הזמן של עוסמאן
האם עוסמאן דמבלה יהפוך לשחקן משמעותי בברצלונה? שאלת ה-105 מיליון יורו תשאר ללא תשובה לפחות עד סוף העונה הנוכחית
במסיבת העיתונאים לפני משחק הסופר-קופה, מאמן ברצלונה ואלורדה נשאל בנוגע לעתיד שחקנו, עוסמאן דמבלה. "אני לא יודע אם הוא יעזוב או לא", טען המאמן. "כרגע אני ממשיך לסמוך עליו כשחקן סגל".
- הפרצוף החדש והאמין של ברצלונה בשוק העברות השחקנים
- ומי בתפקיד ברצלונה? ריאל מדריד
- ברצלונה "תקועה" עם לואיס סוארס, לפחות עוד שנה
אמרה זו רק חיזקה את חוסר הוודאות סביב הסיטואציה בה נמצא דמבלה בבירת קטלוניה.
הצרפתי הצעיר נרכש בקיץ שעבר תמורת כ-105 מליון יורו לא כולל תוספות - אך פחות מחודש לאחר מכן, במשחק מול חטאפה, קרע את שריר הירך האחורי ובסך הכול החסיר מעל ל-130 ימים מחוץ למגרשים עקב פציעות.
עקב כך הוא שותף רק ב-25 משחקים במדי ברצלונה ולא הצליח להטביע את חותמו בקבוצה.
הקיץ בארסה ניסתה להביא מספר שחקני התקפה על חשבונו. אנטואן גריזמן היה קרוב לחתימה, צ'לסי סירבה לשלל הצעות על ווילאן – ולבסוף נרכש מלקום מבורדו, שעתיד להיאבק עם דמבלה על דקות משחק.
האם דמבלה יקבל עוד צ'אנס להוכיח שהוא יכול להיכנס לנעליו הגדולות של ניימאר, אותו החליף רק לפני שנה?
שמאל ימין שמאל
דמבלה נולד ב-15 למאי 1997 בעיר ורנון בצרפת וכבר מגיל צעיר סומן ככשרון גדול.
בגיל 13 הצטרף למחלקת הנוער של רן ובעונתו הראשונה בבוגרים כבש 12 שערים, בישל 5 ונבחר לשחקן הצעיר של העונה בצרפת.
כל זה הספיק לדורטמונד הגרמנית, שלקראת עונת 2016/2017 רכשה אותו תמורת 15 מליון יורו. כמו ברן, גם בדורטמונד הפך לאחד מהשחקנים הבולטים – בקבוצה שבשירותיה שיחקו שחקנים כמו פייר אמריק אובאמיינג, מרקו רויס, מריו גצה, שינג'י קגוואה ואחרים.
הוא כבש 10 שערים ובישל 22 בכל המסגרות. 12 בישולים היו לו בליגה, יותר מכל שחקן בגיל 21 ומטה בחמשת הליגות הבכירות.
הצטיין בגרמניה
דמבלה מהיר, מכדרר בחסד ובעל שליטה אבסולוטית בשתי רגליים. כשנשאל על-ידי עיתונאי אם הוא שמאלי או ימני, הוא ענה שהוא שמאלי. "אז למה אתה בועט פנדלים בימין?", שאל אותו העיתונאי, ודמבלה ענה "כי בימין אני בועט טוב יותר".
הראיון הזה, שהפך לוויראלי, רק המחיש עד כמה השליטה בשתי רגליים של שחקן הכנף יכולה להיות אפקטיבית.
עד לעונה הנוכחית, בקריירת הבוגרים שלו דמבלה כבש 12 שערים ובישל 17 ברגל שמאל. בימין הוא כבש 16 שערים, ובישל עוד 16.
מעבר לעובדה שהוא יעיל בשני האגפים – השליטה הזו בשתי הרגליים גורמת לכך שהוא שחקן בלתי צפוי, כזה שלא תדע מהיכן הוא ינחית את המכה. קשה לשמור עליו.
זה בא לידי ביטוי בכך שביצע את כמות הדריבלים המוצלחים הגדולה ביותר באותה עונה בבונדסליגה (103) ויצר 63 מצבי הבקעה – 17 מהם הובילו לקו ישיר אל השער. רק אמיל פורסברג מלייפציג יצר יותר מצבים כאלה (18).
"אנחנו אוהבים את הדריבל שלו, את האומץ שלו, את המהירות שלו ואת יכולות השליטה שלו בכדור", העיד תומאס טוכל, מאמנו בדורטמונד. "עוסמאן משלב יכולות כדרור, מסירה ופינוי שטחים ברמה הגבוהה ביותר".
היכולת הנהדרת של הצרפתי היוותה אחד מהגורמים המרכזיים לזכייתה של דורטמונד בגביע הגרמני, ולא נעלמה מעיניהם של הקבוצות הגדולות ביבשת.
ברצלונה, שבקיץ שעבר נאלצה להיפרד מכוכבה ניימאר תמורת סכום שיא של 222 מליון יורו, החליטה לרכוש את דמבלה כמחליפו.
ועל אף שהסכום בו נרכש דמבלה גבוה מדי, ההשוואה בינו לבין ניימאר אינה חוטאת למציאות.
בעונה היחידה בה שיחק בדורטמונד הוא בישל כל 169 דקות, בעוד ניימאר באותה עונה בישל כל 189 דקות.
אחוזי ההצלחתו בדריבלים (47%) ובהרמות (31%) לא היו רחוקים מאלו של הפנומן הברזילאי (50% ו-24% בהתאמה).
מדד ה-xA של חבר הסטטיסטיקות Opta, שמודד כמה אסיסטים עתיד לספק שחקן על פי פרמטרים כמו מרחק, מיקום וסגנון מסירותיו, נתן לדמבלה צפי של 10.76 בישולים בעונה הזו – מקום חמישי מכל חמשת הליגות הבכירות. ניימאר, אגב, היה במקום הרביעי עם 11.53.
ומעבר לכך, דמבלה עצמו העיד שהוא רואה בניימאר מודל לחיקוי – ועקב כך שאף להגיע לברצלונה.
הכול היה מוכן בכדי שדמבלה יככב לצד מסי וסוארס בקאמפ נואו.
הסבלנות תשתלם?
מעבר לפציעה שגרמה לו להחסיר לא מעט משחקים, התקשורת הספרדית הרבתה לעסוק בחייו הפרטיים.
על פי תוכנית הרדיו הספרדית "El Larguero", במועדון הקטלוני לא אהבו את חיבתו של דמבלה לבילויים בשעות לילה מאוחרות ולג'אנק-פוד.
הם סברו שתהליך ההחלמה יתארך בגלל אורח חיים לא ספורטיבי שכזה.
בנוסף, נטען שקשיי השפה מונעים ממנו להשתלב כראוי בחדר ההלבשה, וגירושי הוריו לא תרמו למצב רוחו. מקרה שהמחיש את המצב אירע כשבארסה פגשה את אתלטיקו מדריד.
דמבלה עלה להתחמם, אך הוא פשוט עמד ללא תנועה על כר הדשא ובהה במתרחש על המגרש. הוא לא שיחק באותו משחק.
גם בפן המקצועי דמבלה התקשה. לאחר שחזר מפציעה, הקבוצה עברה לשחק במערך 4-4-2, מערך שפחות מתאים לו.
"במערך 4-3-3 הוא בא לידי ביטוי בצורה מיטבית", העיד ז'וליאן סטפן, מאמנו של דמבלה בנוער של רן. "ב-4-4-2 הוא צריך לעזור יותר למגן וכך הוא פחות אפקטיבי".
לעונה הזו הוא הגיע לאחר שכמעט ולא קיבל קרדיט במשחקי גביע העולם, ולאחר שקבוצתו חיפשה בנרות להביא שחקן על עמדתו. במגזין “DonBalon” נכתב שדמבלה זעם עקב החתמת מלקום, ושמו הוזכר כמועמד לפ.ס.ז', ארסנל, טוטנהאם ואינטר.
כלפי חוץ, בברצלונה טוענים שדמבלה לא למכירה. "אנחנו בונים עליו. מלקום והוא משחקים על אותה עמדה, אבל העונה ארוכה ואנחנו חושבים על המועדון", טען המנהל המקצועי אריק אבידל. "הוא יכול להירגע, הוא חשוב". בנוסף, על פי "מארקה" ליאו מסי נחלץ להגנתו של דמבלה, וביקש להשאיר אותו במועדון.
כרגע הוא לא הולך לשום מקום, ונראה שהוא הגיע לעונה הזו נחוש מתמיד להוכיח שמקומו באחת מהקבוצות הגדולות בעולם. בשני המשחקים בהם פתח כקיצוני העונה במערך 4-3-3, נגד סביליה בסופר-קופה ונגד ואיאדוליד – הוא הצטיין וכבש שערי ניצחון.
צריך לזכור שמדובר בילד בן 21, שחקן ורסטילי שיכול לתת גמישות לקבוצתו בכל עת, כשרון גדול שכבר הוכיח את עצמו ברמות הגבוהות.
אולי ברצלונה צריכה לתת עוד הזדמנות למי שנחשב לכוכב הגדול הבא עד לא מזמן - ולאו דווקא לרכוש את כוכבי השוק כדוגמת גריזמן או וויליאן.
הרי בארסה לא הייתה מה שהיא היום, לולא הסבלנות לשחקניה הצעירים בעבר. הם היו כוכביה הגדולים ביותר. גם דמבלה יכול להיות כזה – רק אם יתנו לו צ'אנס להוכיח את זה.