$
אירועי ספורט

קטאר מכחישה את טענות אמנסטי על ניצול עובדים

המארגנים של המונדיאל בקטאר ב-2022 יצאו נגד סבב הטענות האחרון של ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל על הניצול השיטתי של העובדים הזרים הבונים את אצטדיון חליפה בדוחא. בקטאר מתעקשים כי הטענות, הכוללות מקרים של עבודה בכפייה, "מציירות תמונה מטעה".

שירות כלכליסט 13:3603.04.16
המארגנים של המונדיאל בקטאר ב-2022 יצאו נגד סבב הטענות האחרון של ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל על הניצול השיטתי של העובדים הזרים הבונים את אצטדיון חליפה בדוחא. בקטאר מתעקשים כי הטענות, הכוללות מקרים של עבודה בכפייה, "מציירות תמונה מטעה".

 

 

אצטדיון חליפה בדוחא.  "הטון של הקביעות האחרונות של אמנסטי מצייר תמונה מטעה ולא מסייע למאמצים שלנו. ציינו מאז ומתמיד כי המונדיאל הזה ישמש כזרז לשינוי – הוא לא ייבנה על גבם של עובדים מנוצלים. .אנחנו דוחים לגמרי כל טענה שקטאר לא מתאימה לאירוח המונדיאל". אצטדיון חליפה בדוחא. "הטון של הקביעות האחרונות של אמנסטי מצייר תמונה מטעה ולא מסייע למאמצים שלנו. ציינו מאז ומתמיד כי המונדיאל הזה ישמש כזרז לשינוי – הוא לא ייבנה על גבם של עובדים מנוצלים. .אנחנו דוחים לגמרי כל טענה שקטאר לא מתאימה לאירוח המונדיאל". צילום: רויטרס

 

ביום חמישי פרסם הארגון את הדו"ח האחרון שלו בנוגע לבנייה בקטאר לקראת המונדיאל, ובו נטען שהעובדים בפרויקט האצטדיון בדוחא סובלים מניצול הזכויות שלהם גם שנתיים לאחר שמארגני המונדיאל העלו את תקנותה רווחה של העובדים לנוכח הביקורת הגוברת.

 

הדו"ח מבוסס על ראיונות עם 132 עובדים זרים בבנייה מחדש של אצטדיון חליפה, שאמור להיות המתחם הראשון עבור המונדיאל שבנייתו תושלם, ויהיה בעל תפקיד מרכזי בטורניר. באמנסטי אמרו כי 99 מהגרים נוספים שהתראיינו עבדו בבניית השטחים הירוקים מסביב למתחם הספורט אספייר זון, שבו התאמנו בחורף הקבוצות האירופיות באיירן מינכן, אברטון ופריז סן ז'רמן.

 

באמנסטי טענו כי כל אחד מהעובדים התלונן על ניצול מסוג זה או אחר, והארגון חשף ראיות לכך שבחברה אחת לאספקת עובדים השתמשו באיומים כמו לא לשלם, להעביר את העובדים למשטרה או למנוע מהם לעזוב את קטאר. על פי החוקים הבינלאומיים, התנהלות מסוג זה מוגדרת כעבודה בכפייה.

 

העובדים, מרביתם מבנגלדש, הודו ונפאל, שוחחו עם הפעילים של אמנסטי בקטאר בין פברואר ומאי, 2015. בארגון הודו כי כאשר החוקרים שבו למדינה בפברואר 2016 הם הבחינו שחלק מהעובדים הועברו למגורים טובים יותר והדרכון שלהם הושב להם, אך במקרים אחרים הניצול נמשך.

 

"הוועדה העליונה (SC) של קטאר הפגינה מחויבות לזכויות העובדים, ולתקנות הרווחה שלה יש את הפוטנציאל לסייע", הגיב מזכ"ל אמנסטי סאליל שטי. "אך היא מתקשה לאכוף את התקנות הללו. בהתחשב בכך שהממשלה הקטארית מפגינה אפתיות ופיפ"א אדישות, יהיה כמעט בלתי אפשרי לארגן את המונדיאל בלי ניצול".

 

לפיכך, באמנסטי קוראים לספונסריות המרכזיות של המונדיאל להפעיל לחץ על פיפ"א לטפל בניצול של העובדים באצטדיון חליפה, ולחשוף את התכנית למניעת ניצול נוסף על פרויקטים הקשורים למונדיאל. בארגון הוסיפו שעל פיפ"א לחייב את קטאר לפרסם תכנית רפורמות מקיפה לפני שיא הבנייה באמצע 2017. באמנסטי ציינו כי הצעדים החיוניים כוללים ביטול הסמכות של המעסיקים למנוע מעובדים להחליף עבודות או לעזוב את המדינה, ביצוע בדיקה הולמת לגבי התנאים של העובדים, וכן הטלת עונשים מחמירים יותר על חברות נצלניות. הם ממליצים שפיפ"א עצמה תבצע ותפרסם בדיקות עצמאיות מטעמה.

 

הוועדה העליונה למורשת המונדיאל בקטאר היא האחראית לארגון המונדיאל ב-2022 ובסופו של דבר לבניית הצטדיונים. בתגובה לדו"ח מסרו בארגון: "הטון של הקביעות האחרונות של אמנסטי מצייר תמונה מטעה ולא מסייע למאמצים שלנו. ציינו מאז ומתמיד כי המונדיאל הזה ישמש כזרז לשינוי – הוא לא ייבנה על גבם של עובדים מנוצלים. .אנחנו דוחים לגמרי כל טענה שקטאר לא מתאימה לאירוח המונדיאל".

 

בוועדה הדגישו כי החקירה של אמנסטי הייתה מוגבלת לארבע חברות בלבד מתוך מעל 40 חברות שעוסקות בבניית האטדיון. "ביוני 2015, שבעה חודשים לפני שאמנסטי יצרה איתנו קשר, חברת נח'יל לנדסקייפס עברה תהליך שינוי מקיף, והיא מצייתת לחוקים", אמרו בוועדה על אחת החברות שנבדקו על ידי אמנסטי. בנוגע לחברה אחרת, אוורסנדאי נטען כי הושעתה מעבודה על האצטדיון עד שלא יפגינו שיפור בהתנהלות, כששתי החברות הנותרות – סבן הילס ובלו ביי – "לא עבדו עם על פרויקטים של המונדיאל מאז יוני 2015 ואינן זכאיות יותר לעבוד על פרויקטים עתידיים עד שלא יראו שהם מצייתות לתקנות רווחת העובדים שלנו".

 

פיפ"א פרסמה הצהרה גם מטעמה, ובה טען ראש חטיבת הקיימות פדריקו אדיאצ'י: "אנחנו מודעים לגמרי לסיכונים שעומדים בפני עובדי הבנייה בקטאר, ואנחנו בטוחים שהצעדים שננקטו על ידי הוועדה הם הנכונים וכבר שיפרו את המצב של העובדים הזרים.

 

"אנחנו עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות ומטפלים בנושאים על ידי קשר ישיר עם הוועדה העליונה. נפגשנו גם כן כמה בעלי עניין מרכזיים כדי לדון בדרך הטובה ביותר להתקדם. נותרו כמובן עוד אתגרים רבים, אך אנחנו על המסלול הנכון ומחויבים להמשיך ולהשתפר, ולהמשיך ולתרום להגנה על זכויות העובדים בפרויקטים למונדיאל".

 

בינתיים באנגליה, הסאנדיי טיימס חשף רופא בשם מארק בונאר שרם חומרים משפרי ביציעים, סמים ממריצים, לכ-150 ספורטאים בריטים, ביניהם שחקני פרמיירליג, רוכבי אופניים, שחקני קריקט ועוד. משרד התרבות הבריטי הורה לפתוח בחקירה במיוחד לאחר שנודע כי הסוכנות הבריטית למניעת סימום בספורט (UKAD) קיבלה את המידע לגבי בונאר בר לפני כשנתיים אך לא פעלה בעניין. בתחקיר המצולם בונאר מודה כי סיפק חומרים כמו EPO, סטרואידים והורמון גדילה לספורטאים בבריטניה.

 

קבוצות כדורגל בכירות כבר הכחישו ששחקניהן קבלו שירותים מבונאר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x