כך מאתרת ריאל מדריד שחקנים למחלקת הנוער
בשבוע שעבר ביקר אסף שטנגל, מאמן בית הספר לכדורגל socr.co.il בקריות, בהשתלמות סגורה במחלקת הנוער של ריאל מדריד יחד עם חמישה מאמנים ישראלים נוספים. בסדרת כתבות מיוחדת הוא יעביר את רשמיו; היום: סקאוטינג
את ההשתלמות על הסקאוטינג של ריאל מדריד העביר לנו חסוס סולאנה שאחראי על כל הסקאוטינג של מחלקת הנוער בריאל. בעברו היה שחקן: שש שנים בריאל ועוד תשע שנים בסראגוסה.
בריאל מתייחסים למערך הסקאוטינג כמערך החשוב ביותר במחלקת הנוער ומשקיעים בו תקציבים רבים. במועדון רואים את ההשקעה הזו כהשקעה משתלמת - להווה ולעתיד.
מחולקים לדרגות
ישנם תפקידים ברורים אצל 30 הסקאוטים במחלקת הנוער של ריאל מדריד.
1. "המתבונן"
המתבונן מבקר במשחקים באזורים שעליהם הוא האחראי ללא מידע מוקדם על שחקנים מסוימים. הוא מגיע להסתכל ולבחון את כולם ולקלוט בעין את מי שמרשים אותו. לאחר כל משחק הוא מכין דו"ח הכולל שיטת המשחק בה הקבוצות משחקות, מידע כללי על השחקנים ששיחקו ועוד. כמו כן, הוא מסמן שחקנים שהרשימו אותו כדי שהמחלקה תחליט אם לעקוב אחריהם ."המתבונן" צופה ב-8 משחקים מדי סוף שבוע .
2. אחראי אזור
המועדון מחלק את ספרד לחמישה אזורים כאשר לכל אזור יש אחרי שמתחת לכל אחראי נמצאים מספר "מתבוננים" על פי גודל האזור. הוא כבר לא הולך לראות משחקים רנדומלים. הוא מגיע למשחק כדי לעקוב אחרי השחקן שהמתבונן המליץ עליו.
3. אחראי "לאומי"
הוא מקבל עד יום שני את כל הדוחות מכל המשחקים מהאחראים על כל אזור ומכניס את האינפורמציה לתוכנה שיש למועדון ספציפית בשביל המשימה הזו.
4 .הסמנכ"ל
הוא אחראי על ההחתמות של שחקנים חדשים .
5. מנהל כללי של מערך הסקאוטינג
הוא קובע את המדיניות ואחראי על כל המערך.
איך קובעים מי מתאים?
- כל שחקן אשר הוחלט שהמועדון "הולך" עליו משחק תחת עיניו הבוחנות של כל אחד מהדרגים וזה עוד לפני שידוע בכלל לשחקן שעוקבים אחריו.
- האזור הגיאוגרפי החשוב ביותר עבור ריאל זה אזור מדריד שעליו הם נותנים את מירב תשומת הלב.
- הם מתחילים לעקוב אחרי שחקנים כבר מגיל 6 בבתי הספר (רק במדריד) , בחוגים במדריד ובמשחקים בשכונות במדריד. המטרה היא לקלוט אותם ראשונים כבר בגיל 5 עד 8.
- במשחק גילאי 7-8 שהיינו בו, היו 13 שחקנים בלבד בקבוצה. כולם נבחרו בסקאוטינג מדוקדק לפני תחילת השנה.
- הסקאוטים הם האנשים שעובדים הכי קשה במועדון ויש מהם את הדרישות הגבוהות ביותר. הם מוחתמים על חוזים לשנה וחייבים לנפק תוצאות. בשנה שעברה החליפו 10 סקאוטים מכיוון שלא היו מרוצים מתפוקתם.
- למועדון יש מידע על כל שחקן שמשחק מעל גיל 12 בספרד. הם כל הזמן משננים לסקאוטים ש"ידע זה כוח" ולכן חייבים לדעת הכל על כולם.
- כל שחקן בראדר של מדריד מקבל סימון "לקבל" / "לעקוב" / "לא מעניין" לצד הערה של מיקומו במגרש ומצבו הפיזי, אישי, משפחתי. כמו כן, יש סטטיסטיקות אישיות שלו.
- חשוב להם מאוד שכל הסקאוטים ידברו באותה "שפה" ויחשבו באותה צורה על כדורגל. זה מסייע להם לזהות את מה הם מחפשים בשחקנים. למשל, איך בלם יוצא לשחק, תזמון וכו'. אם חלוץ מותאם יותר לשחק על הקו או לשחק עם הגב ולהסתמך על משחק הראש שלו.
- לאורך כל ההרצאה הם הדגישו שחשוב מה יש בחוץ אבל עוד יותר חשוב להם לדעת מה יש להם בבית.
העונה מחולקת לחמש
במחלקת הסקאוטינג של ריאל מדריד מחלקים את העונה לחמישה חלקים.
- עד סוף ספטמבר מקבלים דו"ח על כל הקבוצות בכל המדינה ובונים רשימה של כל השחקנים שמסיימים חוזה בקבוצות נערים ונוער - במיוחד בגילאי 17 עד 19.
- בין אוקטובר לדצמבר בוחנים אם השחקנים מתאימים לריאל מדריד על ידי מעקב.
- בין ינואר לפברואר מקבלים מידע מהמאמנים על תפקידי השחקנים שמחפשים ומבצעים בדיקה האם יש שחקנים "בחוץ" שעדיפים על שחקני הבית שלהם. כבר סביב אזור ינואר יש להם את 11 השחקנים המובחרים בכל התפקידים ובכל אזור שעליהם הם שמים את הדגש.
- בין פברואר עד מאי בוחנים מי השחקנים שהכי מתאימים ומקבלים החלטות לגבי מי משחררים ומי מביאים לעונה הבאה.
- ממאי עד ספטמבר מתחילים את איסוף הנתונים והידע מחדש.
יש בעיות
הבעיות המרכזיות של מחלקת הסקאוטינג של ריאל מדריד:
- קבוצות הכדורגל האנגלי הוציא הרבה מאוד שחקנים מספרד ולכן התחרות קשה עוד יותר.
- יש כבוד גדול בין המועדונים למרות שהמאבקים על שחקנים צעירים מאוד קשים, אבל ברגע ששחקן החליט לחתום בקבוצה כמו ריאל מדריד ה"מאבק" נגמר. ריאל מדריד לא יחזרו לשחקן שהם רצו ולא חתם אצלם ו"ייתנו כבוד" למועדון שהחתים אותו על ידי כך שלא יצרו יותר קשר עם השחקן.
- יש הרבה שחקנים מצויינים בספרד אבל בשביל ריאל מדריד יש מעט מאוד שחקנים שמתאימים. הסקאוטים צריכים להבין במדויק מה ריאל מחפשת. "כשאנו מחפשים שחקנים אנו מחפשים מאפינים מאד מסויימים וספציפיים" אומר חסוס סולאנה. "על שחקן מקבלים החלטה רק על סמך העין המקצועית של הסקאוטים. לא מודדים מהירות או כוח - אך ורק לפי איך השחקן משחק את המשחק. זה המדד היחיד".