שני עסקני פיפ"א הורשעו בקבלת שוחד
חואן אנחל נאפוט (59) מפרו, שכיהן כנשיא קונפדרציית הכדורגל של דרום אמריקה, וז'וזה מריה מרין (85), לשעבר נשיא התאחדות הכדורגל של ברזיל הורשעו בקבלת שוד. הרשעה ראשונה בפרשת השחיתות הגדולה בפיפ"א
הנשיאים לשעבר של התאחדויות הכדורגל של ברזיל ודרום אמריקה הורשעו בקבלת שוחד של מיליוני דולרים מחברות שיווק ספורט עבור הענקת זכויות השידור והשיווק לטורנירים.
- פורסמו עדויות נוספות לשחיתות בפיפ"א
- עסקן בכיר של פיפ"א הודה שקטאר הציעה לו שוחד
- הבית של רוסיה במונדיאל "הוא הקל בכל הזמנים"
ההרשעה בבית המשפט בארה"ב התקבלה במשפט הראשון בפרשת השחיתות, שהחלה בפשיטה לפנות בוקר על מלון יוקרתי בציריך ב-2015. ההרשעות התקבלו לאחר הודאות באשמה מצד 24 אנשים הקשורים לפיפ"א. 15 אנשים נוספים שהוגשו נגדם כתבי אישום נלחמים בצווי הסגרה לארה"ב.
חואן אנחל נאפוט (59) מפרו, שכיהן כנשיא קונפדרציית הכדורגל של דרום אמריקה, וז'וזה מריה מרין (85), לשעבר נשיא התאחדות הכדורגל של ברזיל, הורשעו ביום שישי על ידי חבר מושבעים בבית המשפט הפדראלי בברוקלין. עם זאת, המושבעים לא הצליחו להגיע להכרעה במקרה של מנואל בורגה (60) בכיר בהתאחדות הכדורגל של פרו, ואמורים לחזור לדיונים בהמשך השבוע.
נאפוט ומרין הורשעו בהונאה וקשירת קשר לסחטנות. הם נשלחו למאסר מיידי על ידי שופטת בית המשפט המחוזי פמלה צ'ן. מרין, שהתגורר בדירה בשווי 3.5 מיליון דולר במגדלי טראמפ בניו יורק, הורשע גם בהלבנת הון. עם זאת, השניים זוכו מחלק מהאישומים נגדם.
"בשלב זה לנאשמים יש כל סיבה להימלט, כעת ששמעו את פסק הדין", אמרה צ'ן. היא הוסיפה כי על פי הפרשנות החוקית, השניים עומדים בפני עונש מאסר של 10 שנים.
המשפט התנהל לאורך שישה שבועות, במהלכם זימנו התובעים קרוב ל-30 עדים, ביניהם מנהלים לשעבר בחברות שיווק ספורט, שסיפקו למושבעים הצצה לצד האפל יותר של פיפ"א. לפי התביעה, בין השנים 2010-2016 נאפוט קיבל שוחד של 10.5 מיליון דולר לפחות, בורגה הרוויח 4.4 מיליון דולר ומרין אסף 6.6 מיליון דולר. המושבעים החלו בדיונים לפני כשבוע.
אלחנדרו בורזאקו (Alejandro Burzaco), העד הראשי של התביעה שעמד בראש חברת שיווק הספורט Torneos y Competencias, סיפר למושבעים ששילם ל-30 אנשים לפחות מעל 160 מיליון דולר כדי להשיג את זכויות השידור לטורנירים של דרום אמריקה ומשחקי המונדיאל ב-2026 ו-2030. בורזאקו, בנקאי לשעבר בסיטיגרופ, ששחזר בדיוק רב שיחות ופרטים רבים, העיד כי הנאשמים היו בין 6 בכירים בעולם הכדורגל שקיבלו את השוחד.
אייל שיווק הספורט ז'וזה האווילה (Jose Hawilla), המייסד של טראפיק ספורטס אינטרנשיונל, שנתפס בשקר ב-2013, הסכים להקליט בחשאי שיחות עבור ה-FBI במשך יותר משנה. הוא תיאר כיצד שילם שוחד לבכירים רבים מאז שנות ה-90.
באחת ההקלטות מ-2014, בורזאקו ושני בכירים נוספים מתגאים בכך שהרוויחו 100 מיליון דולר ממכירת זכויות השידור לטורניר שהתקיים ב-2016 בארה"ב, לאחר ששילמו שוחד. "לנצח יהיה שוחד", מכריז אחד הבכירים.
בהמשך מצטרף מרין לשיחה, והוא אומר להאווילה: "הגיע הזמן שזה יגיע לכיוונינו".
האווילה ובורזאקו הודו באשמה. האווילה הסכים להחזיר 151 מיליון דולר, ואילו בורזאקו והחברה שלו החזירו מעל 110 מיליון דולר.
המשפט כלל לא מעט ראיות בדמות מסמכים כתובים. התובע סאם ניטשה הציג בפני חבר המושבעים אלפי עמודים של תיעודים פיננסים, שלדבריו מוכיחים כיצד מיליוני דולרים הועברו מחברות שיווק הספורט לחשבונות בנק אוף שור ולחברות קש במקומות מרוחקים כמו פולינזיה, ובסופו של דבר הגיעו לחברות שבבעלות הנאשמים.
אלפי עסקאות הועברו דרך המוסדות הפיננסיים האמריקאים כמו מורגן סטנלי וסיטיגרופ בניו יורק. חלק מההקלטות הסודיות בוצעו בשדה התעופה לה גווארדיה בניו יורק ובברוקלין. ב-2016 נערך בארה"ב טורניר קופה אמריקה.
לפי התובעים, ההכנסות הגבוהות הנובעות מטורנירי הכדורגל הבינלאומיים הם שהזינו את ההונאה. פיפ"א הרוויחה מעל 700 מיליון דולר ממכירת זכויות השידור למונדיאל ב-2014. במקביל, ההכנסה של המארגנים בין 2011-2014 עמדה על כמה מיליארדי דולרים, כך לפי אחד העדים. בורזאקו הפליל גם כמה מרשתות השידור הגדולות בעולם, ביניהן גלובו הברזילאית, גרופו טלוויזיה במקסיקו וחטיבה של פוקס המאה ה-21, שלטענתו שילמו שוחד כדי לזכות בזכויות השידור. הרשתות הכחישו את ההאשמות.
הסנגורים פעלו לערער על המהימנות של ברוזאקו והאווילה, וטענו כי שיקרו כדי להתחמק מעונש מאסר. עורך דינו של בורגה טען כי התשלומים שלא חוקיים מעולם לא הגיעו אליו, ואילו עורך דינו של מרין טען כי מרשו הוא אדם עשיר שאינו זקוק לשוחד. במקביל, ההגנה שאימץ עורך דינו של נאפוט הייתה כי השוחד הועבר לבכיר אחר בכלל.
המושבעים ככל הנראה השתכנעו יותר מהטיעונים של בורגה. ברוזאקו טען אמנם כי בורגה קיבל שוחד של יותר מ-3 מיליון דולר, אך התיעוד של בכירים בחברות שיווק הספורט לא חשף שוחד לבורגה. התובעים טענו כי לאחר שנודע לו שהוא נמצא תחת חקירה, ביקש הורגה ממשלמי השוחד לשמור על הכסף שלו ולשלם לו במועד מאוחר יותר.
ספונסר חדש מסין
יצרנית מוצרי החלב הסינית מנגניו גרופ (Mengniu Group) הצטרפה כספונסרית רשמית של המונדיאל שיתקיים בקיץ ברוסיה.
החברה הפכה בכך לספונסרית הרשמית החמישית של האירוע, לצד באדוויזר, הייסנס, מקדונלד'ס ו- Vivo. הספונסריות של המונדיאל מייצגות את הדרגה השנייה בסולם המסחרי של פיפ"א, מתחת לשותפות הרשמיות.
העסקה החדשה מכסה 4 קטגוריות של מוצרי החברה והופכת אותה לספקית יוגורט השתייה ואריזות הגלידה הרשמיות למונדיאל. היא גם ספקית החלב ואבקת החלב הרשמית של הטורניר בסין.
במסגרת תנאי ההסכם, מיתוג החברה יופיע בכל פלטפורמות הקידום המרכזיות כמו הערוצים הדיגיטליים של פיפ"א, מסכי LED וכרטיסי המשחקים. החברה תספק גם ללקוחות שלה הזדמנות לזכות בחוויות הקשורות למונדיאל.
"מנגניו היא אחת מיצרניות מוצרי החלב הגדולות בעולם והיא מותג חזק בשוק הסיני", מסר פיליפ לה פלוץ' (Philippe Le Floc’h), סמנכ"ל המסחר של פיפ"א. "חיזוק המשחק ברחבי העולם הוא בראש סדר העדיפויות שלנו, ויש לנו עכשיו ספונסרית חזקה נוספת באזור חשוב. באופן טבע, אנחנו נרוויח מהעובדה שהעסקים של מנגניו מושכים ילדים וצעירים, ומעניקים לנו את ההזדמנות ליצור קשר עם דור חדש של אוהדי כדורגל".
מנכ"ל החברה ג'פרי לו הוסיף: "הודות לספונסרשיפ שלנו את המונדיאל, יש לנו הזדמנות להגיע לשוק עולמי נרחב יותר, וחשוב מכך להציג את תעשיית מוצרי החלב הסינית לעולם כולו. מדובר לא רק ברגע מעורר גאווה עבור מנגניו, אלא לתעשיית החלב הסינית כולה".