ארדואן רומז: צנרת הגז מלווייתן היא אינטרס של טורקיה
נשיא טורקיה ציין בכנס האנרגיה שהתקיים במדינתו כי הקמת צינור הגז היא מהמהלכים ההיסטוריים שיסייעו למדינה גם מבחינה גאו־פוליטית
"אנרגיה היא מכשיר מצוין להשגת שלום, ולכן אנו צריכים לחלוק באנרגיה כדי להגדיל את רווחת תושבינו", אמר במהלך סוף השבוע נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, "בתחומי האנרגיה טורקיה תמיד וידאה שהפרויקטים יניבו לנו הישגים, ואני מאמין שטורקיה וארצות הברית יכולות לשתף פעולה בתחום זה. מאז 2013 שוק הגז הטבעי התפתח משמעותית והוא מגלגל מיליארדי דולרים. אלו מהלכים היסטוריים שיסייעו לנו גם במהלכים גאו־פוליטיים, לרבות הקמת צינור ה־Med East להעברת גז לטורקיה".
- רשות הגז החליטה: המפעלים ישלמו 42% מעלות צנרת לירדן
- "אם לא נפעל מהר לא נצליח להביא לפה שחקנים שבלעדיהם לא נמצא גז נוסף"
- מנכ"ל דלק קידוחים מבטיח: "אין מה שיעצור אותנו מלהביא גז ממאגר לווייתן בסוף 2019"
צינור ה־Med East הוא פרויקט המתוכנן על ידי קפריסין, יוון, איטליה וישראל בשיתוף האיחוד האירופי, שמטרתו לחבר את מאגרי הגז לווייתן ואפרודיטה לצנרת הולכה שתעבור דרך קפריסין הטורקית ויוון ומשם לאיטליה. עם השלמת הפרויקט עוד שבע שנים תוכל טורקיה להתחבר לצנרת לטובת לקוחות בשטחה.
הדברים נאמרו בכנס האנרגיה של המועצה האטלנטית באיסטנבול, שמתקיים בימים אלה. לדברי ארדואן, צינור הולכה של גז במזרח התיכון הוא אחת האפשרויות שעומדות על הפרק בשיחות מול ארצות הברית.
ארדואן לא התייחס ישירות ליצוא גז מישראל לטורקיה, אבל האזכור של Med East, עמדה במרכז התייחסותו לעולם האנרגיה הטורקי בעשור הבא. מאגר לווייתן סימן את טורקיה כיעד יצוא עיקרי של הגז, ועל פי הערכות מדובר בחוזה שיגיע עד ל־7 מיליארד מ"ק בשנה, כלומר כפול מחוזה הבסיס של חברת החשמל.
האמירה של ארדואן לא מגיעה בחלל ריק. מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, שהשתתף בכנס, אמר לפני מספר ימים שישראל מעוניינת לייצא גז ממאגרים מקומיים לטורקיה. "ישראל בוחנת אופציות יצוא שונות, וטורקיה הביעה עניין בגז הישראלי כדי לגוון את מקורותיה ולקבל גז איכותי מישראל", אמר מרידור ביום חמישי. "עלות הקמת צינור גז תת־ימי מישראל לטורקיה באורך של כ־550 ק"מ מוערכת ב־2 מיליארד דולר, והיא תמומן על ידי הסקטור הפרטי.