$
ספורט ופוליטיקה

הכוח הרך של קטאר נגד המסורת של אירופה הקלאסית

פריז סן ז'רמן נגד ריאל מדריד זה מפגש שגדול הרבה יותר ממפגש בין שתי קבוצות כדורגל

אוריאל דסקל 11:2814.02.18

בעשור האחרון - בעקבות החלטה אסטרטגית של בית המלוכה של קטאר לגוון השקעות ולהשקיע בתחומים שיעניקו למדינה נפח תקשורתי גדול - הנסיכות נהפכה לאחת מהגורמים המשפיעים ביותר בספורט העולמי.

 

ניימאר בפריז סן ז'רמן. כמו אל ג'זירה ניימאר בפריז סן ז'רמן. כמו אל ג'זירה צילום: רויטרס

 

 

קטאר, כחלק מתוכנית "חזוון לאומי 2030", השתמשה בנפט ובגז הטבעי שלה כדי לרכוש נכסים רבים באירופה - ממשיים ו"רוחניים" כדי לעלות את הפרופיל של המדינה, מה שיסייע בפיתוחה ו"במערך ההגנה" שלה. המחשבה היא שמדינה עם רשת תקשורת כגון אל-ג'זירה, קבוצות כדורגל ואירוח מונדיאל, לא תותקף על ידי שכנותיה כגון כוויית ב-1990. בדוחא מכנים את ההשקעות הללו "כוח רך".

 

אחת מההשקעות החשובות ביותר במערך הכוח הרך היא פריז סן ז'רמן.

 

ההשקעה האדירה בפריז סן ז'רמן מגיעה אחרי שנים של השקעה בחסויות - דרך מגוון חברות ממשלתיות - בברצלונה ופיפ"א אבל גם ריאל מדריד, באיירן מינכן, אינטר, ארסנל, התאחדות הכדורגל האסייתית, התאחדויות כדורגל וספורט באפריקה, אסיה, אוקיאניה ועוד. מסידני סוונס מליגת הכדורגל האוסטרלי, דרך פורמולה E ועד התאחדות הכדורסל של טוניסיה - רשת הספונסרשיפ וההשקעות של קטאר בעולם הספורט היא נרחבת ומקיפה.

 

אבל פריז סן ז'רמן, הקבוצה מלב ליבה של אירופה הקלאסית, עם ניימאר - השחקן היקר בכל הזמנים ואחד מהסגלים היקרים בכל הזמנים - היא היהלום שבכתר הכוח הרך של קטאר. ואם מונדיאל 2022 המושחת והקטלני (עבדים עדיין מתים כדי לבנות אצטדיונים במדינה) מייצג את קטאר "החזקה" שיכולה לכופף מוסדות בינלאומיים, עם הרבה כסף, אז פריז סן ז'רמן היא הפנים "היפות" של הנסיכות, שמנסה לייצג את עצמה כמקום מקושר, "פאן", סקסי, מקום לתיירות, מקום לעשות בו עסקים גדולים.

 

האם הכדורגל יכול לקבל את זה? זו לא שאלה. הכדורגל מקבל זאת. מלבד ניסיונות רגולוטריים מצומצמים, אין באמת רצון בכדורגל האירופי לדחות את הכסף הקטארי שמסייע לנפח את כל התעשייה לגבהים חדשים.

 

קטאר היא פרנקו החדש?

 

יאמרו אנשים, "מה ההבדל בין פריז סן ז'רמן שמקדמת את המותג של קטאר לבין ריאל מדריד שקיבלה סיוע מהדיקטטור הספרדי הגנרליסימו פרנסיסקו פרנקו?".

 

אז קודם כל, אין ספק שריאל מדריד קיבלה סיוע מהמוסדות הספרדיים לאורך השנים. מבנקים ועיריית מדריד וגם הממשלה. וגם אין ספק שפרנקו ניצל את ריאל מדריד ככלי דיפלומטי ו"שיווקי" של ספרד, במיוחד בזירה האירופאי. ריאל היתה כלי היח"צ כדי לצייר, באופן מוטעה, את ספרד כמדינה חזקה, עשירה ומאושרת.

 

אבל ריאל מדריד לא היתה ספרד של פרנקו כמו שפריז סן ז'רמן היא קטאר. ריאל מדריד היתה קבוצת הדגל של ספרד הריכוזית אבל לצידה פרחו מועדונים, שלמרות איסורים מפורשים של הממשלה, נהפכו לסמלים לאומיים של המחוזות האחרים במדינה. פרנקו גם לא רכש שחקנים עבור ריאל מדריד (למרות מה שהאגדות מספרות). כמו כן, סאנטיגו ברנבאו, הנשיא המיתולוגי של ריאל, אף התנגח עם הדיקטטור מספר פעמים בעבר - כולל כאשר עשה מאמצים להיפגש ולהצטלם עם משה דיין במשחק בין מכבי תל אביב וריאל מדריד (כדורסל). ריאל מדריד היתה מוצלחת כמועדון ספורט ופרנקו השתמש בה. היא לא נהיתה מוצלחת בגלל פרנקו כמו שפריז סן ז'רמן נהפכה לכוח עולה בזכות קטאר.  

 

 

הדמיית אצטדיון בקטאר. הפנים היפות הן פריז סן ז'רמן הדמיית אצטדיון בקטאר. הפנים היפות הן פריז סן ז'רמן

 

הרבה צביעות

 

אז ההשוואה בין ריאל מדריד של אז לפריז סן ז'רמן של היום אינה נכונה. עם זאת, יש לא מעט צביעות בטיעונים של "הכסף הישן" נגד הנובורישים הערבים בכדורגל האירופי. מוביל את אותן טרוניות הוא חאבייר טבאס, הנשיא של לה ליגה שטוען כי פריז סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי "משתינות מהמקפצה" עם רכישות השחקנים האקסטרווגנטיות שלהן - בניגוד לכל היגיון פיננסי וכמעט כהתרסה לפייר פליי הפיננסי (הסגל של סיטי נרכש ב-878 מיליון יורו ופריז סן ז'רמן ב-805 מיליון יורו). טבאס אף התלונן: "שמדריד וברצלונה רצו את קיליאן מבאפה אבל לפריז סן ז'רמן יש את השריר הפיננסי להשאיר אותו בצרפת". טבאס גם התלונן על כך שפריז סן ז'רמן רכשה את ניימאר בסכום של סעיף השחרור שלו (222 מיליון יורו).

 

אבל מה הבעיה בזה אם לא לוקחים בחשבון מאיפה הכסף ומה קטאר ואבו דאבי מייצגות (בכל זאת, כל הקבוצות הגדולות לוקחות את הכסף הזה במסגרת הסכמי חסות)? "הבעיה" היא שסיטי ופ.ס.ז' עושות בעשור או פחות מה שברצלונה, ריאל מדריד, באיירן מינכן, מנצ'סטר יונייטד וכו' עשו יותר מ-60 שנה. במובן הזה, מדובר כאן על כסף ישן - שבנה את הדומיננטיות שלו במשך שנים רבות - נגד כסף חדש, שעושה אותו דבר, בונה את הדומיננטיות שלו, בקצב יותר גבוה.

 

"המועדונים המסורתיים חושבים שפ.ס.ז' וסיטי הן איום" אמר יונאיי אמרי, מאמן פריז סן ז'רמן בראיון ל"מארקה". "אני חושב שזה טוב לכדורגל. אלו קבוצות חדשות. כולם צריכים להרגיש ברי מזל. אני זוכר היטב איך ריאל מדריד רכשה את זינאדין זידאן, כריסטיאנו רונלדו, חאמס רונלדו ובארסה עשתה את זה גם עם ריבאלדו. כמונו עם ניימאר, גם הן רכשו את השחקנים לפי סעיף השחרור שלהם. אני חושב שזה טוב מאוד עבור ספרד עצמה, שצריכה להיות מאושרת מההשקעה של קטאר בשחקנים הטובים ביותר שלה".

 

מפגש מרתק

 

המפגש הכפול בין ריאל מדריד לפריז סן ז'רמן הוא מפגש ספורטיבי מרתק בין אלופת אירופה לאחת מהקבוצות שמעוניינות בזכייה בליגת האלופות. הוא מפגש ספורטיבי מרתק בין ניימאר, השחקן היקר בכל הזמנים, לקבוצה, שבמשך שנים רבות רכשה את השחקנים הכי יקרים בכל הזמנים. הוא מפגש בין כסף ישן וכוח מסורתי עצום לכוח עולה מהמזרח התיכון. מדובר במפגש גדול הרבה יותר מכדורגל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x