה מלאכותית ומסייעת לחזות במדויק את הסיכוי לפציעה של שחקנים. התחזיות הללו מנעו פציעות רבות בחטאפה, למשל. לפי דו"ח שלהם, שמתבסס על פי ניתוח של יותר מ-4,000 נתונים, הסיכויים לפציעות אחרי פגרת הקורונה יעלו בצורה אקספוננציאלית.
ב-Zone7 מעריכים שהחזרה למגרשים תשים את השחקנים במצב שהם יהיו "על סף" פציעה בכל יום פעילות. החברה ממליצה על מסגרת אימונים שתהיה מעין "מחנה אימון" ואימונים שמותאמים אינדיבדואלית לכל שחקן. סביר להניח שבגלל הקוצר בזמן השחקנים בישראל לא ממש יקבלו את מה שהם צריכים כדי להכין את הגוף שלהם לשני משחקים בשבוע.
באופן כללי, הסיכויים להיפצע גדלים כשמשחקים יותר משחקים. ככל שזמן השיקום בין משחק למשחק קטן יותר, הסיכויי להיפצע גדול יותר. למשל, לפי נתוני Zone7 הסיכויי לפציעה במצב של שני משחקים ב-30 ימים כמעט לא קיים. כשמשחקים 3 משחקים ב-30 ימים, הסיכויים גדלים במעט. במצב של שישה משחקים ב-30 ימים - הסיכויים לפציעה הם גבוהים ביותר. כמעט 50% סיכוי ששחקן יפצע במשחק השישי או השביעי שלו ב-30 ימים. הסיכויי לפציעה אחרי 8 משחקים ב-30 ימים גבוה ב-25% יותר מאשר שישה משחקים ב-30 ימים. ל-Zone7 אין הרבה נתונים על קיום משחק נוסף אחרי 8 משחקים ב-30 ימים כי רק 4% מהמשחקים בשלוש השנים האחרונות התקיימו כך.
גם ב"מארקה" פורסמו נתונים דומים. שני אורתופדים שעוסקים בספורט ניתחו נתונים של פיפ"א ואופ"א מ-20 העונות האחרונות. לפי החישובים שלהם ושל לה ליגה, אחרי הפסקת פעילות ארוכה, הסיכויים להיפצע גדלים ב-5% לפחות. עומס המשחקים יגדיל את הסיכויים לפציעת שרירים ב-32%. שיעור הפציעות הכלליות גדל ב-9% בגלל העומס. אי קיום אימונים באותה תקופה עשוי להגדיל את מספר הפציעות ב-4.5% נוספים. לגבי שחקנים שנדבקו בקורונה, הערכות הן שנפח הריאות שללהם במהלך פעילות ספורטיבית ירד בין 10% ל-30%. הרופאים והמדענים עדיין לא בדקו לעומק את ההשפעה של הקורונה על היכולות האירוביות וגם לא נבדקו השפעות נוירולוגיות של הקורונה על ספורטאים.
הרופאים שכתבו למארקה מציינים שרוב המשחקים ישוחקו בטמפרטורות גבוהות ואחוזי לחות גבוהים - מה שעשוי להוביל לפציעות נוספות. ולאור לוחות הזמנים של אופ"א, בספרד קבוצה תשחק 11 משחקים ב-36 ימים. בסך הכל, לפי החישובים, סיכויי הפציעה עשויים להיות גדולים ב-50% מהקצב הרגיל.
תודה לך אופ"א.
בפיפ"א החליטו להגדיל את מספר החילופים לחמישה במשחק במקום שלושה כדי להוריד קצת מהעומס של השחקנים - אבל זה לעג לרש וגם נותן יתרון נוסף לקבוצות הגדולות והעשירות יותר.
בקיצור, רשויות הספורט - ובעיקר אופ"א - דוחקות עם לוחות הזמנים שלהם את הספורטאים לסיטואציה בה הם צריכים להתאמץ יותר בזמן קצר יותר. זה ייגמר בהרבה מאוד פציעות. היה סביר יותר אם היו מקבלים החלטות לטווח ארוך יותר. מתחילים את העונה החדשה אי שם באוקטובר או אפילו בדצמבר ונותנים לסיים את העונה הנוכחית בצורה שפויה ובריאה יותר. אבל רשויות הכדורגל לחוד וההיגיון הרפואי לחוד. כרגיל.