הסינים הגיעו לאירופה, חלק מהאוהדים לא מרוצים
הסאגה המתפתחת במועדון הכדורגל הצרפתי סושו, שנרכש ע"י חברה סינית, מדגישה את הסיכונים הנלווים לגל ההשקעות הסיניות בכדורגל האירופי, הכוללות עסקאות סגורות או מתוכננות בשווי מעל 2 מיליארד דולר מאז 2015
החברה הסינית שרכשה את מועדון הכדורגל הצרפתי סושו מונטבליאד בשנה שעברה מפיג'ו לאחר 87 שנות בעלות של יצרנית הרכב, לא נשמעה כבר מראש כהתאמה מוצלחת במיוחד. הרוכשת היא יצרנית נורות LED שניהלה נכס עבוד צבא שחרור העם בשנגחאי – לא בדיוק הכישורים במתאימים להחיות קבוצה המנסה לחזור לליגה הצרפתית הבכירה לאחר שירדה ליגה לפני שנתיים.
- פאלרמו האיטלקית בדרך לידיים סיניות
- טוטנהאם ויגואר יכשירו מורים לכדורגל בסין
- האיש העשיר בסין מזהיר מפני השקעות בקבוצות כדורגל: "בכל שנה שורפים כסף"
אולם כעת עומד לי וונג סנג, יו"ר חברת טק פרו טכנולוג'י דבלופמנט הנסחרת בהונג קונג, בפני תביעות של פשיטת רגל. מחיר המניה של החברה צנח ב-92% מאז מתקפה של מוכרים בחסר (שורט) ביולי, וסגר ביום שישי על 0.17 דולר הונג קונגי (2 סנט), הפסד של מעל 1.7 מיליארד דולר בשווי השוק. באוגוסט בית משפט בהונג קונג הקפיא את הנכסים של לי אך בחברה טענו כי מדובר בעניין אישי שלא משפיע על החברה.
"איננו מבינים את ההחלטה של פיג'ו למכור את החברה למשקיע הזה", הגיב פבריס לפבר, נשיא אחת מקבוצות האוהדים של המועדון הצרפתי. "נדרשו לנו רק כמה שעות וכמה חיפושים באינטרנט כדי למצוא מספיק דברים רעים שגורמים לנו לפקפק בעסקה הזו".
הסאגה המתפתחת בעיר התעשייתית מונטבליאד במזרח צרפת מדגישה את הסיכונים המתלווים לגל ההשקעות הסיניות בכדורגל האירופי, הכוללות עסקאות סגורות או מתוכננות בשווי מעל 2 מיליארד דולר מאז 2015.
המשקיעים הסינים הסכימו לקנות קבוצות כמו מילאן ואינטר באיטליה, אסטון וילה באנגליה וריאל אספניול בספרד, ואף רכשו אחזקות מיעוט במנצ'סטר סיטי ואתלטיקו מדריד. כל הקבוצות הללו, מלבד אסטון וילה, משחקות בליגה הבכירה במדינה שלהן.
האוהדים אינם היחידים שמעוררים ספק לגבי הרכישה של טק פרו ב-7 מיליון יורו (7.8 מיליון דולר). בספטמבר 2015, דוויד ווב, משקיע אקטיביסט וחבר לשעבר בדירקטוריון שמפעיל את הבורסה בהונג קונג, קרא לטק פרו "מניית בועה". השנה, שני מוכרים בחסר תקפו את החברה.
"זה בכלל לא הגיוני שחברה מפסידה לייצור נורות LED תרכוש קבוצת כדורגל צרפתית שגם מפסידה כסף", אומר דן דוויד, ממייסדי חברת המחקר גירו אינווסטינג בפנסילבניה, שמשקיע במניות הנסחרות בהונג קונג. מוקדם יותר השנה טענה חברת המחקר Glaucus כי החברה ניפחה את הרווחים שלה ואת מחירי הרכישות. בטק פרו דוחים את ההאשמות.
במונטבליאד ובסושו השכנה, האוהדים מודאגים מהכותרות שיוצאות מהונג קונג. בספטמבר הגישה חברת ברוקראג' תביעה נגד לי.
"כשלי וונג סנג רכש את הקבוצה, הוא אמר שיש לו שאיפות גדולות ומתכוון לבנות קבוצה גדולה, כדי להחזיר אותנו לליגה הבכירה", אומר לפבר. לדבריו, יו"ר החברה אמר כי הוא מוכן להשקיע עד 100 מיליון יורו במועדון. לפבר אומר שיספיקו כמה מיליונים כדי לבנות הרכב הולם. "אבל לא ראינו שום דבר מזה", הוא מוסיף.
במהלך חלון ההעברות של הקיץ, יותר שחקנים עזבו את הקבוצה מאשר הצטרפו אליה, כך לפי נתונים שאסף העיתון הצרפתי לא'קיפ. הקבוצה לא שילמה דמי העברות לשחקנים שהגיעו, מכיוון שהם הושאלו או שהסתיים להם החוזה. העונה הנוכחית החלה ב-29 ביולי ומסתיימת במאי.
לקבוצה חסרים כעת שחקנים בשתי עמדות מפתח, כך לפי לפבר.
טק פרו טוענת שהיא מצייתת לקמפיין של נשיא סין שי ג'ינפינג להפוך את המדינה למעצמת כדורגל. בהצהרה מה-23 בספטמבר, החברה דיווחה כי למועדון יש מספיק מימון אך החברה מוכנה לספק תמיכה נוספת במידת הצורך.
"לטק פרו יש מספיק משאבים לתמוך בפעילות העסקית שלה וכן במועדון הכדורגל", נמסר מהקבוצה, אך בלי לפרט כמה כסף היא העבירה לקבוצה מאז הרכישה.
החברה מדווחת על הפסדים בכל שנה מאז 2010. "אין לנו שום ערובה לכך שטק פרו תוכל להבטיח את היציבות של המועדון", אומר מתיאו טריקלו, אוהד נוסף. "היעדר ההשקעה בהרכב הפותח בולט".
בתום 10 מחזורים בעונה, סושו השיגה 3 ניצחונות, 6 תיקו והפסד אחד, ומדורגת שישית, כשרק מהמקום השלישי עולים לפלייאוף לקראת עליית ליגה. "אנחנו לא מתחילים את העונה כקבוצה המועדפת לעלות ליגה", מתלונן לפבר. "ואני חושש שאין לקבוצה שלנו את העומק להשיג זאת".