הסיפור המשוגע של סטיוואה בוקרשט: מיליארדר נגד הצבא בקרב על שם ויוקרה
היריבה הערב של הפועל באר שבע היא מועדון פאר בסטנדרטים אירופאים אבל המצב ברומניה, השחיתות, ההפרטה והכדורגל הפכו את הסיפור של סטיוואה בוקרשט למשהו מופרע לחלוטין
סטיאווה היא קבוצה עם עבר מפואר. מועדון פאר של ממש עם שורשים חברתיים ותרבותיים חזקים, עם מיליוני אוהדים ברומניה. המועדון, שהוקם בשנת 1947, כחלק מ- CSA Steaua Bucaresti – "מועדון הספורט הצבאי של סטיאווה בוקרשט". CSA היא אגודת ספורט הפועלת בשלל מחלקות ו-28 ענפי ספורט שונים – בבעלות הצבא הרומני, שעד אותה שנה היה צבא מלכותי, אך ב-1948 כבר הפך להיות הצבא של הרפובליקה הקומוניסטית של רומניה. המילה סטיאווה ברומנית (Steaua) משמעה 'כוכב', על שם הכוכב האדום שהופיע בסמל הצבא הרומני הקומוניסטי, וצבאות נוספים באיזור הבלקן ומזרח אירופה.
- 75% מהכדורגלנים ברומניה לא מקבלים שכר בזמן - אם בכלל
- הגידו לא לשירות לאומי
- "לכבוד פסח": ברומניה שיחררו 300 "עבדי כדורגל"
בכל הקשור לכדורגל, סטיאווה היא המועדון המוביל, הבכיר והמעוטר ביותר בכדורגל הרומני. בעונה שעברה המועדון הפסיד את האליפות לויטרולול של גיאורגי חאג'י הגדול, אך ארון התארים שלה – מפוצץ.
26 אליפויות, שישה גביעים, עוד מספר גביעי ליגה וסופרקאפ מקומיים, אך זה לא העיקר. סטיאווה זכתה בגביע האלופות (הגרסא הקודמת של ליגת האלופות) אחרי שניצחה את ברצלונה בשנת 1986, כשבסגל שלה משחקים שחקנים רומנים בלבד. חאג'י, המכונה 'מראדונה של הקרפטים' ונחשב לאחד השחקנים הגדולים בתולדות הכדורגל, נרכש אז על ידי סטיאווה, וסייע לה לזכות גם בסופרקאפ האירופאי. שנתיים אחר כך הגיעו הרומנים לחצי הגמר, וב-89' הגיעו פעם נוספת לגמר האלופות – והפסידו למילאן הגדולה, 4-0.
אז, סטיאווה היתה אחת הקבוצות הטובות באירופה, האייקון החזק ביותר בספורט הרומני ומועדון מסודר ומרשים בקנה מידה עולמי. יתרה מכך – במשך קרוב לארבעים שנה, סטיאווה, כקבוצה של 'צבא העם' – היתה למעשה הקבוצה של 'העם' ברומניה. סמל עממי וקומוניסטי, עמו כולם יכלו להזדהות. "סטיאווה היא העם הרומני. היא מייצגת את הזהות הכל-רומנית. הגביע ב-1986 הוא רגע מכונן בהיסטוריה שלנו, בזהות שלנו", מספר עמנואל רושו, אחד מעיתונאי הכדורגל הבכירים ברומניה. "לא משנה מאיזה חלק של המפה הפוליטית, לסטיאווה יש אוהדים מכל הקצוות. זה מועדון שאו שאתה אוהב אותו, או שאתה שונא אותו, אבל להישאר אדיש אליו? אין סיכוי".
לילה טוב קומוניזם, בוקר טוב ל"בחורים החכמים"
עם נפילת הגוש הקומוניסטי בתחילת שנות ה-90', דברים החלו להשתנות ברומניה מבחינה כלכלית, וכך גם מבנה הבעלות המסורתי על מועדוני הספורט במדינה. בעלות צבא/מדינה – OUT, בעלות פרטית – IN.
ב-1998, כחלק מיישור קו עם החוקים של UEFA, סטיאווה עברה לבעלות פרטית של עמותה ללא מטרות רווח, ב-2003 המועדון הפך לציבורי, בדחיפתו של המשקיע המרכזי במועדון, איש העסקים ג'ורג' "ג'יג'י" בקאלי, שכבר החזיק ב-51% מהמניות, והשלים את הרכישה המלאה שלו.
בקאלי, 58, הוא דמות שנויה במחלוקת. המהפכה הרומנית, אנשי עסקים צעירים רכשו מוקדי כוח בשוק והחלו לצמוח ולגדול מבחינת כוחם הכלכלי. 'בחורים חכמים' קראו להם. בקאלי היה בדיוק כזה. האיש שהיה רועה כבשים בעברו, צבר עוצמה והשפעה, ונודע במיוחד בשל אישיות מוחצנת, שנויה במחלוקת, ססגונית ופרובוקטיבית.
לאורך השנים הוא לא היסס להחוות דעה על כל נושא אפשרי, מזכויות נשים והומוסקסואלים, דרך הביטוח הלאומי הרומני ועד הרגלי המין ושעות הפנאי של השחקנים שלו. הוא מכנה עצמו 'לאומן אנטי-גלובאלי' ונחשב למעריץ גדול של דונאלד טראמפ, נשיא ארצות הברית. בעזרת המעמד שלו כבעלי סטיאווה, הפך לאחד הפוליטיקאים המפורסמים ברומניה. הונו האישי נאמד בכ-300 מיליון יורו נכון ל-2016, והוא מחזיק בחברות בשווי כולל של מעל מיליארד יורו. כיום, בשל פעילותו הפוליטית, רשמית הוא איננו הבעלים הרשמי של סטיאווה, אך מכיוון שהשאיר את בניו ואנשיו כאחראים ומנהלים, בקאלי הוא עדיין האיש החזק במועדון, וגם מקור הנזילות המרכזי שלו.
מ-2011 בקאלי עומד לתביעה מצד הצבא הרומני על השימוש במותג, בנכסים ובזהות של 'סטיאווה בוקרשט'. מאז 2014 הוא מנוע מלעשות כל שימוש בשם, בסמלים ובכל דבר הקשור למותג 'סטיאווה'. השם נמחק מלוח התוצאות במגרש הביתי, וגם על חולצות השחקנים הדביקו סלוטייפ שחור. מה שנשאר לסטיאווה של בקאלי הוא רק התארים שזכתה בהם משנת 2003, כאשר השתלט על המועדון. "בקאלי עצמו מחכה להחלטת בית המשפט העליון בסוגייה, והוא חושב שהוא ינצח" מסביר רושו. "הוא קרא למועדון 'החדש' FC FCSB – ראשי התיבות של "מועדון הכדורגל של מועדון הכדורגל סטיאווה בוקרשט" רק כדי שהצבא לא יוכל להשתמש במונח FC, בקבוצה החדשה שיקים. כן, זה משוגע ומסובך כמו שזה נשמע".
זהות אחת, שתי קבוצות
סאגה זו הסעירה את הכדורגל הרומני עד מרץ האחרון ולאחר משפט ארוך, הצבא ומשרד הביטחון הרומנים ניצחו באופן סופי – והזכות לשימוש בשם, במתקנים ובזהות של המועדון עברה לידי הצבא באופן מלא, שהקים מחדש את סטיאווה בליגה הרביעית. בקאלי נאלץ להחליף את שם המועדון ל-FC FCSB". בנוסף, מאז שהחל המשבר המשפטי, השם נמחק מלוח התוצאות במגרש הביתי, וגם על חולצות השחקנים הדביקו סלוטייפ שחור. את רוב משחקי הבית הקבוצה מארחת באצטדיון 'סטדיונול ג'נשה' המיתולוגי, למעט משחקים באירופה ומשחקים מקומיים חשובים, אותם מארח ב'ארנה נאשיונאלה'. הנאשיונאלה יושב למעשה בתוך בסיס צבאי, שהיה שנים בבעלות אגודת הספורט הצבאית של סטיאווה.
הפילוג בין סטיאווה של בקאלי לסטיאווה של הצבא יצר מצב אבסורדי במועדון הגדול ברומניה, אך הוא איננו מועדון הפאר היחיד שסובל מבעיות ניהוליות הרסניות. בשבת האחרונה נערך דרבי בין ראפיד בוקרשט לסטיאווה של הצבא בליגה הרביעית ברומניה. משחק שמשך אלפי אוהדים ולווה בתפאורה מושקעת של אוהדי סטיאווה ופירוטכניקה מרהיבה של אוהדי היריבה העירונית. ראפיד היא היריבה המיתולוגית של סטיאווה, שיחד הרכיבו את ה'דרבי הנצחי' של רומניה, שנודע כיריבות הגדולה ביותר במדינה. ב-2016 ראפיד סבלה מפשיטת רגל, והוקמה מחדש, בשתי קבוצות גם כן, ששתיהן משחקות בליגה הרביעית. סיפור מסובך בפני עצמו, שיכול למלא כתבה אחרת.
סטיאווה שמגיעה מחר לטרנר היא מועדון פאר, בעל היסטוריה עשירה בקנה מידה אירופאי, מיליוני אוהדים והווה לוט בערפל, עם חשיבות ומטעניפ לאומיים, חברתיים, תרבותיים ופוליטיים ברומניה, שעם השנים, ובעיקר עם ההסתבכות המשפטית, הפך להיות מעין פארודיה על ניהול טוטאליטרי, ויחסי צבא-מדינה-מגזר פרטי ו-כדורגל.
עתיד בערפל, קאונטר סטרייק והקפריזות של בודסקו
"המצב של סטיאווה בוקרשט מאוד עמום. לא הרבה אנשים מבינים אותו, אפילו לא ברומניה", מסביר רושו.
סכסוך שהתחיל על גובה התשלומים של שכירות האצטדיון, התגלגל לסיפור מסובך, שהסוף שלו לא נראה באופק. בגזרת האוהדים, מדובר בשבר וקרע לא פשוטים כלל, שגם אותו נראה שיהיה קשה לאחות.
מיליוני האוהדים מחוץ לבוקרשט בוודאי שנותרו עם הקבוצה של בקאלי, וגם רבים מאוהדי הקבוצה מהעיר עצמה. כשהסיפור התפוצץ שתי קבוצות האולטראס של המועדון החליטו להפסיק ללכת למשחקים כמחאה כנגד בקאלי וההתנהגות שלו, אבל עם הזמן אחד הארגונים חזר – לא באותה התלהבות כמובן – והאחר הצטרף העונה לקבוצה של הצבא, שמשחקת בליגה הרביעית. "בסטיאווה של הצבא האוהדים מאוד מחוברים להנהלה, אך לא לוקחים שום החלטה. המילה האחרונה היא של המנהלים מטעם הצבא, וזה לא מועדון אוהדים. בדרבי שנערך השבוע בליגה הרביעית האוהדים עשו אווירה מצוינת עם תפאורה מושקעת מאוד, אבל עדיין –היו בסך הכל אלף איש".
עם כל המשבר המשפטי, הפיצול בין המועדון והאוהדים החצויים – בטרנר צפוי להתפתח משחק פתוח, כאשר כל תוצאה באה בחשבון. "עם סטיאווה הזו אי אפשר לדעת. במשחקים באירופה עד עכשיו, זה נראה מאוד לא יציב. יכולת טובה מול פלזן, ויכולת נוראית עם ניצחון מול לוגאנו. קבוצה מאוד צעירה בסך הכל, וזה נראה לי יהיה משחק די שקול בין שתי קבוצות שנמצאות ברמה דומה".
מי השחקנים הבולטים וממי צריך להיזהר?
"השחקן הכי מוכשר של סטיאווה, דניס אליבק, לא יגיע לבאר שבע. הוא מושעה אחרי שהתעצבן כשהחולף במשחק הליגה האחרון ופיצץ את הדלת באגרופים. בהמשך השבוע פורסם שהוא 'מכור' למשחק המחשב הפופולארי Counter Strike, ובתקשורת המקומית חגגו על זה ככה שהוא צריך את הזמן הזה כדי להירגע. מי שכן יגיע, וכדאי שאוהדי באר שבע ישימו לב אליו, הוא קונסטנטין בודסקו. אם יתפוס יום רע - לא תרגישו אותו, אבל הוא סופר מוכשר ומאוד טכני, ככה שאם הוא יתפוס יום טוב – יש לו יכולת לגמור את המשחק. לבד".
ומה צופן העתיד?
זכייה בליגה האירופאית ואיחוד בין ה'סטיאוות'? בסופו של דבר הכל זה פוליטיקה. הצבא תלוי בשרד הביטחון, שבסופו של דבר יכול להחליט מה שהוא רוצה. בכלל, בקאלי הלך מאוד רחוק עם המאבק הזה, ולא נראה שאיחוד יקרה כל עוד הוא עומד בראש המועדון. מה גם שלקבוצה של הצבא יש את שאיפות שלה. לעלות במעלה הליגות, חזרה לליגה הראשונה, לנצח את סטיאווה של בקאלי בדרבי, ולזכות באליפות".
הכותב הוא הוא מייסד ועורך BabaGol בלוג כדורגל המסקר את הכדורגל על היבטיו הפוליטיים, הכלכליים-חברתיים והתרבותיים במזרח התיכון, אמריקה הלטינית, אפריקה ועוד.
עבור סיפורים נוספים מהכדורגל הרומני עקבו אחר עמנואל רושו בטוויטר.