ההעברה הכי משמעותית שלא שמעתם עליה
מלבורן ויקטורי, אלופת ליגת הכדורגל האוסטרלית, הכריזה השבוע על החתמתו של קייסוקה הונדה תמורת סכום של 2.1 מיליון דולר. העברה הזו מיוחדת במינה בעיקר בגלל שמומנה בחלקה על ידי ההתאחדות המקומית
הכדורגל האוסטרלי זכה להגיע לכותרות בזכות העברת שיא. מלבורן ויקטורי, אלופת הליגה, הכריזה השבוע על החתמתו של קייסוקה הונדה תמורת סכום של 2.9 מיליון דולר אוסטרליים (כ-2.1 מיליון דולר אמריקאי). היפני, שחקנה לשעבר של צסק"א מוסקבה ומילאן, שיחק במהלך העונה האחרונה בפאצ'וקה מהליגה המקסיקנית.
- כדורגל. משחק הזיה
- פנדל, שער עצמי, קרן? כדורגל יכול לחיות על תזונה דלה של אירועים מרגשים בודדים
- קייסוקה הונדה קנה קבוצה מהליגה השלישית באוסטריה
מאחורי העסקה הזו עומדת יוזמה לא שגרתית של ההתאחדות האוסטרלית, שרוצה לעורר עניין בליגה. עם הקמת הליגה המקצוענית באוסטרליה, ה-A-League, הצליחו הקבוצות למשוך אליהן שמות מוכרים. בין השמות ניתן היה למצוא אלופי עולם כמו אלסנדרו דל פיירו ודויד ויה ושחקנים בעלי רזומה אירופי מרשים כמו דווייט יורק. אחת הסיבות לכך הייתה האפשרות להחריג שחקנים מתקרת השכר תחת חוזי מצטיינים (Marquee Player).
כיום, יותר מעשור אחרי הקמת הליגה, האוסטרלים נמצאים בבעיה. למרות שלכל קבוצה יש אפשרות להחתים שני שחקנים מצטיינים, הליגה נשארה מאחור במירוץ אחרי הכוכבים. הכסף הגדול של הליגה הסינית והיוקרה של ה-MLS האמריקאית שאבו מהקבוצות האוסטרליות את היכולת להחתים שחקנים בעלי שם. בעונה האחרונה רק 4 מתוך 10 קבוצות הליגה ניצלו את מכסת השחקנים המצטיינים ושלוש קבוצות לא החריגו אפילו שחקן אחד מתקרת השכר.
אחד הנזקים הישירים שעלולים להיווצר במצב כזה הוא פגיעה בהסכמים עם גופי השידור, כשעל הפרק החוזה הקיים עם פוקס בגובה של 180 מיליון דולר אוסטרלי (כ-120 מיליון דולר אמריקאי) לארבע עונות. לשם כך, ההתאחדות האוסטרלית החליטה ב-2016 לצאת ביוזמה חדשה. היא גייסה תקציב שמטרתו למשוך את אותם שחקנים מפורסמים. "התכנית האסטרטגית שלנו מייצגת שינוי גישה בכל הקשור לאירוע הדגל שלנו", הסביר סטיבן לואי, נשיא ההתאחדות האוסטרלית, "העיקר היום עוסק בזכויות שידור והסכמי חסות, המנועים הכלכליים של הכדורגל כיום".
במהלך הפגרה היו מספר ניסיונות לשדך שחקנים מובילים לליגה. אחרי שפרננדו טורס ופיטר קראוץ' סירבו, קייסוקה הונדה היה הראשון שחתם במסגרת היוזמה הזו. ההתאחדות האוסטרלית, בשיתוף פעולה עם פוקס, שילמה כמחצית מסכום העסקה – 1.4 מיליון דולר אוסטרלי (כמיליון דולר אמריקאי). במסיבת העיתונאים להצגת העסקה, יו"ר מינהלת הליגה האוסטרלית, גרג או'רורק, לא יכול היה להסתיר את ההתרגשות. "זו המטרה שלשמה נועדה היוזמה הזו. עשינו צעד חשוב בקירוב הליגה לאסיה".
ההתקרבות לאסיה היא לא קלישאה, אלא אחד הדברים החשובים שמלבורן ויקטורי משיגה בעקבות העסקה הזו. גם בשנת 2018, החתמה של שחקן יפני מושכת לא מעט תשומת לב במולדת, במיוחד כשמדובר בשחקן פופולארי כמו הונדה. ההחתמה הזו יכולה להוות כניסה משמעותית של מלבורן ויקטורי לשוק היפני, כשמאחוריה הליגה האוסטרלית כולה.
מעבר לכך, מלבורן ויקטורי מקבלת הזדמנות לצמצם פערים משאר קבוצות המזרח בליגת האלופות של אסיה. כשהיא נאלצת להיאבק מול קבוצות מסין, יפן ודרום קוריאה על המקום בגמר, מלבורן ויקטורי תקבל את הונדה כשדרוג משמעותי מול סוללות הזרים האיכותיים של היריבות המזרח אסיאתיות. למלבורן וקטורי יהיה יתרון נוסף, מאחר ובשל היותו אסיאתי היא תוכל לרשום אותו כשחקן זר רביעי בסגל.
קברניטי הכדורגל האוסטרלי השקיעו משאבים רבים כדי לקדם את היוזמה הזו ועל פי הדיווחים באוסטרליה התקציב עדיין לא נוצל במלואו. אמנם יש פה בעייתיות מסוימת כשמדברים על העברה של שחקן שממומנת בחלקה על ידי ההתאחדות, אבל בטווח הארוך האוסטרלים רואים זאת כבנייה של מותג בצמיחה שבעתיד ישפיע על הכדורגל המקומי.
מי שסיכם את הנושא בצורה טובה היה מנכ"ל ההתאחדות האוסטרלית, דייויד גאלופ. "אנחנו חייבים לשנות תפיסה בכל הקשור לחלוקת המשאבים כדי לוודא שאנחנו מגדילים את הרווחים שלנו", אומר גאלופ, "ככל שהליגה תצמח מבחינה מסחרית, נוכל להפוך את ההשקעה בכדורגל לכזו שתתבצע מלמעלה למטה".
אגב, הונדה גם קיבל החלטה עסקית בהצטרפות למלבורן. הוא בעל קרן הון שמשקיעה בסטארטאפים ביחד עם כוכבים כגון וויל סמית', השחקן ההוליווידי. הסטארט-אפים שהונדה משקיע בהם הם בעיקר "סטראטפים חברתיים" ולפי הערכות הקרן גייסה כבר 100 מיליון דולר בזכות הונדה וסמית'. הגישה של הונדה לשוק האוסטרלי תסייע ליפני הבינלאומי לבנות את הקרן שלו בצורה מגוונת יותר.
הכותב הוא כתב ועורך ב-BabaGol, בלוג כדורגל המסקר את הכדורגל על היבטיו הפוליטיים, הכלכליים-חברתיים והתרבותיים במזרח התיכון, אמריקה הלטינית, אפריקה ועוד