$
ספורט עולמי

פריז סן ז'רמן רוצה להיות גדולה באמת

פריז סן ז'רמן התעלמה במשך שנים מאחד המשאבים החשובים ביותר לכל מועדון ענק: הכישרונות המקומיים. כעת בונים במועדון על הכסף הקטארי כדי להתחבר לשורשים הפריזאיים ולשבור את מחסום רבע גמר ליגת האלופות

אוריאל דסקל 11:1005.12.18

בדרך לפארק דה פרינס, האצטדיון של פריז סן ז'רמן, יש פוסטרים ענקיים של אגדות הכדורגל של המועדון שהוקם ב־1970. ארבעה מהפוסטרים הם של דיוויד בקהאם, שבילה חמישה חודשים במועדון לפני שפרש ממשחק אחרי 10 הופעות במדי הקבוצה. פאולטה, החלוץ הפורטוגלי ומלך שערי כל הזמנים של המועדון, קיבל שני פוסטרים. ראי, אולי הכוכב הבינלאומי הראשון ששיחק במדי פריז סן ז'רמן, קיבל פוסטר אחד.

 

 

 

 

סן ז'רמן נגד ריאל מדריד. סובלת מחוסר מסורת סן ז'רמן נגד ריאל מדריד. סובלת מחוסר מסורת צילום: רויטרס

 

מדוע בקהאם מקבל כל כך הרבה יותר כבוד מאגדות של המועדון? אולי בגלל שהמועדון מנסה להפוך במהירות למותג גלובלי ובקהאם — כנראה המותג הגלובלי הראשון של הכדורגל המודרני, סלבריטאי בדרג A שמזוהה בכל מקום בעולם — הוא דמות שהמועדון רוצה להזדהות איתו כדי להאיץ את דרכו לפסגת הכדורגל העולמי, שם נמצאים "סופר קלאבס" אחרים כגון באיירן מינכן, ריאל מדריד וברצלונה. זה משהו שבמועדון מאמינים שהוא אפשרי. "העולם היום הוא מיידי", אמר מנכ"ל הקבוצה ז'אן קלוד בלאן לסיימון קופר מפייננשל טיימס", "ריאל מדריד היתה צריכה 50 שנה כדי להיות המועדון הגדול בעולם. עכשיו זה יכול לקחת חמש שנים".

 

אולם זה לא באמת לוקח חמש שנים. כדורגל הוא משחק שטעון במשמעויות ומסורת. תרבות מועדון זה משהו שקשה מאוד לייצר באופן מיידי, אפילו כשיש את כל הכסף בעולם. ב־2011 פריז סן ז'רמן נרכשה בידי חברת ההשקעות בספורט של קטאר (QSI), כדי להפוך את המועדון לכלי יח"צ קטארי בעולם הכדורגל. הקטארים רכשו עבור הפריזאים שחקנים שבחיים לא היו מגיעים לליגה הצרפתית בלי הכסף הקטארי" זלאטן איברהימוביץ', אדינסון קאבאני, ניימאר וכאמור, גם בקהאם. הקבוצה זכתה בחמישה תארי אליפות ושש גביעים צרפתים. בשלוש מארבע העונות האחרונות הקבוצה זכתה בטרבל המקומי (ליגה, גביע וגביע הליגה). אולם, בליגת האלופות הקבוצה לא הצליחה לעבור את שלב רבע הגמר ומדי עונה נראה שהיא מתמוטטת מול המועדונים המסורתיים.

 

 

מבאפה וניימאר. מי יוביל את הדרך? מבאפה וניימאר. מי יוביל את הדרך? צילום: איי אף פי

 

ללא עמוד שדרה

 

חוסר המסורת של פריז הוא רק אלמנט אחד בחולשה של הקבוצה — שמאובזרת בצורה נאה ביותר בטובי השחקנים בעולם — ביחס לגדולות באמת. ייתכן מאוד שהמחסור בעמוד שדרה מקצועי ותרבותי במועדון הוא שמונע ממנו לעשות את הקפיצה לרמה של באיירן מינכן, ברצלונה, יובנטוס וריאל מדריד. כשמסתכלים על אלופות אירופה האחרונות, רואים שהן מתאפיינות בעמוד שדרה שבו משובצים שחקני בית, שספוגים בערכים ובתרבות של המועדון בו גדלו. קבוצות צריכות את המנהיגים תוצרת בית הללו. באסטיין שוויינשטייגר ופיליפ לאהם בבאיירן, צ'אבי, אנדרס אינייסטה וליאו מסי בברצלונה, דניאל קארבחל, סרחיו ראמוס ומרסלו , שעברו בגיל 19 לריאל מדריד. בריאל מדריד וזה הולך הרבה אחורה. אפילו צ'לסי זכתה באליפות אירופה עם התוצר המקומי, ג'ון טרי.

 

פריז סן ז'רמן "מפורסמת" בעיקר ביכולת שלה לא לראות את מה שמתחת לאף שלה — "צלחת הפטרי" המניבה ביותר של כישרונות באירופה: Les Banlieues, הפרברים של פריז שבהם גדלו חלק מהשחקנים הגדולים והטובים בעולם מבלי בכלל לדרוך בפריז סן ז'רמן: פול פוגבה, תיירי הנרי, פטריס אברה, אנגולו קאנטה, אנתוני מרסיאל, בנג'מין מנדי, פטריס אברה, ריאד מאחרז ואפילו דידייה דרוגבה, שבילה את רוב שנותיו המעצבות בפריז. שחקנים כגון קינגזלי קומאן, סטיבן אנזונזי, מאמדו סאקו, ז'אן קווין אוגוסטין וניקולאס היו בקבוצה בגיל צעיר ועזבו. כ־25% מהשחקנים המקצוענים הצרפתים נולדו בסביבות פריז, ובמועדון פספסו אותם לאורך שנים. וזה לא שהם לא רצו לשחק במועדון הבכיר בבירה הצרפתית. אבל נראה שהימים הללו עברו.

 

פריז סן ז'רמן רכשה את קיליאן מבאפה (מבונדי, אחד מפרברי פריז) ב־180 מיליון יורו ואדריאן ראביו, קשר הבית של המועדון, חתם על חוזה חדש לאחר שסירב לארבע הצעות קודמות — מה שמלמד שבמועדון עשו מאמצים כבירים כדי להשאיר אותו. פרסנל קימפמבה, בלם שגדל באקדמיה, גם כן הופך לשחקן חשוב בקבוצה וכ־31% ממספר הדקות ששיחקו כל שחקני פריז סן ז'רמן העונה בליג 1, "שייכות" לשחקני בית — נתון שמציב את הקבוצה במקום השני בליגה הצרפתית בשיתוף שחקני בית אחרי נים הקטנה. בין השאר שחקנים כגון אלפונז אראולה, כריסטופר אנקונקו, סטנלי אנסוקי, קולי דגבה, מוסא דיאבי, אנתוני ברנרד, יסין אדיל, קווין רימאנה וטימות' וואה — כולם תוצרי האקדמיה של פריז — שיחקו דקות משמעותיות העונה. במשחק ליגה נגד SM קון השתתפו שבעה שחקני בית של פריז וחמישה פתחו בהרכב.

 

מתודה מברצלונה

הקטארים משקיעים בשנים האחרונות סכומים נכבדים באקדמיה של המועדון שנבנתה ב־1974 ליד בית הקיץ של המלך לואי ה־14. הכסף הושקע במתקנים, מגרשים ומאמנים בכירים. לואיס פרננדז, לשעבר מאמן נבחרת ישראל, הוא המנהל הספורטיבי. תיאגו מוטה, לשעבר קשר ברצלונה, אינטר מילאן ופריז סן ז'רמן, מאמן באקדמיה לצד מאמנים שהתחנכו באייאקס וברצלונה, ומאמני נוער שהובאו מרחבי צרפת בזכות עבודתם הטובה בטיפוח כישרונות צרפתים.

 

המודל הוא אייאקס וברצלונה, כלומר אקדמיות שמייצרות שחקנים חכמים וטכנייים בעלי יכולת לשחק כדורגל שמבוסס על החזקת כדור. אחת מהמתודות שמשתמשים בה הובאה מברצלונה: מתודת EKKONO פותחה על ידי קרלס ראמאגוסה ודויד הרננדס מאוניברסיטת ויק שבקטלוניה. השניים פיתחו שיטה שעוזרת בקבלת החלטות של ספורטאים על ידי שיפור של היכולות הקוגנטיביות של השחקנים ובנו את "מחלקת המתודה" של אקדמיית הכדורגל של פריז סן ז'רמן (גם לברצלונה יש אחראים על מתודה שמפותחת לא רק בענף הכדורגל במועדון).

 

המתודה של פריז מחולקת לארבעה אלמנטים: משחקים — האימונים מתבססים בעיקר על תרגילים שמשתנים כל הזמנים ומתואמים לסיטואציות במשחקים; תפיסה (תפיסת מציאות) — במטרה ללמד שחקנים את התפיסה והיכולת להבין סיטואציות במשחק עצמו; שאלות — האימונים מתבססים על כך שהשחקנים כל הזמן עומדים בפני בעיות שהשחקנים צריכים לפתור; קונספטים — התכנים באימון עצמם לא מספיקים, השחקנים עובדים גם בכיתה כדי להבין את האלמנטים של השיטה שהם לומדים. במסגרת השיטה נערכים אימונים שמותאמים לכל שחקן ברמה האינדיבדואלית. מגיל 13/14, כל שחקן מנותח בווידאו וסטטיסטיקות ונקבע במה הוא טוב ובמה הוא פחות טוב. הפרופיל נבנה ביחד עימו והתוכנית שלו משלבת בתוכה אלמנטים טכנים, פיזים, טקטיקים ובעיקר יש דגש על פיתוח אינטלגנציית משחק.

יאסין אדיל, אחד מהשמות המבטיחים ביותר בכדורגל הצרפתי שמשחק בפריז סן ז'רמן, דיבר על המתודה עם Goal.Com: "התקדמתי ברמה הטקטית וברמה הטכנית הודות למתודה של הרננדס, שבה עבדתי ברמה האינדיבדואלית". פריז סן ז'רמן בונה את עצמה כדי להתמודד עם היריבות הגדולות ביותר על ידי הנחת יסודות באקדמיה, שתהפוך את הכישרון הרב בפריז לשחקני שלד משמעותיים בסופר־קלאב אירופאי. האם יוכלו להגיע לרמה הגבוהה ביותר כשהתחרות מסביב של פריז — ברמה הכלכלית והמקצועית — לא ממש מאתגרת? קיליאן מבפאה, שהופך לפנים של המועדון (ושל הכדורגל הפריזאי והצרפתי כולו), משיב: "רבים אומרים שהרמה בליג 1 לא טובה, אבל אני לא בדעה הזו. יש הרבה קבוצות באירופה ששולטות בליגה שלהן. וכשרואים שחקנים צעירים עוברים למועדונים גדולים — רבים מהם משחקים בליג 1, הרמה לא גרועה כמו שחושבים".

 

אם הרמה "תיקבע" בידי הצלחה או כישלון של פריז סן ז'רמן, אז נראה שמתקרבים ליום שבו הקבוצה תהיה בנויה מספיק חזק כדי להראות שמקומה בין האליטה האירופאית.

 

שיעור הדקות ששיחקו העונה שחקני בית בליגה הצרפתית

 

41.2%

נים אולימפיק

 

31.4%

פריז סן ז'רמן

 

27%

נאנט

 

20.3%

אולימפיק ליון

 

19.9%

בורדו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x