$
ספורט עולמי

הפייר פליי הפיננסי מת

כדורגל הוא משחק פשוט. 22 גברים רודפים אחרי כדור במשך 90 דקות ובסוף העשירים מנצחים

אוריאל דסקל 11:2020.05.15

אתמול דווח כי אופ"א מתכננת לשנות את חוקי הפייר פליי הפיננסי, שחייבו את כל הקבוצות המתחרות בטורנירים של אופ"א להגיע לאיזון פיננסית. סט החוקים והרגולציות שמטרתו היתה לצמצם את ההפסדים של הכדורגל, עבד - לפי אופ"א.

 

ההפסדים בכדורגל צנחו ב-75% מאז 2009, אז החלו ליישם את החוקים. השינוי המתוכנן הולך לאפשר לבעלי קבוצות עם כיסים עמוקים להשקיע בקבוצה שלהם. בשורה התחתונה: אם יש לך כסף, תוכל להשקיע כסף בקבוצה שלך. אם אין לך, אז לא תוכל להשקיע בקבוצה שלך.

 

 

 

הערכות באירופה הן שאופ"א היתה חייבת לשנות את הפייר פליי הפיננסי כדי שקבוצות מחוץ לאנגליה יוכלו להתחרות עם סכומי העתק שיכנסו לקבוצות הפרמיירליג מהסכם זכויות השידור החדש הערכות באירופה הן שאופ"א היתה חייבת לשנות את הפייר פליי הפיננסי כדי שקבוצות מחוץ לאנגליה יוכלו להתחרות עם סכומי העתק שיכנסו לקבוצות הפרמיירליג מהסכם זכויות השידור החדש צילום: אי פי איי

 

 

"חייבם לשמור על הקצב של סביבת הכדורגל המשתנה תמידית ושל האתגרים שנובעים מכך", הסביר ג'יאני אינפנטינו, מנכ"ל אופ"א. "כל שינוי פוטנציאלי לרגולציה הקיימת ישמש כדי לעודד עוד צמיחה, עוד תחרות ותמריצים לשוק".

 

מילים גדולות, בפועל, הפייר פליי הפינסי, תוצר מחשבה של נשיא אופ"א מישל פלאטיני, יצר פער אדיר בין אלו שיש להם לאלו שאין להם. והשינוי בחוקים יאפשר לעוד מספר קטן של מועדונים להצטרף לאליטה המצומצמת. בגדול, אופ"א תאפשר למנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן להשקיע כמה שהבעלים שלהן - מדינות ערב עם בארות נפט וגז טבעי - רוצים. הגבלת ההוצאות וקנסות לקבוצות שמוציאות יותר ממה שהן מכנסות יעלמו. וכך, כל הקונספט של הפייר פליי הפיננסי הולך למות. הערכות באירופה הן שאופ"א היתה חייבת לשנות את הפייר פליי הפיננסי כדי שקבוצות מחוץ לאנגליה יוכלו להתחרות עם סכומי העתק שיכנסו לקבוצות הפרמיירליג מהסכם זכויות השידור החדש.

 

בכל מקרה, הפייר פליי הפיננסי (FFP) מעולם לא טיפל בבעיה הגדולה ביותר של הכדורגל - הפערים בין העשירים לעניים. הוא קיבע את הבעיה הזאת למען האמת. וכשבכירי הפקידים באופ"א נשאלו אם איכפת להם מאותם פערים - הם ענו שה"פייר פליי הפיננסי לא נועד להתמודד עם הפערים הללו".

 

מאז 2009 הפייר פליי הפיננסי הרג את המאזן התחרותי בכל אירופה. ליגות רבות נפלו קורבן לכוח פיננסי דומיננטי, שעם כספי ליגת האלופות, השתלט לחלוטין על גורל הליגה שלו. יובנטוס באיטליה, באיירן מינכן בגרמניה, ברצלונה בספרד (7 אליפויות ב-10 שנים), באזל בשווייץ, מאריבור בסלובניה, לודוגורץ ראזגרד בבולגריה, מכבי תל אביב בישראל, דינמו זאגרב בקרואטיה, אולימפיאקוס ביוון, שאחטר דונייצק באוקראינה, רד בול זלצבורג באוסטריה, פריז סן ז'רמן בצרפת, מאלמו בשבדיה ועוד. הליגות באירופה נהפכו לצפויות ביותר. כולם יודעים איך הן יגמרו.  

 

אם להלוות את המשפט המפורסם של גארי לינקר על הגרמנים - אז כדורגל הוא משחק פשוט. 22 גברים רודפים אחר כדור במשך 90 דקות ובסוף העשירים מנצחים. כמעט תמיד. בגלל שתקציב שכר קובע בין 80% ל-90% מהמיקום בליגה ורק קבוצות שמכניסות הרבה על בסיס שנתי יכולות להבטיח תקציב שכר קבוע וגבוה לאורך זמן, ה-FFP הכדורגל האירופי צבר עובש בצמרתו.

 

עכשיו, אחרי שאופ"א "תתקן" את הפייר פליי הפיננסי אז יהיו כמה בעלי קבוצות שיוכלו להשקיע יותר בקבוצה שלהם. אבל זה לא הולך לשנות את המצב. זה לא יתקן את הכדורגל האירופי. הדרך היחידה לתקן את הכדורגל היא על ידי למידה מהרגולציית הספורט הפרוגרסיבית מארה"ב והצגתה לאירופה. מס יוקרה, תקרות שכר וחלוקת הכנסות - אלו הצעדים היחדים שיפתרו את בעיית העובש של הכדורגל האירופי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x