האיש המשמעותי ביותר בעולם הכדורגל
כיום, בזכות פוטבול ליקס ועבודת התחקיר של דר שפיגל וחברות התקשורת שהן חלק מאיגוד התחקירנים האירופאי (EIC), אנחנו חשופים, יותר מתמיד, לדברים המגעילים שהולכים מאחורי הקלעים בכדורגל האירופי. דברים שמנדס מעורב בהם
ז'וליו אלבס הוא שחקן פורטוגלי די בינוני שפרש השנה ממשחק בגיל 27. הוא אף פעם לא היה כישרון גדול וב-1,017 דקות כדורגל מקצועי ששיחק, ב-32 משחקים בסך הכל, כבש שער אחד ובישל אחד. ועדיין, איכשהו, במהלך הקריירה שלו הוא היה שווה 6.2 מיליון יורו. איך בדיוק? כי הוא של ז'ורג' מנדס - סוכן העל הפורטוגלי שבמובנים רבים שולט בשוק העברות השחקנים בזכות עסקאות מפוקפקות כגון העברתו של אלבס לבשיקטאש. כיום, בזכות פוטבול ליקס ועבודת התחקיר של דר שפיגל וחברות התקשורת שהן חלק מאיגוד התחקירנים האירופאי (EIC), אנחנו חשופים, יותר מתמיד, לדברים המגעילים שהולכים מאחוריי הקלעים בכדורגל האירופי. דברים שמנדס מעורב בהם.
- פורבס קבע: מיהם סוכני הספורט "המשפיעים" בעולם
- כל הסיבות לרנסנס של ולנסיה
- רוקדים על כל החתונות עם זאבים
אלבס הוא אחד מעשרות כדורגלנים צעירים שמנדס פונה אליהם ומגייס ל"משפחת הכדורגל" שלו. הוא הגיע למנדס דרך משפחתו, אחיו הגדולים - הכדורגלנים הבכירים יותר יותר, ברונו אלבס וז'ראלדו. כאמור, הוא לא היה ילד פלא. בריו אווה הרוויח רק 13,800 יורו בשנה ולפי מחירון השחקנים האירופי, Transfermarkt, השווי שלו גירד את ה-700 אלף יורו. ואולם, אחרי 9 משחקים בריו אבה, רק שלושה מהם כשחקן הרכב, הוא נרכש על ידי אתלטיקו מדריד ב-2.6 מיליון יורו. בתוך חודש הוא, בעצם 55% מהזכויות הכלכליות שלו, נרכשו על ידי בשיקטאש ב-3.1 מיליון יורו. השווי שלו טיפס ב-758% תוך חודשיים/ שאר האחוזים היו בבעלות חברה שבסיסה באירלנד ואחד מהבעלים שלה הוא מנדס, Quality Football.
מה לגבי אלבס עצמו? הוא שיחק 14 דקות בבשיקטאש ואז הושאל לקבוצה ליגה שנייה בפורטוגל לפני ששוחרר. בסופו של דבר בשיקטאש לא הסכימה לשלם עבורו את מלוא המחיר והועברו רק 1.4 מיליון יורו לבעלים שלו. הוא עלה לקבוצה הטורקית 100 אלף יורו לדקת משחק.
רשת של מועדונים
עסקאות מפוקפקות כאלו הן הלחם והחמאה של מנדס, שמשתמש בקשריו וברשת המועדונים שעובדים איתו כדי להשיג לעצמו רווחים אדירים. הסיפור עם בשיקטאש הוא סיפור מנדסי קלאסי. יילדרים דמירורן היה נשיא בשיקטאש מ-2004 עד 2012. הוא הותיר את המועדון בחורבן כלכלי על סף פשיטת רגל, בחוב של 200 מיליון יורו וקבוצה שהיתה מעורבת בשערוריות הטיית משחקים. כל זה לא הפריע לו להיבחר לראשות התאחדות הכדורגל הטורקית - כי ככה זה בעסקנות כדורגל. בכל מקרה, אחת מהסיבות לקריסה הכלכלית של בשיקטאש, שמאז התאוששה בזכות ניהול הגיוני יותר, היא הרכישות של שחקנים ממנדס וסוכנות השחקנים שלו (Gestifute) ומערכת היחסים של המועדון עם החברה שבבעלות שחקנים רבים של מנדס, Quality Football (שיש לה בעלים רבים, כולל פיטר קניון - לשעבר מנכ"ל צ'לסי ומנצ'סטר יונייטד, רומן אברמוביץ', הבעלים של צ'לסי ואפילו שחקנים הוליוודים שונים). בזכות העובדה שמנדס הבטיח לדמירורן שכריסטיאנו רונלדו - הלקוח מספר 1 של מנדס - יסייע לו בקידום ושיווק פרויקט נדל"ן - הסוכן הפורטוגלי מכר שחקנים לבשיקטאש ביותר מ-60 מיליון יורו והרוויחה עמלות של 6 מיליון יורו לפחות. המסמכים של פוטבול ליקס מגלים שחלק גדול מהעסקאות היה לא חוקי (העברות כספים ישירות לסוכניות כדורגל אינן חוקיות בטורקיה, למשל) והובילו להעלמת מיסים משמעותית של מנדס ובשיקטאש. כאמור, בשיקטאש היא רק אחת מהקבוצות ב"רשת" של מנדס, שכוללת - ממה שידוע לפי הדוחות הציבוריים - את כל הקבוצות הכדורגל הבכירות בפורטוגל (פורטו, ספורטינג ליסבון, בנפיקה, בראגה ועוד), את אתלטיקו מדריד, ולנסיה, וולבס ומונאקו. בעבר מנדס היה בעל שליטה אדירה בריאל מדריד - בתקופתו של ז'וזה מוריניו הוא היה הסוכן היה שהתאפשר לו להיכנס ולעבוד במשרדים שמתחם האימונים של הקבוצה
לפי דיווחים בפורטוגל, בין 2008 ל-2016 מנדס ואשתו הרוויחו יותר מ-96 מיליון יורו "דיבידנדים" מהשקעות ב"זכויות כלכליות" של שחקנים ודיווח עליהם כדיבידנדים. הוא לא שילם עליהם את המס המלא - אם בכלל - ולפי הדיווחים בפורטוגל רשויות המס חוקרות אותו עם "יחידות העל" לחקירות העלמת והונאת מיסים. ספק גדול אם מנדס הרוויח רק 96 מיליון יורו ממכירה ורכישה של שחקנים. הוא כנראה הרוויח הרבה יותר. מנדס, שבסיוע רשת של חברות קש במרכז אמריקה ובנקים באיים הקריביים, העלים מס עבור שחקנים ומאמנים רבים בסוכנויות שלו (מכריסטיאנו רונלדו, דרך פלקאו ועד ז'וזה מוריניו היו צריכים לשלם כופר וקנס לרשויות המס בספרד), ככל הנראה מעורב בהרבה יותר עסקאות מאשר ידענו עליהם.
תמנון אמיתי
מפוטבול ליקס עולה תמונה של תמנון אמיתי - שידו בכמעט כל העברה של שחקן. הישג בלתי רגיל עבור מי שהיה בעלים פושט רגל של מועדון ריקודים בפורטו.
עד כמה הוא מעורב? קחו לדוגמה את סאול ניגס, אחד מהקשרים הצעירים (בן 23) המבטיחים בכדורגל האירופי. הוא חתם לאחרונה על חוזה באתלטיקו מדריד, המועדון בו גדל, עד 2026. על פניו ולפי דבריו, הוא רוצה לשחק כל חייו באתלטיקו מדריד. עם זאת, אתלטיקו כנראה תצטרך למכור את השחקן בקרוב. למה? כשסאול היה בן 16 אתלטיקו מדריד העבירה 40% מהזכויות הכלכליות שלו ל"משקיעים אירים", שמאחוריהם עומד מנדס. על ה-40% הללו המשקיעים שילמו 1.5 מיליון יורו. על פי ההסכמים, שנחשפו בפוטבולי ליקס, המינימום שהקבוצה יכולה לקבל עליו הוא 45 מיליון יורו - כלומר, הדרישה המינימלית של המשקיעים היא לקבל לפחות 16.5 מיליון יורו ממכירתו, תשואה גדולה ב-1000% מההשקעה. אין עוד עסקים כאלו (אולי סמים?). אם על סאול אתלטיקו תקבל הצעה של 60-80 מיליון יורו, מה שהוא שווה, אז היא תהיה חייבת למכור לפי ההסכמים שלה. אם לא, היא עוד עשויה לשלם פיצויים למשקיעים בו.
אתלטיקו מדריד הסכימה לתנאים הללו מאחר שהמועדון היה בחובות עצומים וכדי להשיג שחקנים ולהבטיח את החתמתם היה צריך סיוע ברכישתם ממשקיעים חיצוניים. המשקיעים החיצוניים רכשו אחוזים רבים משחקנים רבים של אתלטיקו (יותר מ-88 מיליון יורו לפי פוטבול ליקס) וכך הקבוצה הספרדית הצליחה הרבה מעבר למצופה או הרבה מעבר למה שהתקציב שלה איפשר. היום השקעה חיצונית של משקיעים חיצוניים, צד שלישי, בשחקנים בקבוצה אינה חוקית - אבל זה, כאמור, לא מטריד את מנדס, שבזכות הקשרים שלו עם קבוצות הופך את הצד השלישי בעסקה ל"חוקי" (על פי חוקי פיפ"א, רק קבוצות יכולות להיות בעלים של אחוזים מהזכויות הכלכליות של שחקן). לא סתם ז'וליו אלבס עבר לאתלטיקו מדריד לפני שעבר לבשיקטאש ובכך הכניס לכיסו של מנדס סכומים שהוא ככל הנראה לא ראה במהלך הקריירה שלו - צריך "להלבין" את המעבר הלא חוקי. כמעט כל מכירה גדולה של אתלטיקו מדריד בשנים האחרונות - מסרחיו אגוורו, דרך דייגו קוסטה ועד יאניק קארסקו - הניבה למשקיעים חיצוניים רווחים נאים.
גם ג'ופרי קונדוגביה, קשר ולנסיה שאינו קשור כלל למנדס, הרוויח לפורטוגלי כספים דרך חברת השקעות בשחקנים בשם Doyen Sports. החברה, שבבעלות משפחת מאפיונרים טורקית-קזחית, שלה בעתידו של קשר לנס לשעבר. החברה רכשה את השחקן בסכום נמוך מ-3 מיליון יורו, עבור סביליה וחייבה את המועדון הספרדית למכור אם מועדון אחר מציע עבורו 20 מיליון יורו או יותר. אריף-אריף, הבן שמנהל את עסקי הכדורגל מטעם המשפחה, ניסה למכור אותו לריאל מדריד עם טובות הנאה למנהלי הקבוצה (משהו שנחשף בפוטבול ליקס). ריאל מדריד הציעה עליו רק 15 מיליון יורו אבל אז הופיע מנדס, שעל פי הערכות מגייס משקיעים ל-Doyen, ומצאה קבוצה שתשלם עליו כמעט 530% יותר ממה ש-Doyen השקיעה: מונאקו. מנדס וסוכנים אחרים, חגגו את הגעתו של דימיטרי ריבולובלב למונאקו ב-2011. המיליארדר הרוסי, המקורב לוולדימיר פוטין שכיום חשוד בשחיתות והעלמת מיסים, השקיעה סכומים עצומים ברכישת שחקנים בבעלויות צד שלישי ומנדס היה שם להתחבר לאוליגרך ולגזור דיבידנדים.
אפילו ממכירת קיליאן מבאפה ממונאקו לפריז סן ז'רמן - עסקה שמנדס לא היה מעורב בה כמתווך מטעם הקבוצות או סוכן - הוא הרוויח 9 מיליון יורו.
למבאפה אין סוכנים. הוא מיוצג על ידי הוריו שנעזרים בעורכת דין פריזאית, דלפין וריידן. פריז סן ז'רמן ומונאקו ניהלו את המשא ומתן בצורה ישירה. וב-30 באוגוסט, לפי אימיילים שנחשפו בפוטבול ליקס, שתיהן הודיעו לרשויות ש"לא היה מעורב סוכן כדורגל במשא ומתן". ב-31 באוגוסט דניאל ביק, עורך הדין של מונאקו, שינה את ההודעה לרשויות ודיווח שהסוכנים רוברטו קאלנדה וז'ורג' מנדס היו מעורבים בעיסקה. בפוטבול ליקס וב-EIC מעריכים כי מונאקו השתמשה בשירותים של מנדס לעלות את המחיר של מבאפה במהלך המשא ומתן עם פריז סן ז'רמן על רכישת החלוץ הצעיר. תפקידו של מנדס - שכאמור הכניס מיליונים - היה לשכנע את פריז סן ז'רמן שיש תחרות כבדה על השחקן מצד ריאל מדריד ולכן צריך להסכים לשלם עד 214 מיליון יורו למונאקו עבור החלוץ הכישרוני. ריאל מדריד הציעה סכום של 180 מיליון יורו שהיו יכולים לטפס עד 214. מונאקו קיבלה את ההצעה הזו ב-20 ביוני 2017. עם זאת, מבאפה לא היה מעוניין להצטרף לריאל מדריד והציב כמה תנאים מופרכים לענקית הספרדית. הוא היה מעוניין לשחק בפריז סן ז'רמן, שבדיוק הוציאה סכום של 222 מיליון יורו על ניימאר - והוצאה גדולה נוספת היתה מכניסה אותה לצרות עם הפייר פליי הפיננסי (מה שקרה בכל מקרה). פריז סן ז'רמן, בעידוד מנדס והדיווחים על הסכם עם ריאל מדריד (שמנדס שתל בעיתונות הספרדית), הציעה למונאקו סכום שיכול להגיע ל-180 מיליון יורו ולמבאפה תנאים טובים יותר מאשר ריאל מדריד הציעה. הקבוצה גם הגיעה לסיכום העברת כספים למונאקו וגם תשלומי מס שונים ברונו סקרופטה, קצין העיתונות של מונאקו, שלח מייל לסגן נשיא מונאקו, ואדים ואסילייב בו הוא כותב על הידיעות שקושרות בין ריאל מדריד למבאפה: "ז'ורג' מאחורי זה. זה מדהים. זה טוב עבורנו או להגיד לז'ורג' להפסיק עם זה? אם אנחנו לא רוצים למכור הקיץ, זה יהיה טוב להגביל את זה. עם זאת, אם אנחנו צריכים למכור - אז זה לא שלילי".
האם שתילת ידיעות בעיתונות וכמה רמיזות למועדון רוכש שווים 9 מיליון יורו? בעולם של מנדס כנראה שכן. ככה זה כשמאחורי הקלעים שולטים במשחק היפה.