לטוקיו 2020 יש עיצוב חדש, מאופק וירוק לאצטדיון האולימפי
העיצוב החדש נושא תג מחיר של 1.2 מיליארד דולר - סכום הנמוך במיליארד דולר מהעיצוב המקורי
- טוקיו 2020: ביפן מצפים ל-10,000 הצעות ללוגו חדש לאולימפיאדה
- ממשלת יפן מתנגדת להקמת אצטדיון אולימפי ב-2 מיליארד דולר
- מארגני טוקיו 2020 כבר גייסו מיליארד דולר בחסויות מקומיות
העיצוב של קומה עבור האצטדיון הלאומי החדש של טוקיו, הוגש על ידי קבוצה בהובלת טאיזי קורפ, וגברה על תחרות מצד קבוצות מתחרות על החוזה המבוקש, זאת לאחר שבשבוע שעבר מועצת הספורט צמצמה את המועמדים לשתי הצעות בלבד.
העיצוב המנצח הוא בעל תג מחיר של 149 מיליארד ין (1.21 מיליארד דולר), זאת לעומת סכום מוערך של 250 מיליארד ין שהתלווה לעיצוב השנוי במחלוקת שהציעה האדריכלית הבריטית ממוצא עיראקי זהה חדיד, שנדחה בסופו של דבר ביולי. ההצעה היריבה של האדריכל טויו איטו, הוגשה על ידי טקנאקה קורפ, שימיזו קורפ ואוביאשי קורפ, והעלות שלה עמדה על 149.7 מיליארד ין.
הבחירה מביאה לסיומה פרשה מתמשכת. שר הספורט לשעבר של יפן הקובון שימומורה התפטר בספטמבר לאור הזעם הציבורי שנגרם כתוצאה מההחלטה לפתוח מחדש את המכרז לעיצוב האצטדיון הלאומי, זאת לאחר שפאנל עצמאי מצא כי הוא ובכירים אחרים חולקים באחריות לבעיות בתכנון האולימפיאדה.
החזון המקורי לאצטדיון הלאומי בוטל ביולי לאחר שראש הממשלה שינזו אבה פסק כי העלות גבוהה מדי. ההחלטה התקבלה בעקבות לחץ ציבורי רב שהופעל על אבה לצמצם בהוצאות.
מועצת הספורט פצחה בהליך המכרז לאצטדיון, שהתפוסה שלו תופחת מ-72 אלף ל-68 אלף. כש-12 אלף מושבים יתווספו אם יפן תחליט לארח שוב בעתיד את המונדיאל. אולם, בגלל העיכובים האצטדיון לא יוכל לארח את גביע העולם ברוגבי ב-2019. לפי תכנית העבודה החדשה, הבנייה תושלם בנובמבר 2019, לפני הדדליין שנקבע לינואר 2020 על ידי הוועד האולימפי הבינלאומי.
7 חברי מועצת הספורט המתמחים באדריכלות ואדריכלות נוף בחנו את שתי ההצעות על פי מגוון של קטגוריות. עלויות וזמן הבנייה היוו 70 נקודות וההקפדה על עיצוב יפני הוסיפה 50 נקודות נוספות.
"אני חושב שהעיצוב הנבחר עמד בתנאים הנדרשים, כמו רעיון, בנייה ועלות בסיסיים", הגיב אבה. "אני רוצה שכל המאמצים יבטיחו שהאצטדיון החדש ישלב בתוכו את המתקנים הטובים ביותר וסגנון יפני, ויהיה אצטדיון שמלהיב אנשים מכל העולם, ומורשת שהדור הבא יהיה גאה בה".
החזון של קומה לאצטדיון הלאומי רוצה "ליצור מסורת יפנית" על ידי שימוש במסגרות פלדה ועץ בתוך רעיון של "אצטדיון של עצים וירוק", כך לפי המסמכים שהוגשו למועצת הספורט. האצטדיון יתנוסס לגובה של 49.2 מטרים, נמוך מההצעה של חדיד הייתה בגובה 70 מטרים, שספגה ביקורת על כך שתפגע בקו האופק של טוקיו.
התכנית החדשה, שכוללת 5 קומות מכל הקרקע ו-2 מתחת, תכלול הוספת משטחים ירוקים כדי לנצל את השפעות קרני השמש בקיץ ולאפשר לאצטדיון להשתלב עם הסביבה."אני חש את כובד המשקל של האחריות הנהדרת הזו", הגיב קומה לאחר ההכרזה.