הכל מדיד
מדדים סטטיסטיים עוזרים לנו להבין איזה מאמן יעיל יותר מבחינה כלכלית ומי השחקן הכי טוב באירופה. אל תיפלו מהכיסא, זה ליאו מסי
אחת הביקורות הרבות על פאקו אייסטרן, מאמן מכבי תל אביב, זה שהכדורגל שלו היה משעמם. הטענה היא שמאמן אחר היה מוציא יותר מקבוצה שהיא ללא ספק העשירה ביותר בכדורגל הישראלי ובעלת התקציב הגבוה ביותר. הביקורות לא מביאות בחשבון שלא הוא בנה את הקבוצה, ולא הוא עשה איתה טרום־עונה (סופר־קריטי וכל איש מקצוע יודע זאת). הוא לקח קבוצה שבעה מנטלית אחרי שתי אליפויות רצופות (קשה מאוד לייצר רצף), ובכל זאת, עם הקלפים הלא קלים הללו, עשה טרבל.
- הסטטיסטיקות המתקדמות מראות שגארת' בייל צריך לעזוב את ריאל מדריד
- הדיון נגמר: מסי טוב יותר
- כדי להתמודד עם מכבי תל אביב, הכדורגל הישראלי יצטרך להתבולל
לא צריך להביט רחוק כדי לראות שקבוצה עם לא פחות כסף - מכבי חיפה - לא הצליחה כמו מכבי תל אביב. איך נמדוד את הכישלון של מכבי חיפה מול ההצלחה של מכבי תל אביב? בספורט מקצועני זה קל. ניתן וצריך למדוד את ההצלחה ביחס לכסף שהושקע בה. הסכום שמכבי תל אביב הוציאה על נקודת ליגה עומד על 1.85 מיליון שקל. זאת אם מביאים בחשבון שתקציב הקבוצה עומד על כ־130 מיליון שקל (על פי הערכות). מן הסתם, העבודה של פאקו לא נמדדת אך ורק על ניקוד בליגה, אבל לשם הוויכוח נגיד שמיטשל גולדהאר השקיע 1.85 מיליון שקל לנקודת ליגה. מכבי חיפה השקיעה 1.9 מיליון שקל לנקודת ליגה. כלומר חיפה השקיעה הרבה יותר לנקודה. זה לבטח אומר משהו על רמת אנשי המקצוע שעבדו עבורה השנה.
אילו מאמנים היו יעילים יותר עם הכסף שניתן להם? ברק בכר, שאימן את עירוני קריית שמונה כמעט לאורך כל העונה כולה, היה "יעיל" הרבה יותר מבחינה כלכלית. עירוני קריית שמונה הוציאה 393,442 שקל לנקודת ליגה. כלומר, מכבי הוציאה פי 4.7 על כל נקודת ליגה יותר מאשר איזי שרצקי, שתקציב קבוצתו עומד על כ־24 מיליון שקל.
מה עם השלישית בטבלה, הפועל באר שבע? גם היא יעילה ביחס למכבי תל אביב עם הוצאה של 677,966 שקל על נקודת ליגה (ההערכות הן שתקציב הפועל באר שבע עומד על 40 מיליון שקל).
הפועל תל אביב שנבנתה על ידי איל ברקוביץ' עם תקציב של כ־36 מיליון שקל ביישה את עצמה עם הוצאה של 857,142 שקל על נקודת ליגה. המאמן שלה בעונה שעברה, רן בן שמעון, הוציא רק 404 אלף שקל על נקודה במכבי פתח תקווה. בית"ר ירושלים כושלת גם כן עם הוצאה של יותר מ־666 אלף שקל על נקודת ליגה. כמעט פי שניים יותר מעירוני קריית שמונה. קבוצה נוספת שאפשר להגדיר ככישלון היא הפועל חיפה - שעם תקציב של 20 מיליון שקל הוציאה יותר מ־588 אלף שקל על נקודת ליגה. בני סכנין יעילה בסך הכל עם הוצאה של 431,818 שקל לנקודת ליגה, והפועל עכו, שהצליחה לעשות קאמבק נדיר בסוף העונה, הוציאה 394,736 שקל על נקודת ליגה.
מכבי נתניה היתה אמורה להיות קבוצה עם תקציב של 27 מיליון שקל, אך בפועל תקציבה היה כ־15 מיליון שקל. ולכן אנחנו יכולים לקבוע שגם מכבי נתניה, אף על פי שלא התנהלה כקבוצה מקצוענית, היתה הצלחה מקצועית כבירה. הקבוצה הוציאה, בעיקר תחת רוני לוי, סכום של כ־365,853 שקל על נקודת ליגה בממוצע.
היורדות מ.ס אשדוד והפועל פתח תקווה כשלו שתיהן - אבל אשדוד כשלה יותר עם הוצאה של 451,161 שקל לנקודת ליגה, שזה בערך 50 אלף שקל יותר לנקודת ליגה מאשר הפועל פתח תקווה. הפועל רעננה, עם הוצאה של 333,333 שקל לנקודת ליגה היא הקבוצה היעילה בליגה במובן הזה, וקרדיט רב צריך ללכת לחיים סילבס, מאמנה.
ובאנגליה?
ב"דיילי מייל" מצאו מטריקס מדויק יותר לבדוק את היעילות הכלכלית של מאמנים. הם חישבו את הוצאת הנטו של מאמן מסוים על סגל השחקנים שלו (חישוב של משכורות + הוצאות בשוק העברות השחקנים) והגיעו למסקנה שגארי מאנק, מנג'ר סוונסי הצעיר, הוא המאמן היעיל ביותר מבחינה כלכלית, וזאת מאחר שהוא הוציא סכום נטו של 386.6 אלף ליש"ט על נקודת ליגה, הנמוך מבין כל קבוצות הפרמיירליג. רונלד קומאן מסאות'המפטון שני עם 410.5 אלף ליש"ט על נקודת ליגה ושלישי מארק יוז מסטוק סיטי עם הוצאה 719 אלף ליש"ט על נקודת ליגה. ז'וזה מוריניו, האלוף מצ'לסי, הוציא 1.26 מיליון ליש"ט על נקודת ליגה - נתון הרבה הרבה יותר טוב מסגנו ממנצ'סטר סיטי, מנואל פלגריני שהוציא 2.42 מיליון ליש"ט על נקודה ובטח יותר מלואי ואן חאל, מורו ורבו של מוריניו, שבמנצ'סטר יונייטד הוציא 3.48 מיליון ליש"ט על נקודת ליגה. ארסן ונגר, הכלכלן, הוציא בארסנל 2.29 מיליון ליש"ט על נקודת ליגה - הנתון השלישי הכי "גרוע" בפרמיירליג.
נתונים זה נחמד. הם יכולים לסייע לנו להבין מי היה השחקן הכי טוב העונה באירופה. לאתר WhoScored.com יש אינדקס שמבוסס על פעולות אישיות שעושים שחקני חמש הליגות הבכירות באירופה. האתר מעניק ציון סופי לכל שחקן ולפי חישוביו, השחקן הכי טוב, אל תיפלו מהכיסא, הוא ליאו מסי עם ציון של 8.83 נקודות, שמבוססות על סטטיסטיקות חסרות רחמים של 40 שערים ו־18 בישולים ב־37 משחקי לה ליגה.
במקום השני אריאן רובן, כוכב באיירן מינכן, שפספס את הישורת האחרונה של הקבוצה שלו העונה. הציון של רובן הוא 8.48 בזכות שערים ובישולים אבל בעיקר בזכות דיוק בפעולות כמו דריבלים, בעיטות לשער וכו'. במקום השלישי נמצא כריסטיאנו רונלדו מריאל מדריד - 8.46, ומיד אחריו ניימאר מברצלונה - 7.97. שחקן השנה בפרמיירליג ממוקם חמישי באירופה. לאדן האזרד מצ'לסי יש דירוג של 7.96, וחברו לנבחרת בלגיה קווין דה ברוינה שישי, עם דירוג של 7.95, בעיקר בזכות 20 בישולים. מעולם לא היה מישהו שבישל יותר מ־20 שערים בעונה אחת בבונדסליגה, ולכן דה ברוינה מבוקש על ידי הקבוצות הגדולות בעולם מבאיירן מינכן ועד מנצ'סטר סיטי. את העשירייה הראשונה סוגרים אלכסיס סאנצ'ס מארסנל (7.85), חאמס רודריגז מריאל מדריד (7.81), נאלדו מוולפסבורג (7.77) והפתעה כבירה - ג'ורדן אמאבי, מגנה השמאלי של ניס (7.76).
אמאבי הוא גם השחקן הצעיר (מתחת לגיל 23) הטוב ביותר באירופה, על פי WhoScored. לצדו ברשימת הצעירים הטובים נמצאים רוברטו פירמינו הברזילאי של הופנהיים (7.75), ריקרדו רודריגז, המגן השוויצרי של וולפסבורג (7.73), פול פוגבה הגאון של יובנטוס (7.71), שחקן השנה בצרפת אלכסנדר לאקזט מליון (7.69), גרניט שאקה מבורוסיה מנשנלגדבאך (7.63), מרקו וארטי מפריז סן ז'רמן (7.59), נביל פקיר מליון (7.57), פליפה אנדרסון מלאציו (7.55) ואת העשירייה הראשונה סוגר המגן השמאל ממונאקו, לאייוין קורזוואה (7.55). השחקן המבוגר הכי טוב הוא הילטון, בלם אספניול בן ה־37, שהשיג ציון של 7.56 ונכנס להרכב הראשון של WhoScored לצד המצטיינים ופרננדו ואסקס מפאלרמו (7.7).
ברצלונה מעל כולם
אגב, מבחינת דירוג סטטיסטי קבוצתי - ברצלונה במקום הראשון באירופה. ריאל מדריד שנייה ובאיירן מינכן שלישית. וולפסבורג רביעית, וחמישית היא ארסנל. באייר לברקוזן, פריז סן ז'רמן, בורוסיה מנשנגלדבאך, צ'לסי ומנצ'סטר סיטי סוגרות את העשירייה הראשונה. זאת על פי נתונים של WhoScored.
בגוף מחקר הכדורגל הגדול של אירופה, CIES Football Observatory, גם מדרגים לפי מדדים סטטיסטיים וכל עמדה במגרש מדורגת בנפרד. הם בודקים דיוק בפעולות, חטיפות כדורים, שמירה על הכדור, רמת סיכון של בעיטות, מסירות, מסירות מסוכנות, יצירת מצבים, מעבר שחקנים ועוד - ואז משווים את השחקנים באותה עמדה זה לזה. הבלם המוביל המוביל של CIES הוא תיאגו סילבה מפריז סן ז'רמן עם ציון 100. ג'רום בואטנג מבאיירן מינכן שני (97.1) וחאבייר מאסצ'רנו שלישי (94.8). דני אלבס, מגנה הימני של ברצלונה, הוא המגן המוביל (100) כשחברו לאגף שמאל ג'ורדי אלבה במקום השני (92.8) ובשלישי מיודענו ממונאקו, קורזוואה (87.1). הקשר ההגנתי המוביל הוא ססק פאברגאס מצ'לסי (100) כשמרקו וראטי מפריז סן ז'רמן שני (96.3) וצ'אבי אלונסו מבאיירן מינכן (91.2) השלישי. הקשר ההתקפי המוביל הוא חאמס רודריגז מריאל מדריד (100), כשאדן האזרד (93.8) וקווין דה ברוינה (81.2) סוגרים את השלישייה הראשונה. אין הפתעות בעמדת החלוצים. ליאו מסי מקום ראשון עם 100, כריסטיאנו רונלדו שני (93.5) ולואיס סוארס שלישי (92.8). לפי CIES, ברצלונה מובילה בקטגוריה ההתקפות המסוכנות ביותר (יובנטוס שנייה), שליטה במשחק (לפני באיירן מינכן) וניצחונות בעימותים (לפני טורינו).