$
חסויות וזכויות שידור

הסכמי הטלוויזיה שיהרגו את הליגה הפורטוגלית, כנראה

בנפיקה, פורטו וספורטינג ליסבון חתמו על הסכמי זכויות שידור וחסות ענקיים שעשויים לחסל את התחרות בפורטוגל ולהבריח שחקנים אפילו למקומות כמו ישראל

מאיר לזוביק 11:5831.12.15

בשבת הקרובה יתקיים משחק העונה בליגה הפורטוגלית כאשר ספורטינג קלוב דה פורטוגל (שמוכרת יותר כספורטינג ליסבון) תארח את המובילה פורטו. הפער בין הקבוצות עומד כרגע על נקודה יתרון לטובת פורטו.

 

 

 

אמנם סיפור האליפות בפורטוגל לא יוכרע במפגש הזה, במיוחד לאור העובדה שיהיו עוד 57 נקודות בקופה לאחר המפגש הזה, ועוד משחק בסיבוב בשני בו פורטו תארח בביתה, אך המנצחת תזכה לניצחון מוראלי ותראה הצהרת כוונות רצינית.

 

שתי הקבוצות לא ביצעו עדיין רכש בחלון ההעברות הנוכחי (נכון לכתיבת שורות אלו), והשינוי היחיד שנראה משתי הקבוצות הוא שהן יעלו עם חולצות שנושאות חסות עליהן. אך השינוי הזה בעצם מסמל משהו הרבה יותר גדול מכל רכש שהקבוצות האלו יוכלו להביא אליהן בינואר הקרוב.

 

בחודש האחרון כל שלושת הגדולות של פורטוגל (פורטו, ספורטינג ובנפיקה ליסבון) חתמו על מכירת זכויות השידור שלהן לעשור הבא (במקרה של ספורטינג מדובר החל משנת 2017, ופורטו החל משנת 2018) תמורת סכומי עתק.

 

בנפיקה ליסבון תקבל 400 מיליון יורו לעשור למשחקי הבית ובמקביל גם עשור לזכויות השידור של ערוץ המועדון.

 

פורטו תקבל 457 מיליון יורו לעשור למשחקי הבית, כאשר ההסכם כולל גם חסות חולצה למשך 7 עונות ועשור לזכויות השידור של ערוץ המועדון.

 

ספורטינג ליסבון תזכה ל-515 מיליון יורו לעשור על משחקי הבית, כאשר ההסכם כולל גם 12 שנים חסות חולצה ו-12.5 שנים זכויות השידור של ערוץ המועדון.

 

שחקני ספורטינג ליסבון שחקני ספורטינג ליסבון צילום: איי אף פי

 

הקבוצות מליסבון מכרו את הזכויות לחברת הטלקום NOS (שנותנת חסות גם לליגה הפורטוגלית עצמה) בעוד שפורטו חתמה עם המתחרה MEO.

 

ומה עם שאר הקבוצות בליגה? הן ייאבקו על המעט שנשאר.

 

לפני שנגיע להשלכות כדאי לציין שאמנם בנפיקה מכרה לכאורה בסכום הנמוך ביותר, אך לה יש חסות חולצה נפרדת מחברת התעופה אאמירייטס איירליינס.

 

עולות שלב על חשבון אחרות

 

ההשלכות החיוביות של ההסכמים האלו מאוד ברורות: כל שלושת הגדולות של פורטוגל יקבלו בסיס פיננסי יציב ויוכלו להתמודד בצורה יפה מול שאר המועדונים באירופה. נכון, כל שלושת הקבוצות אינן קבוצות מהטופ האירופאי, אך הן בדרגה השנייה או השלישית של המועדונים. אמנם לא סביר שנראה בגמר ליגת האלופות משחק בין פורטו לספורטינג ליסבון בשנים הקרובות, אבל בזכות ההסכמים החדשים הן כן יוכלו להעפיל לשלבי ההצלבה על בסיס קבוע ואולי אפילו להגיע לשלבים הגבוהים ביתר קלות.

 

אלמנט נוסף הוא שהיום הקבוצות הללו (ובמיוחד פורטו) מוכרות את כוכביהן לכל המרבה במחיר ובעצם צריכות לבנות סגל חדש כל שנתיים-שלוש. זאת בעוד שהקבוצות הגדולות של אירופה מחזיקות סגל יחסית יציב לאורך כמה שנים טובות ורק מביאות חיזוק איכותי מינימלי מדי שנה. דמיינו לעצמכם את ההרכב של פורטו לולא מכרה את כל הכוכבים שלה: שחקנים כמו חאמס רודריגס, ג'קסון מרטינס, האלק, אלייקים מנגלה, אלכס סנדרו ועוד היו הופכים את הקבוצה לאחת מהטובות באירופה, קבוצה שיכולה להתמודד ראש בראש עם כמעט כל קבוצה אחרת באירופה.

 

אך זה בלתי אפשרי. בגלל המחסור במזומנים, בנפיקה, ספורטינג ליסבון וגם פורטו נאלצו למכור את השחקנים שלהן. למה? כי הן קנו רק אחוז מסויים "מכרטיסי" השחקן ושאר האחוזים נרכשו עבורן על ידי משקיעי צד שלישי ( לדוגמה, חברת ההשקעות Doyen ).

 

הפרקטיקה הזאת אינה חוקית יותר על פי פיפ"א. טוונטה ההולנדית, למשל, נענשה בהרחקה ממפעלים של אופ"א בגלל שרכשה ומכרה שחקנים כך. לפורטו, ספורטינג ליסבון ובנפיקה עדיין יש שחקנים בבעלות צד שלישי אך הן כבר לא יוכלו לפנות לחברות השקעות שירכשו עבורן שחקנים. לכן הסכמי מכירת זכויות השידור החדשים "משחררים" את הענקיות הפורטוגליות מהתלות בהן.

 

עכשיו, כשיש גב פיננסי יציב, ייתכן בהחלט שהקבוצות הפורטוגליות ימעטו להשתמש (אם לא יפסיקו לחלוטין) ברכישות מהסוג הזה. עד עכשיו הן לא הורחקו ממפעלים אירופאים, אבל למה להמר ולקחת סיכונים כאשר ניתן לרכוש שחקנים בצורה ישירה (רק בשבוע שעבר פיפ"א פסקה לרעתה של ספורטינג ליסבון במשפט שקיימה מול Doyen בנוגע להעברת מרקוס רוחו למנצ'סטר יונייטד).

 

אך יש לעניין ההסכמים החדשים גם השלכה שלילית מהותית:

 

הליגה הפורטוגלית בעצם הולכת להיות ליגה של 3 קבוצות בלבד. נכון, שלושת הגדולות של פורטוגל גם ככה שולטות בליגה עוד לפני ההסכמים החדשים, והפעם האחרונה שאחת משלושת הגדולות של הליגה לא סיימה באחד משלושת המקומות הראשונים הייתה בעונת 2012-2013, כאשר פאקוש דה-פריירה סיימה במקום השלישי בליגה (וגם זה תודות לעונה קטסטרופלית של ספורטינג). אבל אם עד עכשיו קבוצות כגון בראגה היו "מתגנבות" מידי פעם למקומות שמובילים לליגת האלופות, עכשיו הסיכוי שזה יקרה קלוש עד לא קיים.

 

המצב הולך להיות בדיוק כמו המצב בספרד עד העונה הנוכחית: 2-3 קבוצות ששולטות בליגה ושאר הקבוצות נאבקות על המקום הרביעי ששווה מקום בליגה האלופות. רק שבפורטוגל המקום הרביעי שווה ליגה אירופאית, אפילו לא ליגת האלופות. בעוד שבספרד יש 45 מיליון תושבים ולקבוצות כמו ולנסיה וסביליה יש בסיס אוהדים רחב שנותן להן דחיפה כלכלית, בפורטוגל יש 10-11 מיליון תושבים והסיכויים של מועדון להצליח עם תקציב קטן, הם פשוט מזעריים. יותר סביר להניח שמועדונים הולכים לפשוט את הרגל ושמועדונים מזעריים עם תקציב מזערי ומגרשים כמו בשכונה הולכים לשחק בליגה העליונה.

 

איך אני יודע שזה יקרה? בגלל שיש תקדים לכך מעבר לגבול, בספרד. שם, זכויות השידור "נשאבו" על ידי הגדולות ומועדונים היסטורים מסדר גודל בינוני קרסו, ובמקומם עלו כמה מועדונים קטנים ללא תקציב הוצאות גדול. זה הוביל גם להגירה מאסיבית מחוץ לליגה הספרדית לכל פינות הגלובוס. שחקנים ספרדים, בחיפוש אחר משכורת סבירה, הגיעו לליגות המשניות באירופה, כולל ליגת העל הישראלית.

 

בספרד הבינו את הבעיתיות במצב של מכירה ישירה מקבוצה לכלי תקשורת, וחוקקו חוק בפרלמנט (בניגוד לדעתה של פיפ"א) שמסדיר מחדש חלוקה שיוויונית יותר של כספי זכויות השידור על ידי מכירה מרוכזת של אותן הזכויות.

 

דומיננטיות גם בליגת המשנה

 

חשוב לציין שבפורטוגל, בדומה לספרד, הקבוצות יכולות לפתוח קבוצת בת שתשחק במסגרת הליגות המקצועניות, כל עוד קבוצת הבת משחקת בליגה נמוכה יותר מקבוצת האם. העונה, קבוצת הבת של פורטו (שמורכבת מכשרונות צעירים בעיקר) מובילה בפער ניכר ליגת המשנה. עם סכומי הכסף הגדולים מזכויות השידור, הקבוצות הגדולות כנראה ירכשו כל כישרון צעיר משאר קבוצות הליגה ויתנו לו להוכיח את עצמו בקבוצת הבת, בעוד ששאר הקבוצות יישארו עם פירורים במקרה הטוב.

 

בעצם המצב הנוכחי הולך להקצין עד כדי כך שלא תהיה תחרותיות בליגה בכלל. שישה משחקים מעניינים בעונה. לא יותר. זה אומר פחות קהל במשחקים, מה שיוביל לפחות הכנסות, שבתורן, יובילו לפחות השקעה בתשתיות כדורגל (במיוחד בפריפריה שמחוץ לליסבון או פורטו). התוצאה: הכדורגל הפורטוגלי כנראה ייחלש ויחזור לימים בו הוא "ייבא" שחקנים מברזיל בשביל לחזק את הנבחרת (דקו, פפה, ועוד).

 

הגיוני ומקובל שמועדונים מצליחים, בעלי מסורת וקהל אוהדים רחב יקבלו נתח גדול יותר מכספי זכויות השידור. אף אחד ברשתות השידור לא נמצא בעסקי תרומות, ורייטינג הוא דבר חשוב. אך הגיוני גם "להגן" על אותם מועדונים קטנים שמטפחים כשרונות ובעיקר תקווה במקומות שלא תמיד נמצאים במרכז העניינים. רק דמיינו לעצמכם מה היה קורה אילו לא היה מועדון בשם נאסיונאל באי מדיירה לפני 20 שנה בערך. ייתכן והיינו מפסידים שחקן כדורגל מוכר לכולנו. אחד בשם כריסטיאנו רונלדו.

 

הכותב הוא סקאוט כדורגל שמתגורר בברצלונה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x