משבר הקורונה
יומן פגרת קורונה: משבר בריאות שהוא משבר מנהיגות
חבל שיורגן קלופ לא מנהל את העולם: בניגוד למנהיגים אחרים, הוא היה נותן למומחים לעשות את מה שהם טובים בו
אחד מהסודות להצלחה של יורגן קלופ הוא היכולת שלו להקיף את עצמו במומחים. במשך שנים עבד עם עוזרים דומיננטיים, תזונאים, רופאים, פיזיותרפיסטים, מומחי דאטה ומאמנים מיוחדים לכישורים ספציפיים מאוד. מאמן מיוחד להוצאות חוץ, למשל.
"אני רוצה סביבי את הטובים ביותר, משום שכדי להיות מנהיג ממש טוב, אתה זקוק לביטחון עצמי גבוה שיאפשר לאנשים סביבך להיות חזקים", הסביר קלופ למגזין "פור־פור־טו". "מנהיגים חלשים מתקשים לעבוד עם מי שטובים מהם בעניין ספציפי".
- יומן פגרת קורונה: מסים על עשירים - קונספט מעניין
- שאלות ותשובות על הקורונה והספורט
- ה-NBA מראה לכלכלה מה צריך לעשות. ואתמול
אחד מהתסמינים להתפשטות הפופוליזם הוא צמצום השפעתם של המומחים. "המנהיג" הפופוליסט שמנסה להפוך כל סוגיה לעניין של שחור ולבן - מעוניין לחסל את התחום האפור, המסובך והמרוכב, שדורש הבנה לעומק של דברים וניואנסים שהאדם הפשוט לא מבין. אותו מנהיג פופוליסט גם לא אוהב שיש אנשים חכמים יותר ממנו - אפילו אם זה בתחום שאין לו מושג בו.
לפני שנתיים בדיוק דונלד טראמפ פיטר את כל צוות התגובה הלאומי למגפות במועצה לביטחון לאומי. בכלל, באופן עקבי ביותר טראמפ מפטר מומחים ומבטל תקנים של מומחים - מסיבות כלכליות וגם אישיות (נניח, אם ברק אובמה מינה מומחה למשהו, טראמפ כבר דאג לפטר אותו).
כבר אז, ב-2018, אמרו שחיסול הצוות לתגובה להתפשטות וירוסים "הופך את ארה"ב לפחות בטוחה". ואכן, התגובה של ארה"ב לווירוס היתה נוראית. בתחילת המשבר טראמפ בעצמו זלזל בקורונה כסכנה לבריאות הציבור, כינה את הנושא "תרמית" וטיפל יותר בבורסה מאשר בחולים - זאת בעוד שכל המומחים, לאורך שבועות, טענו שלא נעשו מספיק בדיקות ועבודת למניעת ההתפרצות. גם אחד מהמומחים היחידים שכן נשארו בבית הלבן - אנתוני פאוסי, אחד מהאנשים החשובים ביותר להתמודדות עם מגפת האיידס בשנות התשעים - נדחק לשוליים על ידי טראמפ, הרבה בגלל שאמר דברים הפוכים לאלו של טראמפ.
השבוע, כשעיתונאית שאלה את טראמפ מדוע פיטר לפני שנתיים את כל צוות התגובה הלאומי למגפות במועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, הוא ענה ש"זו שאלה מגעילה" וטען שלא עשה זאת (ברור שהוא עשה - הוא שיקר, כמו תמיד, על הכל).
זאת ועוד, לפי סיפור ב"פוליטיקו", אנשי ברק אובמה - הנשיא הקודם - ניסה להכין את ממשל טראמפ לאסון, לפי סימולציה מדויקת של התחריש כיום; אבל רוב המומחים והמנהלים שהתחילו את הדרך עם טראמפ כבר עזבו, ולא היתה שום המשכיות.
ההתמודדות עם הווירוס הזה היא לא פוליטית. היא מחייבת מקצועיות, הסתמכות רבה על מדע וסולידריות חברתית. התמודדות עם הווירוס הזה דורשת מנהיגים כמו קלופ - שמאפשרים למומחים סביבם להיות חזקים ולקבל החלטות.
מנהיגים פופוליסטים הם לא מנהיגים. מנהיגים אמיתיים פותרים בעיות מהותיות או לפחות מנסים, מנהיג פופוליסט חושב אך ורק על ניצחון בבחירות ומשתמש בבעיות מהותיות ככלי למאבק פוליטי. כפרופוגנדה.
הלוואי שכולנו נלמד משהו על מנהיגות מהווירוס הזה.