המונדיאל של דסקל
אדום, כחול, נקי. שער נקי: כך עלתה צרפת לגמר המונדיאל
נבחרת צרפת של מונדיאל 2018 ברוסיה מתחברת לרוח של 1998. כלומר בלמים מצטיינים שכובשים שערים חשובים
1. לפי בדיקה שנערכה על ידי החוקרים כריס אנדרסון ודיוויד סאלי על פני יותר מעשור של משחקי ליגה באנגליה, כשקבוצה לא סופגת היא מרוויחה 2.5 נקודות מתוך 3 בממוצע. כלומר, שמירה על שער נקי שווה 83% ניצחון. צרפת, במונדיאל הזה, שמרה על רשת נקייה ב-4 מ-6 משחקים - ועל שער נקי ב-2 מ-3 משחקי נוק-אאוט. זה הרבה בזכות הבלמים הפנטסטים - סמואל אומטיטי ורפאל וראן, הבלמים של ברצלונה וריאל מדריד שנתנו משחק הירואי נגד בלגיה וסייעו לחניכיו של דשאן לעלות לגמר אחרי 1-0, אבל גם בזכות אנגולו קאנטה, פול פוגבה ובלאייז מאטיודי, שפשוט חוסמים ומונעים מקבוצות יריבות להגיע לאזורים המסוכנים.
- מונדיאל פיננסי: צרפת 1:2 בלגיה
- צרפת בחצי הגמר: גריזמן על משקל זידאן ופלאטיני
- צרפת בחצי הגמר אחרי 0:2 על אורוגוואי
2. המודל הצרפתי עבד היטב נגד בלגיה בחצי הגמר. בלגיה החזיקה בכדור 64% מהזמן אבל יצרה רק 7 מצבים והגיעה רק ל-9 בעיטות לשער. בסך הכול בלגיה הגיעה ל-0.53 שערים צפויים במדד xG, כלומר - ההזדמנות הכי טובה שלה מול השער לא היתה שווה יותר מחצי שער. זה קרה בזכות פעולות הגנתיות טובות מאוד של צרפת הרחק מהשער שלהם. מאטיודי וקאנטה חסמו את קווין דה ברוינה ולא נתנו לו להעביר כדורים קדימה - כפי שהוא עושה בצורה נפלאה. זה הוציא אותו מאיפוס והוא עשה טעויות לא אופייניות לו. אדן האזר, ששיחק טוב מאוד ובצורה יעילה, לא באמת הצליח לפרוץ את חומת קאנטה ופוגבה. וכן, מפות החום מלמדות שקאנטה סייע לפוגבה נגד האזר ולמאטיודי נגד דה ברוינה. זה עבד מצוין. רומלו לוקאקו, מי שאמור היה לקבל כדורים מדה ברוינה והאזר נגע בכדור רק 22 פעמים - פחות מאשר שוער בלגיה. פחות מכל שחקן אחר על המגרש. כמו כן, למאטיודי (3 חטיפות) וקאנטה (2 חטיפות) היו יותר חטיפות מכל נבחרת בלגיה. בזכות זה, צרפת - ביציאות יעילות להתקפות עם אנטאון גריזמן וקיליאן מבאפה - הגיעה ל-15 הזדמנויות הבקעה שוות 2.12 שערים במדד xG. הופעה קלינית של קבוצה שקודם כל חושבת הגנה. אגב, בלגיה - שספגה ב-13 משחקי נוק-אאוט בהיסטוריה של המונדיאל - תצטרך לחשוב היטב איך לשפר את ההגנה. ההיסטוריה מוכיחה שאי אפשר לזכות במונדיאל עם קבוצה שסופגת בכל משחק נוק-אאוט.
3. הרבה דובר השנה בפרמיירליג על ההצלחה הכבירה של קווין דה ברוינה במנצ'סטר סיטי, שגררה לא פעם השוואות לפול פוגבה - שכביכול משחק בתפקיד דומה במנצ'סטר יונייטד. נראה שלמשחק הזה לפוגבה היה מה להוכיח. הוא הראה דומיננטיות בקישור על פני דה ברוינה. לפוגבה היו 90% הצלחה במסירות (28 מ-31) בעוד שלדה ברוינה רק 73% (38 מ-52). פוגבה יצר 3 הזדמנויות ודה ברוינה רק 1. דה ברוינה ניסה להרים (פעולה לא יעילה) 7 פעמים ורק פעם אחת ההרמה הגיעה למטרה. פוגבה נמנע מהפעולה הזו אבל כן היה מדויק מאוד במסירות ארוכות (4 מ-5 מסירות היו מוצלחות). לשם השוואה, דה ברוינה הצליח רק ב-1 מ-5 מסירות ארוכות. בכל הקשור למאבקים על הכדור, פוגבה היה מעורב ב-17 כאלו - על הקרקע ובאוויר. הוא ניצח ב-10 מהם. דה ברוינה הצליח ב-2 מ-9. פוגבה הוכיח משהו. אם לא לאוהדי הפרמיירליג, אז לעצמו. הופעה של כוכב.
4. סמואל אומטיטי, כובש שער הניצחון מקרן, ביקש בסיום המשחק לא להשוות את הנבחרת הנוכחית לנבחרת שזכתה לפני 20 שנה במונדיאל בצרפת. ואולם, יש כמה קווים מקבילים. מלבד דידייה דשאן כמנהיג, בפעם הראשונה מאז 1998 שלושה שחקני הגנה מבקיעים לצרפת באותו מונדיאל. ב-1998 ביצ'נטה ליזארזו, לורן בלאן וליליאן תוראם כבשו לצרפת, השנה זה בנג'מין פאבר, רפאל וראן וסמואל אומטיטי (שחקן ההגנה השלישי שכובש שער עבור צרפת בחצי גמר המונדיאל - כאשר ב-1998 היה זה ליליאן תוראם).
5. כמו כן, נראה שכמו במונדיאל 1998, גם לנבחרת הצרפתית הנוכחית יש "סטפן גיבראש" - כלומר חלוץ שלא פוגע באמת. אוליבייה ג'ירו שיחק יותר משבע שעות מבלי לבעוט בעיטה אחת למסגרת. עם זאת, יש לציין שג'ירו כן עשה הרבה מאוד פעולות חיובית בהתקפה. לפי Twelve Football, שמודדים שם את איכות ויעילת הפעולה - כל פעולה - של שחקן, הוא היה השחקן השלישי הכי טוב של צרפת הלילה. אומטיטי, לא מפתיע, היה השחקן הכי טוב. אנטואן גריזמן השחקן השני הכי טוב.
6. עכשיו, אומטיטי דיבר החודש על "מנטליות של ליאו מסי". "הוא לא חי את הכדורגל כמו האחרים" אמר אומטיטי ל"אס" הספרדי. "הדרך שבה הוא רואה את המשחק, ההחלטות שהוא מקבל, השערים שהוא כובש - הוא נמצא עם מנטליות אחרת על המגרש. ואני מנסה ללמוד ממנו". אולי מסי לא יהיה בגמר, אבל בלם ברצלונה שיש לו "מנטליות של מסי" יהיה שם.
7. אנטואן גריזמן היה מעורב ב-4 יצירת מצבי הבקעה איכותיים לפי Twelve Football - הוא גם בישל את השער ויצר בעצמו שלושה מצבי הבקעה. התנועה שלו, הטאץ' שלו והנחישות שלו בפעולות מכריעות קרובות לרחבת היריב - הופכים אותו לשחקן המסוכן ביותר של צרפת - אפילו יותר מקיליאן מבאפה. גריזמן מעורב ב-13 מ-20 השערים האחרונים של צרפת ביורו ובמונדיאל. במונדיאל הזה רק הארי קיין (6 שערים) מעורב ביותר שערים מאשר אנטואן גריזמן (3 שערים, 2 בישולים). בנוק-אאוט גריזמן מעורב ב-4 שערים - אף שחקן לא מעורב ביותר משניים. שחקן של מאני טיים.
8. אדן האזר השלים 10 מ-12 כדרורים נגד צרפת ושיחק לא רע נגד הגנה נהדרת. לאורך המונדיאל הוא הראה יכולת לייצר לעצמו ולחבריו לקבוצה מצבי הבקעה. ואם מבאפה, ששיחק לא רע אבל נראה טיפה ילדותי בניסיונות שלו לסחוט עבירות ולהשפיל יריבים היום, אז אדן האזר בהחלט הראה את האישיות המתאימה והמאוזנת להיכנס לוואקום שנוצר היום בריאל מדריד. בכל מקרה, הוא ללא ספק אחד משחקני הטורניר. אגב, את המשחק שלו תמיד רצה לבסס על שחקן שאהד במונדיאל 1998 - זינאדין זידאן.
9. ואם כבר דיברנו על 1998 - מאז אותה שנה צרפת הגיעה לגמר 3 פעמים (1998, 2006, 2018). יותר מכל נבחרת אחרת. זה קורה בזכות העובדה שהמדינה ומערכת האקדמיות שלה מצליחה לייצר סגל איכותי ועמוק בצורה בלתי רגילה. במונדיאל הנוכחי צרפת בעלת שווי סגל של 1.43 מיליארד ליש"ט - יותר מכל נבחרת אחרת. זה לא תמיד מדד, אבל לפי בנק לוידס זו בדיוק הסיבה שלפיה היא תזכה במונדיאל לאחר שתגבר בגמר על... אנגליה (1.17 מיליארד ליש"ט).