$
ספורט ישראלי

עדיין מחוץ לגוש היורו

התאחדויות הכדורגל המובילות בעולם יודעות לקבל ביקורת, לבנות תוכניות לטווח הארוך וליישם אסטרטגיה. אלה הם בדיוק הדברים שישראל לא עושה, וזו הסיבה שגם את המונדיאל הבא וגם את היורו אחריו נראה מהבית

אוריאל דסקל 10:3007.07.16

לפני שמסיימים את היורו הזה, נזכיר שנבחרת הולנד, אחת מהנבחרות הבכירות באירופה, זו שהעפילה לחצי גמר המונדיאל ב-2014 עם כמה רגעי כדורגל זכורים במיוחד, נשארה בבית הקיץ.

 

 

 

 

"גביע" היורו. ביקורתיות הינה מהותית בכדורגל האירופי ואחת הסיבות העיקריות לכך שהכדורגל האירופי שולט ביד רמה בעולם הכדורגל "גביע" היורו. ביקורתיות הינה מהותית בכדורגל האירופי ואחת הסיבות העיקריות לכך שהכדורגל האירופי שולט ביד רמה בעולם הכדורגל צילום: איי אף פי

 

עבור הולנד, מדובר במטוטלת לא חריגה לאור ההיסטוריה שלה. אחרי הופעות היסטוריות במונדיאל 2010, יורו 1988 ומונדיאל 1978, היו הופעות הרבה פחות טובות בקמפייני המוקדמות ובטורנירים שבאו אחרי. "זו מחלה הולנדית - לחשוב שאתה טוב מספיק ולא צריך להתאמץ. לחשוב שלא צריך לעבוד הרבה יותר קשה כדי להישאר טוב", אמר ברט ואן אוסטווין (Bert van Oostveen), מנכ"ל התאחדות הכדורגל ההולנדית ל"ניו יורק טיימס".

 

אבל המנכ"ל, ההתאחדות והכדורגל ההולנדי ככלל מבינים שהדעיכה של הנבחרת ההולנדית שנראתה היטב במוקדמות היורו היא דעיכה של הכדורגל ההולנדי, ואחרי הכישלון במוקדמות היורו החליטו לעשות בדיקה מקיפה של ההתאחדות ושיטות העבודה של האקדמיות והכדורגל ההולנדי כולו. ההולנדים בדקו הכל, מרמת אימונים מנטליים ועד הקצאת משאבים. הם אפילו בדקו אם התפיסה ההולנדית הקלאסית של החזקת הכדור רלבנטית לכדורגל של היום כמו פעם. "העניין הוא שכל הכדורגל שלנו היה מתקדם ופתאום שמנו לב שאנחנו עומדים במקום. המשחק משתנה, השחקנים משתנים" אמר ואן אוסטווין. "מהירות, טיפול בכדור, שימוש בכמה וכמה שיטות - כל אלו קורים. הקבוצות המוצלחות ביותר משחקות כמה שיטות – אנחנו צריכים להיות יותר גמישים". 

נבחרת הולנד. יצאו דבר עם מומחי כדורגל ועם מאמנים בכל הרמות נבחרת הולנד. יצאו דבר עם מומחי כדורגל ועם מאמנים בכל הרמות צילום: אי פי איי

 

11 נקודות

כחלק מהליך הביקורת ההולנדים פנו למומחים חיצוניים כדי לקבל את דעתם על עתיד הכדורגל. בין השאר ישבו לפגישות עם ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל ואריגו סאקי, לשעבר מאמן מילאן. נעשו סקרים בקרב מאמני נוער וילדים בהולנד מקבוצות מקצועניות וקבוצות חובבניות ונעשו פגישות מקיפות עם שחקנים מכל הרמות. התוצאה של הבדיקה הזו הניבה תוכנית של 11 נקודות – עם רעיונות גדולים כגון השבחת האיכות של מאמני נוער ודברים ספיציפיים יותר כמו התמקדות באימון שחקני הגנה. ההולנדים לוקחים את 11 הנקודות הללו ויבדקו את היעילות של העבודה והתהליך לאורך העשור.

 

בקיצור, אחרי שאחת מהנבחרות הטובות ביותר בעולם (עם האקדמיות המשובחות ביותר באירופה) הפסידו במוקדמות יורו 2016, ההתאחדות בדקה את עצמה, ביקרה את עצמה, כתבה תוכנית לעשור ותבדוק את עצמה בעתיד. "התוכנית לא רלבנטית למונדיאל 2018", אמר ואן אוסטווין. "אנחנו אמורים לראות תוצאות ראשונות ב־2022, ואז ב־2024 ו־2026. לא תייצר ואן פרסי חדש בעוד חמישה חודשים, צריך להיות ריאלטסים. זה לא שבגלל התוכנית הזו יהיה לנו קל יותר במוקדמות מונדיאל 2018".

 

ביקורתיות הינה מהותית בכדורגל האירופי ואחת הסיבות העיקריות לכך שהכדורגל האירופי שולט ביד רמה בעולם הכדורגל. ההתאחדויות המובילות תמיד שואלות את עצמן שאלות גדולות ומתנהלים בהן דיונים מקצועיים לגבי מה השתבש ומה עושים כדי לשפר את המערכת. למשל, בהתאחדות לכדורגל הגרמנית, למרות מונדיאל כמעט מושלם, ישבו שבועות יחדיו כדי להפיק לקחים גם אחרי הזכייה באליפות העולם.

 

 

עופר עיני. "נצא ונלמד" עופר עיני. "נצא ונלמד" צילום: עוז מועלם

 

הצהרות מפוצצות

 

ומה קורה בישראל? עופר עיני, מיד אחרי ההפסד לקפריסין וההבנה שגם ליורו 2016 לא נגיע, יצא בהצהרה מפוצצת: "יש הרבה מה לעשות בכדורגל. נלמד את הנושאים אחרי סיום הקמפיין ונקווה שנצליח להצעיד אותו קדימה. בענף הזה יש שמחות ויש רגעים עצובים, צריך להרים את הכדורגל הישראלי וזה מתחיל מהילדים, הנערים והנוער ועד הבוגרים. אין ספק שצריך לעשות בחינה מחדש ואני מתכוון לעשות את זה".

 

מירי רגב הקימה וועדה(!). "יש בעיה, אסור לטאטא אותה מתחת לשטיח" אמרה. "ועדה כזאת לא צריכה לעבוד יותר משישה חודשים. הוועדה קמה כדי למצוא מודלים שיביאו הישגים טובים יותר".

 

פרננדו היירו, המשיח, היה אמור להגיע. הוא לא הגיע. הוא יאמן באוביידו. רגב קיבלה את אישור משרד האוצר להקים מאות מגרשי כדורגל ואצטדיונים בפריפריה. תוכנית של 3 מיליארד שקל, כביכול. יש להזכיר שב־2010 שרת הספורט דאז, הכריזה על תוכנית של השקעה של 5 מיליארד שקל להקמת מגרשים ואצטדיונים. ועדיין, בירושלים אין מספיק מגרשים לאימוני הקבוצות המקצועיות והחובבניות שם. באשדוד קבוצות מתאמנות בספורטק המקומי ובערים רבות אין אצטדיון ראוי לאירוח יותר מעשרה אנשים. ברוב מגרשי האימון אין תשתיות מתאימות. בינתיים בהתאחדות לכדורגל, אלישע לוי מונה לאימון הנבחרת וניר לוין מונה להיות אחראי על הנבחרות הצעירות אבל עדיין אין מנהל מקצועי לארגון - זאת למרות שהמנכ"ל, רותם קמר, הבטיח ש"זה יהיה המינוי הכי חשוב של הכדורגל הישראלי".

 

כמו כן, ההתאחדות לכדורגל עדיין בחובות מתקופתו של אבי לוזון אבל השחקנים הגיעו לסיכום עם עיני שהעפלה למונדיאל תהיה שווה להם 1 מיליון יורו. לההתאחדות, שמבלה את השבועות האחרונים במלחמה משפטית לגבי שינויי תקנון ושקיפות, גם אין הסכם חסות חדש עם הטוטו והפוליטיקאים נלחמים על הקרדיט "להצלחה" על "הישגים" כגון חתימה על הסכם שיווקי או חקירה, או הקמת וועדה. התקדמות? מועטה ־ במישורים ללא השפעה אמיתית על השטח. בקיצור וכרגיל ־ הכל פקה פקה. כולם מפחדים להתקדם מחשש ממה שיגידו בתקשורת או מחשש פנימי שהם לא יודעים מה לעשות.  

כריס קולמן, מאמן נבחרת וויילס. אך צריך להבין שלכדורגל הישראלי יש לא מעט נכסים לעבוד איתם – אם רק היו יודעים לעשות זאת. מה הם "הנכסים" הללו? הכישלונות. כן, הכישלונות הם נכס. כריס קולמן, מאמן נבחרת וויילס. אך צריך להבין שלכדורגל הישראלי יש לא מעט נכסים לעבוד איתם – אם רק היו יודעים לעשות זאת. מה הם "הנכסים" הללו? הכישלונות. כן, הכישלונות הם נכס. צילום: גי אימג'ס

 

הגישה הוולשית

אך צריך להבין שלכדורגל הישראלי יש לא מעט נכסים לעבוד איתם – אם רק היו יודעים לעשות זאת. מה הם "הנכסים" הללו? הכישלונות. כן, הכישלונות הם נכס.

 

ככה, למשל, כריס קולמן – מנג'ר וויילס – הסביר. "אני לא מפחד להיכשל. כולם נכשלים. יש לי יותר כישלונות מאשר הצלחות. אבל בגלל שאני נכשל אני מצליח". מייקל ג'ורדן אמר דברים דומים בעברו. ברגע שכישלון לא מוגדר כ־100% שלילי, אז הוא הזדמנות ללמוד ואז איזו סיבה יש לפחד מכישלון? כדורגל הוא ספורט שנותן לך הזדמנות להביע את עצמך וגם להיכשל. קולמן, על ידי הגדרה מחדש של הכישלון, הפך את הנבחרת הוולשית לנבחרת עם אווירה טובה, בה אנשים יכולים להביע את עצמם ולא לדאוג בקשר לכישלון וכך להתרכז בלימוד מהכישלון. זו גישה שכדאי לאמץ בישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x