מחצית מהקבוצות עם החובות הגבוהים ביותר בכדורגל האירופי הן טורקיות
ההימור של פרנבחצ'ה לרכישת רובין ואן פרסי ב-6.2 מיליון דולר חושף את מלחמת ההתשה שמנהלים המועדונים בטורקיה במסגרתה קבוצות מתחייבות על סכומים אסטרונומיים למרות שהן שקועות בחובות. הכלכלנים: "ההיגיון של לשלם על העברות עם הצלחות עתידיות - פגום"
בליגת הכדורגל מוכת החובות של טורקיה, פנרבחצ'ה הימרה עכשיו על רובין ואן פרסי. המועדון מאיסטנבול הסכים בחודש שעבר לשלם לחלוץ לשעבר של מנצ'סטר יונייטד 6.2 מיליון דולר בשנה. אם המהלך יצליח והמועדון יעפיל לליגת האלופות – טורניר הקבוצות הרווחי ביותר בכדורגל – הוא יכסה פעמיים את העלות של ואן פרסי. לעומת זאת, אם המועדון לא יעלה לליגת האלופות הוא ינפח את חובו שזינק מ-1 מיליון דולר ל-184 מיליון דולר בתוך ארבע שנים.
- מועדון הספורט גלאטסראיי ימכור 14% מקבוצת הכדורגל שלו לאוהדים
- טורקיה: קבוצה בליגה השלישית מעניינת יותר מקבוצות הליגות הבכירה
- בגלל חרם אוהדים, מספר הצופים בליגה הטורקית בשפל
פנרבחצ'ה אינה הקבוצה היחידה בליגה הטורקית שמהמרת על סכומים גבוהים. מחצית מהקבוצות עם החובות הגבוהים ביותר במדד הכדורגל האירופי של סטוקס הן טורקיות, מצב המשקף את הפער ההולך וגדל בין הסכומים שהמועדונים משלמים וההצלחה שלהם בתחרויות הגדולות. הקבוצה הטורקית היחידה שזכתה אי פעם בתואר אירופי היא גלאטסריי, שהיא גם הקבוצה הטורקית היחידה עד כה שהעפילה לשלב הבתים בעונה הבאה של ליגת האלופות. היא החתימה השנה את לוקאס פודולסקי מארסנל שזכה במונדיאל עם נבחרת גרמניה.
"גלאטסריי קונה שחקנים כי פנרבחצ'ה קונה, ופנרבחצ'ה קונה כי גלאטסראיי קונה", אומר אמרי דליבלי, יועץ של חברת רוביני גלובל אקונומיקס. "זה מה שאנחנו הכלכלנים מכנים מלחמת התשה".
בניגוד למתרחש בפרמיירליג האנגלית, שהקבוצות שמסיימות בשלוש המקומות הראשונים מעפילות באופן אוטומטי לשלב הבתים בליגת האלופות, אלופת הסופר ליג הטורקית היא היחידה שמעפילה באופן ישיר.
בעונה שעברה פנרבחצ'ה הפסידה את התואר לגלאטסריי, כך שכעת עליה לשחק במשחקי פלייאוף נגד שתי קבוצות אירופיות כדי להעפיל לשלב הבתים. המשחק הראשון של הקבוצה התקיים בחודש שעבר נגד שחטאר דונצק מאוקראינה. בין השנים 2011-2014 נאסר על פנרבחצ'ה להשתתף בטורניר בשל האשמות להטיית משחקים, שהמועדון מכחיש. באותה תקופה צבר המועדון במהירות חובות גבוהים.
מפנרבחצ'ה לא נמסרה תגובה. נשיא המועדון, עזיז אילדירים, אמר לעיתון הטורקי Milliyet newspaper מוקדם יותר החודש כי הוא מפחית את החובות ארוכי הטווח על ידי שחרור כמה שחקנים.
זו לא הדרך היחידה בה הקבוצות הטורקיות מנסות לאזן את החשבונות. בשיקטאש חתמה ב-2013 על חוזה ספונסרשיפ בשווי 145 מיליון דולר עם החטיבה הטורקית של וודאפון. פנרבחצ'ה מנהלת משא ומתן על חוזה לעשר שנים בשווי 100 מיליון דולר על זכויות השם של האצטדיון שלה עם מותג אולקר של Yildiz Holding.
בפברואר דיווחה פנרבחצ'ה כי יתרת המזומנים שלה עומדת ע 4.1 מיליון דולר. העפלה לליגת האלופות תעניק לה לפחות 13 מיליון דולר, וכל ניצחון בשלב הבתים יכניס 1.64 מיליון דולר נוספים.
החוב של הקבוצות הטורקיות "אינו יציב", אומר טוגרול אקסאר, כלכלן לענייני כדורגל מאיסטנבול , שכותב עבור העיתון הפיננסי דוניאה. "ההיגיון של לשלם על העברות עם הצלחות עתידיות - פגום", הוא אומר. העלויות של החתמות מתוקשרות הן ממשיות, בעוד שההכנסות הן בגדר ציפייה בלבד".