הבעלים של ארסנל יעניק חסות ענק לאברטון
המיליארדר אלישר אוסמאנוב מצא דרך מקורית לעקוף את חוקי המשקיעים של הפרמיירליג, שתאפשר לו לסייע לשותפו העסקי הוותיק פרהאד מושירי, בעל השליטה באברטון
- אברטון רשמה הפסד של 24.3 מיליון ליש"ט בעונת 2015/16
- הפרמיירליג תאסור על קבוצות לקחת הלוואות מחברות פיננסיות
- קבוצת הכדורגל אברטון תפתח מרכז קהילתי שיפעל 7 ימים בשבוע
ההכרזה התפרסמה בכינוס הכללי השנתי של הקבוצה. הקבוצה מליברפול מעוניינת כבר זמן מה לעבור לאצטדיון חדש, שכן השכונות המקיפות את אצטדיונה הנוכחי, גודיסון פארק, שבו היא משחקת מאז 1892, לא מאפשרים את הרחבתו.
ההסכם הוא חסות כפולה, לחולצת אברטון ולשם מגרש האימונים של הקבוצה.
נראה שהמיליארדר אלישר אוסמאנוב מצא דרך מקורית לעקוף את חוקי המשקיעים של הפרמיירליג, שתאפשר לו לסייע לשותפו העסקי הוותיק פרהאד מושירי, בעל השליטה באברטון. חברת האחזקות של אוסמאנוב תהפוך לשותפה הראשונה של אברטון במגרש האימונים, ותזכה כתוצאה מכך בזכויות שיווק מסוימות, כך לפי הצהרה שפרסמה אברטון שלא כללה פרטים פיננסיים של ההסכם. על פי החוזה לחמש שנים, שונה שמו של מגרש האימונים ל-USM פינץ' פארם.
ההסכם מאחד מחדש את אוסמאנוב ומושירי בקבוצה אחת. בעבר הייתה להם אחזקה משותפת בחברה שהחזיקה ב-30% מארסנל. אולם, חוקי הפרמיירליג אינם מאפשרים למשקיעים להיות בעלי אחזקות במספר קבוצות, כך שמושירי נאלץ בשנה שעברה למכור לאוסמאנוב את חלקו הארסנל על מנת שיוכל להשלים את הרכישה של 49.9% מאברטון.
אוסמאנוב, האיש השביעי העשיר ביותר ברוסיה, הוא שהכניס את מושירי לעולם ההשקעות בכדורגל, כך סיפר מושירי לבעלי המניות של אברטון בפגישה השנתית לפני שנתיים. "אנחנו עושים את מרבית הדברים ביחד", הוסיף. אוסמאנוב הוא אוהד מושבע של ארסנל, אך מאמציו להשיג שליטה מלאה על המועדון לא צלחו. בעלי המניות הקודמים של ארסנל העדיפו ב-2011 למכור את המניות שלהם לאיש העסקים האמריקאי סטן קרונקי.
הונו של אוסמאנוב, יליד אוזבקיסטאן, נאמד ב-13.1 מיליארד דולר, כך לפי מדד המיליארדרים של סוכנות בלומברג. הוא בעל השליטה ב-USM הולדינגס, חברה שהקים ב-2012 המאחדת את האינטרסים העסקיים שלו, הכוללים את חברת הכרייה Metalloinvest ואת מפעילת הטלקום הרוסית מגהפון. מושירי, ראה חשבון לשעבר, הוא גם בעל מניות ב-USM.
בשלב זה עוד לא ברור האם בפרמיירליג יבקשו לקבל מידע נוסף על עסקת מגרש האימונים, שהגיעה לאחר שכבר צצו לא מעט הערכות כי אוסמאנוב מתכוון להשקיע באברטון. USM, שבבעלותה אחזקות גם בחברות כמו עליבאבא, ספוטיפי ו- Airbnb היא חברת האחזקות הראשונה שתהיה ספונסרית של קבוצה בפרמיירליג.
מושירי הפך בפברואר לבעל המניות הגדול ביותר באברטון, והוא כיסה גם את החובות של הקבוצה בעזרת הלוואה פטורה מריבית בגובה 80 מיליון ליש"ט (99 מיליון דולר). הוא הבטיח להתניע מחדש את הקבוצה שמשתרכת מאחורי המובילות על המגרש ומחוצה לו. עבור השנה התקציבית שהסתיימה במאי 2016 דיווחה הקבוצה על הכנסות של 121.5 מיליון ליש"ט, סכום הנמוך פי 4 מההכנסות של מנצ'סטר יונייטד, הקבוצה העשירה ביותר בליגה. על המגרש, היא לא זכתה בתואר כבר 21 שנים.
"הענקת זכות השם לפינץ' פארם והחבילה המורחבת של זכויות שיווק, מספקת ל-USM ולעסקים בתוך הקבוצה שלנו חשיפה תקשורתית ייחודית", מסר איוואן סטרשינסקי, חבר בדירקטוריון של USM. "ביצענו מחקר מקיף לגבי ההטבות של השותפות הזו, ואנחנו נרגשים מההשפעה שתהיה לה על בניית המותגים שלנו".
אם אברטון תעפיל לתחרות אירופית, ההסכם קרוב לוודאי שיצטרך לעבור ביקורת מצד אופ"א, שעלולה להתנגד לו. USM שילמה סכום הנחשב גבוה מהמחיר ההוגן. פריז סן ז'רמן ומנצ'סטר סיטי שבבעלות משפחות המלוכה במפרתץ הפרסי, כבר נענשו על הפרת החוק הזה.
ההכנסה מחוזה הספונסרשיפ עשוה לעזור לאברטון לבנות אצטדיון חדש. המועדון מקווה לקבל אישור לבנות בסמוך לנמל בליברפול. אברטון לא זכתה באליפות האנגלית כבר קרוב ל-30 שנה ומושירי הבטיח שלא יאפשר למועדון להפוך ל"מוזיאון".
"אין לנו את כל הזמן שבעולם", אמר בפגישה השנתית. "יש לנו חלון הזדמנויות לבסס את עצמנו ונעשה כל שביכולתנו. אנחנו זקוקים לבסיס יציב כדי להיות בין המובילות. זה לוקח זמן אבל אנחנו מחויבים למטרה. לכן אנחנו כאן".
ההסכם עם USM מביא לאי המשך מערכת היחסים של אברטון עם מותג הבירה האסייתי, Chang.