הסוכנות למלחמה בסמים בספורט: מערכת הבדיקות כמעט קרסה באולימפיאדה
WADA חשפה כשלים חמורים במערכת שפעלה בריו: "התושייה והרצון הטוב" של כמה עובדים הם שמנעו קריסה מוחלטת של המערכת
הסוכנות למלחמה בסמים בספורט (WADA) חשפה כשלים חמורים במערכת פיקוח הסמים שהייתה בשימוש באולימפיאדה שהתקיימה בקיץ בריו דה ז'ניירו. לפי הסוכנות, "התושייה והרצון הטוב" של כמה עובדים הם שמנעו קריסה מוחלטת של המערכת.
- המאבק נגד סמים בספורט מחפש מימון חיצוני
- המארגנים של ריו 2016 חוששים מ"סימום גנטי"
- לרוסיה אין מקום בעולם הספורט. לא באולימפיאדה ולא במונדיאל
החשיפה היא חלק מדו"ח באורך של 55 עמודים שחיבר צוות הפיקוח העצמאי של הסוכנות, ממנו עולה כי הבעיות הלוגיסטיות שיצרו לחץ על תהליך הבדיקות היו "ניתנות לחיזוי ולמניעה מראש".
היעדר תיאום, קיצוצים בתקציב ומתיחות בין הוועדה המארגנת המקומית לסוכנות למלחמה בסמים בברזיל, הוגדרו כסיבות לכשלים, זאת בנוסף למחסור בהכשרה למקרה של בעיות כמו ביקורים בכפר הספורטאים דווקא בימים שאפשר לאסוף בהם רק מחצית מהדגימות.
"ההשפעה המצטברת הייתה לצמצם את תהליך איסוף הדגימות הבסיסי במתקני התחרויות ובכפר הספורטאים ממש עד לרגע האחרון. זוהו גם בעיות בהליך איסוף הדגימות", נכתב בדו"ח. בסופו של דבר, רק הודות לתושייה ורצון טוב מצד כמה מהעובדים המרכזיים, התהליך לא קרס לגמרי. הודות ליוזמות שנקטו, עקשנות ומקצועיות שהפגינו לנוכח הקשיים הרבים, הצליחו להתגבר על הבעיות הרבות שציינו ואיסוף הדגימות בוצע באופן שהבטיח את היושרה והמהימנות של הדגימות".
לפי הדו"ח, 3,237 ספורטאים מ-137 מדינות עברו בדיקות סמים במהלך האולימפיאדה - כמעט 500 פחות לעומת התכנון המקורי. הם ייצגו 28.6% מתוך 11,303 הספורטאים שהשתתפו באירוע. טעויות בהקלדת הנתונים הובילו לכך שקרוב למאה דגימות שנבדקו במעבדות המוסמכות לא הותאמו לשום ספורטאי.
עוד צוין בדו"ח, כי לא בוצעו בדיקות מחוץ לתחרות בכדורגל וכן כמעט ולא בוצעו בדיקות דם בתחרויות בסיכון גבוה כמו הרמת משקולות. תכנון לקוי, בעיות בתחבורה והיעדר טיפול במלווים הסתכמו בשיעורים גבוהים מהצפוי של היעדרויות, שהפעילו לחץ נוסף על האחראיים וחברי משלחות.
עם זאת, בדו"ח כן ציינו שהמעבדה לבדיקות הסמים בברזיל הייתה "מצוידת לגמרי" ו"פעלה בצורה בטוחה ובאופן כללי יעילה, ומייצגת כעת מורשת מהמשחקים לתנועה נגד סמים בדרום אמריקה".
המטרה: שיפור עד האולימפיאדה הבאה
יו"ר צוות החקירה העצמאי של הסוכנות, ג'ונתן טיילור, אמר כי התוכנית למלחמה בסמים, שיושמה ופוקחה על ידי הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) השיגה תוצאות חיוביות למרות הבעיות. "על אף בעיות בתחבורה, משאבים מוגבלים וקשיים לוגיסטיים אחרים, האחראיים על יישום התכנית ובייחוד המתנדבים, ראויים לשבחים על שהבטיחו שהזכויות של ספורטאים נקיים ישמרו", אמר טיילור.
בתגובה לדו"ח אמר ד"ר ריצ'רד באדג'ט, המנהל הרפואי והמדעי של ה-IOC כי ההמלצות לאולימפיאדות הבאות "ייבחנו בקפידה וישקלו" על ידי הוועד ויועברו לרשות הבדיקה העצמאית החדשה (ITA), שמתוכננת להתחיל לפעול לפני אולימפיאדת החורף שתתקיים בפיונגצ'אנג ב-2018.
רשות הבדיקה החדשה, שהיא יוזמה של WADA, תהיה אחראית על התכנון והאספקה של פיקוח ובדיקות סמים באולימפיאדות הבאות. מטרתה לשפר את איכות הבדיקות לאורך כל מחזור ארבע השנים ולא רק לפני המשחקים.