דו"ח: בעלות על מספר קבוצות זו אסטרטגיה ניהולית נבונה
הצוות שעומד מאחורי מדד הכדורגל של KPMG בחן את סוגיית הבעלות על מספר קבוצות בקרב 5 הליגות הגדולות של אירופה. המסקנה היא שהתופעה צפויה להתרחב
- מדוע העולה החדשה לבונדסליגה היא הקבוצה השנואה בגרמניה?
- גרנדה הספרדית עוברת לידיים סיניות, אתלטיקו מדריד רוכשת קבוצה צרפתית
- ווטפורד קיבלה 20 מיליון ליש"ט מהבעלים
הצוות שעומד מאחורי מדד הכדורגל של KPMG בחן את סוגיית הבעלות על מספר קבוצות בקרב חמש הליגות הגדולות של אירופה. המסקנה היא שהתופעה צפויה להתרחב, בשל הסינרגיות והמינופים שהקבוצות יכולות לספק כשהן באות כמכלול. עם זאת, המצב כולל גם אתגרים ואיום של הורדת ליגה.
"כשהיעדים של הקבוצות החולקות בעלות משותפת הם משלימים, הרשת הרחבה שמתפתחת יכולה למנף אינטרסים גם מנקודת מבט ספורטיבית (לדוגמה, שיפור מערכת גילוי הכישרונות) וגם מנקודת מבט עסקית (לדוגמה, מאמצי ספונסרשיפ מאוחדים, חסכון בעלויות, שיתוף במומחיות), נכתב בדו"ח.
בעלות על קבוצות המשחקות בכמה ליגות בכירות באירופה מותרת על ידי אופ"א, אך החוקים אוסרים על אדם או חברה ל
שלוט או להיות בעלי השפעה על יותר ממועדון אחד באותה תחרות אירופית. לפיכך, מתפתחת מגמה לעבר מודל שבו יש מועדון מוביל אחד בתוך אוסף קבוצות קטנות יותר.
הדו"ח לוקח את ההשקעות של משפחת פוצו האיטלקית כמקרה מבחן. "המשפחה הציגה יכולת מרשימה בזיהוי כישרונות באודינזה, גרנדה – שנמכרה לאחרונה לחברה הסינית דספורט והקבוצה האנגלית ווטפורד. הרשת הרחבה יותר עזרה למזער את עלויות רכישת השחקנים תוך מקסום הרווח מהזינוק בדמי ההעברה, שכן השחקנים הושאלו בין "הקבוצות האחיות", ולאחר מכן נמכרו ברווח. במקביל, גם המועדונים הרוויחו מהרשת הייחודית הזו, כשגם גרנדה וגם ווטפורד עלו ללה ליגה ולפרמיירליג, בהתאמה", כתבו מחברי הדו"ח.
כשיש בעלות על מספר קבוצות באירופה, לרוב מעדיפים הבעלים להתמקד בקבוצות בליגות המשנה, שמספקות השקעה נמוכה וגישה למאגר השחקנים המקומי. זה מספק תמריץ השאלות למועדונים במובן זה של פיתוח השחקנים וההעברות, ואם הקבוצה מטפסת בליגות עד לליגה הבכירה, אז היא הופכת לנכס שווה יותר, אך כזה שקרוב לוודאי יצטרכו למכור. רד בול צפויה לעמוד בפני בעיה דומה, אם שני המועדונים שלה – באוסטריה ובגרמניה – יעפילו בעונה הבאה לטורנירים האירופים.
הדו"ח מתייחס גם לבעלות על קבוצות ביבשות שונות. "שוקי כדורגל מתפתחים כמו בארה"ב, שם סיטי פוטבול גרופ היא הבעלים של ניו יורק מה-MLS, או הודו, שם אתלטיקו ופיורנטינה הם בעלים חלקי של קבוצות בסופר ליגה (ISL). הבעלות הזו מספקת חשיפה ייחודית וגישה לשווקים מרכזיים", מסכמים בדו"ח.
לסיכום: "בשוק הכדורגל ההולך וגדל, מספר הולך וגדל של קבוצות עשויות ללכת בעקבות הארגונים שציינו בניסיון להרחיב את המותג, לגוון את העסקים ולמקסם את הפעילות. במרבית המקרים, מבנים של בעלות על מספר קבוצות יכללו מועדון אחד במרכז האסטרטגיה. עם זאת, בסביבה המשתנה תדיר, הרגולטורים ימשיכו להיות בעלי תפקיד מרכזי, וכפי שקרה עם ENIC ב-2000, חברת האם של טוטנהאם שנאלצה למכור אתהאחזת שלה במועדונים אחרים - כך, סביר להניח שהרגולטור ישחק תפקיד משמעותי בעתיד של הבעלות על מספר קבוצת.