ירדן ג'רבי פרשה מהג'ודו: "היתה גאווה גדולה לייצג את המדינה"
אחת מהספורטאיות הישראליות הגדולות בכל הזמנים הודיעה היום על פרישה. היא מותריה מורשת מכובדת של עבודה קשה, תארים רבים, חסויות רבות, תרומות רבות ואף תרגיל על שמה
כשנה אחרי שזכתה במדליית הארד במשחקים האולימפיים בריו, הודיעה היום (ב') הג'ודוקא במסיבת עיתונאים מיוחדת על פרישה: "אין לי יותר מוטיבציה להמשיך. גאווה גדולה הייתה לייצג את המדינה".
חמש הערות על פרישה:
1. 22 שנים של 24 שעות של עבודה
ב-8 במרץ 2016, כמה חודשים לפני אולימפיאדת ריו דה ז'נרו, ירדן ג'רבי העלתה סרטון שלה ממחנה האימונים שערכה ביפן. היא מתחילה את הסרטון בריצה במעלה גרם מדרגות (היא חוזרת לריצה הזו במדרגות - בסגנונות שונים - כמה פעמים במהלך הווידאו). לאחר מכן מראה הווידאו את ג'רבי עושה תרגיל בו היא קשורה בגומיה למאמנה ורצה בין חמישה קונוסים (מרימה קונוס ומחזירה אותו למקום היציאה מהמקום). הסרטון ממשיך עם תרגיל זריזות וכוח עם גומיות שקשורות למאמן שלה: היא עומדת מול המאמן עם הגומיות קשורות, קופצת ומושכת את הגומיות מעבר לכתפיים שלה - מספר רב של פעמים. כחלק מהסט היא מתחילה לקפץ עם הגומיות מצד לצד.
מדובר על תרגיל ללא הפסקה שלוקח כמה דקות טובות ועושים ממנו, בדרך כלל, כמה סטים. בסרטון אחר מאותו מחנה אימונים ביפן היא מציגה עבודת משקולות אינטנסיבית - בעיקר עבודה על הרגליים. בדיוק שנה לפני העלתה ג'רבי סרטון אחר של העבודה היום-יומית שלה במכון וינגייט. בתרגיל היא מרימה מזרן כבד ודוחפת אותו קדימה, יורדת לעמדת שכיבת סמיכה וקמה מיד כדי להרים ולדחוף את המזרן פעם נוספת. היא חוזרת על העניין כמה פעמים ובמספר סטים שונה. באותו סרטון היא גם מושכת בחבל בובת אדם במשקל חצי עליון של גוף אדם, מביאה אותו אליה ורצה אחורה כדי למשוך את הבובה שוב. גם על זה היא חוזרת מספר פעמים. תרגיל "הצלפה" עם חבלים כבדים תמיד נראה טוב בחדר כושר - וגם אותו היא עושה בכמה גרסאות. התרגיל מורגש מאוד בשריר הדו-ראשי ובכלל בפלג הגוף העליון, בנוסף הוא מעלה דופק, מחזק אחיזה וגורם להזעה די מהירה. לאחר מכן ג'רבי עובדת על זריזות רגליים ויציאה מהמקום על המזרן ואז היא מטפסת על חבל ועושה עבודה ספיציפית על שרירי בטן עם תרגילים שמחזקים גם את היד האחורית.
הסרטון ממשיך עם הכאת מזרן עם כדור כוח שקשור לחבל ועבודה על שרירי בטן תחתונה. אם אתם עייפים רק מלקרוא את כל התרגילים שג'רבי עשתה מדי יום, לבטח תבינו למה ג'רבי, בגיל 28, כבר לא יכולה להשקיע מעצמה כדי להצליח בספורט שהיא עוסקת בו מגיל 6. וכמו שכל ספורטאי הישג יודע, העבודה לא מפסיקה כשמפסיק האימון. העבודה ממשיכה בלחיות את החיים בצורה מסוימת. אי אפשר לחגוג יותר מדי. אין יותר מדי זמן לחברים או לימודים. וגם המנוחה צריכה להיות יעילה ומסודרת. צריך גם לחשוב ולחיות את הספורט 24/7 אם רוצים להצליח בו.
"אחרי ההצלחה באולימפיאדה התאוששתי, נחתי ואז נפצעתי במרפק. לא ויתרתי. כאשר חזרתי לאימונים, המערכת תמכה בי אבל לאט לאט הרגשתי שהאש כבתה אצלי", אמרה היום ג'רבי במסיבת עיתונאים שכינסה כדי להודיע על פרישתה מהענף, "לאחר תקופה של לבטים אני מחליטה לפרוש מג'ודו ואני מסיימת עם ראש מורם. גאה בכל מטרה שהצבתי לעצמי ובכל ההישגים שהשגתי. אני רוצה להודות לשני הרשקו המאמן שלי שהיה איתי כבר מתחילת הדרך".
2. מורשת של עבודה קשה ותרגיל על שמה
כל העבודה שתוארה הנ"ל בכלל לא נגעה באהבה הגדולה שלה - הג'ודו. הענף שהיא נדלקה עליו בגיל צעיר. "כשהייתי בת 3 צפיתי באולימפיאדה בברצלונה ושאלתי את אמא איך קונים כרטיס כדי להתחרות" סיפרה לכלכליסט. "אמא אמרה: 'לא קונים כרטיס לאולימפיאדה, צריך לעבוד קשה'". ומאז גיל 6 ג'רבי עובדת קשה על הג'ודו. מלבד העבודה הרבה מחוץ למזרן, ג'רבי היתה "סוס העבודה האולטימטיבי" על המזרן.
"ככל שאני מתאמנת יותר על משהו ספציפי, ככה אני משתפרת בו. זה עובד - באמת" אמרה בריאון לכלכליסט לפני מספר שנים. "אם את התנועה המסוימת אני עושה פעם אחר פעם, כל הזמן, אני אשתפר בזה - זה מוכח. חייבים גם כישרון וגם עבודה קשה. ראיתי כמה ספורטאים מאוד מוכשרים, שדברים הלכו להם בקלות. אבל אז ברגע כשהם הפסיקו לעבוד, הם כשלו. הם לא היו יכולים להמשיך. חייבים לעבוד קשה. גם אם יש לך המון כישרון, הצלחה זו תמיד עניין של עבודה קשה".
"התנועה המסוימת" שהיא עבדה עליה הפכה אותה לאחת מהספורטאיות הבודדות שעל שמן קראו תרגיל בג'ודו/אומנויות קרב. התנועה נקראת "חניקת ג'רבי", שהיא שילוב של אחיזה/חניקה עם החלוק. ג'רבי שיכללה את המהלך, שבג'ודו נקרא Suso-Jime, ולמרות שכבר אינו חוקי בג'ודו הוא ישאר כמורשת מכובדת של ג'רבי לעולם אומנויות המלחמה.
3. פרישה בלב שלם
"כשיש לך מטרה, יש לך מוטיבציה להמשיך. בשנייה שחוזרים לשגרה אחרי הפציעה, זו עבודה מטורפת. אם העדפתי לג'ודו, רציתי לחיות את החיים, לשבור את הדיאטה. לא היה לי כוח לתת הכל על המזרון. אני מלאה, אין לי כוחות להוציא מעצמי יותר", אמרה היום במסיבת העיתונאים. "לא הצלחתי להגיע לשגרה ולהתאמץ. זה היה פשוט עניין של זמן. האנשים הקרובים אליי ידעו לפני. זאת החלטה לא פשוטה והיא שלי, אני היחידה שמרגישה את זה. מחר אני קמה בבוקר ואין לי מושג מה אני עושה. אני יכולה להיות אלופת עולם, אלופה אולימפית, אבל זה כבר לא יהיה זה".
הרשקו סיכם: “ירדן עשתה את זה בלב שלם, זו הדרך שלה כספורטאית הישגית ומקצוענית, בדרך מושלמת כמו הקריירה שלה. זה היה לא קל, אבל אני שלם עם ההחלטה שלה. היא גדלה בידיעה שאי אפשר להצליח עם חצי מאמץ והיא קיבלה החלטה אמיצה ונכונה, ושונה בנוף הישראלי והעולמי. היא חזרה להתאמן ועם העובדה שהייתה בחצי כוח, עשתה דברים נהדרים בזירה העולמית. היא הייתה יכולה לעשות עוד הרבה, אבל כשהיכולת המקצועית לא מתחברת עם הראש, אז ההחלטה היא נכונה. הזכייה באליפות העולם הייתה לא פחות גדולה מאשר המדליה האולימפית, זו הצלחה אפילו גדולה יותר. כל הקרבות לנצח באיפון בטכניקות שונות ובלי פסילות, זה משהו שרק הספורטאים הכי גדולים העולם עושים. היא עשתה דברים מדהימים והציבה לי רף מאוד גבוה, אעשה הכל כדי לשבור אותו, אבל לא בטוח שאצליח. תמיד יהיה לה חלק בזה”.
4. השקעת ההורים השתלמה
ג'רבי גדלה בנתניה. אביה, שמואל, הוא מנכ"ל "מוניטקס" שהמציא את המונה האלקטרוני משולב הקופה הרושמת במוניות. אמא שלה היא נורית, אדריכלאית ושמאית מקרקעין. שניהם השקיעו זמן רב וכסף רב בג'ודו של הילדה שלהם. "הורים מתערבים במובן הכי חיובי של המילה" לפי גיל לוסטינג, מנכ"ל הוועד האולימפי. ההשקעה השתלמה ספורטיבית ומקצועית. ג'רבי זכתה במדליית ארד באולימפיאדת ריו 2016, הספורטאית הראשונה שזוכה במדליה עבור ישראל מאז יעל ארד.
היא זכתה באליפות העולם ב-2013 וסגנות אליפות העולם ב-2014. היא גם זכתה במדליות כסף וארד באליפויות אירופה (2012, 2013). בינואר 2014 נבחרה לג'ודוקא הטובה ביותר בעולם לשנת 2013 על ידי איגוד הג'ודו העולמי. היא זכתה בעיטורים ופרסים נוספים ישראלים ובינלאומיים והכניסה, לפי הערכות, יותר ממיליון דולר בבונוסים וחסויות לאורך הקריירה שלה ("אני חייבת להודות לרפי עגיב, הסוכן שלי, שסייע לי עם חסויות ואיפשר לי להתמקד בעבודה שלי" אמרה במסיבת העיתונאים היום). ג'רבי גם תרמה וגייסה תרומות במאות אלפי שקלים למספר גופים - כולל לבתי חולים שעבורם מכרה את תגיות השם שלה מהתחרויות.
“לא התביישת, הצבת מטרה – מדליה אולימפית – מטרה שרק מעטים זוכים לה. למרות שבגרת אט-אט אל תוך החלום, בכל פעם הצלחת להמציא את עצמך מחדש" אמרה נורית במסיבת העיתונאים היום. "קמת כמו עוף החול. ניצלת כל צלקת כדי שתמריץ אותך, כל צלקת הפכה אותך לממוקדת יותר במטרה. הזכייה באליפות העולם הייתה בוונס בדרך למטרה האמיתית. הפגנת הופעה של ספורטאית אדירה אז בריו, בזמן קשה למדינת ישראל ופתחת לכולנו צוהר של תקווה ושמחה לפני החגים. על אף האכזבה, חזרת למזרן והצלחת לרגש עם שלם. הקדשת את הזכיות לעם ישראל, הצבעת על הדגל בכל פעם והקדשת את המדליות לחיילי צה”ל ולחללי הי”א. ילדים מסתכלים עליך כמודל לחיקוי. את לא רק אלופה, יש לך אופי מנצח”.
5. תישאר בג'ודו?
על עתידה ג'רבי לא ידעה לפרט. "אני גאה לייצג את ישראל ולהיות שגרירה. אין לי מושג מה אני אעשה. שוקלת לפתוח מועדון ג'ודו עבור ילדים. אני בטוחה שיש הרבה אתגרים שם בחוץ בשבילי, והמטרה היא מפעילה אותי כשיש לי מטרה אני משיגה אותה בכל מחיר".
“הייתה לי זכות להיות יו”ר של ספורטאית מדהימה שהציבה רף גבוה”, אמר יו"ר איגוד הג'ודו, משה פונטי. “זה יום עצוב לי, אבל אני מכבד לגמרי את החלטתה של ירדן ואני מקווה שענף הג’ודו יהיה חלק מחייה. לא ידעתי שהיא הולכת לאמן ולפתוח מועדון. המטרה של הג’ודו היא לייצר מדליות והמטרה הבאה היא טוקיו 2020. אין לי מילים. אני, את ושני עברנו הרבה שנים ביחד ואני מאחל לך הרבה בהצלחה ושתהני בחייך”.
"הדבקות במטרה זה מה שישאיר את ג'רבי בספרי ההיסטוריה" הוסיף לוסטיג. "היה לה מחזור אולימפי מדהים. מה שירדן עושה היום זה משהו שמעט ספורטאים מסוגלים לעשות. להגיד שאם אני לא עושה את המקסימום שלי ונלחם עד לטיפה האחרונה, אז אני לא שם. אין הרבה ספורטאים שמסוגלים להיות כל כך אמיצים ונחושים. חשבתי שאליפות אירופה בישראל תתן לה את היכולת למשוך עוד קצת. יש לה משקל עצום ב-2020. לשמש מודל לחיקוי גם לדור הבא. כולנו כמערכת צריכים לדעת איך אנחנו משמרים את ירדן בתוך המערכת."
"אני פתוחה לרעיונות ולהצעות", סיכמה ג'רבי.