הטקטיקה: להישאר אנדרדוג לנצח
הציפיות מאתלטיקו מדריד הן לשחק כדורגל התקפי ומשוחרר יותר. ואולם דייגו סימאונה יודע שזה סוג הכדורגל שאיתו הוא יפסיד את הסיכוי הטוב ביותר שלו לזכות שוב באליפות ספרד
מאז עונת 2014/15, יאן אובלאק, שוער אתלטיקו מדריד, שמר על 72 רשתות נקיות. באותה הזמן הוא ספג רק 71 שערים. אין עוד שוערים שמתקרבים לנתון כזה - יותר שערים נקיים מספיגות. זה נתון שמלמד רבות על היכולות שלו - הוא השיג לקבוצה שלו יותר נקודות מכל שוער אחר בעונה שעברה בזכות הצלות של הזדמנויות, שלפי מדד xG, כל שוער בינוני היו מובקעות. עם זאת, מדובר גם על נתון שמעיד על הטקטיקה של דייגו סימאונה. סגירה הרמטית של המרכז, עבודה הגנתית מתואמת בין כל השחקנים על המגרש ותשוקה של ממש לתסכול היריבות.
- ההייטק כמנוע עסקי וספורטיבי: מסלול ההמראה של הכדורגל הישראלי
- xG פקטור: המדד שמראה למי באמת מגיע לסיים בצמרת
- Plus500 האריכה את הסכם החסות עם אתלטיקו מדריד
לפי דבריו של דייגו סימאונה בעצמו, העבודה ההגנתית הזו יעילה רק כאשר כל השחקנים מתואמים טקטיקת, וחשוב עוד יותר מתואמים נפשית ורגשית. כדי שהטקטיקה הזו תעבוד, הם חייבים להיות מוכנים להקריב את הכישרון האישי שלהם בשביל לרוץ אחרי המגן של הקבוצה היריבה או לוותר על כדרור שייתכן ושובר את המערך שלהם. סודו של סימאונה הוא שלמרות ההצלחה והכסף הגדול, הוא שומר את הקבוצה ואת שחקניה עם התודעה הזו. ונראה שזה האתגר הגדול שלו העונה - לשמר אותה.
אתלטיקו הוציאה הקיץ יותר מ-88 מיליון יורו נטו (עלות רכש מינוס הכנסה ממכירת שחקנים) - רק שש קבוצות בכל אירופה הוציאו יותר. כמו כן, בקבוצה יש לו שלושה שחקנים שזכו במונדיאל הקיץ. לפני שהעונה התחילה, עיתונאים ופרשנים ברחבי העולם כתבו ודיברו על כך שהעונה זו העונה בה אתלטיקו מדריד תשחק כדורגל "משוחרר והתקפי יותר". ולכן את העונה הנוכחית התחיל סימאונה בנאום תיאום ציפיות מול הקהל באצטדיון החדש והנוצץ של אתלטיקו. "אל תתנו להם להסיח את דעתכם עם מילים מתוקות באוזניכם" אמר לקהל, אבל בעצם גם שלח מסר לשחקניו.
מה היתה כוונת המשורר? שאסור להאמין ל"הייפ". הקבוצה חייבת להמשיך להאמין שהיא "אנדרדוג". וייתכן שהאמונה הזו תסייע לאתלטיקו מדריד לזכות באליפות על חשבון ריאל מדריד וברצלונה, שנראות בתקופות מעבר. אתלטיקו, עם אותו מאמן מ-2011, מגיעה לעונה הנוכחית עם יתרון גדול - תפיסה טקטית מאוד מגובשת - ועם סגל יותר כישרוני מאי פעם. עם זאת, כאמור, המטרה היא לשמר על מעמד האנדרדוג. צריך לשמר את התחושה שברצלונה וריאל הן מוכשרות וטובות יותר. הרי המשמעת הטקטית ההכרחית תתחזק מהתודעה הזו - וגם האוהדים יגלו הבנה גדולה יותר להופעות אולטרה הגנתיות, אולטרה טקטקיות. כפי שכתב לואיג'י גארלאנדוה בלה גזטה ספורטיבה: "כישרון הוא הקוויאר של המועדון העשיר, טקטיקה היא הלחם של העני". סימאונה יודע שאם שחקניו יחשבו שהם קוויאר, הם יפסיקו להכין לחם.
"לטובת" סימאונה, תקציבי היריבות לאליפות יסייעו להשאיר את אתלטיקו עם תודעה של אנדרדוג.
בלה ליגה ישנו חוק שלא מאפשר לקבוצה להוציא על משכורת מעל שיעור מסוים מההכנסות שלה. זה מוביל לכך שבספרד יודעים מה המקסימום שכל קבוצה יכולה לשלם לשחקניה - כולל הכל (שכר ובונוסים, מיסים, עלויות סוכנים ופחת).
אנחנו יודעים שהעונה "תקרת השכר" של ברצלונה היא 632.971 מיליון יורו - הסכום הגבוה ביותר בספרד. במקום השני ריאל מדריד עם הגבלה על 566.5 מיליון יורו. אתלטיקו מדריד על 293 מיליון יורו - הרבה יותר מהמקום הרביעי (ולנסיה - 164.6 מיליון יורו) והמקום החמישי (סביליה - 162 מיליון יורו), אבל קטן באופן משמעותי מברצלונה (לה תקציב הגדול פי 2.15) וריאל מדריד (תקציב גדול פי 1.93). שאר הליגה נמצאת על הגבלה שנעה בין 23.8 מיליון יורו (ויאדוליד) עד 109 מיליון יורו (ויאריאל). אתלטיקו, מצד אחד, צריכה לנצל את הפערים הכלכליים מהיריבות שאינן ברצלונה וריאל מדריד כדי להשיג כמה שיותר נקודות. מצד שני, היא צריכה את הפער הכלכלי מריאל ובארסה כדי לשמור על זהותה.
הציפיות מאתלטיקו מדריד הן לכדורגל יותר התקפי ושוטף - בעיקר בגלל ההשקעה הרבה של הקבוצה בשוק העברות השחקנים. ואולם, הדרך לאליפות של אתלטיקו - כמו האליפות ב-2014 - תורכב מהרבה ניצחונות 0-1 שהושגו בחריקת שיניים ואכילת חצץ. מילים מתוקות הן האויב של סימאונה ואתלטיקו.