$
ספורט עולמי

האם הקלאסיקו הקרוב יהיה החשוב ביותר של העשור?

המפגש ביום רביעי של ריאל מדריד וברצלונה - שמיצבו את מעמדם כמועדוני הכדורגל הגדולים, המכניסים והחשובים ביותר בעולם - יהיה האחרון ביניהם בעשור הנוכחי; איפה עומדים שני המועדונים האלה בסיומו?

אוריאל דסקל 12:2812.12.19

הקלאסיקו ביום רביעי הקרוב צפוי להיות הקלאסיקו האחרון של העשור בו ברצלונה וריאל מדריד גיבשו את מעמדם כמועדוני הכדורגל הגדולים, המכניסים והחשובים ביותר בעולם.

 

 

 

הקלאסיקו הזה - משחק שמביא למרקעים יותר צופים מאשר כל אירוע שנתי אחר, כולל הסופרבול - נדחה מאוקטובר בגלל הפגנות הבדלנים הקטלוניים - נראה כיום חשוב במיוחד במירוץ לאליפות ואולי גם לעתיד המיידי של ברצלונה וריאל מדריד.

 

אז איפה שני המועדונים האלה עומדים אחרי העשור האחרון?

 

מצד אחד ברצלונה, שהפסידה רק 4 פעמים ב-22 המשחקים האחרונים נגד ריאל מדריד בלה ליגה - תחפש ניצחון שלמרות תחילת עונה מגומגמת - יבטיח את המקום הראשון, לבד בצמרת. ריאל מדריד - שמעוניינת למנוע רצף אליפויות נוסף של ברצלונה. שתי הקבוצות רחוקות מלהיראות העונה כקבוצות מגובשות, איתנות ובלתי מנוצחות אבל העשור האחרון היה העשור בו שתי הקבוצות הללו ברחו ללה ליגה הספרדית - כלכלית, וכיוצא מזה גם ספורטיבית.

 

 

ברצלונה נגד ריאל מדריד, קלאסיקו ינואר 2019 ברצלונה נגד ריאל מדריד, קלאסיקו ינואר 2019 צילום: רויטרס

 

ריאל מדריד התחילה את העשור האחרון עם הכנסה של 439 מיליון יורו. ברצלונה סיימה את עונת 2010/11 עם הכנסה של 398 מיליון יורו. לשם השוואה, לאתלטיקו מדריד היתה הכנסה של 125 מיליון יורו, סביליה הכניסה 100 מיליון יורו וולנסיה היתה עם הכנסה של 99 מיליון יורו.

 

ב-2019 ההכנסה של ריאל מדריד צמה ל-757 מיליון יורו. פי 1.72 יותר מאשר בתחילת העשור. בברצלונה חגגו הכנסה של 852 מיליון יורו - פי 2.14. לשם השוואה, ההכנסה של אתלטיקו מדריד גדולה פי 2.4 מאשר הכנסתה בתחילת העשור. של ולנסיה פי 1.1 בלבד ושל סביליה פי 1.65. אתלטיקו, אולי הצליחה לצמצם את הפערים במעט - אבל עם הכנסות שנוגעות במיליארד יורו לשנה, ריאל מדריד וברצלונה לא רק דומיננטיות לחלוטין בליגה הספרדית, אחרי העשור הזה הן יכולות להביא, בתיאוריה, כל שחקן שהן חושקות בו.

 

ברצלונה משלמת 150 מליון יורו יותר ממדריד

 

מבחינת שכר, ריאל מדריד - לפי הדוחות האחרונים - משלמת 362 מיליון יורו לשחקנים. נמוך בהרבה מברצלונה - 501 מיליון יורו אבל עדיין 150 מיליון יורו יותר מאתלטיקו מדריד - השלישית בספרד. ברצלונה מובילה בטבלת השכר את אירופה כולה וריאל מדריד שלישית אחרי מנצ'סטרר יונייטד (375 מיליון יורו). פריז סן ז'רמן (332 מיליון יורו) רביעית בעוד יובנטוס (328 מיליון יורו), באיירן מינכן (303 מיליון יורו), ליברפול (298 מיליון יורו) ואפילו מנצ'סטר סיטי (293 מיליון יורו) וצ'לסי (276 מיליון יורו) משלמות בערך חצי ממה שברצלונה משלמת.

 

ברצלונה משלמת יותר מ-59% מההכנסות שלה לשחקנים בעוד שריאל מדריד משלמת פחות מ-50% מההכנסות שלה על שכר. הנתון הזה מלמד משהו על האסטרטגיה הספורטיבית והכלכלית של שני המועדונים. בעוד בברצלונה הולכים על מיקסום השנים האחרונות של ליאו מסי (על ידי רכישת שחקנים מבוגרים ומנוסים יחסית - ואלו בעלי שכר גבוה יותר) בריאל מדריד בונים את המועדון לעשור הבא עם רכישות שחקנים צעירים ומוכשרים (וזולים יחסית) שמאפשרים גמישות בעתיד. אז אם ברצלונה רכשה בעשור האחרון שחקנים בגיל ממוצע 25.8 - ריאל מדריד רכשה שחקנים בעשור האחרון בגיל ממוצע 23.54, השלישי הכי צעיר באירופה. הסיטואציה של השכר די תוקעת את ברצלונה - שחייבת למכור שחקנים ולהקטין את תקציב השכר בשביל להישאר בתחומי הפייר פליי הפיננסי - ודי מאפשרת לריאל מדריד "להתפרע" בשוק העברות השחקנים די בקלות - נגיד עם רכישת שחקן במחיר שיא כל הזמנים (קיליאן מבאפה).

 

 

סרג'יו בוסקטס נגד כריסטיאנו רונלדו, קלאסיקו 2018 סרג'יו בוסקטס נגד כריסטיאנו רונלדו, קלאסיקו 2018 צילום: איי פי

 

ריאל מדריד במצב טוב יותר

 

העשור הזה גם משאיר את ריאל מדריד עם חוב של 50 מיליון יורו (לפני הלוואות ב-2019) בלבד לבנקים ומאזן עתודות מזומנים-חוב ברוטו של 27 מיליון יורו פלוס. המצב הפיננסי הזה אפשר לריאל מדריד לקחת השנה הלוואה גדולה (575 מיליון יורו) כדי לשפץ את הסנטיאגו ברנבאו בלי למכור את שמו לאבו-דאבי. הסיטואציה הזו שונה לחלוטין מתחילת העשור - אז ריאל מדריד היתה צריכה לקחת הלוואה מהבנק כדי לממן קיץ פרוע במיוחד בשוק העברות השחקנים בו רכשה את כריסטיאנו רונלדו וקאקה - לצד שחקנים יקרים נוספים (פלורנטינו פרס נכנס לתפקיד לקדנציה השנייה וגילה קופת מועדון די ריקה). ההלוואה לעשור הקרוב היא בנכס ממשי של המועדון.

 

כל זה לא אומר שריאל מדריד לא צריכה לאזן במעט את הסגל שלה ולהיפטר מנכסים רעילים כגון חאמס רודריגס וגארת' בייל אך ברור שהיא יכולה לעשות זאת - בקרוב או בקיץ.

 

ברצלונה ראתה את החוב שלה צומח ל-272 מיליון יורו, כולל אגרות חוב של 199 מיליון יורו. החוב נטו עומד על 114 מיליון יורו. ברצלונה חייבת גם 261 מיליון יורו נוספים בסכומי העברות (יותר מכל קבוצה אחרת באירופה) אבל מועדונים אחרים חייבים לה כ-178 מיליון יורו. הקבוצה סיימה כל אחת משמונה העונות האחרונות ברווח אבל הרווחים מצטמצמים מדי שנה וקשורים בפעילות בשוק העברות השחקנים. המצב הפיננסי הזה קצת מערפל את העתיד של פרויקט שיפוץ הקאמפ נואו. כמו כן, ברצלונה צריכה לשחרר לא מעט שחקנים כדי לבנות מחדש את המועדון אחרי פרישתו המתקרבת של ליאו מסי - ולא ברור כמה כסף יהיה זמין עבורה כדי לעשות זאת.

 

עם זאת, ויש להדגיש, ברצלונה כנראה הולכת להיות הקבוצה במקום הראשון בטבלת הכסף של דלויט לשנת 2020 - זאת בעקבות הצמיחה האדירה בהכנסות וצפי הכנסות של 990 מילון יורו העונה (לא כולל סכומים מהעברות). ההכנסות מזכויות שידור וחסויות הביאו לצמיחה של 162 מיליון יורו בין עונת 2017/18 ל-2018/19. זה נתון מדהים ביחס לצמיחה של 6 מיליון יורו של ריאל מדריד. הצמיחה נובעת מהסכמי חסות גדולים במיוחד וכניסתם לתוקף בעונה שעברה. ברצלונה מקבלת 55 מיליון יורו מ-Rakuten ו-105 מיליון יורו מנייקי כמו גם 19 מיליון יורו מבקו עבור פרסום על השרוול. ריאל מדריד מקבלת 110 מיליון יורו מאדידס מהעונה הבאה ו-70 מיליון יורו מאמירייטס איירליינס. בכל מקרה, לפי כל החישובים - למרות ההכנסות האדירות של ברצלונה - ריאל מדריד עדיין במצב כלכלי מבטיח יותר מהקטלונים.

x