דו"ח: אופ"א מגדילה את הפערים הפיננסיים בכדורגל האירופאי
80 הקבוצות שהעפילו לשלבי הבתים של ליגת האלופות וליגת אירופה יקבלו העונה כ-2.5 מיליארד יורו; 600 המועדונים ביבשת שלא משתתפים בתחרויות יסתפקו ב-237 מיליון יורו; דו"ח חדש מציע דרכים להקטין את הפער
עבור 80 הקבוצות שהעפילו לשלבי הבתים של ליגת האלופות וליגת אירופה, העונה מתחילה עם טקס נוצץ במונאקו ומסתיימת עם כמה מיליוני יורו יותר בבנק. ואולם, בעוד שאלו המועדונים שנהנים מהכסף הגדול שמופק בליגת אלופות והכסף הגדול פחות של ליגת אירופה, 600 המועדונים האחרים בליגות הבכירות של אירופה שלא העפילו לשלבים המתקדמים של התחרויות של אופ"א, צריכים להסתפק בשאריות פיננסיות.
- דלויט: הכדורגל האירופי מייצר יותר מ-25 מיליארד יורו בשנה בפעם הראשונה בהיסטוריה
- מפעל הפערים של אופ"א
- חנות סגורה
באירופה מודאגים מהגידול בפער הפיננסי בין מועדוני העלית לשאר הקבוצות ביבשת.
בשבוע האחרון מנהלי הליגות האירופאיות ביקשו מאופ"א לשנות את דרכי חלוקת הכספים שלה.
הארגון שמכונה, European Leagues (הליגות האירופאיות, EL) פרסם דו"ח שממצאיו דווחו ברויטרס, ומבקש להדגיש שהוא מעוניין כי "600 המועדונים חסרי המזל יקבלו חתיכה גדולה יותר מהעוגה". לפי הדוח, צורת תשלומי הבונוסים וכספי הטלוויזיה של אופ"א - שמתבססת על הישגי המועדונים בתחרויות שלה - "מייצרת אפקט כדור שלג" שמגדיל את הפערים.
ליגת אירופה וליגת האלופות מייצרות כ-3.25 מיליארד יורו העונה. 2.04 מיליארד יורו מהסכום הזה מחולקים ל-32 המועדונים בליגת האלופות ו-510 מיליון יורו למשתתפות בליגת אירופה. רק 7.3% מהסכום (237.5 מיליון יורו) מחולק במה שמכונה "תשלומי סולידריות". 600 מועדונים מסתפקים ב-237.5 מיליון יורו.
הדו"ח של ה-EL - שנשלח ל-55 ההתאחדויות באירופה - מדבר על כך שהסכום מהווה ירידה של 8.5% מהסכומים שחולקו מדי שנה בסבב 2015-2018 של ליגת אירופה וליגת האלופות. לפי הדו"ח, "הפער הפיננסי בין הקבוצות המשתתפות בתחרויות של אופ"א לאלו שלא גדל, מה שמייצר אפקט נגיטיבי בכל הקשור למאזן תחרותי.
הדו"ח מבקש להגדיל את תשלומי הסולדריות בסבב ההכנסות הבא של ליגת האלופות (2021-24) ל-20% מסך ההכנסות. בהתבסס על הכנסות של 3.3 מיליארד יורו, הסכום שצריך לעבור כתשלומי סולידריות ל-"600 המועדונים חסרי המזל" הוא 660 מיליון יורו. לפי ההצעה, 3.5% מההכנסות (116 מיליון יורו) יחולקו לקבוצות שנכשלו בהעפלה לשלבי הבתים (המשתתפות במוקדמות) ו-10% (330 מיליון יורו) למועדונים שלא הצליחו להעפיל לתחרויות של אופ"א. כלומר, לשאר המועדונים.
הליגות האירופאיות מעוניינות ש-6.5% מההכנסות ילכו לקרן שמטרתה לממן פיתוח כדורגל מקצועי מחוץ לחמש הליגות הגדולות. אופ"א כבר החליטה שהפורמט לתחרויות 2021-24 יהיה עם תחרות שלישית, שכיום מוכרת כליגת אירופה 2 עד שתקבל שם אחר. התחרות הזו תהיה מלאה בקבוצות דרג ב' וג' שלא הצליחו להעפיל לליגת אירופה וליגת האלופות.
אופ"א עדיין לא הגיבה על הדו"ח אך אופ"א תהיה חייבת לענות על הדרישה לשנות את השיטה לחלוקת הכספים מליגת האלופות, שלקראת מחזור הכספים 2015-2018 השתנתה כך שקבוצות עם "מאזן היסטורי" טוב יקבלו יותר כסף מקבוצות ללא היסטוריה בתחרויות אופ"א. הכסף של המאזן ההיסטורי מחולק לפי "מניות". הקבוצה בליגת האלופות עם מאזן הכי טוב בעשור האחרון מקבל 32 "מניות" בשווי 1.11 מיליון יורו כל אחת והקבוצה עם המאזן ה-32 הכי גרוע בעשור האחרון מקבל מניה אחת. לפי הדו"ח של ה-EL, השיטה הזו מונעת כספים רבים מקבוצות מוצלחות כיום, דבר שפותח פערים בין הכוחות המסורתיים לכוחות החדשים.
כמו כן, בדו"ח מתייחסים לכך שהכסף שמחולק למשתתפות בליגת האלופות לא יכול להיות פי 3.5 גדול יותר מהכסף שמחלוקת לקבוצות ליגת אירופה, שלא יכולות להרוויח פי 2.5 יותר מהקבוצות בתחרות החדשה שתתחיל ב-2021. אלכסנדר צ'פרין, נשיא אופ"א, אמר מאז שנבחר ב-2016 שאחת מהמטרות שלו היא "לשפר את המאזן התחרותי בכדורגל האירופי". "המודל החדש מגדיל את הפערים בין מועדונים באותה הליגה" נכתב בדו"ח. "המודל העכשיו לא תורם לשיפור המאזן התחרותי בכדורגל האירופי".