$
אירועי ספורט

דיפלומטיית האצטדיונים של סין באליפות אפריקה

אליפות אפריקה לאומות מתחילה בשבת. על המגרש ישחקו כוכבים מהליגות האירופאיות. המגרש עצמו יהיה סיני. איך זה קרה ולמה?

איתמר דובינסקי 08:3013.01.17
אליפות אפריקה לאומות תיפתח מחר (שבת) עם נציג בודד לליגה הסינית: מאליק אבונה, חלוץ נבחרת גבון המשחק בקבוצת טיינג'ין טדה. זה לא שהשוק הסיני אינו מושך אליו כדורגלנים אפריקאים. הרבה לפני שאוסקר וערן זהבי עלו לכותרות, כדורגלנים אפריקאים בכירים, כדוגמת דידייה דרוגבה וסיידו קייטה, שיחקו בסין. עם זאת, באליפות אפריקה הקרובה, נראה שהנוכחות הסינית המשמעותית יותר לא תהיה על כר הדשא, אלא מסביבו. שלושה מתוך ארבעת האצטדיון שיארחו את המשחקים נבנו ומומנו על ידי סין, זאת כחלק מ"דיפלומטיית האצטדיונים" הסינית. מדיניות זו גורסת כי סין מעניקה "מתנות" אלו על מנת ליצור דריסת רגל בשווקים בעלי חשיבות כלכלית ומסחרית.

 

 

 

20 חודשים בסך הכול ערכה בניית האצטדיון החדש בליברוויל, בירת גבון, אשר יארח את משחקי הנבחרת המארחת, משחק ברבע הגמר, חצי הגמר ואת משחק הגמר. עלות הקמת המגרש, המכיל 40 אלף מקומות, נאמדת ב-60 מיליון דולר, כולו תרומה של ממשלת סין לממשלת גבון. לא מפתיע אם כן שהמגרש נקרא אצטדיון הידידות בין סין-וגבון (Stade de l'Amitié Sino-Gabonaise). גם האצטדיונים שיארחו את משחקי בית ג' ובית ד' ("הבית הישראלי" של גאנה ומצרים), סטאד אויים וסטאד דה פורט-ג'נטיל, המכילים 20 אלף מקומות כל אחד ועלות הקמתם זהה למגרש בבירה, נבנו ומומנו על ידי סין. סטאד דה פורט-ג'נטיל עלה לכותרות בטקס הנחת אבן הפינה, בו נכח ליאו מסי, אשר לפי דיווחים קיבל 3.5 מיליון יורו במזומן עבור נוכחותו באירוע.

 

 

אברם גרנט, מאמן נבחרת גאנה אברם גרנט, מאמן נבחרת גאנה צילום: אי פי איי

 

זו אינה מדיניות סינית חדשה. במרבית מדינות אפריקה נבנו או נבנים כיום אצטדיונים במימון סיני. באליפות אפריקה בגאנה ב-2008 שני מגרשים נבנו הודות להלוואות סיניות בתנאים אטרקטיביים בסך 200 מיליון דולר. באליפות אפריקה באנגולה ב-2010 ארבעה אצטדיונים נבנו במימון סיני של מעל 500 מיליון דולר. גם האצטדיון המרכזי בגינאה המשוונית, שאירחה את האליפות ב-2015 וב-2012 (במשותף עם גבון), נבנה על ידי סין. קמרון, אשר תארח את אליפות אפריקה הבאה, תתהדר בשני אצטדיונים במימון סיני.

 

דיפלומטיית האצטדיונים הסינית באפריקה אינה מנותקת מהקשרים כלכליים ופוליטיים רחבים יותר. אמנם עד שנות ה-80 סין בנתה מספר אצטדיונים ביבשת, אך לא בכמות ובתנאי המימון הנדיבים שבה היא בונה בשני העשורים האחרונים. מה השתנה, שהביא להתקרבות בין סין ואפריקה? הרבה דברים, אבל שני דברים עיקריים גרמו לאצטדיונים ועובדים סינים להציף את היבשת השחורה.

 

מדיניות חסרת שיקולים מצפוניים

 

בשונה ממדינות המערב, שמאז שנות ה-80 מתנות את קשריהן עם מדינות אפריקה ברפורמות כלכליות-ליברליות, דמוקרטיזציה פוליטית וקידום זכויות האדם, סין אימצה מדיניות חסרת שיקולי מצפון ומוסר. היא איננה מתערבת בדרך כלל במדיניות הפנים והחוץ של המדינות ומנהלת קשרים עם כל משטר, ללא קשר למידת עריצותו. בנוסף, בעקבות טבח הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989 הקהילה הבינלאומית החליטה להחרים את סין לנוכח הזרוע הקשה שהפגין המשטר הסיני. מדינות אפריקה לא השתתפו בחרם העולמי, וסין מצאה באפריקה קרקע פורייה לפיתוח קשריה התעשייתיים.

 

מה יוצא לסין מדיפלומטיית האצטדיונים? מבחינה כלכלית גרידא, נגישות לחומרי גלם אשר הכרחיים להנעת תעשייתה וכן יצירת שווקים חדשים שירכשו את המוצרים הללו. סין היא יבואנית הנפט הגולמי מספר אחת מגאנה, מאנגולה ומגבון. נכון ל-2014, סין היא יעד הייצוא העיקרי של גבון (1.44 מיליארד דולר בשנה). סין היא גם המדינה העיקרית ממנה גבון מייבאת סחורות (420 מיליון דולר בשנה). סין היא היבואנית הגדולה בעולם מאנגולה (27 מיליארד דולר בשנה, פי 5 מארה"ב) וכן מהווה היעד העיקרי ממנו אנגולה מייבאת מוצרים (5.96 מיליארד דולר בשנה). נפט גולמי היא הסחורה המיובאת העיקרית של סין מקמרון (כ-500 מיליון דולר בשנה). קמרון מייבאת את עיקר סחורתה מסין (1.53 מיליארד דולר בשנה). בראייה כלל-אפריקאית, סין היא השותפה הכלכלית מספר אחת של היבשת. ארה"ב נותרה מאחור אי שם בעשור הקודם.

 

מבקרים טוענים שלא פעם אצטדיונים אלו הופכים לפילים לבנים. זה נכון לגבי אנגולה, וייתכן שזה גם יהיה נכון לגבון. סטאד-אויים, למשל, הוקם בעיירה קטנה הרחוקה כ-15 קילומטרים מהעיר אויים, בה חיים 60 אלף איש. מבקרים נוספים מצביעים על התעלמותה של סין מסוגיית זכויות האדם במדינה. עומר בונגו היה נשיא גבון במשך 42 שנים עד מותו ב-2009. בנו, עלי, החליפו בתפקיד ומאז מכהן כנשיא. בבחירות שנערכו בקיץ עלי ניצח בפער מזערי של אלפי קולות בודדים. האופוזיציה גורסת כי תוצאות הבחירות הוטו, זויפו וכללו הפחדות מצד כוחות הביטחון. מחאות ברחבי המדינה עקב הבחירות הביאו למותם של מאה אנשים.

 

 

 

ככל שאליפות אפריקה מתקרבת, כך מתרבים קולותיהם של פוליטיקאים מהצד המפסיד אשר קוראים להחרים את האליפות כמחאה על תוצאות הבחירות. אזרחים רבים במדינה, שלנוכח ירידת מחירי הנפט העולמיים נפגעה כלכלית, תולים את האשם בנשיא. "המשבר נמשך, הטורניר לא יאכיל את הרעבים. המיליונים שבוזבזו על האצטדיון יכלו לשמש למימון פרויקטים", טען מובטל בן 37. "הדיכוי האלים הנמשך של האוכלוסייה וחוסר היציבות המדינית משמעה שטורניר הספורט הגדול של היבשת חייב לעבור למדינה אחרת", כתב פעיל חברתי במכתב ששלח לאיסה הייטו, נשיאה הקמרוני של התאחדות הכדורגל האפריקאית. בהתחשב בכך שהאליפות הבאה תתקיים בקמרון, אין זה מפתיע שהמכתב לא זכה למענה.

 

עוד לפני הספרינט הראשון של פייר-אמריק אובאמיינג, עוד לפני המספרת הראשונה של מוסא סואו, עוד לפני הבעיטה החופשית המדויקת הראשונה של מוחמד סלאח, זוכה אחת כבר יש באליפות אפריקה- דיפלומטיית האצטדיונים הסינית. אך באיזה מחיר?

 

הכותב הוא דוקטורנט ללימודי אפריקה באוניברסיטת בן-גוריון ומרצה מן החוץ באוניברסיטה הפתוחה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x