בנים ובנות על מגרש אחד - זו הדרך קדימה
בברצלונה, ארסנל וקבוצות אחרות הבינו שיש הרבה מה להרוויח משילוב בנות בקבוצת כדורגל של בנים
קבוצת הבנות (עד גיל 12) של ברצלונה משחקת בליגה של בנים. ליתר דיוק, קבוצת הבנות (עד גיל 12) של ברצלונה מפרקת את ליגת הבנים עד גיל 12. הקבוצה ניצחה את כל 30 המשחקים שלהן העונה. כבשה 329 שערים כשמהם החלוצה סליה סגורה כבשה 121 שערים - ממוצע של 4 שערים למשחק - פי 2 יותר מכל שחקן אחר בליגה. הקבוצה כל כך מרשימה שמהעונה הבאה המועדון הקטלוני יחזיק שתי קבוצות בנות (עד גיל 10 ועד גיל 12) בליגת בנים. הסיבה העיקרית לכך שבנות ברצלונה נאלצו לשחק בליגת בנים היא מיעוט קבוצות הבנות ברמה גבוהה בקטלוניה. סיבה נוספת היא: המועדון רצה לשפר את הבנות שמשחקות - ואכן זה מה שקרה. מה שעוד גילו במועדון הקטלוני זה שהבנות מסייעות לבנים במספר אספקטים.
- איך הופכים את כדורגל הנשים לעסק מניב
- התגבשות המעמדות: כך השתלט הכדורגל האנגלי על הזירה האירופית
- הכסף הגדול והמשחק היפה: כך השתלטו משקיעי העל גם על עולם הכדורגל
"עבור הבנים, הסיטואציה הופכת את המשחק עם ילדות למשהו נורמלי" אמרה מריה טקסידור ממועדון הכדורגל ברצלונה ל"ניו יורק טיימס". "עבור הבנות, זה מעצים אותן ואומר להן שאין שום סיבה שהם לא יכולות לשחק באותה רמה כמו הבנים".
ויויאנה מידמה, כוכבת ארסנל ונבחרת הולנד, גדלה במשפחה ספורטיבית. אחיה ואביה היו כדורגלנים ואמא שיחקה הוקי דשא ברמה גבוהה מאוד. היא גדלה במשחקים נגד בנים. "לא היתה לי ברירה, הייתי חייבת לבחור בכדורגל" אמרה בראיונות לעיתונות האנגלית. "אנחנו משפחת ספורט. התחלתי לשחק כדורגל בגיל שנה וחצי". מידמה שיחקה מול בנים עד גיל מאוחר יחסית. "שיחקתי ברמה הכי גבוהה בליגה של הבנים. שיחקתי נגד בנים טובים שכיום משחקים ברמה הגבוהה באירופה - וזה עזר לי המון. יש הרבה הבדלים בין לשחק עם בנים או לשחק עם בנות. העצה שלי היא שכל בת תשחק כמה שהיא יכולה נגד בנים. והרבה".
אבל, כאמור, משחקים משותפים לא תורמים רק לבנות אלא גם לבנים. ולא רק מבחינה ערכית. עוד לפני שטסטוסטרון מציף את גוף הבנים והופך אותם לנערים, בנות יכולות לנצח בנים במאבקים פיזים, במהירות ובעיקר ביכולות טכניות. לכן משחקים משותפים מגבירים את התחרות עבור הילדות אבל גם עבור הילדים.
בארסנל, למשל, מבינים שכשבנות משחקות עם בנים, זה טוב לשני הצדדים. פר מרטסאקר, מנהל האקדמיה של ארסנל, הסביר ל"גרידאן": "התחלנו עם משחקים משותפים של בנים ובנות קודם כל מבחינה ערכית - בחשיבה של מה המועדון שלנו ומה הוא מייצג. איך אנחנו יכולים לשלב את כולם טוב יותר. אנחנו אוהבים את הגיוון, אנחנו אוהבים את האתגרים השונים שעומדים מולנו. ואנחנו אוהבים את זה שבנים חושבים שלפעמיים בת מנצחת מאבק נגדם. כל הדברים הללו השפיעו עליי. זה נהדר לראות את כולם פורחים באווירה הזאת".
מרטסאקר בעצמו שיחק בגיל מאוד מוקדם נגד בנות - בגרמניה - והוא זוכר את זה כחוויה ששיפרה אותו כאדם וכשחקן. "אני זוכר שעבורי משחקי בנים-בנות היו נורמלים. המשכתי עם זה. וגם למדתי מההתחלה כמה חשוב זה להיות צנוע ומכבד וממושמע. זה מה שאנחנו משיגים עם הצעירים האלה. להתכונן לא רק לקריירת כדורגל אבל גם למציאות. ובמציאות נשים וגברים יכולים לעשות דברים ברמה גבוהה מאוד".
השיפור בקרב ילדות ניכר בזכות החשיפה המוקדמת יותר ליותר תחרותיות. השיפור בקרב בנים - בפן ההתנהגותי ובפן המקצועי - גם כן ניכר. פתאום יש יותר תחרות, יותר איכות ויותר הזדמנויות ללמוד על עצמך מה אתה שווה - לא רק מול בנים, אלא גם מול בנות.
וכאמור, גם הבנים משתפרים - כשחקנים וכבני אדם - כשהם משחקים עם בנות.
לאורה אי ברק, פסיכולוגית התפתחותית, טוענת בספרה Child Development שמשחקים משותפים לבנים ובנות בין הגילאים 9 עד 11 עשויים לסייע בפיתוח קוגנטיבי של שני המינים וגם למנוע מדימוי עצמי שנשען ותלוי בסטריאוטיפים גבריים או נשיים. כמו כן, בגילאי 12 חלק מהבנות מתפתחות לגיל התבגרות מוקדם מהר יותר מבנים וכך "סוחבות" את הבנים למעלה בכל מה שקשור למאמצים פיזים שלהם, מה שמשפר אותם גופנית אבל גם דורש מהם לגלות יותר יצירתיות מול שחקניות גדולות יותר וחזקות יותר מהם. בנוסף, לפי בדיקה שעשו בגוף הכדורגל האמריקאי PA West U.S. Youth Soccer בקרב קבוצות משותפות בארה"ב, הילדים - בנים ובנות - מפתחים את הכישורים החברתיים שלהם והיכולות שלהם לשיתוף פעולה כשהם נחשפים למין השני כחברים לקבוצה. כמו שמרטסאקר ציין אלו כישורים קריטים בספורט קבוצתי ובכלל, במציאות.
אין ספק שצריך להשקיע יותר בכדורגל ילדות וכדורגל נשים. אחרי שנים של אפלייה ברורה ומוסדית בהקצאת משאבים, הגיע הזמן שרשויות הכדורגל יקדישו יותר תשומת לב ויזרימו יותר משאבים לשורשי כדורגל הנשים. וזה לא חייב להיות על חשבון כדורגל הבנים - ההפך, זה יכול רק להוסיף לכדורגל גברים. יותר ילדות שמשחקות זה יותר קבוצות, יותר תחרות לבנים, יותר גיוון לענף ובסופו של דבר זה ישפר את הכדורגל כולו. של הגברים ושל הנשים.