עיצוב וחיטוב
לא עוד מרתפי־ניאון דחוסי אוויר: חדרי הכושר החדשים הם מקדשי לייפסטייל שתוכננו על ידי טובי האדריכלים והמעצבים בעולם. הנה שבעה מהמרשימים שבהם
הגבוה: מלון אייקון, הונג קונג
על גג מלון היוקרה ההונג קונגי אייקון, בקומה התשיעית, אין מסעדה. אין גם בית קפה. יש חדר כושר ובריכת אינפיניטי מחוממת. את הבחירה העיצובית הבלתי שגרתית הזו ניתן לתלות בהטרוגניות של הצוות הבינלאומי (תשעה כוכבי אדריכלות, עיצוב ואמנות) שגובש במיוחד לתכנון המלון ולמיתוג הבריאותי־ספורטיבי שלו. קירות הזכוכית הגדולים הופכים את חדר הכושר לזה עם הנוף המרהיב בעולם: קו הרקיע של הונג קונג, הפונה לנמל ויקטוריה וצופה אל גורדי השחקים של צים שה־צוי. חדר הכושר פתוח 24 שעות ביממה, כך שתוכלו להתאמן מול מופע האורות המפורסם של העיר. למפונקים מביניכם מציע חדר הכושר שירות של מאמן אישי, ואם אתם מתקשים להתיק את המבט מהנוף גם לאחר האימון, הבר לצד הבריכה ישמח לארח אתכם לשייק בריאות או לסתם קוקטייל.
ההזוי: אילואיהה, טוקיו
קיר הטיפוס בחדר הכושר אִילוֹאִיהַה (Illoiha) שבטוקיו הוא ההוכחה המוחצת לכך שהיפנים עושים הכל מגניב ומוזר יותר. הקיר הוא תולדה של אתגר תכנוני: חדר הכושר התפרס על פני שתי קומות שחוברו בחלקן באמצעות חלל פתוח גבוה. מי שנענה לאתגר היה האדריכל אוקי סאטו שפירמת העיצוב שלו, נֵנדו, הפכה באחרונה לאחת המדוברות בעולם. סאטו השתלט על החלל המאחד ותלה על הקיר אלמנטים מז'אנר עיצוב הבית כמו מסגרות תמונות וראשי איילים. התוצאה היא קיר מקומר בהשראת אליס בארץ הפלאות, ששואב מהניגוד בין הספורט האתגרי למיקום ברובע האופנה של טוקיו. הקיר זיכה את חדר הכושר בחשיפה נרחבת באתרי עיצוב נחשבים ולפרס בתחרות העיצוב JCD, אך נסגר לאחרונה.
הטוטליטרי: Sky Wellness, בלגרד
חדר הכושר Sky Wellness פועל במבנה בלגרדי אייקוני בשם "פרח הדנובה", הבנוי כמין קולט אדים ענקי שמרחף 15 מטר מעל נהר הדנובה. המבנה הוקם ב־1973 על ידי הממשל הקומוניסטי כמסעדה (הסועד הראשון היה שליט יוגוסלביה דאז, המרשל טיטו), אבל בשנות התשעים המבנה ננטש, עד שהוסב לחדר כושר באמצעות הסטודיו המקומי 7of4 ומשרד האדריכלות הלונדוני Superfusionlab. צוות המעצבים בחר לשמר ולהדגיש את מאפייניו התעשייתיים של המבנה: כ־390 פנלים משולשים שקופים למחצה מעטרים את תקרת הברזל, ומסתירים אגב כך את התאורה הרכה. גם כאן הנוף לנהר הדנובה מהווה אטרקציה מרכזית ומודגש באמצעות חלונות זכוכית לכל אורך פאות המבנה. דמי החברות, כ־30 אלף דולר בשנה, הופכים אותו לחדר הכושר היקר בסרביה ואחד היקרים בעולם.
האמנותי: לה פונטֵה, פירנצה
הנה אחד שעיקר רושמו דווקא בחיצוניותו: מבנה חדר הכושר לה פונטה (La Fonte) שבפאתי פירנצה שואב השראה מייעודו, ועל קירותיו החיצוניים תלויים באופן חופשי פסי נחושת גמישים המדמים רקמת שריר. מבחינה זו, מסביר האדריכל פאביו קאפאני, מהווה המבנה שיר הלל לליאונרדו דה וינצ'י, שרבות מעבודותיו שואבות השראה מהגוף האנושי. הבחירה המיוחדת בנחושת, שמשנה את צבעה, הופכת את המבנה לאלמנט שמושפע מעונות השנה כמעט כאילו היה אורגני בסביבתו.
המשיחי: דיוויד בארטון, ניו יורק
תמיד חשבתם שפעילות גופנית היא חוויה דתית? הסניף החדש של רשת חדרי הכושר דיוויד בארטון בלב מנהטן לוקח את התפיסה הזו צעד אחד קדימה. הסניף זוכה לחשיפה רבה הודות לעיצובו הייחודי, ובפרט ההיסטוריה של המבנה שבו הוא שוכן: כנסייה מאמצע המאה ה־18, שהפכה למרכז גמילה מסמים בשנות השבעים, ולמועדון בילוי ב־1982. רשת דיוויד בארטון דוגלת בגישה שלפיה חדרי כושר בחללים לא שגרתיים מעוררים את הלקוחות ומכניסים אותם להלך רוח מתאים לפעילות גופנית. מעצב סניף מנהטן, ביל סופילד, הדגיש את עברו של המבנה באמצעות מחוות קטנות: חלל הכניסה של חדר הכושר הוא מגדל הפעמון של הכנסייה לשעבר ועבודות הוויטראז' שוקמו ושומרו.
העתידי: מרכז טיפוס, פולור, איראן
משרד האדריכלים New Wave Architects שוקד בימים אלה על השלמת פרויקט מדובר בכפר פולור (Polur) שבמחוז ההררי מזנדרן (Mazandaran) באיראן. הפרויקט, שזכה לסיקור נרחב באתר Arch Daily, הוא מבנה בצורת סלע המחופה בפנלים מבטון לבן, המתמזגים עם השלג המקיף אותו בחודשי החורף. השיא הוא קיר טיפוס מזכוכית הצופה אל הנקודה הגבוהה ביותר באיראן. מלבד קיר הטיפוס, כלול בפרויקט גם חדר כושר מתקדם. המבנה היפהפה, 4,500 מ"ר שטחו, הוא תכנון בלתי שגרתי באיראן, שהבנייה בה בעשורים האחרונים היא ברובה מיושנת וארכאית בעיצובה.
הקולנועי: ג'ימבוקס קובנט גארדן, לונדון
רשת חדרי הכושר Gymbox משדרת גישה קלילה כלפי ספורט, אבל כשמדובר בעיצוב, הקלילות מטופלת בקפדנות בריטית. סניף הרשת באזור קובנט גארדן האופנתי נבנה על חורבותיו של בית קולנוע שפעל במקום, והמעצבים (סטודיו BKD) בחרו להדגיש את הייעוד הקודם הזה. ההחלטה להותיר את האודיטוריום כפי שהוא, בגובה שתי קומות, יצרה חלל דרמטי שבקיר האחורי שלו, במקום שבו נתלה פעם מסך הקולנוע, "תלוי" סטודיו לריקוד בעל קירות זכוכית ותחתיו זירת איגרוף - להנאתם של משתמשי ומשתמשות ההליכונים, הצופים מנגד. התאורה צבעונית ואפלולית בהתאם.