$
ספורט ופוליטיקה

שנה אחרי האולימפיאדה ושלוש שנים אחרי המונדיאל, הספורט הברזילאי טובע בשחיתות

פרטים אלו נחשפו במסמכי בית המשפט על השחיתות בספורט במדינה ובגופים המנהלים אותו. העדויות הצביעו על כך שלפחות 6 מבין 12 האצטדיונים שאירחו משחקים במונדיאל, נבנו או מומנו על ידי שוחד

שירות כלכליסט 14:2414.05.17

ברזיל והכוכב שלה ניימאר היא הנבחרת הראשונה שהבטיחה את העפלתה למונדיאל בשנה הבאה, זאת מלבד רוסיה שעלתה אוטומטית בשל היותה המארחת.

 

 

שחקני נבחרת ברזיל. מרבית ההתמקדות בשערוריית השחיתות בספורט בברזיל היא על הפדרציות החזקות ששולטות בענפי הספורט הפופולאריים כמו כדורגל, שחייה וכדורעף. שחקני נבחרת ברזיל. מרבית ההתמקדות בשערוריית השחיתות בספורט בברזיל היא על הפדרציות החזקות ששולטות בענפי הספורט הפופולאריים כמו כדורגל, שחייה וכדורעף. צילום: איי פי

 

 

זכייה שישית וחסרת תקדים במונדיאל עשויה לעזור להשכיח את התבוסה המשפילה 7-1 לגרמניה בחצי גמר המונדיאל הקודם. אולם, במקביל להצלחה של נבחרת הכדורגל נחשפים פרטים במסמכי בית המשפט על השחיתות בספורט במדינה ובגופים המנהלים אותו.

 

עדויות של בכירים לשעבר ובהווה בחברת הבנייה הברזילאית אודברכט שחתמו על הסדר טיעון מצביעות על השוחד שליווה את המונדיאל ואת האולימפיאדה שהתקיימה בשנה שעברה בריו. החברה עומדת במרכז שערוריית שוחד במיליון דולר.

 

"אני חושב שכעת יש פחות ברזילאים שמתלהבים מהמשחק", אמר לסוכנות הידיעות AP היסטוריון הכדורגל דיוויד גולדבלט. "הם יודעים שבמקום להציג את המיטב של ברזיל, הוא מציג כעת את הגרוע ביותר".

 

העדויות הצביעו על כך שלפחות 6 מבין 12 האצטדיונים שאירחו משחקים במונדיאל, נבנו או מומנו על ידי שוחד. בנדיקטו ברבוסה דה סילבה, לשעבר סגן נשיא אודברכט, העיד שהחברה לא רצתה להיות מעורבת באצטדיונים של המונדיאל , כי היו בטוחים שיהפכו להיות "פילים לבנים".

 

כך אכן קרה באצטדיונים בברזיליה, מנאוס, קויאבה, נאטאל ורסיפה. האצטדיון בברזיליה משמש כטרמינל לאוטובוסים.

 

פיפ"א דרשה רק 8 אצטדיונים, אך פוליטיקאים, חברות בנייה ובכירים בספורט דרשו מספר גבוה יותר. מפיפ"א ומהוועד האולימפי הבינלאומי מסרו בתגובה כי פרויקטי הבניה הם בידי המארגנים המקומיים, אף שמתקני ספורט צריכים לעמוד בדרישות מחמירות. "יש מספר הולך וגדל של ברזילאים צעירים, משכילים, מבינים במחשבים ומחוברים לתקשורת שמתרחקים ולא הולכים יותר שולל אחרי מיתוס הכדורגל של ברזיל", הוסיף גולדבלט מחבר הספרים "הכדור הוא עגול: היסטוריה עולמית של הכדורגל", ו- Futebol Nation.

 

בריו דה ז'ניירו, ראש העיר לשעבר אדוארדו פאאס היה הכוח המניע מאחורי האולימפיאדה. אולם, כעת הוא תחת חקירה בחשד שקיבל שוחד של 15 מיליון ריאל (5 מיליון דולר) לקידום פרויקטי בנייה הקשורים למשחקים. בדצמבר ביטל פאאס במפתיע תכניות להרצות באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, זאת לאחר שבית המשפט הקפיא את נכסיו כחלק מהחקירה, בחשד שהפר חוקי סביבה עבור יזם מיליארדר של מגרשי הגולף עבור האולימפיאדה.

 

הוא מכחיש את ההאשמות.

 

סרג'יו קאברל, מושל לשעבר במדינת ריו דה ז'ניירו ואחד התומכים הראשונים באולימפיאדה בריו, ממתין במעצר לתחילת משפטו בגין עבירות שחיתות.

 

"המשבר הכפול בברזיל מחזק את התפיסה שאנשים רוצים לצפות באירועי ספורט גדולים כמו האולימפיאדה והמונדיאל, אבל אף אחד לא רוצה לארח אותם", אומר יולס בויקוף, מרצה לפוליטיקה הספורט באוניברסיטת פסיפיק.

 

שתי מועמדות בלבד נותרו במרוץ לאירוח אולימפיאדת 2024: פריז ולוס אנג'לס. העלויות הגדלות מובילות לירידה במספר המועמדות, כשחלק ממגישות ההצעות הן לא בהכרח הערים הגדולות שבוועד האולימפי רוצים לראות.

 

בויקוף, שחקן כדורגל לשעבר, אומר כי האולימפיאדה והמונדיאל ממשיכים לרתק בזכות "הספורטאים מעוררי ההשראה". אך אפילו חלקם הוכתמו על ידי שערוריות הסמים והפיננסים האחרונות.

 

ניימאר למשל אמור לעמוד לדין בספרד בחשד לשחיתות הקשורה למעבר שלו לברצלונה לפני 4 שנים. הוא עלול לקבל עונש של שנתיים מאסר, אם כי קרוב לוודאי שיקבל עונש על תנאי וקנס של סביבות 10 מיליון דולר.

 

מרבית ההתמקדות בשערוריית השחיתות בספורט בברזיל היא על הפדרציות החזקות ששולטות בענפי הספורט הפופולאריים כמו כדורגל, שחייה וכדורעף.

 

הנבחרת האולימפית של ברזיל איכזבה בקיץ שעבר, וזכתה בפחות מדליות מכפי שציפו, זאת על אף הדחיפה הנלווית להיותה המדינה המארחת.

 

מוקדם יותר החודש, קואראקי נונס (Coaracy Nunes), לשעבר ראש קונפדרציית ספורט המים בברזיל, נעצר בחשד למעילה בכספי ציבור. ברזיל לא זכתה באף מדליה בבריכה באולימפיאדה. המשטרה טוענת כי 5 מיליון דולר לפיתוח ספורטאים הועברו במקום לכיסו של נונס ובכירים אחרים.

 

גם קונפדרציית הכדורעף של ברזיל נחקרה על ידי ועדה של הממשלה על האופן בו חילקה מיליונים בחוזים. ז'וזה מריה מרין, לשעבר ראש התאחדות הכדורגל של ברזיל עצור בארה"ב וממתין לפתיחת משפטו בפרשת השחיתות של פיפ"א. נשיא ההתאחדות הנוכחי מרקו פוךו דל נרו ונשיא לשעבר, ריקרדו טשיירה מבוקשים בארה"ב ואינם יכולים לעזוב את ברזיל מחשש שיעצרו.

 

"אם ברזיל תזכה במונדיאל, אף אוהד לא יחשוב על ההתאחדות המושחתת", מסכם נייג'ל קורי, יועץ לחוזי ספונסרשיפ מלונדון. "למרבית האוהדים לא איכפת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x