$
ספורט ופוליטיקה

סוף הרומן הרוסי?

רומן אברמוביץ' שולט בצ'לסי מאז 2003 ושינה את הכדורגל העולמי. כעת הוא מחפש מיליארדר שישלם יותר מ־3 מיליארד ליש"ט על אחת מהקבוצות הגדולות באירופה. מה המשמעויות של המהלכים האחרונים של האוליגרך?

אוריאל דסקל 07:4918.10.18
ב־2003 רומן אברמוביץ', אוליגרך רוסי לא מוכר, שכר בנק השקעות כדי שיחפש עבורו קבוצת כדורגל לרכישה. מספר חודשים לפני, אברמוביץ' צפה באולד טראפורד באחד ממשחקי רבע גמר ליגת האלופות הגדולים בהיסטוריה (ריאל מדריד הפסידה 4-3 למנצ'סטר יונייטד אבל ניצחה 5-6 בסיכום שני המשחקים). הוא "התאהב" בכדורגל ורצה לרכוש את ריאל מדריד — אך עד מהרה הבין שזה בלתי אפשרי מבחינה חוקית (ריאל מדריד בבעלות האוהדים). בנק ההשקעות בדק את הייתכנות של מנצ'סטר יונייטד וטוטנהאם אבל בסופו של דבר הגיע לצ'לסי בהמלצת מקורביו, אחד מהם — פיני זהבי, הסוכן הישראלי — בגלל המיקום, מצבה הכלכלי ומצבה המקצועי. ארבעה אנשים ליוו את אברמוביץ' למשא ומתן עם קן בייטס, הבעלים של צ'לסי ו"תוך 15 דקות נסגרה העסקה" לפי טרבור בירץ', מנכ"ל הקבוצה בזמנו. צ'לסי היתה על סף הכרזה על פשיטת רגל: חובות של 75 מיליון ליש"ט לבנקים ועוד מיליונים רבים לספקים וגורמים פיננסיים אחרים. אברמוביץ', שהיה שווה מיליארדים, לא התאמץ במיוחד במשא ומתן עם בייטס, שקיבל 17 מיליון ליש"ט, ועד היום טוענים שהוא מבכה את העובדה שלא התעקש על כסף גדול יותר. איש העסקים הרוסי כיסה את כל המחויבויות ורכש את כל המניות — בשווי 140 מיליון ליש"ט בערך — והוציא את צ'לסי לדרך משובצת ברגעי תהילה.

 

 

 

 

אברמוביץ', שלא התראיין כבר יותר מעשור, בעל דירות בתל אביב, ניו יורק, מוסקבה, אספן, דרום צרפת ועוד. הוא גם בעל אחת היאכטות הגדולות בעולם. יש לו איפה לישון אברמוביץ', שלא התראיין כבר יותר מעשור, בעל דירות בתל אביב, ניו יורק, מוסקבה, אספן, דרום צרפת ועוד. הוא גם בעל אחת היאכטות הגדולות בעולם. יש לו איפה לישון צילום: איי פי

 

צ'לסי גם תפקדה כהגנה פוליטית על אברמוביץ'. לפי ג'יימס מונטיגיו, שכתב את הספר The Billionaires Club: "המיליארדר הראשון בכדורגל הוא רומן אברמוביץ'. הוא רכש את צ'לסי לא בגלל אהבת כדורגל או אגו טריפ, אלא מטעמים אסטרטגיים. המעמד של האוליגרכים מול ולדימיר פוטין היה עדין. כולם הרוויחו את הכסף שלהם בדרכים מסתוריות, ספק חוקיות — אברמוביץ' לא שונה. פוטין, שקיבל את התמיכה של האוליגרכים, הציב בפני כולם עובדה: 'לכם יש כל הכסף אבל לי יש כל האקדחים. תהיו אתי, תשלמו לי ולמקורבי ותשרדו'. היו כאלו שיצאו נגדו ולא שרדו — נשלחו לכלא או מצאו עצמם בגולה או מתים. אברמוביץ' החליט להיות אתו והוא חלק מהשחיתות הממוסדת ברוסיה של פוטין". לצ'לסי היה תפקיד במעמד של אברמוביץ' מול פוטין. "המועדון העניק לאברמוביץ' משהו שלא היה לחבריו האוליגרכים האחרים — ניראות" אומר מונטגיו. וברוסיה של פוטין, שבה התדמית חשובה לא פחות מהמהות והתוכן, הניראות הבטיחה לאברמוביץ' מערכת יחסים תקינה עם המנהיג הכל יכול ולא פחות חשוב: קשרים עסקיים, חברתיים ופוליטים בבריטניה.

 

השפעה עצומה

 

ההשפעה של המהלך האסטרטגי של המיליארדר היתום מסראטוב על הכדורגל היתה עצומה. "אברמוביץ', עם הון מוערך של מיליארדים, היה יכול לבזבז כמה שהוא רוצה על שחקנים ומשכורותיהם. אם מישהו רצה להתחרות, הוא היה צריך למצוא משאבים דומים ולבזבז כסף דומה", אומר מונטגיו. "מועדונים היו צריכים להתעשר או למות במהלך ניסיונם להתעשר. אחרי אברמוביץ' כולם פתאום חיפשו בעלים מיליארדר, ומיליארדרים החלו לחפש מועדונים לצרכים אסטרטגיים".

 

אבל הדרך של אברמוביץ' בצ'לסי ככל הנראה הסתיימה, והמועדון נמצא בעין הסערה הפוליטית־כלכלית. אברמוביץ' מחפש רוכש לקבוצה. פיני זהבי קיבל הנחיה למצוא אחד שמוכן לשלם 3 מיליארד ליש"ט על המועדון. אברמוביץ' כבר נפגש עם רוכשים פוטנציאלים, כולל פול אלן שמת לאחרונה.

 

יש לציין שצ'לסי של אברמוביץ' במצב שונה לחלוטין מזו של בייטס ב־2003. הקבוצה שווה לפי פורבס כ־1.5 מיליארד ליש"ט, היא אחת מעשר הקבוצות המכניסות באירופה, היא נקייה מחובות ויש לה את אחת מהאקדמיות הטובות בכדורגל האירופי. במשך רוב שנותיו כבעלים של צ'לסי, הקבוצה היתה רחוקה ממודל ניהולי בר קיימא. אברמוביץ' הזרים לתוכה יותר ממיליארד ליש"ט כדי לכסות הפסדים. המודל הספורטיבי גם רחוק מלהיות מושלם (9 מאמנים ב־15 שנה). ואולם אברמוביץ' נחשב לאחד מהבעלים המוצלחים בהיסטוריה של הכדורגל האנגלי (15 תארים ב־15 שנים, כולל 5 אליפויות, כשהאחרונה לפניו היתה ב־1955). אם יצליח למכור במחיר המבוקש הוא ייצא מהמועדון ברווח שמעטים חשבו שאפשרי ב־2003. הוא כבר דחה הצעות של 2 מיליארד ליש"ט.

 

אז מדוע אברמוביץ', שעל פי הערכות הוא בעל הון של כ־11 מיליארד ליש"ט, מעוניין למכור את הקבוצה, שבעבר תפקדה כ"ביטוח" למקרה שפוטין יחליט "להתהפך" עליו? קודם כל, הוא כבר לא יכול ממש לתפקד כבעלים מאחר שהרשויות הבריטיות אוסרות את כניסתו לממלכה בגלל הסנקציות נגד פוטין ומקורביו. העזיבה היא בעייתית עבור אברמוביץ', יש לו אחוזה שנרכשה ב־90 מיליון ליש"ט בסמוך לשגרירות הרוסית בקנזינגטון. לונדון היתה ביתו בעשור וקצת האחרונים וחמישה משבעה ילדיו התחנכו בממלכה. כמו כן, אברמוביץ' עצמו אהב את ההתעסקות היומיומית עם צ'לסי. הוא אף התמכר לאפליקציה מיוחדת לטאבלט, שמדרגת שחקני כדורגל מרחבי העולם בהתבסס על נתונים שהוסיפו הסקאוטים של צ'לסי למאגר המידע. הוא אף הטיל וטו על רכישות שחקנים שהוא לא חשב שיתאימו לקבוצה. ואולם, אחרי שהרשויות עשו לו בעיות עם הוויזה, הוא החליט למשוך את הבקשה שלו לחידושה וגם לסתום את הגולל על פרויקט שיפוץ מאסיבי של סטמפורד ברידג' ואזור האיצטדיון (בעלות 1 מיליארד ליש"ט).

 

"לונדונגראד" הכינוי שהעניקו הבריטים לשכונות הלונדוניות שמלאות באוליגרכים רוסים (כאלו שברחו מרוסיה או כאלו שמשרתים את רוסיה), כבר אינה בטוחה עבור אברמוביץ'. "המצב של אברמוביץ' הוא כמו רימון שנזרק בתוך הממשלה ואף אחד לא יודע מה תהיה התוצאה של זה" אמר לבלומברג דימיטרי גולובוב, עו"ד רוסי שחי בלונדון. "כולם מפחיתים למינימום את הסיכונים שלהם בבריטניה". מחשש מסנקציות, בריטיות ואמריקאיות, אברמוביץ' מצמצם אחזקות בחברות שלו ומוכר מניות שלו לשותפיו. בצ'לסי, כאמור, אין לו שותפים — אז הוא פשוט מוכר. כמו כן, בינואר האחרון ממשלת בריטניה הטילה משימה על הסוכנות הלאומית ללחימה בפשיעה: "למצוא נכסים שנרכשו במימון לא חוקי". זו הוראה שמלחיצה לא מעט אוליגרכים בלונדון שאחראים לרוב "ההון הלא חוקי" בריטניה. אברמוביץ', שלא התראיין כבר יותר מעשור, בעל דירות בתל אביב, ניו יורק, מוסקבה, אספן, דרום צרפת ועוד. הוא גם בעל אחת היאכטות הגדולות בעולם. יש לו איפה לישון.

 

 

אם פעם הכסף הגדול של אברמוביץ' היה היתרון הגדול של המועדון נטול ההיסטוריה המפוארת, אז היום לקבוצות רבות יש כסף גדול. הכסף כבר לא יתרון יחסי אם פעם הכסף הגדול של אברמוביץ' היה היתרון הגדול של המועדון נטול ההיסטוריה המפוארת, אז היום לקבוצות רבות יש כסף גדול. הכסף כבר לא יתרון יחסי צילום: איי פי

 

מי ירכוש ומה יקבל?

 

מי ירכוש את צ'לסי? לא ידוע. אברמוביץ' רוצה למקסם את ההשקעה שלו בצ'לסי. ג'ים ראטקליף, הבריטי העשיר בעולם ואוהד צ'לסי, הביע עניין ועולם הכדורגל כולו מחכה להתפתחויות בנושא. כמו כן, על פניו, מינויו של מאוריציו סארי אמור להעניק לצ'לסי "שקט תעשייתי". סארי יודע להפוך את הקבוצות שלו למכונות כדורגל התקפי שיודעות לשלב שחקנים צעירים. בניגוד למאמנים אחרים שאברמוביץ' מינה, סארי גם לא קבלן תארים, כך שנראה שהוא הובא בעיקר בשביל הכדורגל הטוב והשיתוף של הצעירים. כרגע האקדמיה של צ'לסי משובחת אבל מטרתה לסייע במימון השוטף של המועדון ולא לייצר שחקנים לקבוצה הבוגרת. זה עבד מצוין בשנים האחרונות, אבל האקלים התחרותי במחלקות נוער משתנה. כפי שמסביר זאת עובד באקדמיה של צ'לסי: "בצ'לסי יש את התנאים הכי טובים בעולם לשחקני נוער. מהמאמנים עד הטבחים. אבל יש בעיה עם התרבות. השחקנים מגויסים מתוך ידיעה שיימכרו. לא מדברים אתם בכלל על הקבוצה הבוגרת. במקומות אחרים כבר מתחילים לתת את אותם התנאים ומוכרים לשחקנים ערכים שונים. בצ'לסי יש תרבות של שפיכת כספים, כל מנהל מחלקה מקבל הכל, השחקנים מקבלים משכורות עתק דוחות מגיל מאוד צעיר ונכנסים לתרבות של מכוניות יוקרה וכו'".

 

הבסיס הערכי הזה עשוי להתגלות כחיסרון יחסי של צ'לסי מול היריבות הלונדוניות. אם פעם הכסף הגדול של אברמוביץ' היה היתרון הגדול של המועדון נטול ההיסטוריה המפוארת, אז היום לקבוצות רבות יש כסף גדול ושחקנים מחפשים משהו מעבר. כמו כן, בעלים חדש, שיוציא 3 מיליארד ליש"ט על הקבוצה, לא בהכרח ימהר להכניס את היד לכיס כדי להחזיר את היתרון היחסי שלה, בטח אם המוטיבציה לרכישת המועדון תהיה עסקית ולא רגשית או פוליטית. כמו כן, לא ברור כמה מהניסיון הניהולי שהצטבר בצ'לסי יישאר במועדון אחרי עזיבתם של אברמוביץ' ואנשיו. ואולם, בשורה התחתונה, ובמקרה שהרשויות לא יטילו סנקציות על הקבוצה, צ'לסי צפויה להישאר אחת מהקבוצות הגדולות בכדורגל האנגלי — אברמוביץ' השקיע מספיק כדי לקבע את מעמדה ככזו.

 

צ'לסי ־ 2018

שווי: 2.06 מיליארד דולר

(מקום 7 בכדורגל)*

שווי מותג: 455 מיליון דולר

הכנסות: 466 מיליון דולר

רווח תפעולי: 67 מיליון דולר

חוב: 0

* צמיחה של 12% משנת 2017

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x