מי את באיירן מינכן?
10 הערות על מועדון הכדורגל הגרמני באיירן מינכן נגד מועדון הכדורגל הספרדי ריאל מדריד (2-1). משחק ראשון בחצי גמר ליגת האלופות
1. ריאל מדריד הגיעה למשחק הערב עם רצף של חמישה ניצחונות רצופים נגד באיירן מינכן. הרצף הארוך ביותר שלה נגד קבוצה גרמנית. יותר מזה, היא הגיעה מאזן של 14 שערים ב-6 משחקים נגד באיירן מאז 2012. רק קבוצה אחת כבשה יותר נגד באיירן בתקופה הזו (בורוסיה דורטמונד: 31 שערים ב-26 משחקים). כמו כן, באיירן מינכן הפסידה רק 7 פעמים בביתה בחמש השנים האחרונות. 3 מהפעמים הללו היו נגד ריאל מדריד (שניצחה אותה יותר מכל קבוצה אחרת במינכן). עבור באיירן מינכן, קבוצה שרגילה להיות הקבוצה עם הכי הרבה כסף, יוקרה, מסורת, היסטוריה ועומק בכל משחק, ההפסדים הללו לריאל מדריד הם בעיה רצינית. מבחינה מקצועית וברובד העמוק יותר - מבחינת האישיות של המועדון.
2. "ישנה את תפיסת Mia San Mia - אנחנו מי שאנחנו ואנחנו נעשה את זה הכי טוב שאפשר" הסביר ד"ר קרסטן שומאן, המנהל המדעי של באיירן מינכן. "העקרונות שלנו הם אותם עקרונות במשך שנים רבות: הרצון לנצח, להיות בעל יכולות טקטיות מתקדמות, טכניקה גבוהה תחת לחץ וכושר גופני גבוה ולהפיק הנאה מהמשחק.". "הבעיה" - מבחינת באיירן מינכן, היתה שאולי יש לה פילוסופית מועדון ברורה אבל אין "סגנון באיירן" - כמו שיש סגנון ברצלונאי מובהק, למשל.
"עד 2008 באיירן שיחקה 4-1-4-1 או 4-4-2. הרעיונות והעקרונות הטקטיים היו מאוד גרמניים", הסביר לפני מספר שנים פול ברייטנר, כוכבה לשעבר של באיירן מינכן וריאל מדריד. "אבל אחרי הגעתו של לואי ואן חאל ב־2009 המועדון נכנס למאה ה־21 מבחינה טקטית. רק הישגים לא מספיקים מבחינת הקהל והמפרסמים, צריך סגנון מיוחד לך וידענו שסגנון שמבוסס על מסירות, שינוי העמדות, שהכדורגל שנראה כמו כדורסל, זה הסגנון שאנחנו רוצים". קרל היינץ רומינגה, יו"ר המועדון, תמיד ידע שהוא רוצה קבוצה עם זהות ברורה שתאפשר למועדון "למסד" את הדומיננטיות שלו גם עם כדורגל בלתי נשכח. "המותג של באיירן לא יכול להיות קשור אך ורק למאמץ, אומץ, כוח וניצחון", כתב מרטי פרנאומי בספרו על העונה הראשונה של פפ גווארדיולה בגרמניה. "הם רצו יותר מזה, ולכן פפ גווארדיולה הוא הנבחר".
עם פפ באיירן התחילה לשחק כדורגל "ברור" מאוד. אבל דווקא קודמו בתפקיד, יופ היינקס, הנחיל את הכדורגל שאולי הכי מתאים לבאיירן מינכן - "כדורגל גרמני" שמבוסס על משחק לחץ של שחקנים גדולים, חזקים וטכניים. בלמים גדולים וחזקים, מגנים חרוצים, שני קשרים מרכזיים-הגנתיים מתחת לשני שחקני כנף יצירתיים שמוסיפים ברק, שחקן התקפי שעושה עבודה כבירה ללא הכדור במרכז המגרש וברחבה וחלוץ מטרה מגוון. עם הסגנון הזה - הגרמני מאוד - באיירן מעכה את ברצלונה 0-7 וזכתה באליפות אירופה נגד הקבוצה הגרמנית שהיא - סוגשל - גנבה ממנה את הקונספט, בורוסיה דורטמונד של יורגן קלופ. הגעתו של פפ לבאווריה "קטעה" את חוט המחשבה הזה. הקבוצה ניסתה להידמות לברצלונה - אולי במטרה לנצח את ריאל מדריד - אבל למרות שהשתלטה על הבונדסליגה לחלוטין זה פשוט לא הצליח בליגת האלופות, למרות שהסגל התמלא בשחקנים שמתאימים לסגנון הפפי.
3. והשנה, שוב עם יופ היינקס על הקווים, באיירן ניסתה לשחק כדורגל גרמני נגד ריאל מדריד - אבל פשוט לא היו לה את הכלים המתאימים לזה - בגלל פציעות או סתם בגלל שלא הובאו השחקנים לכך בשנים האחרונות. אולי בגלל זה בבאיירן החליטו שבקיץ הם יילכו על "הליך גרמנפיקציה" של הסגל. יוחתמו בעיקר שחקנים גרמנים ( לאון גורצקה משאלקה יצטרף כמנהיג הבא של הקישור וסרג' גנאברי מהופנהיים יהיה אחד מהמחליפים לאריאן רובן ופרנק ריברי) וגם ניקו קובאץ', שחקן באיירן מינכן לשעבר שמנחיל כדורגל מאוד "גרמני" באיינטרכט פרנקפורט, יצטרף כמאמן.
4. חזרה לחצי גמר ליגת האלופות. מה שנראה מול ריאל מדריד היה משחק מבולבל וחסר זהות של באיירן מינכן - שכן, סובלת מכמה פציעות וסבלה מפציעות במהלך המשחק (של אריאן רובן וג'רום בואטנג) - אבל זה עדיין לא תירוץ לתצוגה אנמית מאוד בחצי גמר ליגת האלופות. עם זאת, יזועה קימיך - עם ריצה על אגף ימין הריק ממרסלו - קיבל מסירה מופלאה של חאמס רודריגס (יצר שלוש הזדמנויות במחצית הראשונה למרות שכמעט כל הנגיעות שלו היו בשני השליש הראשונים של המגרש וכמעט לא קרוב לרחבת ריאל, לשם השוואה ריאל מדריד כולה יצרה שלוש הזדמנויות הבקעה במחצית) וכבש שער מפתיע. ברגעים שאחרי השער הזה, נראה היה שלבאיירן יש את ההזדמנות להבקיע את השני.
5. כאן צריך לעצור רגע ולספר על קימיך - שבתחילת העונה התקשה עם קרלו אנצ'לוטי על הקווים (והיה אחת מהסיבות לכך שבאיירן החליטו לפטר את האיטלקי). קימיך היה מעורב השנה ב-19 שערים בכל התחרויות - 5 שערים, 14 בישולים. רק רוברט לבנדובסקי (42) ותומאס מולר (29) כבשו/בישולו יותר. בליגת האלופות קימיך כבש שלושה, רק לבנדובסקי כבש יותר עבור באיירן. יש לציין גם שקימיך הוא השחקן הצעיר ביותר שכבש עבור באיירן בשלב חצי גמר ליגת האלופות - 23 ו-76 ימים. הוא הולך להיות חלק חשוב בשלד הגרמני של באיירן, שככל הנראה תאלץ להסתפק השנה "רק" ב"דאבל" ולא ב"טרבל". זה כנראה יאכזב אותה כי את המבחן הקשה ביותר - אולי היחיד העונה - היא הפסידה. בביתה (הפסד ביתי ראשון העונה).
6. בכל מקרה, השער של באיירן מינכן הגיע דווקא כשריאל מדריד היתה עסוקה בלתקוף את הגרמנים בביתם - כפי שעשתה ליובנטוס בטורינו. ריאל מדריד "העמיסה" את אגף ימין של באיירן בשחקנים. ארבעה שחקנים, כולל מרסלו, היו בצד שמאל של ההתקפה כשבאיירן יצאה להתקפה שהובילה לשערה. בטורינו המהלך הזה של ריאל מדריד (העמסת אגף) הוביל לשער הראשון של כריסטיאנו רונלדו (ואחר כך לכך שיובה 'ישבה' על ריאל והספרדים עקצו במתפרצות והתקפות מעבר). במינכן המהלך הזה הוביל לשער הראשון של קימיך.
7. ואולם, ריאל מדריד לא קבוצה שתתרגש מספיגת שער מוקדם. "אנחנו לא הולכים לחרבן במכנסיים" הסביר זינאדין זידאן לפני המשחק. "אין דבר כזה. אנחנו אוהבים את הסוג הזה של משחקים. אנחנו מגיעים אליהם מוכנים נפשית ואנחנו מוכנים לשחק משחק גדול". מי שבעיקר מגיע מוכן למשחקים גדולים הוא מרסלו (שריאל מדריד ניצחה 32 מ-33 המשחקים שבהם הבקיע). אולי לא המגן - במובן ההגנתי של המילה - אבל הוא שחקן מאני-טיים פר אקסלנס. למרסלו יש 8 שערים בליגת האלופות. רק 1 בשלב הבתים. השאר בשלבים הנוק-אאוט. כולל שניים בחצאי גמר ואחד בגמר. הוא שחקן ההגנה עם הכי הרבה שערים בכל הזמנים בשלב הנוק-אאוט של ליגת האלופות (אגב, סרחיו ראמוס במקום השני עם 6). הטיל של מרסלו (שוב, ארבעה שחקנים 'הועמסו' בחלק אחד של הרחבה) איפשר לריאל מדריד להתחיל את המחצית השנייה עם תוכנית ברורה של ספיגת הלחץ של באיירן ויציאה למתפרצות. משחק שלריאל - עם השחקנים שיש לה - מאוד נוח איתו.
אגב, אתם חייבים לראות את ההשתלטות על הכדור הזו של מרסלו https://streamable.com/9erzx
8. באיירן מינכן בעטה יותר לשער, מסרה יותר מריאל מדריד והגיעה גם למצבים יותר איכותיים (לפי מדד xG הגיעה למצבים שהיו צריכים להוביל ל-2.5 שערים בעוד שריאל מדריד הגיעה למצבים ששווים 0.7 שערים) אבל הגרמנים פשוט לא היו איכותיים מספיק - מבחינה טקטית, סגנונית וטכנית - כדי להכניע את ריאל. טעות חובבנית של ראפיניה הובילה לשער השני של ריאל מדריד - שככל הנראה מכריע את המפגש. אסנסיו, הסופר-סאב הצעיר, ניצל את הטעות, התחיל התקפה וסיים אותה עם שערו השלישי כמחליף בליגת האלופות. לוקאס ואסקס בישל. זה היה הבישול ה-12 שלו העונה (ליאו מסי הוא שחקן לה ליגה היחיד עם יותר בישולים מוואסקס העונה בכל התחרויות - 18). ואסקס, יש לציין, סגר את קו ימין היטב ביחד עם דניאל קארבחל. ואסנסיו עשה עבודה הגנתית יפה על צד שמאל והתאים יותר למשחק המתפרצות שזידאן רצה מאשר איסקו. אגב, השחקנים שהוזכרו כאן הם ספרדים, שמתאימים למועדון ולסגנון הכדורגל שהמועדון רוצה לראות.
9. ריאל מדריד היא המלכה הבלתי מעורערת של טורניר ליגת האלופות. הכי הרבה גביעים, הכי הרבה ניצחונות (רשמה היום את ניצחונה ה-150 בטורניר - יותר מכל קבוצה אחרת) והכי הרבה גאווה ונחישות בכל קרב מגע על המגרש. זה הטורניר שלה וכל שחקן יודע זאת. העונה ריאל מדריד עוד יותר דומיננטית בטורניר. הקבוצה ניצחה בחוץ את פריז סן ז'רמן בשמינית גמר, את יובנטוס בחוץ ברבע הגמר ובאיירן בחוץ בחצי גמר. היא לא עשתה דבר כזה מאז 1962 - וגם אז רשמה את ניצחונות החוץ נגד B1913 הדנית, סטנדרט ליאז' הבלגית ויובנטוס.
10. המלך של הטורניר, כריסטיאנו רונלדו (השיג היום את ניצחונו ה-99 בליגת האלופות - יותר מכל שחקן אחר - עקף את איקר קסיאס), לא הצליח לכבוש בפעם הראשונה בעונת ליגת האלופות 2017/18 (ובפעם הראשונה מאז יוני 2017). נתון זה מרגיש כמו סתירה עם הצד המעליב לפנים של באיירן מינכן. ריאל מדריד, בלי שער של הכוכב הגדול שלה ושל הטורניר, עדיין יצאה מנצחת מבאווריה.