$
ספורט ישראלי

שחוקים, עבשים, מפורקים עם קילומטרז' גבוה. מה הבעיה של מכבי ת"א?

האשמה למצב הקשה של הקבוצה נופלת על המאמן והמנהל הספורטיבי, יש להם אחריות למצב - אין ספק, אך האם אפשר בכלל להצליח עם הטלטלות שהקבוצה עברה - בשוק ההעברות ובאוויר, על מטוסים?

אוריאל דסקל 16:0928.11.16
מכבי תל אביב מפגרת ב-8 נקודות מאחוריי הפועל באר שבע בטבלה. זה פשוט לא משהו שקרה בשנים של ג'ורדי קרויף כמנהל הספורטיבי של המועדון והסיבות לכך רבות. הקבוצה בצהוב נראית פחות מאומנת מיריבתה מדרום הארץ, היא נמצאת במומנטום לא חיובי ונראה שחלק מהשחקנים שלה כבר מעבר לשיא. אך הנה עוד הסבר שצריך לשים שם בחוץ כחלק מההסברים למצב של הקבוצה העונה.

 

 

 

 

אנחנו אפילו לא בדצמבר ומכבי תל אביב כבר שיחקה 31 משחקים (עכשיו יש לציין שאחרי כל משחק יש אימון שחרור וכמעט ולא מתעסקים בכדורגל באימון הזה). אנחנו אפילו לא בדצמבר ומכבי תל אביב כבר שיחקה 31 משחקים (עכשיו יש לציין שאחרי כל משחק יש אימון שחרור וכמעט ולא מתעסקים בכדורגל באימון הזה). צילום: אורן אהרוני

 

 אנחנו אפילו לא בדצמבר ומכבי תל אביב כבר שיחקה 31 משחקים (עכשיו יש לציין שאחרי כל משחק יש אימון שחרור וכמעט ולא מתעסקים בכדורגל באימון הזה).

 

הקבוצה יצאה לפגרה אחרי גמר הגביע בישראל. 25 במאי. ב-13 ביוני, פחות מחודש אחרי גמר הגביע, חזרו השחקנים של שותא ארבלדזה לאימונים. שותא עצמו התחיל את העבודה רק ב-16 ביוני, אז שחקני הנבחרת כבר הצטרפו לאימונים. בין סוף מאי לתחיל יוני לשחקני הנבחרת היה גם משחק בסרביה.

 

ב-30 ביוני, אחרי שני משחקי ידידותבמחנה אימונים באוסטריה, מכבי כבר שיחקה את המשחק הרשמי הראשון שלה - בליגת אירופה נגד פאנדורי.

 

ביולי התקיימו 5 משחקים. הראשון אחרי טיסה של יותר מ-2,300 ק"מ לסלובניה (בגוריצה). חשוב לציין את מספר הק"מ מאחר שכל טיסה, כל אחד שטס יודע, היא עניין מעייף וככל שהטיסה יותר ארוכה, ככה הגוף מתעייף יותר. בדרך כלל אימונים אחרי טיסות אינם ממש יעילים או אינטנסיביים וקשה ללמוד מהם משהו. משחק נוסף נערך באלמאטי, קזחסטן (3,900 ק"מ - ושני קונקשנים) ואחד בפאנדורי (טיסה לקראיובה, כ-2,000 ק"מ). בסך הכל התקיימו שלושה משחקים חשובים במסגרת האירופאית, שבוע אחרי שבוע, ועוד משחק בגביע הטוטו. כלומר, קצת קשה היה לקיים אימונים כדי לייצר תיאום בין השחקנים למאמן החדש, ובין השחקנים הוותיקים לשחקנים החדשים בסגל, שבינתיים גם חווה את עזיבתו של השחקן החשוב ביותר שלו, ערן זהבי. כל ההיררכיה והכימיה בקבוצה השתנו.

 

באוגוסט מכבי כבר שיחקו 8 משחקים - משחק כל שלושה ימים וקצת. כולל אחד בספליט, כאן קרוב בקרואטיה - רק 2200 ק"מ מתל אביב. בספטמבר, 6 משחקים - כולל פגרת נבחרת שכללה טיסות של חלק מהשחקנים המרכזיים לרחבי העולם וטיסה לאירלנד של הקבוצה (4,400 ק"מ). באוקטובר היו רק 4 משחקים בגלל פגרת החגים ופגרת הנבחרות. אחד מהם באלקמאר, הולנד (3,300 ק"מ).

 

והנה כבר מגיעים לנובמבר. 5 משחקים, פגרת נבחרות, טיסה לסנט פטרסבורג (3,200 ק"מ) ומשחק נגד בני יהודה בראשון לציון אחרי נחיתה מרוסיה ביום שישי. אימון באותו יום, והכנה למשחק ביום שבת. למה המשחק ביום ראשון? כי יש רבע גמר גביע השוקו ביום רביעי.

 

עכשיו, יש לציין שמשחק ביום שני ואז ביום חמישי (2 ימים מנוחה) זה מתכון להפסד. ריימונד ורייאן (Raymond Verheijen) - מאמן הכושר ההולנדי, ועוזר מאמן נבחרת וויילס לשעבר - מוכיח סטטיסטית שזה אכן מתכון להפסד.

 

ורייאן בדק יותר מ־27 אלף משחקים מהליגות הבכירות באירופה בין העונות 2001/02 ו־2010/11. הממצא העיקרי שלו היה שקיום משחק אחרי יומיים בלבד של מנוחה מפחית משמעותית את הסיכוי של קבוצה לנצח. סיכויי הניצחון של קבוצה שנהנתה מהפרש של שלושה ימים בלבד בין שני משחקים (יומיים מנוחה), כשהיא מארחת בבית שלה קבוצה שנחה לפחות שלושה ימים, יורד ב־39%. כשמדובר בשחק חוץ, הסיכוי לנצח יורד ב־42%. קבוצות עייפות סובלות הכי הרבה במשחקי חוץ: בעוד שיעור ניצחונות החוץ "הנורמלי" עומד על 26.8%, הוא יורד ל־19.8% בלבד כששתי הקבוצות, הן האורחת והן המארחת, מגיעות למשחק אחרי שני ימי מנוחה בלבד. כמות השערים שמבקיעה הקבוצה האורחת ב־30 הדקות האחרונות של משחקים כאלו צונחת ב־48.9%. המחקר של ההולנדי מצא כי קבוצות שישחקו ביום שבת, אחרי ערב של ליגת האלופות ביום רביעי, ישמיטו בממוצע 0.55 נקודות יותר לעומת משחקים בשבתות שהגיעו אחרי שבוע ללא משחקי ליגת אלופות. משחקי ליגת אירופה גרמו לאובדן ממוצע של 0.41 נקודות.

 

עכשיו קחו את הסטטיסטיקות הללו ותוסיפו כמה אלמנטים. כמעט כל שחקני מכבי שיחקו בין 50 ל-60 משחקים בעונה שעברה. יותר מחצי מההרכב של מכבי שחקני נבחרת, הקבוצה איבדה את האיבר הכי חשוב שלה בקיץ והשחקנים שאמורים למלא את הוואקום אינם מתאימים מבחינה אישיותית (טל בן חיים, דור מיכה) או אינם מותאמים בגלל שרק השנה הגיעו (איזיקל סקאריונה, וידאר קיארטנסון). תוסיפו לזה מאמן שעדיין מחפש את האיזון בקבוצה ועדיין לומד את הכדורגל הישראלי, מנהל ספורטיבי שאיבד את אביו הסופר-דופר משמעותי לחייו ולחייו המקצועיים וככל הנראה זה משפיע עליו ועל קבלת ההחלטות שלו, שחקנים שמעבר לשיא שלהם ולא מצליחים להעביר הילוך, ואובדן היתרון הביתי בגלל שיפוצים באצטדיון ותקבלו את מכבי תל אביב מודל 2016/17: קבוצה עייפה ומבולבלת, שחוקה וטיפה עבשה.

 

כן, הפועל באר שבע קבוצה מצוינת. אחת מהישראליות הכי טובות בכל הזמנים וכן גם היא חווה עונה סופר עמוסה. אבל צריך לציין שהשלד רץ ביחד הרבה זמן, לא נשחק על ידי תחרות אירופאית בשנה שעברה, המאמן מכיר את כולם ועושה עבודת רוטציה טובה בהרבה מזו של מאמן מכבי ויש לה את אחד מהבתים הכי חמים ותומכים בכדורגל. עם מומנטום חיובי וקצת מזל, הקבוצה נראית בשמיים בעוד מכבי נראית בתחתית הבאר.

 

כדורגל הוא משחק של הבדלים קטנים בין הקבוצות. על הנייר, ההבדלים בין מכבי תל אביב להפועל באר שבע לא כל כך גדולים, בטח לא אמורים להיות גדולים כמו פער של 8 נקודות בסוף נובמבר. אבל כשמחשבים את כל הנתונים מגלים שההבדלים על הנייר שווים לנייר שכתבו עליו את שמות שחקני הסגל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x