$
ספורט ישראלי

ד"ר ארז מורג: דברים שלמדתי על החיים מרונלדו, רונלדיניו ופדרר

מורג, שהיה ביומכניסט בנייקי במשך 14 שנה, עבד במעבדה עם כמה מגדולי הספורטאים בכל הזמנים. הנה התובנות שלו מהעבודה איתם

אוריאל דסקל 18:1506.10.17

ד"ר ארז מורג הוא ביומכניסט בן 53 ומייסד־מנכ"ל חברת performance acceler8 המתמחה בפיתוח ויישום טכנולוגיות ספורט חדשניות. לד"ר מורג 20 שנות ניסיון בחדשנות בעולם הספורט, מתוכן כ-14 שנה במטה נייקי, ענקית הלבשת הספורט וציוד הספורט האמריקאית. במהלך עבודתו במטה החברה הגיש 25 פטנטים עבור החברה ושימש בתפקידי מפתח במחלקת הכדורגל ובמחלקת הנשים. בתפקידו האחרון ניהל מורג את מחלקת ה־group insight performance athlete שחקרה ביצועי ספורטאי צמרת מכלל הענפים. בין עיסוקיו כיום הרצאות בנושא חדשנות וייעוץ לחברות טכנולוגיות, כולל ייעוץ לסטארט־אפ MySize, שנסחר בנאסד"ק ובתל אביב. MySize מפתח טכנולוגיות מדידה ייחודיות המבוססת על אלגוריתמים שביכולתם לחשב ולהציג מידות בגדים, אריזות וחפצים. אלו הדברים שלמד משנות עבודתו במעבדה עם חלק מכוכבי הספורט הגדולים בעולם.

 

 

תיירי הנרי. הכדורגל נהפך להרבה יותר מהיר תיירי הנרי. הכדורגל נהפך להרבה יותר מהיר צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

תיירי הנרי: דע לאן אתה רץ

"לפני עשר שנים קבוצה בפרמיירליג מסרה את הכדור 410 פעמים. היום המספר הוא 516. כלומר, כל קבוצה מבצעת הרבה יותר מהלכים פר משחק, מה שמחייב כל שחקן לקבל יותר החלטות בזמן יותר קצר ובמהירות גבוהה יותר. את המהירות הגוברת של משחק הכדורגל — ובכלל כל משחק כדור — זיהינו לפני זמן רב. כמו כן, במשחק כדורגל שחקנים יוצאים בין 40 ל־60 פעם מהמקום לריצה מהירה, שאורכת בממוצע עשרה מטרים. זה נעשה בכיוונים שונים — קדימה, אחורה, לצדדים — כך שהבנו כבר אז שהנעל צריכה להיות בנויה כך שתאפשר שינויי כיוון, לכל כיוון, במהירות. השקענו שנתיים וחצי במחקר ופיתוח ובדקנו מאות כדורגלנים, חובבנים ומקצוענים, כדי להגיע לנעל שמשלבת כמה טכנולוגיות יחד, שפועלות בתיאום ביניהן. כמו רצי שליחים שמעבירים את המקל זה לזה בלי לאבד מהירות. תיירי הנרי אימץ את הטכנולוגיה כבר אז. הוא היה בין הראשונים להבין לאן המשחק הולך, יותר נכון — רץ".

 

 

רונלנדו הברזילאי. הצעד הראשון שלו שינה את פני הכדורגל רונלנדו הברזילאי. הצעד הראשון שלו שינה את פני הכדורגל צילום: איי אף פי

 

רונלדו. אמנות הצעד הראשון

"רונלדו הברזילאי הגיע אלינו למעבדה ב־1999 וצילמנו אותו בתנועה במצלמה שמצלמת 1,000 תמונות בשנייה. ככה ראינו מה הגוף שלו עושה בשבריר השנייה של היציאה מהמקום לריצה. ההתבוננות המדוקדקת הזאת הובילה לתובנה שה"פקקים" על סוליות נעלי הכדורגל לא תרמו לפיתוח מהירות בצעד הראשון. ככה הגענו לנעל־קונספט שנקראה Mercurial עם פקקים בעיצוב חדש ובמקומות אחרים בסוליה. הצלחנו גם לייצר את הנעל החדשה במשקל של 200 גרם לעומת נעל ממוצעת ששקלה אז 350 גרם. רונלדו נעל את הנעל הזו במונדיאל 2002, כבש שמונה שערים והשאר היסטוריה. במחקרים חיצוניים הוכח שהנעל הזו באמת מעניקה יתרון של 30 ס"מ על כל 10 מטרים ספרינט. והצעד הראשון של רונלדו, שפירקנו לגורמים, עזר לנו להגיע לתובנות ובעקבותיהן לפיתוח הנעל החדשנית. מבחינתי, למדתי מרונלדו שבכל דבר שאתה עושה בחיים, הצעד הראשון הוא קריטי. שכאשר אתה רוצה משהו, צריך להתחיל מיד במהלך. ברגע שאתה מבצע את הצעד הראשון, אתה משאיר את הרעיון בחיים".

 

 

ארז מורג. 14 שנים בנייקי ארז מורג. 14 שנים בנייקי צילום: אוראל כהן

 

 אליסון פליקס. גמישות זה כוח

"בוב קרסי, מאמן האצנים האגדי, ביקר במעבדת החברה עם אליסון פליקס, האלופה האולימפית האמריקאית. אחת המטרות שלו היתה לשפר את הזינוק של אליסון עם הטכנולוגיה שלנו. בוב השתתף במחקר, מדד על הס"מ כל פרט ופרט בעמדת הזינוק, אך בסופו של דבר היא לקחה את ה־200 מטר בגלל הגמישות האדירה שלה ולא בגלל שהזינוק השתפר. זה מראה שאתה יכול לקבל יתרון תחרותי ממקומות שונים שלא התכוננת אליהם. לפעמים זה הצעד הראשון ולפעמים זה הצעד האחרון".

 

 

רוג'ר פדרר. מנסה לקבל תובנות, מחפש את התוכן רוג'ר פדרר. מנסה לקבל תובנות, מחפש את התוכן צילום: רויטרס

 

רוג'ר פדרר. כל קול חשוב

"תוך כדי ביקור עבודה עם רוג'ר פדרר, יש הרבה אנשים מסביבנו. מנהלים בכירים, סגני נשיאים וגם עובדים זוטרים. מה שמיוחד אצל רוג'ר זה שהוא מקשיב לכל אחד שמדבר איתו באותה רמת קשב. הוא מתייחס לכל אחד בארגון, בלי קשר למעמדו. מהחוקר המתחיל ועד סגן הנשיא הבכיר. זה בגלל שהוא מחפש את התוכן ומבין שתובנות יכולות להגיע מכל מקום. אימצתי את התפיסה הזו כי ראשית, אני מאמץ כל דבר שקשור ברוג'ר. שנית, בגלל שבדרך כלל כשהמנהל הבכיר מדבר בישיבה, יש נטייה לעובדים בישיבה לחזור על מה שאמר במילים שונות. לכן אני דואג לפתוח כל ישיבה בסבב שבו כל אחד אומר מה שהוא חושב. גם יש לי תמיד בצוות אנשים שהתפקיד המוגדר שלהם הוא לתת ביקורת על דבריי. עד היום כשהם מדברים איתי, הם קודם כל אומרים "let me give you a hardtime".

 

 

קרלס פויול. מיוחד ככדורגלן בזכות האישיות קרלס פויול. מיוחד ככדורגלן בזכות האישיות צילום: אי פי איי

 

קרלס פויול. שחק גדול ממידותך

"פגשנו את קרלס פויול כשהיה מאוד מאוד צעיר. מאוד התרשמתי ממנו ועקבתי אחריו מאז. הוא היה 1.78 מטר — נמוך לבלם ולא יתרונות פיזיולוגיים מיוחדים. אך הוא תמיד הצליח לשמור על שחקנים גבוהים ממנו, מהירים ממנו, חזקים ממנו. יכולת־העל שלו היתה המנהיגות שלו והשאפתנות שלו. הוא שם את עצמו במרכז ההגנה והנהיג. הוא היה אחראי על התזמון של הסגירות, היציאה לנבדל וכל עבודת הצוות. הכל בזכות הכריזמה ויכולות התקשורת הבינאישית שלו. היכולת שלך לעשות יותר ממה שמצופה ממך תלויה ביכולת שלך להוביל צוות, לעבוד בצוות, לתקשר עם הצוות שלך והאנשים סביבך. גם אם אין לך המהירות והכוח — ארבעה אנשים תמיד יהיו טובים יותר מאחד".

 

אלכס אובצ'קין. בלי מחמאות בבקשה

"אלכס אובצ'קין הוא רכבת. שש פעמים מלך השערים של ליגת ההוקי קרח של צפון אמריקה (NHL). זו ליגה מאוד מאוד קשה. הוא השתתף באבחון של יכולות ראיית משחק ולכל בודק יש הנטייה להגיד לנחקר שלו את היכולות הטובות שלו. אז אמרתי לו, 'אלכס, בקואורדינציה עין־יד, אתה באחוזון ה־99'. ואז הוא הביט בי ואמר, 'אל תגיד לי במה אני טוב, תגיד לי במה אני יכול להשתפר'. בקיצור, אל תחפש מחמאות, תחפש ביקורות.

 

 

רונלדיניו. עזר עם חיוך רונלדיניו. עזר עם חיוך צילום: רויטרס

 

רונלדיניו. חיוך זה יעיל

במעבדה רונלדיניו תמיד נתן לך משהו אקסטרה שאתה לא מצפה לו. והוא עשה את זה בחיוך. ובאמת, אפשר לחייך ולהיות יעילים. גם כשעובד טועה, אפשר להעביר לו את המסר בחיוך. זה מקל על ההליך. הופך אותו ליעיל יותר. אגב, עם רונדליניו שמנו דגש על שליטה בכדור. העבודה היתה בעיקר להפוך את הנעל ליותר רכה ועם תיקון מבני. העבודה איתו אפשרה לנו לפתח פטנט לנעל טובה יותר לשליטה בכדור — נעל שאנדרס אינייסטה נעל באליפות העולם ב־2010 ואיתה כבש את שער הניצחון נגד הולנד בגמר. הנעל של אנדרס אפשרה שינוי ותיקון בכף הרגל עם הנעל עצמה, כי בכף הרגל יש בליטות עצמיות (מלשון עצם) שאם הכדור פוגע בהן, הנטייה שלו היא לברוח. הצלחנו לפתח הרבה בנעל הזו בזכות החיוך של רונלדיניו".

 

 

טיטו וילאנובה. "לקחתי אלמנטים ניהוליים ממנו" טיטו וילאנובה. "לקחתי אלמנטים ניהוליים ממנו" צילום: אי אף פי

 

 

טיטו וילאנובה. שלוט בכדור

"טיטו, שמת מסרטן לפני שלוש שנים, היה עוזר מאמן של פפ גווארדיולה בברצלונה וגדל במערכת כשחקן וכמאמן. כששאלתי מה הסוד של ברצלונה, הוא ענה, 'שלוט בכדור, שלוט במשחק'. זו התפיסה שמובילה את הסגנון של ברצלונה לאורך השנים. השינויים בעולם כל כך גדולים, קשה להבין אותם, קשה להשתלט עליהם. אבל יש דבר שאתה תמיד יכול לשלוט בו. הכדור שלך, היכולת שלך. אם אתה תפתח את היכולות שלך, אתה תקטין את הלא ידוע. קח קורס נוסף, תלמד תוכנה חדשה, תמצא יכולות חדשות. בזכות טיטו לקחתי את זה גם לצוות שלי כאלמנט ניהולי. דרשתי ש־10% מהזמן שלהם בשנה יוקדשו לפיתוח יכולות חדשות. ככה קיבלתי גם יותר מוטיבציה וגם עובדים עם יותר יכולות".

 

 

אוליבר בירהוף. "הראש במרכז" אוליבר בירהוף. "הראש במרכז" צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

אוליבר בירהוף. הכל בראש

"אוליבר בירהוף הוא אחד האנשים היותר אינטליגנטיים בספורט העולמי. מדבר חמש שפות, מנהל את נבחרת גרמניה בכדורגל. בתור שחקן כבש המון שערים בנגיחה. לאחר סיום הקריירה המשיך להגיע לביקורים בנייקי. דיברנו לא מעט על כדורגל ועל העתיד. ב־2010 הוא תיאר לי את כל השינויים שגרמניה עוברת בכל הקשור לאימון כדורגלנים. הוא התלהב מההכיוון החדש שהנבחרת לקחה. כל השינויים שתיאר היו מדהימים. מגישה של אימון שמבוסס על כוח, עוצמות וכושר, הם עברו לגישה שונה לחלוטין: יותר דגש טכני וקוגניטיבי בפיתוח שחקנים. גם היכולת לקבל שינויים כל כך גדולים תלויים בראש. במוח".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x