אי של הגנה בים של אי-הגנה
יובנטוס יכולה למנוע מכל קבוצה לכבוש נגדה. זה יעזור לה נגד כריסטיאנו רונלדו וריאל מדריד בגמר ליגת האלופות
1. ממוצע השערים למשחק בליגת האלופות העונה עומד על 3.0246. זה הכי גבוה בליגת האלופות בפורמט הנוכחי. זה הכי בגבוה גביע אירופה מאז עונת 1990/1991. מתחילת שנות התשעים רק בשמונה עונות כבשו יותר מ-2.7 שערים למשחק.
- מי צריך חומה במיליארדים כשאפשר לקנות את ההגנה של יובנטוס בכמה מיליונים?
- זוויות וחללים: כך יובנטוס חסמה את ברצלונה
- התיאוריה האקדמית של אלגרי נהפכה למציאות מצליחה
הממוצע 3.02 שערים במשחק מזכיר יותר עונות כמו 1973/74 שבסופה קבוצה כגון באיירן מינכן האגדית של גרד מולר ופרנץ בקנבאואר זכתה בגביע. זו היתה קבוצה שכובשת בצרורות באירופה, שעברה קבוצות כגון אוטבידברג (4-4 בשני משחקים), דינמו דרזדן (6-7 בשני משחקים), צסק"א סופיה (3-5 בשני משחקים) ואויפשט (4-1 בשני משחקים). במשחקים נוספים באותה עונה היו תוצאות כגון 6-7 בין באזל לברוז', או 6-5 בין סלטיק לבאזל. העונה בגביע אירופה שהכי קרובה לעונה מבחינת שערים למשחק היתה 1984/85 - אז נכבשו 3.04 שערים למשחק. בסוף אותה עונה זכתה יובנטוס באליפות אירופה במשחק נגד ליברפול הזכור לשמצה מאצטדיון הייזל.
2. מדוע כל כך הרבה שערים למשחק? במחקר שערכו ב-CIES Football Observatory בדקו כמה משחקים ב-31 הליגות האירופיות הסתיימו בהפרש של יותר משלושה שערים. המחקר מצא שליגת האלופות היא התחרות השלישית "הכי פחות מאוזנת" באירופה. החל משלב הבתים עד לשלב הנוכחי, הפרש השערים ביותר מ-21% ממשחקי ליגת האלופות היה 3 שערים לפחות. רק הליגה הקפריסאית (22.5%) והאוסטרית (21.5%) הציגו משחקים פחות מאוזנים. כלומר, המון משחקים בליגת האלופות הם חסרי איזון תחרותי ובהם קבוצה אחת, בדרך כלל העשירה יותר, מכה ללא רחמים נגד קבוצה קטנה, בדרך כלל ענייה בהרבה. "הממצאים משקפים את פערי ההון המתרחבים בין הקבוצות המשתתפות", נכתב בדו"ח. "כדי לאזן מחדש את התחרויות, הפתרון היחיד יהיה לשפר את ההפצה של ההכנסות מזכויות השידור ושל השחקנים (שוק ההעברות) ברמה הלאומית והבינלאומית".
הפערים הכלכליים בצ'מפיונס ליג אדירים. קבוצה עם ההכנסה הכי גבוהה מכניסה 30 יורו על כל 1 יורו שהקבוצה הכי ענייה מכניסה. בשלב הבתים מפגשים בין קבוצה של 200 מיליון יורו לקבוצה של 20 מיליון יורו הם שכיחים ולכן גם 21% מהמשחקים נגמרים בפער של 3 שערים יותר, כאשר בליגות שוויוניות יותר, בין 8% ל-15% מסתיימים כך.
3. יש הסברים נוספים לפריחה ההתקפית בליגת האלופות. מ-2009 גדל מספר השערים בליגת האלופות בגלל שמאז ברצלונה הגדולה של פפ גווארדיולה, קבוצות אחרות מחויבות יותר להתקפה, משקיעות יותר כסף בשחקני התקפה ומעמיסות יותר כישרונות התקפיים בסגלים שלהן. זה לא קורה רק בגלל גווארדיולה אלא בגלל לחצים פיננסיים ושל האוהדים. היום קבוצה גדולה שמנצחת רק 0-1 כל משחק עשויה לספוג בוז באצטדיונים וברשתות החברתיות. כולם במועדונים מודעים לכך. התוצאה היא "אובדן האומנות שנקראת הגנה", לפי גארי נוויל, פרשן סקיי ספורטס. קבוצות פשוט מתמקדות פחות בהגנה. "אצל המאמנים הישנים, 60%-70% מהעבודה באימונים היא הגנתית", הוא כתב ב"דיילי טלגראף" לפני שנתיים. "איך לשים את הרגל, הפוזיציה של המותניים שלך, איך לסובב את הראש ולהימנע מצפייה ממוקדת מדי בכדור. זה כמו מוזיקאים שמפרקים כל אלמנט מהשיר שלהם... כיום השחקנים מתחילים ברמה טכנית מאוד גבוהה אבל לומדים הגנה הרבה יותר מאוחר. 80% מהעבודה היום היא טכניקה והתקפית, כש-20% הגנה. אין הגנה גם בגלל שינויי חוקים, אי אפשר לתקל כמו פעם ואי אפשר להחזיק את שחקן ההתקפה כמו פעם - ומגנים שפעם אסרו עליהם לעבור את החצי, כמעט ולא רואים את החצי שלהם".
4. העונה, למרות הסדום ועמורה בהתקפה, יובנטוס של מסימיליאנו אלגרי נשענת על אומנות ההגנה יותר מכל קבוצה אחרת בהיסטוריה של ליגת האלופות. יובנטוס שברה במהלך המשחק את השיא של מילאן, כקבוצה האיטלקית שלא ספגה הכי הרבה דקות בליגת האלופות (640 דקות). היא משכה יותר מ-520 דקות ללא ספיגה בליגת האלופות וסיימה את חצי הגמר נגד מונאקו עם 12 משחקים רצופים ללא הפסד באירופה - שיא חדש של המועדון. קיליאן מבאפה כבש את שער השדה הראשון נגדה - כשהיא כבר מובילה 0-4 בסיכום שני המשחקים.
יובנטוס ספגה רק 3 שערים בליגת האלופות העונה. אייאקס, עונת 1995/96, היתה הקבוצה האחרונה שספגה רק 3 שערים בליגת האלופות. היא הפסידה בגמר. ליובנטוס.
5. ג'יאנלואיג'י בופון החליף חולצה עם קיליאן מבאפה בתום המשחק הראשון בין הקבוצות. "החלפתי חולצה עם מבאפה בגלל שכשאני הייתי צעיר אף אחד לא רצה להחליף איתי חולצה ושנאתי את זה", הסביר בופון לעיתון "אס". זה אמנם נשמע כמו בדיחה - הרי כולם מכירים את מבאפה בימינו וכולם רוצים חולצה של מי שעשוי להיות השחקן היקר בכל הזמנים - ועדיין, זה בופון. סבא בופון היקר עם הסיפורים הנפלאים. בסוף המשחק השוער הוותיק חיבק את החלוץ הצעיר ואמר לו משהו.
אגב, מבאפה כבש 6 שערים בנוק אאוט של ליגת האלופות העונה. רק לשחקן אחד יש יותר - כריסטיאנו רונלדו (8). הוא השחקן הצעיר ביותר שכובש בחצי גמר ליגת האלופות. בן 18 ו-140 יום בלבד. הילד הזה יגיע רחוק.
6. על פי מחקר של אוניברסיטת ברקלי, יש מתאם ברור בין מספר החיבוקים, נגיעות עידוד, קפיצות זה על זה, "היי פייבס", "צ'סט באמפס", "פיסט באמפס" ועוד נגיעות בין השחקנים לבין הצלחת קבוצה ב-NBA. לפי המחקר, ככל שהקבוצה יותר מוצלחת, ככה השחקנים נוגעים זה בזה יותר, וככל שהם נוגעים יותר זה בזה, ככה הם יותר משתפים פעולה ומוצלחים.
"מגע מסמל שיתוף פעולה ואמון בין אנשים", אומר מחבר המחקר מייקל קראוס. "במחקר שלנו יש קורלציה ברורה בין נגיעות להתנהגויות שמבטאות שיתוף פעולה ולהצלחה של הקבוצות". החוקרים בדקו כל מגע שאינו חלק מהמשחק בין השחקנים במהלך עונה שלמה, חישבו את גורם המשכורות וראו שניבוי טוב להצלחת הקבוצה זה מספר הנגיעות בין השחקנים - שגדל ככל שהקבוצה יותר מוצלחת. כמו כן, שחקני קבוצות שנוגעים יותר זה בזה, גם מתמסרים יותר וזורקים פחות ממצבים לא נוחים.
אי אפשר לתרגם את המחקר אחד לאחד לכדורגל, אבל בפעם הבאה שאתם רואים את יובנטוס, תראו כמה נגיעות, חיבוקים ודיבורים יש בין שחקני ההגנה.
7. בחיפוש אחר איזון בין התקפה להגנה העונה, ואחרי 5 הפסדים בחודשים הראשונים של העונה, אלגרי החליט בינואר השנה לשחק בשיטת "חמשת הכוכבים" בהתקפה - כלומר, חמישה שחקנים מוכשרים קדמיים. עם שני שחקני כנף, שני פליימייקרים קדמיים וחלוץ שפיץ אחד. תחילה היו מאוד סקפטים לגבי האיזון של הקבוצה הזו ותהו איך מריו מנדז'וקיץ', 90 ק"ג על 1.90 מטר, יכול להתאים בכנף שמאל, שם אלגרי "תקע" אותו בתפקיד "חלוץ נסתר". מטרתו, לסייע למגן - בדרך כלל אלכס סנדרו - בעבודה ההגנתית ולהעניק איזון ליובה. בהתקפה הוא פינה את המקום לסנדרו ונכנס יותר פנימה כדי ליצור בלאגן בתוך הרחבה. או שפשוט נהנה מיתרון פיזי ענק מול רוב המגנים הימנים בעולם. מריו, בגיל 31 - אחרי שבילה כל חייו כחלוץ מטרה, שפעמים רבות משחק עם הגב אל השער - פרח בתפקיד החדש ונהנה אפילו מעבודה הגנתית והריסת התקפות היריב. הוא רושם יותר הצלחות בקרבות אוויריים מכל שחקן התקפי של יובנטוס, חוטף יותר מכמעט מכל שחקן כנף (מקום 7 באירופה) ותראו איך הוא חוגג הטעייה הגנתית מוצלחת נגד מסי.
בכל מקרה, מריו הופך את יובה לקבוצה התקפית שקשה לשחק נגדה וכזו שכל הרמה שלה מצד ימין הופכת לסיוט להגנה - כפי שניתן היה לראות נגד מונאקו אתמול (הוא הגיע לשלושה מצבים לפני השער). "עבוד קשה ותעשה זאת בשקט", כתב מנדז'וקיץ' בחשבון הטוויטר שלו לפני מספר חודשים. "תן להצלחה להיות הרעש שלך". יש הרבה רעש מאז שעבר לצד שמאל של ההגנה.
8. וכמה נתונים מדהימים על דני אלבס: מאז 2012 הוא מעורב ב-18 שערים בליגת האלופות - 6 שערים, 12 בישולים. אף שחקן לא מייצר העונה יותר הזדמנויות הבקעה ממנו בליגת האלופות (27) ומאז 2006 הוא שיחק ב-14 גמרים של תחרויות באירופה.
9. לאונרדו ז'ארדים הוא כרגע המאמן הפורטוגלי הבכיר באירופה. עם 86 נקודות ליגה (2.46 נקודות למשחק), הוא מוביל על המאמן הפורטוגלי השני הכי בכיר, ז'וזה מוריניו (65 נק', 1.76 למשחק). סרג'יו קונסנסאו מנאנט שלישי (1.75 למשחק), פאולו סוזה (פיורנטינה, 1.6 למשחק) רביעי ומרקו סילבה חמישי (האל, 1.24 למשחק). נספרים רק המאמנים הפורטוגלים בחמש הליגות הבכירות.
10. ז'ארדים בדרך להוביל את מונאקו לאליפות ראשונה מאז שנת 2000. הוא טיפח סגל מלא בצעירים שמשחקים כדורגל מגניב והתקפי. בין השאר גבר העונה על מאוריסיו פוצ'טינו, פפ גווארדיולה ותומאס טוכל - שלושה מהמאמנים המוכשרים באירופה. כל קבוצה גדולה שצריכה מאמן בעונה הבאה צריכה לשקול אותו כאופציה.
11. עד כמה מונאקו של ז'ארדים נהדרת השנה? רק ארבע קבוצות הצליחו לשמור את מונאקו על האפס העונה. פריס סן ז'רמן - נגד המחליפים של מונאקו בגביע. ניס - ממש בתחילת העונה, באיירן לברקוזן - בשלב הבתים, ויובנטוס - במשחק הראשון של חצי הגמר. מונאקו כבשה 98 שערי ליגה (ב-35 משחקים), 29 שערים בליגת האלופות (ב-16 משחקים). כל זה לא הספיק מול יובנטוס, שנראית מי שיכולה למנוע מכל קבוצה להבקיע. אפילו מקבוצה עם כריסטיאנו רונלדו.