יומן פגרת קורונה: דרוש פתרון מערכתי לכדורגל - לטווח הקצר ולטווח הארוך
רשויות הכדורגל צריכות להוביל לפתרון הזה ולעשות זאת על ידי הקמת ארגונים חזקים, חכמים ומקצועיים שיהיו אחראיים לפתרון הבעיות לטווח הקצר. במקביל, הרשויות צריכות לעבוד על תיקון העיוותים והבעיות האינהרנטיות של הכדורגל
השבוע פרסם מגזין פראנס פוטבול את רשימתו השנתית של השחקנים בעלי ההכנסות הגבוהות ביותר בשנה האחרונה.
קראו עוד בכלכליסט:
- יומן פגרת קורונה. ניתוח מוטעה זה קטע בריטי
- יומן פגרת קורונה: הכדורגל שימש כפצצה ביולוגית
- יומן פגרת קורונה: המצאה ישראלית - חל"ת זמני לכדורגלנים
ליאו מסי הוא הכדורגלן בעל ההכנסה הגבוהה ביותר בעולם בשנה האחרונה: 131 מיליון יורו משכר, בונוסים, זכויות תדמית והכנסות אחרות. כריסטיאנו רונלדו שני עם הכנסה של 118 מיליון יורו וניימאר, כוכב פריז סן ז'רמן, שלישי עם הכנסה של 95 מיליון יורו. מיד אחריהם גארת' בייל (38.7 מיליון יורו), אנטואן גריזמן (38.5 מיליון יורו), אדן האזר (35 מיליון יורו), אנדרס אינייסטה (34 מיליון יורו), ראחים סטרלינג (33.8 מיליון יורו), רוברט לבנדובסקי (29 מיליון יורו) וקיליאן מבאפה (27 מיליון יורו).
המאמנים המכניסים ביותר בעולם הם דייגו סימאונה (40.5 מיליון יורו), אנטוניו קונטה (30 מיליון יורו) ופפ גווארדיולה (27 מיליון יורו).
צילום: רויטרס
לא כל הכדורגלנים מולטי-מיליונרים - זה ברור - אבל ברמות הגבוהות ביותר שחקנים רבים מרוויחים והרוויחו מספיק כסף כדי לסדר את משפחותיהם לעוד הרבה מאוד דורות.
לזכותם של רבים מהם, יש לציין שהם מבינים את מצב הפיננסי המעולה שלהם ורובם תרמו כספים רבים למאבק של הצוותים הרפואיים נגד הקורונה וגם לאנשים שסובלים ויסבלו מהמשבר הכלכלי שנוצר מהקורונה.
שחקני בורוסיה מנשנגלדבאך וויתרו על שכרם לחודש כדי שעובדי המועדון שלהם יקבלו את שכרם ולא יצטרכו לפטר אותם - הם היו הראשונים שעשו זאת. שחקני באיירן מינכן ובורוסיה דורטמונד החליטו לוותר על 20% עד 30% משכרם ושחקני נבחרות רבות תרמו כספים רבים בשבועיים האחרונים. אפילו לידס יונייטד, קבוצה לא ממש עשירה בליגת המשנה באנגליה, הודיעה ששחקניה מוותרים על השכר שלהם לטובת תשלום לעובדי המועדון "בעתיד הנראה לעין". ללידס יש 272 עובדים במועדון.
יש גם נדיבות "מוסדית". למשל, הקבוצות שהשתתפו בליגת האלופות מגרמניה העונה וויתרו על כספי הטלוויזיה שלהן לטובת הקבוצות האחרות בבונדסליגה ויתרמו 20 מיליון יורו, כדי לעזור לשאר המועדונים בבונדסליגה הראשונה והשנייה להתמודד עם הקורונה.
"אנחנו, הכדורגלנים המקצוענים, מרגישים ברי מזל בסיטואציה הנוכחית. עבורנו זה מובן מאליו לקצץ בשכר כדי לסייע פיננסית כשיש צורך בכך" הסביר מנואל נוייר, שוער באיירן מינכן, שביחד עם חבריו לנבחרת הגרמנית תרם 2.5 מיליון יורו למאבק בקורונה.
יש לציין גם כדורגלני עבר כגון גארי נוויל שתרמו בתי מלון ודירות למען עובדי מערכת הבריאות התשושים שחייבים להיות מבודדים ממשפחותיהם - זאת בעוד שעובדיו בבתי המלון ממשיכים לקבל את שכרם. "חברות ישפטו, בסופו של דבר, אם הם עשו את הדבר הנכון בזמנים הללו" הסביר גארי נוויל ל"דיילי מייל". "חלק מהעסקים התחילו בפיטורים ואחרים מחכים לפעולות של הממשלה אבל אנחנו יוצאים מתוך נקודות הנחה שהאנשים לא עובדים עבורנו, הם עובדים איתנו ויש לנו אחריות להם והמשפחות שלהם. זה משהו שאתה לוקח על עצמך כשאתה פותח עסק".
נראה שבכדורגל מבינים את החשיבות שבסולידריות חברתית, אדיבות ונדיבות. זה חלק מהאופי של השחקנים, שרובם, בשביל לעבוד טוב ביחד עם כדורגלנים אחרים, צריכים להיות בעלי אופי מסוים.
עם זאת, נראה גם שבכדורגל - במיוחד הרשויות - עדיין לא מבינים את החשיבות שבבניית תוכנית יציאה מסודרת מהמשבר העצום והמשמעותי ביותר שפגע בכדורגל המודרני. מדברים על הנזק שיהיה ופחות באיך להתמודד עם הנזק.
צריך לציין, זה משבר שפוגע בנקודת התורפה המשמעותית ביותר בכדורגל העולמי: פערים כלכליים.
כמה פערים כלכליים בולטים עכשיו יותר מאי פעם? ליאו מסי הכניס בעונה שעברה סכום שרק שלוש קבוצות בספרד משלמות יותר ממנו לכל השחקנים שלהן: ריאל מדריד, אתלטיקו מדריד וברצלונה. כ-20 קבוצות בלבד בכל אירופה משלמות לכל השחקנים שלהן בעונה מה שליאו מסי מקבל בשנה אחת.
צילום: איי פי
כריסטיאנו רונלדו הכניס בעונה שעברה בערך מה שכל הליגה ההולנדית הכניסה ממכירת זכויות שידור. ניימאר קיבל בעונה שעברה יותר מתקציבן של 15 מ-20 קבוצות בליגה הצרפתית. הליגה הצרפתית הבכירה, כן?
המספרים האלה הם יוצאי דופן. רוב השחקנים בחמש הליגות הבכירות לא מרוויחים בחמש עונות מה שליאו מסי מרוויח בחודש. 60% מהכדורגלנים בעולם יצטרכו לעבוד, כל אחד, 59 אלף חודשים כדי להגיע לרמת ההכנסה של כריסטיאנו רונלדו. 80% מהכדורגלנים בברזיל יצטרכו לעבוד, כל אחד, 380 אלף חודשים כדי להגיע לרמת השכר של ניימאר.
ואולם, זה לא הוגן לדבר על השכר של הכדורגלנים הבכירים. הפערים האלה הם לא עניין אישי אלא מוסדי וחלק אינהרנטי מהכדורגל העולמי.
לכן, לפי חישוב, אם כל שחקן פרמיירליג יוותר רק על 2% משכרו למשך שנה, והכסף הזה יעבור לקרן סולידריות חדשה - יהיה בה סכום מספיק גדול כדי לסייע לכל הקבוצות בליגות הנמוכות באנגליה להתמודד עם החובות לשחקנים שלהן.
בישראל? חוסר הוגנות
גם בכדורגל הישראלי יש פערים עצומים אך נראה שמי שמנסה להרוויח מהסיטואציה הם חלק מבעלי הקבוצות, שהביאו מושג חדש לעולם הכדורגל: חל"ת.
העניין הוא ש"קיצוץ רוחבי" בכדורגל הישראלי פשוט לא הוגן. אולי השכר הממוצע של כדורגלן בליגת העל הישראלית הוא 38 אלף שקל לחודש - אבל רוב הכדורגלנים בליגת העל מרוויחים פחות מהממוצע במשק. ורובם ככולם לא ירוויחו מכדורגל את מחייתם ליותר מעשור.
אז כמה זה הוגן להתלונן על כך שהם מסרבים לקיצוץ מאסיבי בשכרם? (למען הסר ספק, בעלי קבוצות ישראליים מתלוננים על כך שהכדורגלנים לא מוכנים לקיצוץ שכר מאסיבי).
באופן כללי, קיצוץ שכר רוחבי לכל הכדורגלנים הוא ממש לא הפתרון לבעיות שהולכות לפקוד את הכדורגל בעידן הפוסט-קורונה. ממש לא.
צריך פתרון מערכתי, נרחב, מדורג, חכם והוגן. לכדורגלנים ולמאות אלפי האנשים שעובדים במועדונים ברחבי העולם.
רשויות הכדורגל צריכות להוביל לפתרון הזה ולעשות זאת על ידי הקמת ארגונים זמניים חזקים, חכמים ומקצועיים שיהיו אחראיים לפתרון הבעיות לטווח הקצר. במקביל, הרשויות צריכות לעבוד על תיקון העיוותים והבעיות האינהרנטיות של הכדורגל, בעיות שנחשפות במשבר הקורונה.