"אנחנו סוג של רוקי בלבואה"
הפועל באר שבע היתה צריכה להתגבר על מעמסה מנטלית בת 40 שנה, דימוי עצמי נמוך ואלופה חזקה. אחרי שעשתה זאת, עונה כאלופה ותחרות אירופית זה קטן עליה. "לפני העונה ישבנו והצפנו את כל הבעיות שאנחנו נתמודד איתן", אומר המאמן המנטלי של האלופה איתן עזריה. "חשוב להציף את הכל"
בעונה שעברה זכתה הפועל באר שבע באליפות ראשונה אחרי 40 שנה. אבל זה קרה רק אחרי שפל מנטלי חסר תקדים מבחינת הקבוצה: מחזור לסיום, הפועל באר שבע היתה צריכה ניצחון כדי להבטיח את האליפות אך הפסידה, לראשונה אחרי 29 משחקים, למכבי חיפה משער בדקה ה־93. ברק בכר והצוות המקצועי שלו היו צריכים להרים את הקבוצה מהקרשים. איך נראה חדר ההלבשה אחרי? איתן עזריה, המאמן המנטלי של הפועל באר שבע, משחזר. "היה שקט מפחיד. אני זוכר שמאור (מליקסון) דפק על הכיסא. ברק נכנס לחדר ההלבשה ואמר כמה מילים, לחץ ידיים לאנשים. גם אסי (רחמים, המנכ"ל) ואני חושב שאלונה (ברקת, הבעלים) אבל, וזה אבל גדול, כולם בקבוצה למדו לחיות באינטראקציה כזו שבה תמיד יש את היום למחרת. ומחר התחושות והרגשות נרגעים, האינטנסיביות יורדת ואפשר לעבוד".
אבל השחקנים היו קרובים לאליפות ופתאום זה נראה כאילו זה בורח, מה עושים?
"אצל בכר זה היה לחזור לבסיס. עבודה טקטית באימון, מתמקדים ביריבה הבאה. היה צריך להסתכל על הגול שספגנו ולנתח אותו. לשדר עסקים כרגיל. היה לנו שבוע באשדוד כדי להתכונן למשחק האליפות. פשוט בורחים ממה שהיה. כולם הבינו שזה מה שצריך לעשות. היתה סערה מסביבנו וכולם הבינו שצריך להכיל הכל. והכי חשוב? לא לעשות אסיפת חירום. במונדיאל 2014 בנבחרת ברזיל עשו טעות כשהביאו פסיכולוגית לפני המשחק מול גרמניה אחרי הפציעה של ניימאר. הפסיכולוגית לא ליוותה אותם לאורך השנה, וזה הכניס את כולם בנבחרת למצב חירום. ובמצב חירום אתה לא יכול לחשוב כמו שצריך" .
אפשר היה להתנתק?
"לא צריך להתנתק. השחקנים רואים הכל. ווטסאפ, פייסבוק, עיתונים, תקשורת. אם אתה לא קורא, קוראים בשבילך. אי אפשר לברוח מזה. אם אתה בורח, אתה עסוק בזה שאתה בורח. אתה משקר לעצמך. אתה לא יכול להתמודד עם הבעיה שמולך".
מסן סירו לדוחא
באר שבע, כאמור, התמודדה עם המכה שספגה בחיפה, ניצחה את בני סכנין וזכתה באליפות. ומאז התמודדה עם עוד ועוד בעיות טקטיות, גופניות ומנטליות ונראה ששום דבר לא מצליח להפיל אותה. זו קבוצה שניצחה בסן סירו, חזרה מפיגור 2-0 בבית לאינטר כדי לנצח, קבוצה שמפרקת יריבות לצמרת וקבוצה שלא סובלת מנפילות מתח.
איך מתמודדים עם ירידת מתח כשמשחקים נגד אינטר וימים ספורים לאחר מכן משחקים נגד הפועל רעננה?
"לפני העונה ישבנו ודיברנו על כל הבעיות שצריך להתמודד איתן לפני שהן מופיעות. למשל, באסיפה אתה אומר לשחקנים, 'תראו, יש ירידת מתח, כולם יגידו שאתם הורדתם את הרגל מהגז'. אתה מציף את הבעיה, אומר להם שקשה לעשות את המעבר בין אירופה לישראל, אנחנו יודעים שזה אמיתי. אנחנו יודעים שיש אנשים שמפחדים לקחת אחריות לביצועים שלהם ואז מכינים לעצמם תירוץ. אז אנחנו מציפים את הנושא הכי קריטי דווקא לפני משחק ליגה. ואז אתה שם אותם במקום של מחויבות שהם לא יכולים להגיד אחר כך, 'לא ידעתי'. זה שיח של המאמן מול השחקנים, אבל בעצם זה שיח של השחקן מול עצמו. השחקן אומר לעצמו, נכון, יש ירידת מתח אבל אסור לי לחרטט".
זה משפיע שאתם האלופים, שיש לחצים אחרים על הקבוצה מהאוהדים ומהקבוצות האחרות?
"בשנה שעברה היתה אנרגיה מאוד ברורה מסביב לקבוצה, שהנה זה אוטוטו קורה וזה היה יכול להיות לרעתנו. אבל האנרגיה הזו היא מה שאתה עושה איתה. השנה הכל שונה. הדימוי העצמי של השחקנים ואפילו של האוהדים השתנה. היה דימוי עצמי נחות ביחס ליריבים, אבל זה השתנה. עכשיו הבאר־שבעי אלוף. יש לו הוכחה שהוא שווה משהו. הכל השתנה. זה משפיע על הקבוצה".
כמה זה חשוב הסיפור של הפריפריה מול תל אביב בקרב השחקנים?
"זה לא היה מוטיב שבא לידי ביטוי בעונה שעברה. אבל המסרים הובילו לשם. גם כשלא דיברנו על דימוי עצמי, זה תמיד היה הסאבטקסט. שם המשחק פה הוא גדול יותר מהמשחק. זה לעבור דרך האלוף. כדי להיות אלוף, צריך לנצח את האלוף. אנחנו סוג של רוקי בלבואה בקטע הזה. האנדרדוג בכל קרב. ואתה צריך להעריך את עצמך על פי הדרך, לא על פי ההישגים של העבר. אם אתה מנצח, אתה בדרך לשם. אם אתה מפסיד, אתה צריך להסתכל על זה, לעזור לשחקנים לא לכעוס. זה כמו לעבוד עם ילד על הדימוי העצמי שלו. השנה אירופה זאת התל אביב החדשה. זאת האלופה החדשה. מזל גדול שיש אירופה. זה שומר על מתח. זה אתגר חדש. זאת פסגת שאיפות חדשה. זה פנטסטי".
כמה חשובה דינמיקה חדשה לקבוצה? כמה חשוב להכניס שחקנים חדשים?
"קודם כל, הרכב האנשים מדהים. זה חדר הלבשה מצחיק. מליקסון הוא שנון וחד, גומר אנשים מצחוק. בן שהר קורע. שיר צדק גדול. זה הרכב שבזכות מערכת היחסים החברית בקבוצה הוא טרי ומרגיש חי ודינמי. בשנה שעברה כולם היו עסוקים במטרה המאוד ברורה — אליפות. לא היה זמן ליהנות מההאווירה. השנה פתאום כולם מכירים זה את זה. זה קצת כמו השנה שאחרי קבלת כומתה בצבא: עכשיו אתה צעיר עם רצון לעמוד במשימות חדשות, לעשות דברים חדשים, ואתה אוהב את החבר'ה שלך שעברת איתם תקופה קשה מאוד, אבל תקופה טובה. זה גיבוש אדיר. יהיו לך אתגרים, זה ברור. הם יהיו קשים. אתה נתקל בבעיות וצריך לפתור אותן. השחקנים החדשים מצטרפים לדינמיקה הזו בקלות".
יש בארה"ב מונח שנקרא "מחלת היותר" — שהאלופים החדשים רוצים יותר כסף, יותר כבוד ובכלל. איך עומדים באתגר כזה?
"אנחנו ניקח את זה ונשתמש בזה. נציף את זה. נעצבן אותם דרך זה. הם יהיו מודעים לבעיות האלה. זה שלב מאוד חשוב של כל מאמן. לא לברוח מהבעיה. אין מה לעשות. זכית באליפות, השנה השנייה תמיד תהיה קשה יותר."
אם היית מתבקש לתמצת את העבודה של הצוות המקצועי במשפט, איך היית עושה את זה?
"קודם כל, ברור שברק בכר הביא סטנדרט אחר של מקצועיות לבאר שבע, ושיר צדק אמר את זה בצורה הכי טובה בשנה שעברה: 'אליפות אתה לוקח ממשחק למשחק'. זו קלישאה, אבל היא נכונה. רמת האמונה עולה ממשחק למשחק, מאימון לאימון. מהשיפור שאתה מרגיש באיך שאתה משחק ואיך שהקבוצה שלך משחקת. אתה מתגבר על מכשולים, ומאמין בעצמך יותר. צריך לשים את הדגש על הדרך. צריך לחיות מיום ליום. זה מרתון — אתה לא יכול להגיע לפיק רגשי בכל משחק. יש מטרה, אבל מה שחשוב זה היומיום. המטרה משפיעה לך על היומיום ועל התפיסה שלך אבל אתה צריך להתעסק בה. ואתה צריך להציב מטרות אבל לא לעוף על עצמך. חוויית שיא, ה־Flow, לפי מחקרים, זה כשאתה מגיע לריכוז הכי גבוה כשמשהו מאתגר אותך, אבל כשאתה לא מרגיש שהאתגר גדול עליך".
MRI מנטלי
עבודתו של איתן עזריה נראית משונה מהצד. העבודה שלו היא עם המוח של השחקנים וזו עבודה שמאמנים רבים תופסים כלא נחוצה. עם זאת, ברק בכר לוקח את עזריה איתו לכל מקום. "לכל שחקן אני בונה פרופיל מנטלי, מעין MRI מנטלי", אומר עזריה. "זה לשאול שאלות, הרבה שאלות, וזה כמה שיותר מדעי, עם 55 שאלות, פרמטרים ברורים וניסיון להבין עניינים כמו ביטחון עצמי, חרדת ביצוע, פרפקציוניזם, הקשרים מנטליים, ערכים וכו'. ואז צריך גם להציב מטרות חדשות ולבנות הרגלים חדשים". כעת עזריה רוצה להפיץ את תורת האימון המנטלי להמונים. הוא התחיל קורס אימון (coaching) מנטלי — הכשרת מאמנים מנטליים בתפנית, בית הספר למנהלים של האוניברסיטה הפתוחה. בקורס ירצו אברם גרנט, הגר פיינר, אלופת העולם באגרוף; יואב נש, היועץ המנטלי של נובאק ג'וקוביץ'; אריק זאבי וחברים מבאר שבע. "לפני חמש שנים הייתי צריך ללמד את הכדורגלנים מה זה מאמן מנטלי", אומר עזריה. "עכשיו זה כבר ידוע, וכשאני רואה שמישהו לוקח מהספר שלי 10 עצות ומחלק להורים במחלקת נוער, אז זה הדבר הכי טוב שיכול לקרות. וזה קורה המון. וזה כל פעם וואו מחדש".